Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Mental napisał(a):ludzie, czy wy wszyscy jesteście... otumanieni jakimś proszkiem?
z tego, co mi wiadomo, owa 13-latka (ona albo jej matka, aż tak dobrze się nie orientuje) ZŁOŻYŁA DONIESIENIE o przestępstwie, za które w USA grozi kara więzienia. Polański się przyznał. end of story. w tym momencie mało mnie obchodzi, co robią z dziećmi w Jemenie po 22.
Kiziu, ale ja się odnoszę do tego co napisałeś o niewolnikach, nie o samej sprawie, więc nie piernicz.
01-10-2009, 18:42
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
z tym niewolnictwem trochę mnie poniosło:)
01-10-2009, 18:43
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Kompleksowość tego zdarzenia sprawia, że nie ferowałbym wyroków z łatwością Mentala. Jasne, Polański popełnił przestępstwo - seksił się z młodszą niż 15 lat, ale ludzie, to było 30 lat temu, sama poszkodowana mówi że "nie szkodzi", Polański nie zwabił jej tam w tym celu tylko po pijaku ją przeleciał, sama - według zeznań Polańskiego - zachowywała się prowokująco i to NIE BYŁ JEJ PIERWSZY RAZ. Wina Polańskiego zostaje, ale to są tzw. okoliczności łagodzące. Ja bym wlepił mu gigantyczną karę pieniężną która poszłaby na pomoc dzieciom, do tego drugą karę za ucieczkę i już. To niby chrześcijanski kraj - co chwile powtarzają In God We Trust - ale mimo że skrzywdzona przebaczyła, to nikt inny wybaczyć nie chce. Nie zapomnieć - wybaczyć.
01-10-2009, 18:44
Ambasador białej rasy
military napisał(a):Kompleksowość tego zdarzenia sprawia, że nie ferowałbym wyroków z łatwością Mentala.
masakra normalnie.
jaka znowu "kompleksowość zdarzenia"? Polański przyznał się do popełnienia przestępstwa, tj. przyznał się, że ZŁAMAŁ PRAWO. za łamanie prawa grozi kara. Polański powinien zatem zostać ukarany, inaczej zamiast prawa dostaniemy po raz kolejny lewo. nikt nie mówi o wsadzaniu go do paki na 12 lat. ale KARA MUSI BYĆ. osobiście też bym mu przywalił grzywną tak, żeby z papci wyskoczył.
military napisał(a):ale mimo że skrzywdzona przebaczyła, to nikt inny wybaczyć nie chce.
i bardzo dobrze, że nie chce. Temida nie po to ma na oczach opaskę, żeby WYBACZAĆ.
01-10-2009, 18:47
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Czyli się ze mną zgadzasz, ale się ze mną nie zgadzasz.:) Mówiąc o kompleksowości mam na myśli to, że trzeba stosować gradację przestępstw. On nie zaciągnął małej do ciemnej piwnicy i nie zgwałcił jej bijąc ją do nieprzytomności. A z opinii niektórych ludzi wynikałoby, że tak właśnie ten stosunek wyglądał.
01-10-2009, 18:51
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,328
Liczba wątków: 67
Mental napisał(a):właśnie dlatego dzisiaj jestem umówiony z jedenastoletnim dziewczęciem - to, co się stanie, też zajdzie tylko między nami. reszcie świata nic do tego. co więcej, tak ją zbajeruje (powiem jej, żem słynny reżyser Mentalos z Grecji), iż z własnej nieprzymuszonej woli rozchyli przede mną swoje wiotkie udka:)
nice try, ale zapominasz o paru rzeczach
a) okolicznościach w jakich to zaszło
b) faktu, że Polański nie robi(ł) tego nałogowo - to nie jest jakiś pieprzony pedofil, którego z miejsca trzeba zamknąć
c) takie z niej było dziecko, jak z mojego fiuta barbakan - 100 lat temu miała by pewnie dwójkę dzieci na karku już, but nooooo wiek to wiek tak?
Cytat:Polański miał wybór wolny jak najbardziej - mógł bzyknąć się z jedną z setek kobiet, które tamtego wieczoru tylko czekały na jego skinienie, aby rozłożyć nogi.
for sure :)
Cytat:każdy, kto szanuje wolność człowieka, powinien optować za przeprowadzeniem procesu i skazaniem pana Polańskiego (niekoniecznie na odsiadkę), dając w ten sposób wyraz całkowitego i bezwarunkowego poparcia dla wolności wyboru jednostki i prawa tej jednostki do ponoszenia konsekwencji swoich wyborów.
30 lat uciekania i krycia się po kątach - myślę, że poniósł konsekwencje - co ma do tego szanowanie wolności człowieka to nie wiem, bo z tego co mówisz jest wręcz przeciwnie (Szwajcaria - halo!!! neutralny kraj!!!!)
Cytat:z tego, co mi wiadomo, owa 13-latka (ona albo jej matka, aż tak dobrze się nie orientuje)
jej matka - z tego co powszechnie wiadomo dziewczynie się podobało
Cytat:ZŁOŻYŁA DONIESIENIE o przestępstwie, za które w USA grozi kara więzienia.
za wiele rzeczy w USA grozi kara więzienia - w zależności od stanu są one równie kuriozalnie; rozumiem jednak, iż skoro tak bardzo szanujesz prawo, to na pewno równie mocno będziesz za skazaniem na dożywocie łosia, który uprawia z partnerką seks na ulicy, co jest zabronione i niezgodne z prawem, w jakimś tam stanie
Bucho napisał(a):Prawo, to prawo...a seks z trzynastoletnia dziewczynka, to przestepstwo (juz nawet omijajac sprawy moralnosci) i skoro sprawa nie ulegla przedawnieniu (bardzo dobrze) to Polanskii powinien stanac przed sadem. Wyrok to sprawa sedziego i przysieglych.
pomijając sprawę osobistej dojrzałości danej osoby (a naprawdę niektóre dziewczyny w wieku lat 13 czy 15 nie powinny się już nazywać dziewczynami), to idąc tym tokiem myślenia należało by zamknąć połowę imprezowiczów, nie tylko w USA...
A co do faktu, że wyrok to sprawa sędziego - cóż, gdyby nie sędzia właśnie, to ta sprawa mogłaby się zakończyć dawno, dawno temu. A odgrzebywanie tego teraz ma równie dużo sensu, co kąpiel w szambie.
01-10-2009, 18:53
Ambasador białej rasy
military:
to nie wiem, jakich "niektórych" czytasz. ja jedynie twierdze, że za popełnione przestępstwo musi być zasądzony wyrok i wymierzona kara. nie odnoszę się do "kompleksowości zdarzenia", bo nie w tym rzecz, żeby się bawić w Wysoki Sąd i ustalać okoliczności.
01-10-2009, 18:53
Użytkownik
Liczba postów: 86
Liczba wątków: 2
Jak przekroczysz 50 km/h w terenie zabudowanym odrazu jedziesz na komendę?
Ready To Rock!
01-10-2009, 18:57
Ambasador białej rasy
Mefisto napisał(a):skoro tak bardzo szanujesz prawo, to na pewno równie mocno będziesz za skazaniem na dożywocie łosia, który uprawia z partnerką seks na ulicy, co jest zabronione i niezgodne z prawem, w jakimś tam stanie
sorry. absurdy to nie moja dziedzina:)
Mefisto napisał(a):100 lat temu miała by pewnie dwójkę dzieci na karku już, but nooooo wiek to wiek tak?
powtarzam raz jeszcze - nie ma znaczenia, co było 100 lat temu. 100 lat temu kobiety nie miały praw wyborczych, a 1000 lat temu niewolnictwo było nazywane "handlem". mówimy o wieku XX i o zapisie, który głosi jasno i wyraźnie, że seks z osoba poniżej 18 roku życia jest PRZESTĘPSTWEM. Polański najwyraźniej nie zrozumiał tego drastycznie ograniczającego jego wolność twórczą zapisu.
Mefisto napisał(a):30 lat uciekania i krycia się po kątach - myślę, że poniósł konsekwencje
:)
bez jaj.
Mefisto napisał(a):z tego co powszechnie wiadomo dziewczynie się podobało
super. tylko jakie to ma znaczenie, że dziewczynie się podobało, skoro PRZESTĘPSTWO ZOSTAŁO POPEŁNIONE?
[ Dodano: Czw Paź 01, 2009 20:01 ]
Indeksiarz napisał(a):Jak przekroczysz 50 km/h w terenie zabudowanym odrazu jedziesz na komendę?
oczywiście! a jak ukradnę komuś samochód, to zajeżdżam nim pod komisariat, dreczony wyrzutami sumienia... mógłbyś w końcu sprecyzować, do czego zmierzają twoje posty, bo nie rozumiem ich za grosz?
01-10-2009, 19:00
Użytkownik
Ja twoich też nie. Chcesz by wszyscy byli równi wobec prawa ale najchętniej uchyliłbyś się od odpowiedzialności karnej gdybyś tylko mógł.
Ready To Rock!
01-10-2009, 19:09
Ambasador białej rasy
przepraszam, ale co ma jedno z drugim wspólnego? co ma wspólnego mój prywatny stosunek do prawa z bezosobową ideą równości wszystkich wobec prawa? nie wiem, czy rozumiesz, o czym tu mowa: Polański mógłby wedle mnie wydymać nawet całe przedszkole, ale to nie znaczy, że zasada równości wobec prawa przestałaby obowiązywać.
01-10-2009, 19:10
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Mentalowi chodzi o to, że Romek złamał prawo stanu, w którym przebywał (i spierniczył). I za to powienien zostać skazany. I ma rację. Nie wydaje mi się, żeby Mental tutaj mówił o swoich poglądach na dymanie 13 latek. Podejrzewam, że jakby Romek zaliczył dziewczynę w Hiszpanii to Mental by olał, bo tam prawo na to pozwala... i tyle. :)
Reszta zastanawia się nad głębszą stroną tej sprawy, a Mental po prostu nawija o wierzchni.
01-10-2009, 19:18
Użytkownik
Nie chodzi o twój stosunek do prawa(chociaż coś takiego jak zasada równości wobec prawa może dla mnie pojawiać się tylko w bajkach na dobranoc) ale o fakt że irytuje cię gdy takiej grubej rybie jak Polański mogło by coś ujść na sucho.
Ready To Rock!
01-10-2009, 19:18
Ambasador białej rasy
Crov napisał(a):Mentalowi chodzi o to, że Romek złamał prawo stanu, w którym przebywał (i spierniczył). I za to powienien zostać skazany. I ma rację. Nie wydaje mi się, żeby Mental tutaj mówił o swoich poglądach na dymanie 13 latek. Podejrzewam, że jakby Romek zaliczył dziewczynę w Hiszpanii to Mental by olał, bo tam prawo na to pozwala.
yes, master! oficjalnie mianuje cię moim adwokatem i tłumaczem moich słów:)
Indeksiarz napisał(a):chociaż coś takiego jak zasada równości wobec prawa może dla mnie pojawiać się tylko w bajkach na dobranoc
pół wieku komuny i 20 lat III RP zbierają swoje żniwo.
Indeksiarz napisał(a):ale o fakt że irytuje cię gdy takiej grubej rybie jak Polański mogło by coś ujść na sucho.
irytuje? mnie to wkurwia:)
01-10-2009, 19:20
Jessica Buch
Liczba postów: 1,683
Liczba wątków: 6
Indeksiarz napisał(a):ale o fakt że irytuje cię gdy takiej grubej rybie jak Polański mogło by coś ujść na sucho.
Mnie też irytuje.
i już nie chodzi o sam stosunek z nieletnią. Polański dopuścił się też innego przestępstwa. 31 lat temu sąd poszedł na ugodę z Polańskim. Dał mu 90 dni zanim ogłosi wyrok by ten mógł dokończyć swój film. Polański w tym czasie uciekł. był po porostu przez 31 lat zbiegiem. Unikanie wymiaru sprawiedliwości jest również przestępstwem.
Mefisto napisał(a):100 lat temu miała by pewnie dwójkę dzieci na karku już, but nooooo wiek to wiek tak?
Prawo nie działa wstecz, misiu ;)
01-10-2009, 19:24
Użytkownik
Cytat:pół wieku komuny i 20 lat III RP zbierają swoje żniwo
Pozatym że to było obraźliwe stwierdzenie bo lubię Polskę z całymi jej mankamentami i zaletami to spójrz na system jaki panuje w USA gdzie skazuje się na kare śmierci niewinnych ludzi a wypuszcza na wolność kryminalistów.
Ready To Rock!
01-10-2009, 19:25
Ambasador białej rasy
w USA mordują niewinnych ludzi! koniec świata! ale spoko, Polańskiego nie zamordują:)
01-10-2009, 19:26
Jessica Buch
Liczba postów: 1,683
Liczba wątków: 6
Indeksiarz napisał(a):zaletami to spójrz na system jaki panuje w USA gdzie skazuje się na kare śmierci niewinnych ludzi a wypuszcza na wolność kryminalistów.
Ten system to jeden z lepszych na świecie :)
01-10-2009, 19:27
Ambasador białej rasy
jeden z najlepszych na świecie, prawda, ale od przeszło 40 lat lewactwo zjada go od środka. jak tak dalej pójdzie, to za dwie dekady nie pozostanie już nic z tego, co wymóżdżyli Adams i Franklin.
01-10-2009, 19:29
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,328
Liczba wątków: 67
Monika napisał(a):Polański dopuścił się też innego przestępstwa. 31 lat temu sąd poszedł na ugodę z Polańskim. Dał mu 90 dni zanim ogłosi wyrok by ten mógł dokończyć swój film. Polański w tym czasie uciekł. był po porostu przez 31 lat zbiegiem. Unikanie wymiaru sprawiedliwości jest również przestępstwem.
Dziwisz mu się? też bym spierdolił, gdyby sprawy przybrały taki obrót jak wtedy. Polański był wtedy na widelcu, a sędzia jedynie czekał na to, aby go pięknie, publicznie przyszpilić. Koleś nagle został sam, a przed nim roztaczała się perspektywa długoletniego więzienia. Oczywiście fakt, że reszta towarzystwa obecnego na imprezie już się wywinęła, to nikogo nie dziwi. Ważne jest, aby się na kimś za coś tam wyżyć prawnie. Nice.
Cytat:Prawo nie działa wstecz, misiu ;)
nie miałem na myśli prawa, skarbie :) jeno obyczajowość
01-10-2009, 19:40
|