CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,412
Liczba wątków: 29
(11-05-2022, 18:34)RagnarMartens napisał(a): Kevin Spacey wystąpi w produkcji historycznej o Batu-chanie, wnuku Czyngis-chana. W pozostałych rolach m.in Eric Roberts, Christopher Lambert czy Terence Stamp.
https://www.indiewire.com/2022/05/kevin-spacey-1242-gateway-to-the-west-1234723824/
Czesi mogą, Węgrzy mogą. PiS NIE MOŻE.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
12-05-2022, 09:15
Stały bywalec
Liczba postów: 2,999
Liczba wątków: 0
Chciałbyś, żeby PiS nakręcił film o Mongołach? W sumie czemu nie? Wrzucić tam naszych Bilguuna Ariunbaatara i Misheel Jargalsaikhan i już mamy bardziej mongolską obsadę niż ta podana w tym węgierskim filmie.
12-05-2022, 09:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2022, 09:23 przez al_jarid.)
.
Liczba postów: 27,778
Liczba wątków: 62
(12-05-2022, 09:23)al_jarid napisał(a): Chciałbyś, żeby PiS nakręcił film o Mongołach?
Chciałbym, ale raczej nie ma co liczyć na to, że PiS da kasę na film w którym ucięta głowa naszego Henryka Pobożnego trafia na lancę i jest tryumfalnie obnoszona przez Mongołów :)
Chociaż z tego co podają w tych doniesieniach, to Węgrzy mają ochotę mocno podkoloryzować historię i twierdzić, że zatrzymali i pobili Mongołów :p
12-05-2022, 09:37
CGI Paul Walker
(12-05-2022, 09:23)al_jarid napisał(a): Chciałbyś, żeby PiS nakręcił film o Mongołach? W sumie czemu nie? Wrzucić tam naszych Bilguuna Ariunbaatara i Misheel Jargalsaikhan i już mamy bardziej mongolską obsadę niż ta podana w tym węgierskim filmie.
Chcę wierzyć, że to sarkazm.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
12-05-2022, 10:52
Stały bywalec
Dobra, wersja bez sarkazmu specjalnie dla ciebie: Chciałbyś wystawnego, przeznaczonego na światowy rynek anglojęzycznego widowiska historycznego z zagranicznymi gwiazdami osadzonego w historii Polski, które rozpropagowałoby na świecie nasz kraj i pokazało ludziom w innych krajach, jakie mieliśmy ciekawe dzieje i jakimi byliśmy mocarzami?
Ja jestem do takich inicjatyw zdystansowany. Wiem, że połowa forum (albo więcej) chciałaby zobaczyć tego Mela jako Sobieskiego, i że dla wizerunku Polski na świecie taka produkcja mogłaby być strzałem w dziesiątkę, ale osobiście pewnie dziwnie by mi się oglądało film o historii Polski, w którym są same hollywoodzkie twarze i wszyscy nawijają po angielsku. Byłby w tym dla mnie jakiś fałsz. No niby wiem, że filmy zawsze są pewnego rodzaju "oszustwem", ale...
Zresztą najpierw może poczekajmy na ten czeski i węgierski film, bo wcale jeszcze nie wiemy, czy to będzie dobre. Jeśli się udadzą, to wtedy dopiero będziemy mogli narzekać, że u nas się takich nie robi.
Przy czym obstawiam, że na Zachodzie ten czeski i węgierski film mało kto obejrzy i tyle wyjdzie z tego silenia się Czechów i Węgrów na "międzynarodowość" i "światowość".
12-05-2022, 11:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2022, 11:20 przez al_jarid.)
Stały bywalec
Liczba postów: 12,536
(12-05-2022, 08:51)al_jarid napisał(a): Będą w tym filmie o Batu Chanie w ogóle jacyś Mongołowie, czy grają sami biali? Bo obsada trochę mnie dziwi. Zrobią z nich skośnych dzięki magii charakteryzacji? Będzie powtórka z Johna Wayne'a i Czyngis Chana? Dzisiaj to już chyba nie przejdzie.
Skoro produkcja węgierska, to pewnie historia będzie opowiadać z perspektywy Arpadów. Zresztą Kevin gra tu gościa o jakimś mocno europejsko brzmiącym nazwisku. Inna sprawa, że wśród ludów Złotej Ordy były także te białej rasy - m.in. Tatarzy, którzy w szkolnych czytankach utrwalili się jako Azjaci, gdy w rzeczywistości to lud turecki. Zresztą jak pojawiło się Wspaniałe stulecie w telewizji to niektórzy zdziwili się, że Turcy wyglądają podobnie jak reszta białych Europejczyków, a nie jak jacyś Arabowie o najbardziej etnicznych rysach.
Więc pewnie Mongołów będą grać Azjaci, którzy najwyżej zostaną zdubbingowani przez białych.
Cytat:ale osobiście pewnie dziwnie by mi się oglądało film o historii Polski, w którym są same hollywoodzkie twarze i wszyscy nawijają po angielsku. Byłby w tym dla mnie jakiś fałsz.
Swego czasu Niemcy kręcili masowo filmy o Indianach, gdzie bohaterowie byli Amerykanami/Meksykańcami i mimo tego mówią płynnym niemieckim. Zresztą nie oni jedyni. Włosi od cholery stworzyli westernów mówionych po włosku. Istnieje rumuńska adaptacja Tomka Sawyera z lat 60., gdzie aktorzy są Rumunami nawijającymi po rumuńsku.
Więc pewnie to kwestia perspektywy i umowności.
Cytat:Przy czym obstawiam, że na Zachodzie ten czeski i węgierski film mało kto obejrzy i tyle wyjdzie z tego silenia się Czechów i Węgrów na "międzynarodowość" i "światowość".
To znów skojarzyły mi się niemieckie westerny, gdzie Old Sure/Shatter/Firehanda grał amerykański aktor (który i tak został zdubbingowany przez jakiegoś Niemca), ale w USA są kompletnie nieznane i ich wiedza ogranicza się do szczątkowego artykułu na Wikipedii, a i przez ignorantów traktowane są pewnie jako "rasistowskie" i "kolonialne", bo Indianina zawsze gra Francuz lub Serb (też zdubbingowany przez Niemca).
12-05-2022, 13:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2022, 13:15 przez OGPUEE.)
CGI Paul Walker
(12-05-2022, 11:09)al_jarid napisał(a): Ja jestem do takich inicjatyw zdystansowany. Wiem, że połowa forum (albo więcej) chciałaby zobaczyć tego Mela jako Sobieskiego... .
Nie chciałbym Mela bo po 1 za stary (podobnie jak w tym włoskim gniocie) a po 2 niepodobny.
Chodzi o to, że oni nawet nie próbują czegoś takiego zrobić a rozpierdalają kasę na filmy i seriale na rynek polski.
No ale to już n-te PISowskie zapowiedzi, które nie będą zrealizowane. I w sumie pokazali, że na wizerunku Polski im nie zależy. Chyba że w postaci sługi i klakiera.
12-05-2022, 13:55
Stały bywalec
(12-05-2022, 13:14)OGPUEE napisał(a): Cytat:ale osobiście pewnie dziwnie by mi się oglądało film o historii Polski, w którym są same hollywoodzkie twarze i wszyscy nawijają po angielsku. Byłby w tym dla mnie jakiś fałsz.
Swego czasu Niemcy kręcili masowo filmy o Indianach, gdzie bohaterowie byli Amerykanami/Meksykańcami i mimo tego mówią płynnym niemieckim. Zresztą nie oni jedyni. Włosi od cholery stworzyli westernów mówionych po włosku. Istnieje rumuńska adaptacja Tomka Sawyera z lat 60., gdzie aktorzy są Rumunami nawijającymi po rumuńsku.
Więc pewnie to kwestia perspektywy i umowności.
To też prawda. Ale jakoś inaczej odbieram sytuację, gdy Polacy kręcą sobie "Faraona" i Egipcjanie mówią po polsku, a inaczej gdy Polacy kręcą o Polakach, którzy nie mówią po polsku. To wygląda tak, że kręcę film o swoim narodzie i kulturze, ale jednocześnie jakby się od tej kultury odcinam. I zamiast pokazać swoich rodaków przed kamerą, wolę żeby zagrali ich cudzoziemcy, bo są bardziej rozpoznawalni i lepiej się prezentują. To takie wypięcie się na swój naród trochę. Podejście Czechów trochę mi zalatuje takim "Żaden Czech nie jest godny grać czeskiego bohatera, musimy wziąć kogoś z Hameryki! Wtedy to będzie światowa produkcja, a nie taka lokalna i zaściankowa".
Jasne, że przejaskrawiam i jasne, że tak się teraz kręci (np. Francuzi kręcą sobie hurtowo anglojęzyczne filmy z zagraniczymi gwiazdami - tylko nie wiem, co w nich jeszcze francuskiego). Kino się unifikuje trochę w taki sposób. Nie wiem, czy to dobrze. I skoro w większości krajów filmy i tak się dubbinguje na miejscowy język, to czemu film nastawiony na międzynarodowy sukces musi być akurat po angielsku?
I czy wartość kina z różnych krajów nie opiera się na jego specyfice? Czy nie stracimy czegoś, kiedy w produkcjach filmowych z każdego kraju będą grywali ci sami ludzie o opatrzonych twarzach rodem z Hollywood? Może jestem staroświecki, ale jakoś nie chcę Timothee Chalameta jako Zbyszka z Bogdańca, ani Idrisa Elby jako Zawiszy Czarnego :/
12-05-2022, 14:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2022, 14:28 przez al_jarid.)
Stały bywalec
Liczba postów: 12,536
13-05-2022, 16:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2022, 16:17 przez OGPUEE.)
Stały bywalec
Liczba postów: 10,310
Liczba wątków: 5
W pierwszej chwili pomyślałem, że Chris Rock i śmiechłem :)
13-05-2022, 17:18
CGI Paul Walker
Tak powinno być. Sprawiedliwość wkroczyła w świat filmowej fikcji.
13-05-2022, 18:32
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
Kevin Spacey zagrał po cichu w produkcji pt. "Peter Five Eight". Jest pierwsze zdjęcie.
13-05-2022, 19:40
Movie Lover
Stały bywalec
Liczba postów: 18,541
Liczba wątków: 148
Złapcie się czegoś mocniej - Pani Ramsay kręci kolejny thriller o zemście :) Oby wyszło lepiej niż poprzednio, czyli "You Were Never Really Here" z Huakinem Finiksem.
https://thefilmstage.com/lynne-ramsay-to-direct-julianne-moore-and-sandra-oh-in-stone-mattress/
19-05-2022, 14:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2022, 14:28 przez Pelivaron.)
Początkujący
Liczba postów: 10
Movie Lover
Co najciekawsze, film będzie miał premierę w tym samym roku, w którym Kubuś dołączył do domeny publicznej. Ktoś tu chyba mocno wyczekiwał tego 2022 :)))
26-05-2022, 18:28
Stały bywalec
Liczba postów: 1,202
Liczba wątków: 1
Powstaje film pod tytułem "Winnie the Pooh: Blood and Honey", czyli slasher z Gubusiem Puchatkiem i Prosiaczkiem jako mordercami.
https://collider.com/winnie-the-pooh-blood-and-honey-images-horror-movie/
26-05-2022, 22:35
CGI Paul Walker
Patrz 2 posty wyżej
26-05-2022, 22:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-05-2022, 22:40 przez shamar.)
Stały bywalec
Liczba postów: 1,202
Liczba wątków: 1
Cholera, znowu się spóźniłem. Przynajmniej tym razem nie o cały tydzień. Jednak niusy zostawię szybszym forumowiczom.
26-05-2022, 23:11
Black Women Forever
Liczba postów: 2,857
Liczba wątków: 4
Trump stworzy platformę streamingowa pt. "non woke".
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem
27-05-2022, 20:48
|