There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,935
Liczba wątków: 15
(22-11-2025, 00:02)Mefisto napisał(a): Ciekawe czy za 100 lat będzie po prostu jedna olbrzymia światowa korporacja złożona z obecnych gigantów.
Będzie, bo to naturalna droga kapitalizmu giełdowego. Kiedy nie możesz już się rozrastać to musisz wchłaniać konkurencje. Akcje spółki muszą rosnąć w nieskończoność.
25-11-2025, 12:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2025, 12:58 przez Corn.)
.
Liczba postów: 27,772
Liczba wątków: 62
Zgoda, przy czym ja obstawiam, że JEDNEJ globalnej korpo nigdy nie będzie, z tego samego powodu dla którego jeszcze nigdy nie powstało jedno, globalne imperium: będzie kilka wielkich, globalnych korpo.
25-11-2025, 13:20
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,935
Liczba wątków: 15
Kilka wielkich, które będą posiadały swoje akcje na krzyż i fikcyjna konkurencja poniżej. W sumie tak to wygląda już na rynku chemii domowego użytku.
25-11-2025, 13:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2025, 13:50 przez Corn.)
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 18,638
Liczba wątków: 5
(25-11-2025, 13:49)Corn napisał(a): Kilka wielkich, które będą posiadały swoje akcje na krzyż i fikcyjna konkurencja poniżej. W sumie tak to wygląda już na rynku chemii domowego użytku.
Chyba już tak jest z tymi funduszami Black Rock/Vanguard/Fidelity/...
W sumie diabli wiedzą kto jest właścicielem czego, poza tym, że na końcu łańcucha pewnie jest jakaś Brooklińska Rada Żydów :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
25-11-2025, 13:55
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,324
Liczba wątków: 67
(25-11-2025, 12:57)Corn napisał(a): Będzie, bo to naturalna droga kapitalizmu giełdowego.
Miałeś mnie pocieszyć, ale jak widać nie każdy może być simkiem :(
25-11-2025, 14:16
Stały bywalec
Liczba postów: 18,538
Liczba wątków: 148
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
26-11-2025, 11:43
Stały bywalec
Liczba postów: 5,909
Liczba wątków: 6
Spełnia się najgorszy scenariusz...
Netflix podobno na czele - zgłosił najlepszą ofertę na zakup WB...
:(
Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
05-12-2025, 09:02
Stały bywalec
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 26
zaraz niedługo wszystko będzie powtarzane w kinach, bo chodzenie do kin wygasa
Avengers Endgame wróci do kin 25 września 2026, Gwiezdne Wojny Nowa Nadzieja 19 lutego 2027
07-12-2025, 21:48
Stały bywalec
Sprytny zabieg marketingowy przed premierą Doomsday i kolejnych SW. Pewnie w marcu puszczą ep. V, w kwietniu ep VI, a w maju 2027 -premierę ma Starfighter z Goslingiem.
07-12-2025, 22:07
Stały bywalec
Liczba postów: 1,197
Liczba wątków: 1
Przy czym "Nowa Nadzieja" ma być wersją oryginalną, bez późniejszych zmian wprowadzonych przez Lucasa. Aczkolwiek kilka elementów ma podobno zostać poprawionych, np. wyraźność dialogów. Będzie to więc odrestaurowana, ale oryginalna wersja filmu. Disney pracuje też rzekomo nad odrestaurowaniem "Imperium kontratakuje" i "Powrotu Jedi". Jeżeli te filmy trafią później do domowej wideoteki, to będzie to pierwsze oficjalne wydanie oryginalnych wersji w wysokiej jakości.
07-12-2025, 23:01
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,404
Liczba wątków: 29
Nie wyjdą. Bedzie na platforme
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
07-12-2025, 23:06
Stały bywalec
Liczba postów: 1,197
Liczba wątków: 1
Pomału rusza marketing nowego filmu Spielberga o UFO (przypuszczalnie). W Nowym Jorku pojawił się bilbord. Przed"Avatarem" podobno ma być wyświetlany pierwszy zwiastun.
11-12-2025, 15:28
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,162
Liczba wątków: 4
Minely lata, jezeli nie dekady, od kiedy cokolwiek od Spielberga powodowalo u mnie jakies mrowienie pod napletem, ale spoko, moze Stefan jeszcze czyms zaskoczy.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
11-12-2025, 15:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-12-2025, 21:30 przez Bucho.)
Stały bywalec
Zajebisty angaż w nowym filmie Marty'ego!!
20-12-2025, 19:34
Stały bywalec
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 26
Michelle Williams w nowym filmie Damiena Chazelle'a
w obsadzie są już Cillian Murphy, Daniel Craigi i Dave Bautista
14-01-2026, 20:21
Stały bywalec
Jakby kogoś interesowało, tutaj recka scenariusza tego nowego filmu T.Gilroya - Behemoth.
https://scriptshadow.net/screenplay-review-behemoth/
No przyznam, że opis.. ekhm fabuły.. z recki nie brzmi zachęcająco.
A w pierwszym komentarzu link do pdfa jakby ktoś sam chciał sprawdzić :P
Jakoś tak przypadkowo trafiłem na to, bo dziś pojawiło się info, że to będzie "oda do kompozytorów muzyki filmowej" i zatrudnią aż 7 osób do jej robienia -
na razie znane są tylko nazwiska Silvestriego i Jamesa Howarda
https://www.worldofreel.com/blog/2026/1/14/tony-gilroys-behemoth-to-have-seven-different-composers
15-01-2026, 23:26
Fhtagn
Liczba postów: 5,348
Liczba wątków: 9
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/brandon-sandersons-mistborn-stormlight-archive-movie-tv-1236487271/
W skrócie, Apple bierze do siebie Sandersona i jego cegły. Trylogia Z mgły zrodzony (świetne fantasy, w którym zło wygrało, imperator pokonał rebelię, z nieba pada popiół, inkwizycja poluje na niedobitków itd.) będzie filmami, a Archiwum Burzowego Światła (reszta sandersonowej literatury, nie wiem, nie czytałem... jeszcze) będzie serialem. Co mnie bardzo cieszy, to ta informacja:
Cytat:Sanderson will be the architect of the universe; will write, produce and consult; and will have approvals. That’s a level of involvement that not even J.K. Rowling or George R.R. Martin enjoys.
29-01-2026, 12:17
Stały bywalec
Liczba postów: 2,996
Liczba wątków: 0
Te jego serie jak dla mnie zaczynają się obiecująco, a potem zmieniają w niemiłosierne nudy.
Z "Mistborn" podobały mi się dwie pierwsze części, choć miałem bekę z tego, że dosłownie każda postać u Sandersona co chwilę "unosi brew". No na serio, chyba na każdej stronie jest coś takiego, że ktoś do kogoś coś mówi, a tamten w odpowiedzi unosi brew. Powinni wziąć Dwayne'a Johnsona do ekranizacji, on ma wypracowane to unoszenie brwi. Tłumaczenie tych książek też jest skopane (chyba, że w oryginale też tak jest), bo co chwilę mamy "stwierdził/stwierdziła" odnoszące się do wypowiedzi wcale nie będących żadnym stwierdzeniem (typu "Chodźmy stąd - stwierdził"). No ale dobra, przyznaję, że ciekawie się to czytało - do trzeciej części, bo tam już wchodzą takie dyrdymały, że ciężko mi się przez to brnęło.
Podobnie "The Stormlight Archive" - dwie dwie pierwsze części fajne, ale trzecia to już takie nudy, że tylko cudem dobrnąłem do końca i następnych części już nie tykałem.
Co też jest dla mnie śmieszne, to to, że ludzie w internetach mają taką opinię, że Sanderson jest mistrzem kulminacji w swoich książkach - że niby one się wolno rozkręcają, ale finał zawsze wbija w fotel, w wybitny sposób spinając te wszystkie wątki, dając napięcie i twisty, i że jak dojdziesz do początku finału, to nie zdołasz już odłożyć książki. Nawet ukuli na to termin "sanderlanche". Nie wiem, chyba czytałem jakieś inne książki. W zeszłym roku zawziąłem się na tego Sandersona i przeczytałem całą trylogię "Z mgły zrodzony", trzy części "Archiwum Burzowego Światła", "Elantris", "Rozjemcę", "Warkocz ze Szmaragdowego Morza" oraz "Yumi i malarz koszmarów". No i jakoś nie uświadczyłem tych porywających finałów, które mają być dla niego charakterystyczne. To raczej zwykle wygląda tak, że przez 80% książki jest ciekawie - mamy różne intrygi, zapoznajemy się z postaciami itp. - a finał polega po prostu na tym, że postacie obdarzone supermocami bardzo długo się między sobą naparzają. I tyle. Więc w tych kulminacjach moje zainteresowanie, zamiast rosnąć, spadało.
29-01-2026, 12:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2026, 12:59 przez al_jarid.)
Stały bywalec
Del Toro pracuje nad wersją rozszerzoną swojego Frankensteina -> https://filmstories.co.uk/news/frankenstein-guillermo-del-toro-confirms-longer-all-the-stitches-cut/?utm_source=chatgpt.com
Zamiast 2,5h nudy, del Toro chce zaserwowąć 3h nudy? Nie, dziękuje!
29-01-2026, 13:43
Stały bywalec
Pamiętacie o tym remake'u "Opętania" od reżysera "Smile"?
Jednak nie umarło śmiercią naturalną, a wręcz mamy dość spory update. Główne role zagrają Margaret Qualley i Callum Turner
https://www.worldofreel.com/blog/2026/1/31/margaret-qualley-and-callum-turner-to-star-in-parker-finns-possession-remake
31-01-2026, 22:21
|