Grindhouse: Death Proof (2007)
Każdy ma własne zdanie ale takie licytowanie moi zdaniem jest bezsensu .
Dla mnie najważniejsze jest że mnie się ten film podobał i z kina wyszłam z bananem na twarzy więc sram na opinię innych .
mówcie co chcecie TEN FILM JEST BOSKI 8)
You sound like a duck.

Quack, quack, quack, quack, quack,
quack, quack...

Odpowiedz
Ja obejrzałem dzisiaj i tak przejrzałem sobie dyskusję i nigdzie nie znalazłem tego o co chcę spytać. Chodzi o końcowy pościg, a pytanie jest proste: czemu laski nie mogły zwyczajnie zwolnić i się zatrzymać, szybko zapakować tą jedną z maski do środka i wtedy mogłyby się bezpiecznie bawić w przepychanki? Gdyby tak zrobiły to Mike nie miał by wyboru, tylko też musiałby zacząć zwalniać i się zatrzymać razem z nimi, ewentualnie odjechać, zawrócić i lecieć na czołówkę, ale w tym czasie ta z maski by się już zdążyła schować. Coś przeoczyłem, że wydaje mi się to takie proste?? W każdym razie przez cały pościg siedziałem wkurzony i powtarzałem pod nosem "no zwolnijcie do cholery!!!".

Odpowiedz
Też mnie to zastanawia, ale jak na razie to przychodzi mi tylko jedno wytłumaczenie, to były kobiety:) i do tego w szoku, i w całym zamieszaniu to w głowach miały tylko jedno: spierdalać! Zbyt przerażone były na racjonalne myślenie.

Odpowiedz
Mnie to nie zastanawia, bo w tym filmie nie istnieje coś takiego jak racjonalne zachowania, motywacje bla bla bla. Miał być pościg z laską na masce i jest pościg z laską na masce 8)

Odpowiedz
To ktoś jeszcze w tym filmie zachowuje się tak nieracjonalnie, że można powiedzieć że racjonalność w tym nie istnieje? Nie że się wygłupia niepotrzebnie, tylko ryzykuje życie przez to że nie myśli(a raczej myśli tak, żeby było efektownie). Nie żebym krytykował cały film, bo zaiste jest bardzo przyjemny, ale każdy głupkowaty film można wybronić mówiąc że tak miało być i że tu nie chodziło o to żeby postacie się zachowywały tak jak należy.

Odpowiedz
Ja go nie bronię. Mówię tylko jak miało być (jak jest), o to zapewne chodziło Quentinowi. To tylko zabawa, tu nie chodzi o to żeby było sensownie.

Odpowiedz
Sory Mierzwiak, ale w tym momencie pierdzielisz. ;) Co to znaczy, zabawa bez logiki? Nie ma logiki - nie ma zabawy. Krecenie 'zeby bylo fajnie' i pozniejsze tlumaczenie 'tak mialo byc' to najgorsze co rezyser moze zrobic.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Więc widocznie źle odbieram ten film i intencje QT.

Zresztą nie mówię o CAŁKOWITYM braku logiki, bo tam gdzie trzeba oczywiście ona występuje, akcja-reakcja i tak dalej, ale na poziomie konkretnych scen Q po prostu ją sobie odpuszcza. Niech najlepszym przykładem będzie rozmowa szeryfa i jego syna w szpitalu. Gdyby zastosować tu logikę, dalsza część filmu nie miałaby prawa bytu.

Odpowiedz
Właściwie to lepiej się tyle nie zastanawiać tylko skupić na samym pościgu, a wrażenia będą znacznie lepsze. Dwie rzeczy mnie w tym filmie irytują, wspomniany motyw z pościgiem i komórki. Komórki nie pasują mi do tego wszystkiego absolutnie. Dobrze że Mike nie miał komórki. Ani aparatu cyfrowego i GPS-u w samochodzie.

Odpowiedz
Glut napisał(a):Sory Mierzwiak, ale w tym momencie pierdzielisz. Oczko Co to znaczy, zabawa bez logiki? Nie ma logiki - nie ma zabawy. Krecenie 'zeby bylo fajnie' i pozniejsze tlumaczenie 'tak mialo byc' to najgorsze co rezyser moze zrobic.

A mnie się właśnie wydaje, że jak jest zabawa, to jest niekoniecznie logika... Zabawa to z reguły brak myślenia Oczko i ja na przykład wyłączyłam opcję 'logika', a włączyłam 'zabawa'...
[Obrazek: http://www.sloganizer.net/en/image,Eorath,blue,white.png]
From ghoulies and ghosties
And long-leggedy beasties
And things that go bump in the night,
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
No ale wlasnie o to chodzi. O kontrast. ;)

M., inaczej. Co, poza finalowym wyscigiem, mozesz zrzucić na karb czystego i nielogicznego 'ufajnienia' historii?

Odpowiedz
Odsyłam do zedytowanego mojego poprzedniego posta.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Niech najlepszym przykładem będzie rozmowa szeryfa i jego syna w szpitalu. Gdyby zastosować tu logikę, dalsza część filmu nie miałaby prawa bytu.

Dialogi u Tarantino to inna para kaloszy, ale motywacja jest dla mnie bardzo jasna. Komu chciało by się robić po godzinach? Nie dopuszczę aby kolo szalał w moim rewirze, tyle.

Logika zachowana. :)

Odpowiedz
Jasne, wypuszczamy mordercę bo chcemy sobie popatrzeć na tv. Bardzo logiczne 8)

Odpowiedz
Szeryf wyraźnie mówi że żeby zdobyć dowody obciążające Russela musiałby ostro zapieprzać po godzinach, tracić masę prywatnego czasu, za który nikt mu nie zapłaci. Woli sobie wtenczas porobić coś innego, np. pooglądać wyścigi NASCAR. ;)

Odpowiedz
Właśnie o tym mówię. Jeśli dla ciebie to jest logika, to naprawdę stratą czasu będą jakiekolwiek próby przekonania cię że w Death Proof jest jej bardzo mało :wink:

Odpowiedz
Mierzwiak, co Cię tak boli? Ten NASCAR? ;) Wstaw tam cokolwiek innego. Zajmowanie się dzieckiem, gotowanie obiadów, malowanie domu. Nie wszyscy gliniarze na świecie to mega - sumienne koksy, które przehandlują dorwanie podejrzanego za życie prywatne/rodzinne. Nie każdy będzie robił po godzinach żeby zdobyć dowody, których zdobyć się prawdopodobnie nie da. Tekst o telewizji to prztyczek, żart, coś za co lubię Tarantino. Humor wpleciony w fabule, nie odwrotnie.

Odpowiedz
Policjant zachowuje się jak najbardziej logicznie, nie musi robić to nie robi, a to, że jest nie w porządku wobec jakiejś tam sprawiedliwości, sumienności czy czego tam chcecie to jego sprawa. Jak najbardziej wiarygodne postępowanie, ale laski które nie ratują odpowiednio swojej koleżanki, chociaż wyraźnie widać że chcą to jest niewiarygodne. Gdyby któraś w samochodzie rzuciła tekstem: "hej, nie ściągajmy tej suki, niech ma za swoje głupie pomysły" to wtedy byłoby ok, a tak to ja się nie mogłem skupić na fajnym pościgu, bo mnie to wkurzało.

Odpowiedz
simek napisał(a):Chodzi o końcowy pościg, a pytanie jest proste: czemu laski nie mogły zwyczajnie zwolnić i się zatrzymać, szybko zapakować tą jedną z maski do środka i wtedy mogłyby się bezpiecznie bawić w przepychanki?

Bo wtedy poscig za szybko by sie skonczyl.

Odpowiedz
Ale w takim razie interes w tym, aby pościg jak najdłużej trwał ma reżyser, a nie bohaterki, które chcą tylko uratować kumpele, a potem dokopać Mike'owi.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości