Gry
military napisał(a):Rewelacyjna grafika
To ja chyba grałem w jakąś inną grę co się nazywała Gears of War 2... ;-)
thug life

Odpowiedz
Ja tam za Gearsami nie przepadam, taka tam sobie gierka, dobra do co-opa, ale wspomnienia mam takie, że jakoś tak się sama przeszła a etapy leciały jeden za drugim i ani jednego nie pamiętam, ale dla mnie grafika jest zajebista, nawet nie tyle sam wygląd świata, który też mi się podoba tak sobie, ale wszystkie modele, tekstury są miodzik, jedyna gierka w której nie miałem wrażanie że gram na kiepskiej rozdzielczości, żadnych różnic co do obecnej grafiki na kompie.

Odpowiedz
piXi, krótko:

[Obrazek: gears-of-war-2-20081031035507656.jpg]

Nie mam więcej pytań, wysoki sądzie.:)

A poważnie to nie wiem, jak grafika w GoW2 może się nie podobać. Jest GENIALNA! Projekty, spójność tego wszystkiego, tekstury, animacja (czasami, przyznam, w przerywnikach szwankuje) - to jest najwyższy poziom, przebijający 99% współczesnych - również pecetowych - gier. Grafa w GoW1 do dziś jest świetna, a co dopiero w dwójce, gdzie wszystkiego jest więcej, lepiej, bardziej.:) (nieskładnie wyszło, ale co tam)

[Obrazek: gears-of-war-2-20081031035509390_640w.jpg]

A w ruchu to wygląda jeszcze lepiej!

Odpowiedz
Wrzuć screeny z rozgrywki w natywnej rozdziałce... Np. to:

[Obrazek: gears-of-war-2-gold-plated-lancer-assaul...ot-big.jpg]

PC z roku 2006 na średnich ustawieniach ma lepszą grafikę w takiej rozdziałce... GoW2 jest całkiem "ładna" bo operuje na prostackich i oczojebnych efektach graficznych (tak to już jest w grach na konsole - taka sama przypadłość jak w K2, U2 czy GoW3 na PS3), ale pod względem graficznym jest lata świetlne nawet za leciwym Crysis na PC...

PS. Ale, żeby nie było... Piszę tylko o grafice, wszystko pozostałe co napisałeś o grze jest jak najbardziej ok... Sam gram niemal wyłącznie na konsolach, ale pisanie w superlatywach o graficznych aspektach gier na konsole oznacza tylko jedno - taka osoba nie widziała w przeciągu ostatnich 2 lat nowej gry na PC z ustawieniami na full... ;-)
thug life

Odpowiedz
Tak military, nie ma to jak podrasowane screeny :

Co nie zmienia faktu że obie gry wyglądają świetnie, detali nie należy się czepiać, tylko spojrzeć na całokształt, a ten jest mistrzowski.

Odpowiedz
Wybacz PiXi ale większych bzdur nie słyszałem.
Pokaż mi GDZIE taki U2 Ci operuje prostackimi i oczojebnymi efektami? O ile jeszcze w wypadku Gearsów mogę się z tym zgodzić, tak reszta wymienionych przez Ciebie tytułów to jedne z najlepszych, jakie do tej pory widziałem:
a) designy lokacji
b) mimika i animacje bohaterów
c) w związku z czym nie obchodzi mnie w ilu miejscach developerzy musieli pójść na skróty, czy użyć mniej lub bardziej wymyślnych sztuczek, aby osiągnąć dane efekty.

Mnie co innego w grafice urzeka i pojedynczych pikseli nie liczę ;-)

Odpowiedz
[Obrazek: UNCHARTED2-E309HD.jpg]

[Obrazek: uncharted5.jpg]

Patrz na ściany, podłogi czy bloki skalne na drugim rysunku... Zwykła tekstura (w niskiej rozdzielczości nomen omen - inne się w pamięci karty graficznej od PS3/X360 nie zmieszczą) nałożona na płaski blok... Albo roślinność na dole drugiego screenu...
Jeśli to dla Ciebie nie są prostackie efekty, to nie wiem co nimi jest...

Uncharted 2 to zajebista gra, ale jej poziom graficzny w żadnym stopniu nie może się równać nawet z takim Crysis czy Far Cry 2 na PC... Ja tam widzę różnicę w tym czy ktoś mi ładnie i efektownie wstawia pomalowane (jakie by one ładne nie były) tła na proste bryły (konsola), czy ktoś rzeczywiście próbuje wygenerować jakąś trudną strukturę w fizyczny model (pc)...
thug life

Odpowiedz
Patrzę na te ściany iii... co? Widzę całkiem przyzwoite powierzchnie. Zresztą sorry, ale wypadku powyższych lokacji to co innego moją uwagę przyciągało i nadal uważam za jakieś nieporozumienie, żeby czepiać się takich pierdoł jak niższa rozdzielczość tekstur.

Cytat:a tam widzę różnicę w tym czy ktoś mi ładnie i efektownie wstawia pomalowane (jakie by one ładne nie były) tła na proste bryły (konsola), czy ktoś rzeczywiście próbuje wygenerować jakąś trudną strukturę w fizyczny model (pc)...
Jasne, bo na konsolach nie ma bumpmappingu ani tym podobnych, a całe otoczenie składa się z kwadratów :-)

Może ujmę to prościej - CO MNIE OBCHODZI, jakich technik użyli developerzy, skoro to co widzę na TV miejscami wyrywa z butów? Jeśli widoki pokroju panoramy miasta, czy górskiej wioski w U2 uważasz za tanie i efekciarskie, to nie ma mamy o czym gadać. Nie moja wina, że Crysisowa, ultra realistyczna dżungla z Anisofilteringiem i poczwórnym AA mnie nie jara.

Odpowiedz
PiXi, pierdzielisz. Co mnie obchodzi, jaka jest rozdzielczość, jaka jest liczba polygonów i to, że może być 10x więcej, skoro gra wygląda świetnie w obecnym kształcie? Przecież nie grasz w nią na monitorze, a na tv niższa rozdzielczość nie rzuca się w oczy. Brzmisz jak fanboj, dla którego gra sprzed dwóch lat jest brzydsza od obecnej - choćbyś tego nie zauważał - bo ma niższe wymagania sprzętowe. Otóż nie, nie jest brzydsza, skoro całokształt mimo wykorzystywanych technik jest powalający. I naprawdę, twoje próby dopatrzenia się "prostackich efektów" w naprawdę fajnych skrinach są raczej żałosne. Znaczy jak powinna wyglądać ta ściana z Uncharted? Czego jej brakuje? "Zwykła tekstura nałożona na płaski bok". I co z tego, skoro wygląda świetnie?! Jakim trzeba być maniakiem, żeby krytykować TAKĄ GRAFIKĘ?!

Nie no, kończę dyskusję, bo tacy ludzie działają mi na nerwy. Normalnie człowiek rodem z jakiegoś Gamecornera.

Odpowiedz
Ja jestem fanbojem? Czego? Mam PS3 i U2 w kolekcji (przeszedłem ją 3 razy), w GoW 1 i 2 grałem u brata dobrych kilkanaście godzin... Obie gry są rewelacyjne (z większym naciskiem na U2) i śmiem twierdzić, że na PC nie ma lepszych gier niż te...
Ale nie jestem ślepym konsolo-fanbojem, który będzie uparcie twierdził, że gry na konsole mają "rewelacyjną" grafikę... Ale z kim ja mam dyskutować, skoro na kilometr widać, że komputera z dobrą kartą graficzną nie widzieliście i grą odpaloną na nim...

Możemy wrócić do dyskusji, kiedy będziecie mieć jakieś porównanie... Swoją drogą posiadacz PS2 powie, że grafika w GT4 lub God of War jest zajebista (bo najlepsza na tej konsoli) i nic jej się nie równa - gdy nie będzie miał porównania...

Cytat:Nie moja wina, że Crysisowa, ultra realistyczna dżungla z Anisofilteringiem i poczwórnym AA mnie nie jara.
Ciebie może nawet jarać grafika z oryginalnego Ponga, nic mi do tego... Co nie zmienia faktu, że obiektywnie będzie kupowata...

Cytat:skoro to co widzę na TV miejscami wyrywa z butów
Gdybym zobaczył U2 czy GoW2 5-6 lat temu, też by mnie wyrwało (pod względem graficznym) z butów, w tej chwili nie robi na mnie żadnego wrażenia... Tak samo jak na wszystkie wychodzące blockbustery patrzy się teraz pod względem jakości efektów specjalnych przez pryzmat Avatara tak grafikę w grach oceniam przez pryzmat najlepszej jaką widziałem...

A tak swoją drogą za 5 lat jak już będzie GoW5 na X720(?) i U4 na PS4 to nawet nie mrugniecie na widok tych gier, które teraz tak zaciekle bronicie... Już w tej chwili nikt słowem nie wspomina (nikt nie mówi o niej "rewelacyjna grafika, arcydzieło designerów" o grafice w Uncharted 1, mimo, że jak wychodziła to był jeden z większych oręży świadczących o zajebistości grafiki na PS3... ;-)
thug life

Odpowiedz
A wiesz, jak zajebista jest grafika w Little Big Planet na PSP? A wiesz, jaka jest prosta?

Szkoda mi zawsze ludzi, którzy patrząc na ekran nie widzą grafiki, tylko tekstury, cieniowanie etc.

Odpowiedz
military napisał(a):Szkoda mi zawsze ludzi, którzy patrząc na ekran nie widzą grafiki, tylko tekstury, cieniowanie etc.
Tutaj muszę się z Tobą w 100% zgodzić i podtrzymać twoją stronę.

Odpowiedz
A wiesz jak ładnie wygląda Legend of Mana na PSX:

[Obrazek: densetsu10.jpg]

Najładniejsza gra w jaką grałem, ale nie oznacza to, że ma super mega wypaśną grafikę...

Ładna gra (aspekt artystyczno-designerski) != zajebista grafika (aspekt techniczny)

Tyle w tym temacie ode mnie... EOT

Cytat:Szkoda mi zawsze ludzi, którzy patrząc na ekran nie widzą grafiki, tylko tekstury, cieniowanie etc.
Mi szkoda ludzi, którzy nie widzą gry, tylko grafikę... I to nie ja rozpocząłem tą dyskusję spuszczając się nad grafiką w GoW2...
thug life

Odpowiedz
ROTFL, to ja przecież chwalę Gearsy za wszystko, w tym grafikę, a TY wyskakujesz że grafika jest be, bo shadery mają wersję sprzed dwóch lat.

piXi napisał(a):Najładniejsza gra w jaką grałem, ale nie oznacza to, że ma super mega wypaśną grafikę...

...

Odpowiedz
piXi napisał(a):Ładna gra (aspekt artystyczno-designerski) != zajebista grafika (aspekt techniczny)

Tyle w tym temacie ode mnie... EOT
Cytat:
Szkoda mi zawsze ludzi, którzy patrząc na ekran nie widzą grafiki, tylko tekstury, cieniowanie etc.

Mi szkoda ludzi, którzy nie widzą gry, tylko grafikę... I to nie ja rozpocząłem tą dyskusję spuszczając się nad grafiką w GoW2...

Podpisuje sie. Grafika na konsolach jest bardzo dobra, na PC moze byc lepsza, ale to nie zawsze idzie w parze z jej "artyzmem". Takie np. Machinarium...:

[Obrazek: 20090928141602.jpg]

I miliony polygonow sie chowaja ;)
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Można zassać ze steama demo Mafii II.

Na moim kompie chodzi słabo, ale wygląda bardzo obiecująco:)

Odpowiedz
Demko Kane & Lynch 2 bardzo konkretne. Stylistyka obracająca się wokół ukazania wydarzeń z pierwszej ręki przez kamerzystę biegającego za głównym bohaterem bardzo mi się podoba. Motywy takie jak cenzura twarzy zabitych przechodniów, czy zakłócenia obrazu spowodowane obrażeniami Kane'a zrobione wybornie. Plus brudny klimat Szanghaju - miasto wygląda jak prawdziwa speluna, w której po pojawieniu się dwójki protagonistów non-stop przewijają się radiowozy z cudownie dopełniającymi atmosfery dźwiękami kogutów. No i po raz pierwszy w FPS'ie czuję, że bohaterowie podczas wymiany ognia boją się o własne życie. Nerwowe sapanie Lyncha nie opuszczało mnie aż do końca demka. Ogólnie szykuje się dojebana do pieca gierka. Czekam na premierę.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church

Odpowiedz
K&L to nie FPS! :D

Odpowiedz
Co prawda, to prawda ;).
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church

Odpowiedz
...odbiegając ode tematu...ktoś już grał może w demko Mafii 2 na PC/konsoli?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
3 gości