16-06-2012, 18:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2012, 18:59 przez Khet.)
|
Gry
|
|
Tragedia, to wygląda jak Gears of War 3,5. Najlepsze że producent DS3 twierdzi, że gracze chcieli własnie takiego Dead Space, bo horrory nie są w modzie.
Trolololo. Żaden gatunek gry nie jest bardziej popularny niż gra akcji. Dead Space zamiast iść bardziej w stornę horroru idzie w stronę gry akcji, Splinter Cell zamiast isć w stronę skradanki idzie w stronę gry akcji, Fallout 3 zamiast iść w stronę RPG poszedł w stronę gry akcji z elementami RPG, a zaraz pewnie się okaże, że nowe Gran Turismo będzie miało opcję wychodzenia z samochodu i strzelania do przeciwników.
"We made sure pulping is super-awesome." <3 16-06-2012, 19:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2012, 19:27 przez Gal Anonim.) (16-06-2012, 18:59)Khet napisał(a): Tragedia, to wygląda jak Gears of War 3,5. Najlepsze że producent DS3 twierdzi, że gracze chcieli własnie takiego Dead Space, bo horrory nie są w modzie. EA robi najwyraźniej wszystko, by pozostać ulubionym producentem graczy. :> Brak mojego komentarza pod tym video miał stanowić najbardziej wymowny komentarz. Toć do kroćset fur beczek, nie byłoby chyba przesadą nazwać pierwszą odsłonę tej franczyzy jednym z najlepszych pecetowych horrorów. Dwójka była już bardziej wygładzona, straciła na chropowatości, ale za to widoczny był skok technologiczny i poprawki z głową, choć i tak w ogólnym rozrachunku wypadła w moich oczach krztynę gorzej. Natomiast tutaj nie ma już chyba o czym mówić. Fajnie będzie się strzelać, już nawet wiem, z kim będę to robił, ale do cholery... Yeah, dumb everything down. 16-06-2012, 20:29
DayZ ciagle nie przestaje mnie fascynowac, ale ciagle po nie nie siegam, bo ciagle sie obawiam, ze wydam kase na gre, ktora mnie zmeczy swoimi wymaganiami:
http://polygamia.pl/Polygamia/1,107162,11964356,Znikajacy_Makarow__czyli_jak_DayZ_pokazalo_srodkowy.html?bo=1 19-06-2012, 00:58
Ukończyłem dzisiaj (z małym bagażem nerwów) Metro 2033. Fajne!
Prym wiodą atmosfera i czynnik immersji, bardzo przyzwoita fabuła, niezła oprawa oraz niełatwa, satysfakcjonująca walka, natomiast ogólne wrażenie psują bugi, gorsze finalne rozdziały i ogólne poczucie niewykorzystanego potencjału. No, jest też chujowy narrator, który najwyraźniej przyjął paradygmat smutnego zamulania. Niemniej, kiedyś przejdę raz jeszcze, choćby dla alternatywnego zakończenia i kilku achików. Warto! 8-/10 19-06-2012, 14:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2012, 14:08 przez Galadh.)
Prym wiodą sekwencje nieinteraktywne, przez które ta gra jest za drugim razem niegrywalna - po prostu oglądasz film. Idziesz tunelem (dosłownie), czekasz aż ktoś skończy dialog, idziesz dalej, zatrzymujecie się i patrzycie na coś, idziesz dalej, krótka i mega-liniowa sekwencja strzelania, idziesz dalej i trafiasz do rury wypełnionej postaciami, którym aktywują się dialogi gdy podchodzisz. Oczywiście nie możesz wziąć w nich udziału - masz stać i słuchać.
Za klimat - 10/10. Jako gra - 0/10. P.S. Dla alternatywnego zakończenia wgraj ostatniego sejwa i po prostu strzel zamiast nie strzelać. Jedyna pozostawiona graczowi decyzja w całej grze.:) 19-06-2012, 16:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2012, 16:51 przez military.) Cytat:Za klimat - 10/10. Jako gra - 0/10. Przesadzasz trochę :P Takich reżyserowanych sekwencji jest tam sporo, ale nie aż tak. To już CoDy są bardziej "nieinteraktywne". W Metrze można przynajmniej zboczyć z głównej ścieżki niejednokrotnie. Jak dla mnie grywalnościowo jest okej, mogło być jedynie ciut dłużej. 19-06-2012, 19:50
Precyzując - seria Modern Warfare JEST bardziej nieinteraktywna i choć bym chciał, to nie mogę stwierdzić inaczej. Metro 2033 nie jest celowniczkiem na szynach, a CoD już tak. Jedynie Treyarch jakoś starali się do tej pory zmieniać ten stan rzeczy. Chyba, że o wszystkim wg Ciebie przesądzają te misje "dialogowe", ale ja Metro zaliczyłem w sumie jakieś 4 razy i nigdy mi one specjalnie przeszkadzały.
Możliwe, że THQ trochę za bardzo poniosło z tym przenoszeniem typowo książkowej narracji na mechanikę gry, ale znowu MGS2 to to nie jest ;-) 20-06-2012, 08:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2012, 08:24 przez Khet.)
Jak to nie jest celowniczkiem na szynach? Oczywiście, że jest - i to gorszym, bo tor akcji jest tu znacznie węższy. W MW przynajmniej w obrębie małej mapki masz kilka korytarzy, od czasu do czasu możesz flankować itp. - tu nie ma szans, po prostu nie ma szans. Jeden tunel i już - nawet na powierzchni. Co z tego, że niby widać rozległe przestrzenie, skoro iść możesz tylko wyznaczoną ścieżką?
Co gorsza, w MW zawsze coś się dzieje, a tutaj przez DŁUUUUUGIE okresy po prostu czekasz, aż ktoś skończy dialog, aż odegra się scenka itp. A już najgorsze jest to, że w tych bardzo ograniczonych, ubogich chwilach faktycznego grania w Metro, mechanika jest po prostu tragicznie zła. Podczas strzelaniny można odnieść wrażenie, że pruje się do wrogów ślepakami - nie ma ŻADNEGO wskazania, czy trafiasz; wróg nie reaguje na kule, nie ma rozbryzgów krwi. A do tego w nich amunicja po prostu wsiąka. Czasem miałem wrażenie, że mam jakiegoś buga, bo strzelam i strzelam - i nic, i dopiero po dwóch magazynkach wróg pada. Tak nagle, jakby jeden nabój w całym moim zapasie amunicji okazał się prawdziwy. No i nawet nie wspominaj o sekcji skradankowej, która nie dość, że jest TOTALNIE liniowa (do tego stopnia, że wystarczą dosłownie dwa kroki z obranej przez autorów ścieżki, żeby zginąć), to w połączeniu z niedziałającą mechaniką mordowania wrogów jest jednym z najgorszych fragmentów w historii gier wideo. 20-06-2012, 09:30
A ja gram sobie w Call of Juarez: BiB i gra jest po prostu wyśmienita! Jak już przyzwyczaiłem się do tego systemu osłon, który notabene jest genialny - to jakaś autorska koncepcja od Techlandu? nie spotkałem się wcześniej z takim pomysłem - i w grze westernowej sprawdza się znakomicie (wychylanie się zza winkla, kilka strzałów, żeby się "odgryźć" przeciwnikom i z powrotem z osłonę, fajne). Jest jednak kilka rzeczy, które mnie w trakcie grania w CoJ 2 irytują. Pierwsza, to mój brak skilla :-) który wychodzi na jaw w co trudniejszych momentach (etap z ostrzeliwaniem przeprawiających się przez rzekę Jankesów - nie, nie był trudny, jak już pojąłem, po n-tym razie, że trzeba wykorzystać wiedzę wyniesioną z lekcji fizyki :-) - drugi pojedynek doprowadzał mnie do szewskiej pasji, ucieczkę dyliżansem powtarzałem chyba z 10 razy), a druga sprawa to jedna naprawdę przegięta sekwencja: wjazd zaprzęgiem w budynek. Konie parły do przodu, jak czołg, nie reagując w ogóle na to, że przebijają się przez jedną "ścianę", potem przez werandę i jeszcze jedne drzwi. Głupie to było. Pominąwszy już fakt, że wątpię, aby udało się konie zmusić w jakikolwiek sposób, żeby popędziły centralnie na jakąkolwiek ścianę. W tej sekwencji wyszło chyba z worka, jakieś zapatrzenie na sekwencje z pojazdami w CoD'ach...
Poza tym gra cud miód, spaghetti western na całego :)
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku" https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści 20-06-2012, 13:03
Albatros: a nie mówiłem?:)
Inna sprawa, że właśnie szykuje się coś niesamowitego, czyli kolejna zarąbiaszcza część Halo: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QWWzhpjS62I[/youtube] Uuuu jeeea. Naprawdę zapowiada się na ciekawe poszerzenie mitologii i coś nowego w serii. Jestem zaintrygowany.:) 20-06-2012, 14:26
Trochę kupa, bo Lee to tylko inna tekstura, nic więcej. Mogli by się pokusić o coś więcej.
21-06-2012, 15:11
No, podejrzewam, ze granie w gre o Spider-Manie postacią, która zachowywałaby się jak prawdziwy Lee to byłoby super. ;) Dla mnie wlasnie zabawniejsze jest to, kiedy szaleje jako Pająk. I nie tylko inna tekstura, także głos i najwyraźniej jakieś zadanie dodatkowe. Inna sprawa, ze gra zupelnie mnie nie ciagnie poza odblokowalną postacią Stana Lee. :)
21-06-2012, 15:23
Nie mówię, że było by to ciekawe, ale panowie mogli się bardziej wysilić. A co do samej postaci to ma być grywalna dla tych, którzy zamówią pre-order'y.
21-06-2012, 15:50 |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |