Konto filmweb
Recenzje horrorów i nie tylko
20-01-2014, 10:51
|
Gry
|
|
Porażkę Colonial Marines, można właśnie tym tłumaczyć, że powstawał 10 lat. Mimo wszystko, daleki jestem od wysuwania wniosków, na temat, iż nadchodzące Isolation, podobnie jak Colonial Marines sięgnie dna. W dodatku obie gry łączy tylko jedno - uniwersum Aliena.
"Apokalipsa nadejdzie, gdy odrzucimy Boga, a zaczniemy wreszcie wierzyć w siebie." - Marilyn Manson
Konto filmweb Recenzje horrorów i nie tylko 20-01-2014, 10:51
znamy zalążek fabuły - który absolutnie niczego dobrego nie wróży. A dalej nie chce mi się rozwodzić na temat tej produkcji.
loading podpis...
20-01-2014, 11:23
Ale przeca jest już gameplay.
I wygląda czadowo. Jeśli będzie się dało wyłączyć podświetlanie przedmiotów, będzie rewelacyjnie. 20-01-2014, 11:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2014, 11:39 przez military.)
BROKEN AGE - Akt 1 - skończyłem pierwszy akt 1 BROKEN AGE. Tej gry wypuszczonej przez Tima Schaffera za kasę z Kickstartera.
Fajniuśka. To klasyczna przygodówka point'n'click. Chodzisz, zbierasz przedmioty, rozmawiasz. Aczkolwiek nie jest jakaś szczególnie skomplikowana. Nie ma tutaj zagadki nad którą główiłbym się dłużej niż 5 minut. Ale to dobrze. Bo nie są one prostacko łatwe i pretekstowe, jak na przykład w WALKING DEAD, ale nie są męczące. Zdecydowanie bardziej chodzi tutaj o fajną, całkiem złożoną historię, postacie i interesujący świat. No i o to, co się dzieje. Bo choć pozornie na początku wiadomo, co, jak i gdzie jesteśmy, ale im dalej w las tym bardziej to wszystko okazuje się złudne, a przynajmniej trudniejsze do opisania. To dobrze. Do tego mamy do wyboru dwoje bohaterow, przy czym obawiałem sie, że jednego nie polubię. Ale okazało się, że i Shay, i Vella sa sympatyczni. Inni, ale fajni, do tego obsadzeni w interesujących okolicznościach (Shay pilotuje statek wyglądający jak dziecięcy pokój zabaw; a Vella ma zostać zjedzona przez lokalnego wielkiego potwora). ![]() Kurcze, no, co tu dużo pisać, jest klimat gier, jakiego dawno nie czułem. Wygląda ślicznie, brzmi ślicznie. Jedyne, co mnie martwi to to, że gra kończy się tak szybko (wydaje mi się, że pierwszy akt to nie więcej niż 6-8 godzin gry). Mam nadzieję, że następny akt (akty?) będzie dłuższy, przynajmniej trochę. Super sprawa, polecam fanom gatunku. Do tego w roli jednego z głównych bohaterów Elijah Wood, a jako jedna z postaci pobocznych Jack Black. Aha, do tego wyszedł również obiecany dokument od 2Player Productions (którzy mają na koncie też bardzo fajny dokument o Mojang). Serial dokumentalny wlaściwie, bo podzielony na odcinki i też ogląda się go z przyjemnością: 20-01-2014, 13:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2014, 13:42 przez Gal Anonim.) Cytat:Alien Isolation się nie jaram - jarałem się zapowiedziami twórców Colonial Marines (gra chyba powstawała z 10 lat) i wyszedł z tego marny shooter. Nie czaję tych powtarzających się komentarzy "nie robie sobie nadziei na Aliens Isolation, bo przy Aliens Colonial Marines sobie robiłem, a wyszło jak wyszło". Przecież to jest zupełnie inna ekipa, zupełnie inna firma, zupełnie inne podejście, zupełnie inny koncept, zupełnie inna produkcja. Co z tego, że obie oparte na tej samej licencji? Równie dobrze można by powiedzieć, że np. nie czeka się na nowego Jedi Knight'a bo ostatnia wyścigówka z Gwiezdnych Wojen ssała...
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
21-01-2014, 04:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2014, 04:29 przez Proteus.)
WOW, ta gra wygląda tak mega-interesująco. Nie jara mnie klimat średniowieczny, ale dobrego RPG z otwartym światem, ciekawą fabuła, nietypowymi questami i dialogami przyjmę z otwartymi ramionami.
http://www.kickstarter.com/projects/1294225970/kingdom-come-deliverance Co prawda nie ma szans, zebym zaplacil za niego 15 funtów (tj. za jego część), ale jak wyjdzie to z przyjemnością zagram i kupie, jezeli bedzie dobre. 23-01-2014, 18:19
Patrzę sobie właśnie, w jaką ślepą uliczkę zabrnęła seria Dead Space, i widzę taki obrazek:
![]() Słyszałem, że w trójce postawili na zimę, ale... bohaterowie mają kombinezony do pracy w PRZESTRZENI KOSMICZNEJ i muszą na nie narzucać ZIMOWE KURTKI?! Lol.:) 23-01-2014, 22:24
Liczę, że to będzie 2 razy lepsze od średniego jak dla mnie Dishonored, Thief to dla mnie must have. Gra ma sporą paletę customizacji stopnia trudności, każdy powinien być zadowolony możliwością dopasowania rozgrywki pod siebie.
Listen to them. Children of the night. What music they make.
27-01-2014, 20:56
Ja mam nadzieję, że to będzie taki Dishonored z mroczniejszą grafiką, bohaterem, który mówi, jest pozbawiony ofensywnych mocy i ze światem z o wiele większą ilością różnego rodzaju "znajdziek":D
I w sumie tak to wygląda. 27-01-2014, 21:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2014, 21:20 przez patyczak.) (27-01-2014, 20:56)Fanatik napisał(a): Liczę, że to będzie 2 razy lepsze od średniego jak dla mnie Dishonored, Thief to dla mnie must have. Gra ma sporą paletę customizacji stopnia trudności, każdy powinien być zadowolony możliwością dopasowania rozgrywki pod siebie.Jak będzie dwa razy lepsze niż Dishonored to moj mozg chyba eksploduje. Chcialbym, zeby bylo jeszcze lepsze niż Dishonored, acz mam obawy. Są opinie, że gra jest mocno nerwowa - prędka i prowadzi gracza dość wytyczonymi ścieżkami zamiast naprawdę dać mu wolność. Zobaczymy. 29-01-2014, 14:41 (27-01-2014, 21:38)Turus napisał(a): ja tam bardziej czekam na te grę. Ja niestety odnoszę wrażenie, że cały klimat inFamous poszedł w diabły. Może gameplay uratuje sytuację, ale grafa jest dla mnie zbyt "czysta".
I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott
29-01-2014, 18:31
No ładnie to wygląda, ale gdyby graficy wyjrzeli za okno zauważyliby, że nie wszystko wykonane jest z tego samego, świecącego się jak psu jajca materiału. Poza tym to pierwsze podrygi next genów, za 5 lat będzie można pogadać o grafice :)
PS. Po 20 minutach z Bioshock: Infinite rzuciłem pada w diabły. Po prostu znudziły mi się gry czy faktycznie jest to wyjątkowo nachalny w swej wymowie remake Bioshocka? 02-02-2014, 15:06
widmo?
(02-02-2014, 15:06)Mierzwiak napisał(a): PS. Po 20 minutach z Bioshock: Infinite rzuciłem pada w diabły. Po prostu znudziły mi się gry czy faktycznie jest to wyjątkowo nachalny w swej wymowie remake Bioshocka?W wymowie? Niekoniecznie. W gejmpleju? Tak. Wszystko co trzeba wiedziec o Infinit i co moge powiedziec - ładnie, ale meh: 02-02-2014, 15:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2014, 15:10 przez Gal Anonim.)
Użyłem złego słowa. Nie chodzi o wymowę, ale o sposób prezentacji świata. Znowu (anty)utopia, znowu jakiś pojebany guru na jej czele, znowu propagandowe hasła, plakaty, dialogi i nagrania ATAKUJĄCE gracza. Na serio zmęczyłem się przez tych 20 minut tym całym nadętym bełkotem i nawet prześliczna grafika nie potrafiła zatrzymać mnie przed telewizorem.
02-02-2014, 15:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2014, 15:18 przez Mierzwiak.)
Ja mam inny problem z nowym Bioshockiem. Grafika i dizajn świata są super. Fabuła też mi się bardzo podoba, ale ten archaiczny gameplay mnie wynudził i nie pasuje do reszty. To strzelanie jest monotonne i wybija mnie z rytmu, nie pozwala mi chłonąć tego świata w 100 procentach. Bioshock powinien być skradanką w stylu Dishonored:D
02-02-2014, 15:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2014, 15:22 przez patyczak.) (02-02-2014, 15:17)Mierzwiak napisał(a): Użyłem złego słowa. Nie chodzi o wymowę, ale o sposób prezentacji świata. Znowu (anty)utopia, znowu jakiś pojebany guru na jej czele, znowu propagandowe hasła, plakaty, dialogi i nagrania ATAKUJĄCE gracza.No, ale wymowa jest jednak inna. I to "znowu" ma sens w kontekście fabuły, co jest akurat fajnym rozwiązaniem. patyczak napisał(a):Ja mam inny problem z nowym Bioshockiem.Jak to inny? Ja, Wonziu w filmiku, pare innych osob na forum - wszyscy narzekamy na gejmplej. :P Bo BIOSHOCK: INFINITE jest świetny, ale szkoda, że ktoś próbował zrobić z niego grę (porównanie w filmiku wyżej do Mony Lisy jest trafne, choć nieco na wyrost). 02-02-2014, 15:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2014, 15:49 przez Gal Anonim.)
Ja wiem, że gameplej jest powszechnie krytykowany, ale to była odpowiedź do postu Mierzwiaka, który krytykował świat w Bioshocku:)
02-02-2014, 15:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-2014, 15:50 przez patyczak.) (02-02-2014, 15:17)Mierzwiak napisał(a): Użyłem złego słowa. Nie chodzi o wymowę, ale o sposób prezentacji świata. Znowu (anty)utopia, znowu jakiś pojebany guru na jej czele, znowu propagandowe hasła, plakaty, dialogi i nagrania ATAKUJĄCE gracza. Na serio zmęczyłem się przez tych 20 minut tym całym nadętym bełkotem i nawet prześliczna grafika nie potrafiła zatrzymać mnie przed telewizorem. Pierwsze 30-60 min to rzeczywiście praktycznie cytaty z pierwszego BioShocka, ale... wiem, że to wyświechtany argument, ale w tym wypadku jest to celowe i z czasem stanie się jasne dlaczego. Zwłaszcza że niedługo (od spotkania z Elizabeth) zmieniają się nieco gameplay oraz sama narracja, a na pierwszy plan wychodzą właściwe wątki. Cała ta ideologiczno-polityczna otoczka pojawia się tak naprawdę jedynie na samym początku, a później Infinite podążą już zupełnie inną ścieżką. Dziwi mnie w sumie trochę Twoja reakcja, ale warto grać dalej, bo to świetny tytuł, mimo pewnych wad. 02-02-2014, 23:18 |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |