Gry
Czy ktoś z was grał w Kane & Lynch: Dead Men bo zastanawiam się czy na konsole sobie to sprawić. :P

Odpowiedz
http://forum-kmf.fc.pl/viewtopic.php?p=97328#97328
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Moze nie jestem zbyt spostrzegawczy, ale czy w Gears of War - grze - jest jakies wprowadzenie w przedstawiona historie? Jakis filmik ktory sie pokazuje kiedy sie dluzej nic nie robi w menu? Wszedzie w sieci jest opisany Emergence Day itp., ale gra sie zaczyna przeciez juz w trakcie wojny, a zadnych retrospekcji w niej nie ma. Instrukcja tez o tym milczy. Tymczasem w trailerach bylo pare filmikow, ktorych nie ma w grze, no i ludzie podejrzanie sporo wiedza o poczatkach wojny. Jakie jest zrodlo tych informacji?

Odpowiedz
military napisał(a):Jakie jest zrodlo tych informacji?
Twórcy gry :)

Tu np. jest filmik o Emergence Day: http://www.gametrailers.com/player/14872.html

Odpowiedz
I jak tam wrażenia z Fallouta 3 jakiś czas po premierze ? gracie w ogóle ? Moim zdaniem rewelacja...mimo ze na poczatku troche sceptycznie podchodziłem, po pewnym czasie zostałem "kupiony"...mimo kilku drobnych wad gra prezentuje sie niesamowicie
You Are What You Watch

Odpowiedz
Ja już go przeszedłem i uważam, że na swój sposób jest świetny. Dobry, soczysty action cRPG. Trzeba jednak zrozumiec, że stare czasy gier tworzonych z sercem już minęły. WIele osób pisze, że F3 to "Oblivion with guns", a ja uważam, że to przegięcie bo jednak klimacik i sporo ficzerów zostało zachowanych :>

Daje 9/10 (imho lepszy niż Mass Effect)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Dwie gierki na PSP:

Syphon Filter: Logan's Shadow - jeden z tytułów, które pokazują możliwości konsoli. Duża, rozbudowana, głęboka gra szpiegowsko-skradankowo-akcyjna, ze świetnie skrojonym sterowaniem i masą ekwipunku do wykorzystania. Kto grał w poprzednie Syphon Filtery, może się zdziwić, bo ta część jest dużo bardziej rozbudowana, "doroślejsza". Grafika robi wrażenie - zwłaszcza efekt towarzyszący termowizji. Wady: trochę dziwne modele postaci (wydają się niskie i grubawe) i nienajlepsza animacja niektórych ruchów. Tak koło 9\10.

Loco Roco (demo) - gra twórców Patapona, w równie odjechanym klimacie, choć mniej "mroczna". To powinno wystarczyć, żeby każdy posiadacz PSP wystartował do sklepu. Pomysł na rozgrywkę jest dziwny jak zawsze: gracz jest planetą (!), którą chcą zjeść jakieś kosmiczne stwory, więc obracając scenerię i trzęsąc nią trzeba tak kierować śpiewającymi kulkami tłuszczu, by przechodzić nimi kolejne levele, niszcząc rzeczone stworki. Nasze kulki mogą się łączyć w jedną, wielką kulę, jak i rozdrabniać na małe kuleczki, by przejść różne przeszkody. To wszystko do rytmu świetnej muzyki i w kolorowej, wesołej oprawie. Bardzo pozytywna gra, czysta zabawa. Za demo: 10\10.

Odpowiedz
Skoro mowa o demówkach, to wszyscy fani klimatów zombiakowych, czy to pecetowcy, czy eksboksowcy, powinni się zapoznać z demo "Left 4 Dead". W jednym zdaniu: "28 dni później"* dla od 1 do 4 graczy na silniku Source znanym z "Half-Life 2". Oczywiście najfajniej gra się z żywymi ludźmi (ja na razie grałem tylko z jednym kolegą, ale łatwo sobie wyobrazić), ale w przypadku ich niedoboru, komputer przejmuje kontrolę nad pozostałymi z czwórki survivors i robi to całkiem inteligentnie. Cel: wydostać się z miasta. Jest klimatycznie, filmowo i intensywnie. Dodatkowy plus to dynamiczne rozmieszczanie wrogów, więc teoretycznie żadne dwie rozgrywki nie są takie same. Zapowiada się obiecująco i martwię się tylko odrobinę, że na dłuższą metę może być nieco monotnonnie. Ale rozważam, rozważam. W każdym razie Valve robi ciekawe rzeczy, więc przynajmniej demo należy przejść :)

Ach! No i o mało nie zapomniałbym o najbardziej obiecującym demo, w jakie ostatnio grałem, czyli Mirror's Edge. Gra wskoczyła na pierwsze miejsce moich prawdopodobnych zakupów. Ma oryginalny styl, klimat, chyba będzie miało obiecującą fabułę, ma bardzo dobre sterowanie, niektórzy twierdzą, że od tego całego ruchu może się aż zrobić niedobrze, choć nie do końca to rozumiem, ale tak czy inaczej gra się w to bardzo przyjemnie, a fakt, że zamiast strzelać do wszystkiego, co się rusza, generalnie przed tym uciekamy, to sympatyczna odmiana.

---
*Dlatego 28DP, że zombiaki są "infected" i potrafią biegać.

Odpowiedz
Silent Hill Homecoming

Bardzo dobry klimat, kilka świetnych lokacji, parę ciekawych patentów...

...oraz skopany i nierówny gameplay, prosta i płytka historia, zbyt dużo opierania się na filmie, mocno przeciętne potwory...

...i wychodzi średniak, w którego jednak gra się dość przyjemnie. Pierwszym trzem grom jednak do pięt nie dorasta, mimo wszystko jest lepiej, niż się spodziewałem.

+6/10

Odpowiedz
Ciekawostka z książki Half Life - Raising the Bar (o tworzeniu obu gier), czyli ludzie, ktorych twarze staly sie twarzami glownych bohaterow HL2.

[Obrazek: hl21cm3.jpg]

[Obrazek: hl22hm9.jpg]

Odpowiedz
Darren Aronofsky o najlepszym rozrywkowym/multimedialnym doznaniu 2008:

Looking over Niko’s shoulder up at the virtual parachute jump in Grand Theft Auto IV’s version of Coney Island, grabbing a dollar hot dog off the boardwalk to get my health back, then leaping into a bullet-hole-riddled Hummer and smashing through my childhood neighborhood, flying over sand dunes on Manhattan Beach and finally drowning in the sea off Brighton Beach. Thinking, Man, I wish they made this game when I was a teenager.

Tylko gdzie w IV są spadochrony? Darren chyba wciąż jest pod wpływem San Andreas :P

Odpowiedz
Tomb Raider Underworld
Wielki, klimatyczny, magiczny i niedopracowany. Świetna fabuła (scenki i voice acting!) i projekty leveli, kontra skopana kamera i walka.
Mimo wszystko najlepsza część z nowej trylogii i jedna z lepszych w ogóle.

S.T.A.L.K.E.R Cień Czarnobyla

Do gry podchodziłem trzy razy, za każdym razem odrzucało mnie co innego. Jak nie bugi, to całkowicie spieprzona kwestia respawnu wrogów.
Udało mi się jednak wkręcić, głównie dla atmosfery. Przemykanie po krzakach, czy polowanie na potwory w środku nocy gdy licznik Geigera daje o sobie znać, to kwintesencja klimatu... który został zarżnięty w dwóch ostatnich lokacjach.
Jakiś czas temu bodaj Mierzwiak wypowiadał się w kwestii końcówki, a ja do dodania nic nie mam.
Poza tym, że na biurku leży Czyste Niebo, a zarazem druga szansa dla Stalkera, może przy odrobinie szczęścia i kilku patchy uda mi się ukończyć grę bez uszczerbku.

Odpowiedz
Frets on Fire - czyli darmowy, pecetowy Guitar Hero. Chwytacie klawiature jak gitare i dajecie... Trudne, ale uzalezniajace. 10/10

Odpowiedz
A skoro już o GH mowa...
Guitar Hero: World Tour
Jak dla mnie rozczarowanie, ogromna część track listy to kawałki miałkie, nieporywające, nie zachęcające do wielokrotnego grania. Pewnie, jest wielki plus w postaci aż trzech kawałków Toola, jest z przynajmniej kilkanaście innych niezłych utworów a granie "Eye of the Tiger" to power w czystej postaci, ale jednak zostaje to nieco przytłoczone przez wspomnianą wyżej muzyczną papkę. Najlepszym GH wciąż pozostaje więc dla mnie część trzecia. No nic, teraz trzeba będzie się przekonać co zaprezentowała konkurencja i sięgnąć po "Rock Band 2".

Odpowiedz
Wystrzegać się GTA IV na PC! To technologiczny knot. Grafika jest tragiczna, a wymagania sprzętowe są po prostu z kosmosu. Poza tym podczas grania dochodzi do tzw. memory leak i gra rwie się jak skurczybyk nawet na najniższych ustawieniach. Rockstar wypuścił szmelc. Jak ktoś grał na konsoli to zazdroszczę. Poisiadał jedyną, słuszną bo grywalną wersję.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Wypowiedź webmastera z Rockstara:

Cytat:Wiemy, że mała grupka fanów ma problemy z IV na PC...

:lol: Mała grupka? Przypadki w których ludzie NIE narzekają jak im chodzi IV można policzyć dosłownie na palcach jednej ręki. Problemy są ze wszystkim a na ustawieniach grafiki, które rzekomo są równe z tymi z konsoli gra wygląda brzydko, coś jak San Andreas tylko z lepszym oświetleniem, ładniejszymi autami i wodą. No, rawie jak San Andreas, bo nawet wygładzania nie da się włączyć.

Planowałem kupno PS3, ale Blu-ray pojawi się u mnie kiedyś jako oddzielny odtwarzacz więc zainwestuję w Xboxa. W najgorszym wypadku za konsolę + IV zapłacę 800 zł, a nie 4 tys na nowego kompa z procesorem 4-rdzeniowym, na którym nawet nie zagram na najwyższych ustawieniach. Paranoja.

Odpowiedz
Ok, ale porownaj grafe z dosc leciwego Xboxa z grafa nowiuskiego komputera za 4 kafle.

Odpowiedz
Na tym "leciwym" Xboksie drogi Jakuzzi gra wygląda i chodzi lepiej niż na wypasionych (lepszych sprzętowo od konsoli!!!) komputerach, zdajesz sobie z tego sprawę?

Na kompie za 4 kafle po pół roku nie będziesz mógł grać, bo jacyś mądrzy panowie jak ci z Rockstara stwierdzą że wydadzą grę na komputery... których jeszcze nie ma. Dokładnie to można przeczytać w oficjalnym pliku na temat grafiki. Most users using current PC hardware as of December 2008 are advised to use medium graphics settings. Higher settings are provided for future generations of PCs with higher specifications than are currently widely available. Ktoś tu sobie jaja robi.

Do gier służą konsole, taka prawda. Wkładam płytkę i gram.

Odpowiedz
Jakuz, a jak grasz w GTA4 z 45959057548959 milionami polygonow wyswietlanych w kazdej sekundzie, zamiast z 468558675657854 milionami, to gra sie duzo gorzej?

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Na kompie za 4 kafle po pół roku nie będziesz mógł grać, bo jacyś mądrzy panowie jak ci z Rockstara stwierdzą że wydadzą grę na komputery... których jeszcze nie ma.
No, akurat to chrzanienie. To znaczy nie w przypadku Rockstara, który najwyraźniej sobie kulki leci. Ale z wyjątkiem nielicznych, źle napisanych tytułów i Crysisa, na moim półtorarocznym komputerze, który nie kosztował czterech tysięcy, tylko coś koło dwóch, "tylko" dwurdzeniowym i z kartą "tylko" GF7900 (czyli już półtora roku temu nie był hi-endowy), zdecydowana większość najnowszych gier chodzi płynnie przy maksymalnych lub prawie maksymalnych ustawieniach.

Co nie zmienia faktu, że obecnie w sumie więcej gram na Xboksie :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości