05-06-2013, 17:08
|
Gry - pytania, dyskusje, popierdółki
|
|
Z serii Źal.pl, zwiastun GTA5 z fanowskim dubbigniem:
Ugh...
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 09-06-2013, 20:20
Dobry lol, facet żali się, że freelancerzy powinni się organizować w związki zawodowe, bo nie ma gwarancji, że za rok mu przedłużą kontrakt:D - link
Przeciwny punkt widzenia (koleś jest tam w jakimś związku, ale podoba mi się jego podejście) - link
Red, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2012.
30-06-2013, 14:48
http://www.ps3site.pl/brat-mela-gibsona-uzyczy-glosu-mad-maxowi/161781
Głos ma podobny, ale czy nie byłoby lepiej zatrudnić Mela? Do filmu może i jest za stary, ale do gry tylko głos jest potrzebny. No i oryginalny Mad Max to zawsze jakiś dodatkowy plus.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 26-07-2013, 10:19
Kupiłem sobie Liberty City Stories przez PSN, odpalam gierkę, widzę ostrzeżenie zdrowotne i zaraz potem ciemny ekran, moja Bravia daje komunikat, że signal unsupported i już nic się nie da zrobić, konsola jakby się zawiesza. Pomysły?
09-09-2013, 10:43
Czy ktoś jeszcze ma problem z PS3 zawieszającą się na menu XMB tuż po uruchomieniu? Nie dzieje się tak za każdym razem, ale dzisiaj problem powrócił i zdarzyło jej się to dwa razy z rzędu.
09-09-2013, 15:44
Znacie jakieś gry podobne do FTL albo Jagged Alliance 2 (nie licząc Silent Storm)?
Wiem, że to absolutnie inne gatunki - w tym momencie tylko tego typu gry mnie kręcą. :) 23-09-2013, 18:01
JA2: UFO i wszystkie jego mutacje, Incubation (rewelacja - jeśli zdołasz uruchomić), Fallout Tactics.
23-09-2013, 18:11
Tak, XCOM jest spoko, ale boje się, że mi na lapku będzie ciął. Może tego taktiksa obalę, bo Incubation tak średnio dla mnie wygląda (tj. jezeli chodzi o świat, ale nie przyglądałem się mocno). W tym gatunku chciałbym czegoś w miare przyziemnego fabularnie i bliskiego współczesności (w JA2 zawsze grałem w trybie bez mutantów :)).
A FTL to to: FTL to taki space-sim troche. Szukam też takiego chyba space-sima (economic space sima? chu wie jak to nazwac), który w sumie był dość podobny do FTL - też większość wydarzeń działa się w tekstach (ale dodatkowo były obrazki). Można było trafić na losowe wydarzenia, latać na różne planety, pewnie również walczyć i handlować (choć co do tego nie mam pewności). Nie mogę sobie przypomnieć co to była za gra, ale jedna z popularniejszych w gatunku, o ile mnie pamięć nie myli. Jakiś Master of Orion czy Galactic cośtam? Wydaje mi się, że w ogole większość rozgrywki wyglądała jak połaczenie gry tekstowej z rysowaną grafiką. Ale głowy teraz nie dam. To było pewnie z dekade temu (wtedy gra chyba była w miare nowa). 23-09-2013, 18:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2013, 18:43 przez Gal Anonim.)
MoO to strategia kosmiczna, bliżej chyba do Europa Universalis (tabelki, zarządzanie na poziomie nacji) niż FTL. Może zainteresuje Cię seria X http://en.wikipedia.org/wiki/X_(game_series) bardziej stawiająca na bezpośrednie zarządzanie statkiem, walką i handlem, ew. pozostaje EVE online :)
a z innej beczki możesz spróbować Don't Starve, też mocno losowe, i nastawione na zamordowanie gracza.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 23-09-2013, 18:49
Pogooglalem i tego typu strategie określa się mianem 4X ("explore, expand, exploit, and exterminate"). To chyba była gra z takiego gatunku.
Własnie w tamtej grze było fajne, że nie tylko latałeś statkiem (co mnie malo jara), ale działy się tam też rzeczy na planetach i jakieś wydarzenia (co prawda tylko w formie tekstów i obrazków, ale FTL przypomniało mi jakie to bywa przyjemne i sugestywne). Ogolnie chodzi o grę, w którą mogę pograć na spokojnie słuchając sobie w tle podcastu. :) 23-09-2013, 18:54
Z tym że FTL nie jest 4X. To jest gatunek w którym zarządzasz najczęściej całą cywilizacją lub frakcją, do walki posyłasz floty a nie pojedyncze statki :) tutaj postawiono na kosmiczny roguelike, czyli grę w której zwiedzasz (najczęściej lochy) postacią (dawniej drużyna typowo fantasy-RPG) w ograniczonej grafice (klasycznie: ASCII), gra jest bardzo trudna (serio? FTL aż tak łatwa znowu nie jest) i oferuje tylko jedno życie bez możliwości save'u.
Raczej szukaj pod space simulator, http://en.wikipedia.org/wiki/Space_combat_simulator#Space_combat_simulator czyli gier o zarządzaniu statkiem kosmicznym. Nie mam niestety zbytniego doświadczenia z pokrewnymi...
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 23-09-2013, 19:06
Masz rację.
Właśnie po namyśle doszedłem do wniosku, że w tej grze nie było za bardzo zarządzania kolonią i chyba sterowało się tylko jednym statkiem. 23-09-2013, 19:12
Crov ze space simów spróbuj: Endless Space.
Jeżeli chodzi o coś ala JA2 to żadna inna gra nie zbliża się nawet poziomem do tej najlepszej turówki świata. Nie wiem czy grałeś w wersję z fan patchem 1.13 - kilka nowych opcji (http://www.jagged-alliance.pl), może to pozwoli na nowo odkryć grę. 23-09-2013, 19:49
Grałem w JA2 1.13, dzięki (to jedyna wersja w którą gram, gdy wracam do tej serii :)). Zastanawiam się czy nie zabrać się po prostu za mody, aczkolwiek średnio mi się chce przekopywać przez dziesiątki stron z modami i szukać tych najlepszych. I jestem ciekaw czy jakieś oferują równie otwartą rozgrywkę, co podstawka.
A ta gra kosmiczna, która mi przypominałą FTL wyglądała trochę jak to tyko była chyba bardziej kolorowa, a obrazki wydarzeń wyglądały trochę jakby były rysowane na wyblakłym papierze (?): 23-09-2013, 19:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2013, 19:56 przez Gal Anonim.)
No wlasnie w tym problem, że UNFINISHED BUSINESS jest dość liniowe oraz ma presję czasu (i nie mozna pozwolić sobie na szwędanie się, trenowanie najemników i milicji, etc.). A JA1 jest już dla mnie za stare. :)
Licze bardzo na to nowe JA FLASHBACK osadzone w latach 80-ych i będące prequelem gry. Ale pewnie jeszcze dlugo potrwa nim wyjdzie (choc juz 4 miechy odkad wygrali życie na kickstarterze). OK, jezeli chodzi o tę grę podobną do FTL i STAR CONTROL 2 to chyba bylo SPACE RANGERS prawdopodobnie 2 (słownie: DWA). 23-09-2013, 20:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-09-2013, 20:42 przez Gal Anonim.) |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |