Gry - pytania, dyskusje, popierdółki
DEUS FEJL

Odpowiedz
Z serii Źal.pl, zwiastun GTA5 z fanowskim dubbigniem:

Ugh...
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Dobry lol, facet żali się, że freelancerzy powinni się organizować w związki zawodowe, bo nie ma gwarancji, że za rok mu przedłużą kontrakt:D - link

Przeciwny punkt widzenia (koleś jest tam w jakimś związku, ale podoba mi się jego podejście) - link
Red, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2012.

Odpowiedz
http://www.ps3site.pl/brat-mela-gibsona-uzyczy-glosu-mad-maxowi/161781

Głos ma podobny, ale czy nie byłoby lepiej zatrudnić Mela? Do filmu może i jest za stary, ale do gry tylko głos jest potrzebny. No i oryginalny Mad Max to zawsze jakiś dodatkowy plus.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Kupiłem sobie Liberty City Stories przez PSN, odpalam gierkę, widzę ostrzeżenie zdrowotne i zaraz potem ciemny ekran, moja Bravia daje komunikat, że signal unsupported i już nic się nie da zrobić, konsola jakby się zawiesza. Pomysły?

Odpowiedz
Czy ktoś jeszcze ma problem z PS3 zawieszającą się na menu XMB tuż po uruchomieniu? Nie dzieje się tak za każdym razem, ale dzisiaj problem powrócił i zdarzyło jej się to dwa razy z rzędu.

Odpowiedz
Znacie jakieś gry podobne do FTL albo Jagged Alliance 2 (nie licząc Silent Storm)?

Wiem, że to absolutnie inne gatunki - w tym momencie tylko tego typu gry mnie kręcą. :)

Odpowiedz
Pierwszej gry nie kojarzę w JA2 nigdy nie grałem, ale wspominasz Silent Storm, więc polecam XCOM: Enemy Unknown. Mechanika gry praktycznie ta sama, podobnie jak zajebistość całości :)

Odpowiedz
JA2: UFO i wszystkie jego mutacje, Incubation (rewelacja - jeśli zdołasz uruchomić), Fallout Tactics.

Odpowiedz
Tak, XCOM jest spoko, ale boje się, że mi na lapku będzie ciął. Może tego taktiksa obalę, bo Incubation tak średnio dla mnie wygląda (tj. jezeli chodzi o świat, ale nie przyglądałem się mocno). W tym gatunku chciałbym czegoś w miare przyziemnego fabularnie i bliskiego współczesności (w JA2 zawsze grałem w trybie bez mutantów :)).

A FTL to to:

FTL to taki space-sim troche.

Szukam też takiego chyba space-sima (economic space sima? chu wie jak to nazwac), który w sumie był dość podobny do FTL - też większość wydarzeń działa się w tekstach (ale dodatkowo były obrazki). Można było trafić na losowe wydarzenia, latać na różne planety, pewnie również walczyć i handlować (choć co do tego nie mam pewności). Nie mogę sobie przypomnieć co to była za gra, ale jedna z popularniejszych w gatunku, o ile mnie pamięć nie myli. Jakiś Master of Orion czy Galactic cośtam?

Wydaje mi się, że w ogole większość rozgrywki wyglądała jak połaczenie gry tekstowej z rysowaną grafiką. Ale głowy teraz nie dam. To było pewnie z dekade temu (wtedy gra chyba była w miare nowa).

Odpowiedz
MoO to strategia kosmiczna, bliżej chyba do Europa Universalis (tabelki, zarządzanie na poziomie nacji) niż FTL. Może zainteresuje Cię seria X http://en.wikipedia.org/wiki/X_(game_series) bardziej stawiająca na bezpośrednie zarządzanie statkiem, walką i handlem, ew. pozostaje EVE online :)

a z innej beczki możesz spróbować Don't Starve, też mocno losowe, i nastawione na zamordowanie gracza.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Pogooglalem i tego typu strategie określa się mianem 4X ("explore, expand, exploit, and exterminate"). To chyba była gra z takiego gatunku.

Własnie w tamtej grze było fajne, że nie tylko latałeś statkiem (co mnie malo jara), ale działy się tam też rzeczy na planetach i jakieś wydarzenia (co prawda tylko w formie tekstów i obrazków, ale FTL przypomniało mi jakie to bywa przyjemne i sugestywne).

Ogolnie chodzi o grę, w którą mogę pograć na spokojnie słuchając sobie w tle podcastu. :)

Odpowiedz
Z tym że FTL nie jest 4X. To jest gatunek w którym zarządzasz najczęściej całą cywilizacją lub frakcją, do walki posyłasz floty a nie pojedyncze statki :) tutaj postawiono na kosmiczny roguelike, czyli grę w której zwiedzasz (najczęściej lochy) postacią (dawniej drużyna typowo fantasy-RPG) w ograniczonej grafice (klasycznie: ASCII), gra jest bardzo trudna (serio? FTL aż tak łatwa znowu nie jest) i oferuje tylko jedno życie bez możliwości save'u.

Raczej szukaj pod space simulator, http://en.wikipedia.org/wiki/Space_combat_simulator#Space_combat_simulator czyli gier o zarządzaniu statkiem kosmicznym. Nie mam niestety zbytniego doświadczenia z pokrewnymi...
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Masz rację.

Właśnie po namyśle doszedłem do wniosku, że w tej grze nie było za bardzo zarządzania kolonią i chyba sterowało się tylko jednym statkiem.

Odpowiedz
Crov ze space simów spróbuj: Endless Space.

Jeżeli chodzi o coś ala JA2 to żadna inna gra nie zbliża się nawet poziomem do tej najlepszej turówki świata.
Nie wiem czy grałeś w wersję z fan patchem 1.13 - kilka nowych opcji (http://www.jagged-alliance.pl), może to pozwoli na nowo odkryć grę.

Odpowiedz
Grałem w JA2 1.13, dzięki (to jedyna wersja w którą gram, gdy wracam do tej serii :)). Zastanawiam się czy nie zabrać się po prostu za mody, aczkolwiek średnio mi się chce przekopywać przez dziesiątki stron z modami i szukać tych najlepszych. I jestem ciekaw czy jakieś oferują równie otwartą rozgrywkę, co podstawka.

A ta gra kosmiczna, która mi przypominałą FTL wyglądała trochę jak to tyko była chyba bardziej kolorowa, a obrazki wydarzeń wyglądały trochę jakby były rysowane na wyblakłym papierze (?):

Odpowiedz
Zawsze możesz wypróbować dodatek do JA2, albo nawet - tylko nie padnij - JA1.:)

Odpowiedz
No wlasnie w tym problem, że UNFINISHED BUSINESS jest dość liniowe oraz ma presję czasu (i nie mozna pozwolić sobie na szwędanie się, trenowanie najemników i milicji, etc.). A JA1 jest już dla mnie za stare. :)

Licze bardzo na to nowe JA FLASHBACK osadzone w latach 80-ych i będące prequelem gry. Ale pewnie jeszcze dlugo potrwa nim wyjdzie (choc juz 4 miechy odkad wygrali życie na kickstarterze).
OK, jezeli chodzi o tę grę podobną do FTL i STAR CONTROL 2 to chyba bylo SPACE RANGERS prawdopodobnie 2 (słownie: DWA).

Odpowiedz
Grał ktoś w Diablo 3 (zwłaszcza na konsoli)? Czy za śmierć w coopie są jakieś konsekwencje typu strata doświadczenia itp? Mam wrażenie, że na normal-hard za zatłuczenie nie ma żadnej "kary", co jest lekko bez sensu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości