Harry Potter
Patrząc jak długo są dzisiaj nagrywane seriale i jak długie są przerwy między sezonami to oni będą wyglądać na 20 lat w "Zakonie Feniksa"
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Nie będą, pogodzą czas z jakością (szybka produkcja, niska jakość), ja się nie mogę doczekać castingów, nie ma chuya, że Hermiona nie będzie czarna :D

Gobliny pewnie będą "jew-friendly" i będą wyglądać jak smurfy, a nie klasyczne chciwe gobliny z wielkimi nosami i długimi paznokciami.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Ale Hermiona spokojnie mogłaby być czarna. To naprawdę nie miałoby znaczenia. Problemem nie jest, że zmienią jej kolor skóry, bo chcą mieć bardziej zróżnicowaną obsadę.

Problemem jest natomiast to, że zrobią z niej tą typową "uciśnioną" czarnoskórą, i będzie to pewnie głównym elementem fabuły, jakby w kontekście tego świata zbyt małym było to, że ta postać jest już dzieckiem mugoli :D

Nie żywię co do tego wielkich nadziei. Zresztą ja bym 100 bardziej wolał taki remix książek. Taka bardziej sequelo-adaptacja. Akcja osadzona w teraźniejszości. Dorosły, starszy Harry. Trochę głównych elementów przeniesionych z książek w formie retrospekcji jako podstawa do nowych historii - styl narracji Lindelofa z Zagubionych. W ogóle takie podejście trochę w klimatach jego serialowych Watchmen.

Coś znanego, ale jednak inaczej.

Ale do tego potrzebny byłby nie lada łeb, a te propozycje scenarzystów no to.. cóż..., nie robią wrażenia.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Żaden tam starszy Potter, ja oczekuję tarzania się w klimacie Hogwartu przez bite 4-5 sezonów.
Oczywiście w dzisiejszych czasach wyjdzie to raczej marnie. Już filmowa seria kończyła się zbyt późno: wyobraźcie sobie o ile mogłoby to być lepsze gdyby powstało nie w latach 2001-2011 tylko powiedzmy 1995-2005 :)

Odpowiedz
(22-01-2024, 21:26)zombie001 napisał(a): Ale Hermiona spokojnie mogłaby być czarna. To naprawdę nie miałoby znaczenia. Problemem nie jest, że zmienią jej kolor skóry, bo chcą mieć bardziej zróżnicowaną obsadę.

Dla mnie problemem jest jakakolwiek zmiana postaci, postacie fikcyjne są dla wielu ważne tak samo jak prawdziwe, utożsamiają się z nimi, traktują jak przyjaciela i tak samo ważny jest ich charakter jak i wygląd, cała ta narracja, że wygląd nie jest ważny jest dla mnie absolutnie niezrozumiały, to tak jakby bez powodu zrobić z Godzilli przerośniętą iguanę, a Optimusowi dać różowo zieloną farbę i powiedzieć, że to nie ma znaczenia... Oczywiście, że ma, w dodatku dochodzi tutaj ta hipokryzja tychże zmian.

Pamiętam jak powstawał Hellboy z 2019, Ed Skrein dostał tam rolę postaci w komiksie była Azjatą, oczywiście było oburzenie i Skrein zrezygnował, zatrudnili Daniela Dae Kima, ale... Jednocześnie do roli rodowitej Irlandki, z rudymi włosami i piegami zatrudnili ciemną Marokankę z czarnymi dredami i to już było ok...
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Oglądam ostatnio serial "Percy Jackson" i jeśli będzie to reboot na tym poziomie to jestem spokojny. Serial o niebo lepszy niż ten film z 2010 r. Pomogło właśnie to, że jest to serial i wiele wątków podzielono na odcinki.

Chociaż Pottery Columbusa jeszcze w miarę trzymały się książki, wiele fajnych wątków dało się ocalić. Ale już od trójki tak było czuć jak grubymi szwami cięli rozdział po rozdziale bo nie chcieli by film był dłuższy niż 2,5 h. Chociaż filmy nie były złe to szkoda mi zawsze było tylu fajnych wątków z książek. Tylko ostatnia część podzielili na dwa filmy bo wiedzieli, że zwyczajnie nie można tych wątków pominąć, były zbyt ważne.

Wierzę, że tworzą serial bo chcą zrobić wierną ekranizację z wieloma wątkami z książek których zabrakło w filmach.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
@marsgrey21

O hipokryzji tych zmian to można książki pisać. No nic nowego tutaj nie wymyślisz. Ja tylko uważam, że zmiana koloru skóry akurat tej postaci to nic znaczącego, bo on tam naprawdę nie odgrywa ważnej roli. Jest córką mugoli, za to jest szykanowana i z punktu widzenia tego świata, to jest istotne. W tamtym świecie chyba w ogóle nie ma czegoś takiego jak rasizm ze względu na kolor skóry, więc pewnie finalnie zabawnie to wypadnie w serialu, jeżeli pójdą w tym kierunku :D
Chyba, że Rowling przyblokuje, ale wydaje mi się, że ona dobrze kuma, czemu to nie ma znaczenia dla historii czarodziejów.

No wiadoma sprawa, że przyzwyczajenie fanów to co innego i może jednak wypadałoby je uszanować. Ale w dzisiejszych czasach wiele rzeczy mają w nosie więc i pewnie to będą mieli. Przecież już coś tam przeciekało, że PoC mają być brani do "Writers' roomu", żeby płaczów w branży nie było...

(22-01-2024, 21:49)simek napisał(a): Żaden tam starszy Potter, ja oczekuję tarzania się w klimacie Hogwartu przez bite 4-5 sezonów.

Taaaaa... Klimat Hogwartu :D
Żebyś się nie przeliczył. Szczyt możliwości to pewnie będzie coś w stylu "Domu Smoka". Niezbyt idealnie, dużo zmian ale da się oglądać. W najgorszym przypadku adaptacja w stylu Wiedżmixa...

Odpowiedz
(22-01-2024, 21:26)zombie001 napisał(a): Ale Hermiona spokojnie mogłaby być czarna. To naprawdę nie miałoby znaczenia.

what :D Dla Ciebie nie miałoby znaczenia. Dla fandomu ten fakt ma OGROMNE znaczenie. Czarna Hermiona nigdy nie będzie Hermioną, a jej kolor skóry z miejsca będzie sugerować, że nie oglądasz Harrego Pottera, tylko produkt potteropodobny, a to jest niewybaczalne, nie przy tak potężnej bazie fanów. Później tylko bojkot, oskarżenia o rasizm i cancel na 3/4 sezonie. Same old story. RoP po opublikowaniu zdjęć czarnych elfów na starcie stracił z duży procent potencjalnych widzów, a wielu z nich stało się wręcz "antyaktywistami" tego serialu, słusznie szerząc hejt i antypropagande, i tak będzie z HP, jeśli Hermione zagra jakaś Shaniqua Duvant 

Cytat:Ja tylko uważam, że zmiana koloru skóry akurat tej postaci to nic znaczącego, bo on tam naprawdę nie odgrywa ważnej roli

nie rozumiem Twojej logiki. w takim razie zmiana koloru skóry Harrego czy Voldemorta też nie miałaby znaczenia skoro

Cytat: W tamtym świecie chyba w ogóle nie ma czegoś takiego jak rasizm ze względu na kolor skóry
Youniverse

Odpowiedz
No i nie ma znaczenia. :D
Kolor skóry nie zawsze definiuje postać. To w ogóle bardzo skomplikowana sprawa i temat na dłuższą debatę. Prawda jest taka, że widz jedne zmiany potrafi zaakceptować, a inne nie.
Swego czasu "Starbuck" został kobietą w BSG i świat nie umarł. Ja wiem, że to inna skala i nieco inny przykład, ale pewnie coś tam jeszcze by się znalazło. Morgan Freeman w "Skazanych na Shawshank" chyba też grał białego rudzielca. (Tak?)

Akurat stanęło na tej biednej Hermionie, bo wiem że zrobili taki casting do sztuki teatralnej i była gównoburza.

No trzeba się pogodzić, że takie czasy i kogoś przefarbują. Tzn. mnie to osobiście jako czytelnika irytuje i pewnie obejrzę dla sprawdzenia 1 sezon, a jak będzie kicha to nara.

Już to kiedyś pisałem: czarnoskóra Hermiona, Harry może zostanie biały, a z Rona zrobią hindusa. Coś w tym stylu dostaniemy.

Smuteczek :(

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
(22-01-2024, 22:21)zombie001 napisał(a): Taaaaa... Klimat Hogwartu :D
Żebyś się nie przeliczył. Szczyt możliwości to pewnie będzie coś w stylu "Domu Smoka". Niezbyt idealnie, dużo zmian ale da się oglądać. W najgorszym przypadku adaptacja w stylu Wiedżmixa...
Wiadomo, że nie liczę na zbyt wiele dobra, właśnie poziom między Domem smoka i Wiedźminem :/

Odpowiedz
(22-01-2024, 22:21)zombie001 napisał(a): W tamtym świecie chyba w ogóle nie ma czegoś takiego jak rasizm ze względu na kolor skóry 
No nie wiem. Czarodzieje mają wszak tą fiksację z czystością krwi i pogardliwością wobec mugoli, a zapewne przed czasem akcji książek (dziejących się w latach 90., gdzie widok POCa na ulicach Europy nie był niczym niezwykłym) to na pewno krzywili się na odmiennych etnicznie, bo też byli ludźmi będącymi dziećmi epok. A poza tym wiele uczniów Hogwartu pochodzi ze świata mugolskiego, którzy nie mieli świadomości że mają magiczne zdolności i byli Johnami Smithami odzwierciedlającymi myślenie swych czasów. Pamiętam jak w książkowym Kamieniu Filozoficznym Ron się dziwił, czemu piłkarze na plakatach jednego z mugolskich uczniów (będącego wielkim fanem futbolu) się nie ruszają.

Odpowiedz
A może te wszystkie ostatnie klapy finansowe i tragiczne oceny różnych filmów i seriali naładowanych wszelkiej maści ideologią spowodują, że ktoś tam powie - a zróbmy to po staremu, jebać te wszystkie rasy, gendery i całą resztę?

Kiedyś tam mignęła informacja o tej grze "HP". Oczywiście wielkie oburzenie było bo Rowling transfobka, bojkotujemy wszyscy, hańba tym co kupią...
No i gówno wyszło z tych bojkotów i jęków.
Może po prostu znowu przemówią stare dobre...
PIENIĄDZE :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Doktorek się widzę rozmarzył :D

@OGPUEE
No właśnie do tego pije. Wydaje mi się, że w tamtym świecie "rasizm krwi" wyparł inne formy rasizmu. Zwłaszcza, że przecież tam na 100% można sobie czarodziejskimi sztuczkami modyfikować 'kolor skóry' a o religiach pokroju islam/chrześcijaństwo nie było mowy, żeby wojować na tym podłożu. Tamte konflikty rozgrywają się na innych zasadach. Dopasowanych do czarodziejskiego świata.

Myślę, że tam problemem przy tym serialu może być sama Rowling. Zobaczcie na taki "Dom Smoka". Oni tam ewidentnie w HBO lubią Grubasa. Grubas lubi ich. Pomaga im w 135252525 projektach. A mimo wszystko ingerują w jego materiał i wprowadzają zmiany etniczne. To co zrobią z taką "transfobką" Rowling? Przecież jak tam do sieci wycieknie, że planują angaż czarnej Hermiony i odpowiednie środowiska to podłapią, to nie ma bata, będą musieli dać taki casting, bo przy innym zaraz w eter pójdzie "o patrzcie, kto tam ma głos decyzyjny, nie dość że transfobka, to jeszcze rasistka dyktuje im warunki" No WB na bank popuści w gacie. :D

Odpowiedz
(22-01-2024, 23:09)Dr Strangelove napisał(a): A może te wszystkie ostatnie klapy finansowe i tragiczne oceny różnych filmów i seriali naładowanych wszelkiej maści ideologią spowodują, że ktoś tam powie - a zróbmy to po staremu, jebać te wszystkie rasy, gendery i całą resztę?

Skoro wprowadzili nowe przepisy, które z miejsca blokują ci taką możliwość, to o powrocie do normalności można zapomnieć.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(22-01-2024, 23:19)zombie001 napisał(a): o religiach pokroju islam/chrześcijaństwo nie było mowy, żeby wojować na tym podłożu.
Wydaje mi się, że w książkach były sugestie, że w tamtej Anglii normalnie jak w rzeczywistości są protestanci. Zresztą nawet przerwa świąteczna i powrót większości uczniów do domów był z powodu świąt Bożego Narodzenia, więc chrześcijaństwo tam istnieje.

Odpowiedz
(22-01-2024, 23:48)Mefisto napisał(a):
(22-01-2024, 23:09)Dr Strangelove napisał(a): A może te wszystkie ostatnie klapy finansowe i tragiczne oceny różnych filmów i seriali naładowanych wszelkiej maści ideologią spowodują, że ktoś tam powie - a zróbmy to po staremu, jebać te wszystkie rasy, gendery i całą resztę?

Skoro wprowadzili nowe przepisy, które z miejsca blokują ci taką możliwość, to o powrocie do normalności można zapomnieć.
Ale jakie przepisy wprowadzili? Wiem o tych regulacjach do "Oscarów" ale to przecież jakiś serial HBo będzie. Coś mnie ominęło?
Czy już w ogóle nie można nakręcić filmu bez Murzyna, który jest gender fluid i identyfikuje się jako koza?
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(23-01-2024, 05:56)simek napisał(a): Wydaje mi się, że w książkach były sugestie, że w tamtej Anglii normalnie jak w rzeczywistości są protestanci. Zresztą nawet przerwa świąteczna i powrót większości uczniów do domów był z powodu świąt Bożego Narodzenia, więc chrześcijaństwo tam istnieje.

Plus Syriusz był ojcem chrzestnym Harry'ego. No i był szpital św. Munga.

Odpowiedz
Mnie zawsze zastanawiało, kto w takim razie jest jego matką chrzestną.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
J. K. Rowling once stated in an interview that Harry never had a godmother. This was due to the secrecy and danger in which the Potters had to live. They kept his christening very low-key and did not appoint any godparent except Sirius.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Czyli potwierdzenie, że Harry jest chrześcijaninem (nie wiem kiedy anglikanie mają chrzest), co było dość oczywiste i jak simek mówił są normalne obchody lokalnych świąt religijnych (ciekawe czy mają wynajmowanego księdza). 

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon