Widzę potencjał na spin-off.
23-01-2024, 12:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2024, 12:21 przez al_jarid.)
|
Harry Potter
|
(23-01-2024, 12:19)al_jarid napisał(a): Zakładam, że magiczny świat ma całą organizację księży-czarodziejów.Nic o tym nie wiadomo, a przecież o organizacji całego czarodziejskiego świata było sporo w książkach. Ogólnie to istnienie religii w magicznym świecie jest dosyć problematyczne, no bo ciekawe jak chrześcijanie podchodzą do cudów, skoro istnieje magia, która z ich punktu widzenia jest niczym innym jak właśnie cudami na sporą skalę :P Rowling raczej postanowiła włożyć świat magiczny do naszego świata, bez żadnych zmian, bo tworzenie alternatywnej historii świata, Anglii w której w ogóle nie ma religii byłoby dużym wyzwaniem. 23-01-2024, 12:25
No, czarodzieje-chrześcijanie oczywiście uważają, że magia to moc zesłana im przez Boga. Nic się tu nie kłóci. Uczniowie Jezusa też robili cuda, jak na nich zstąpił Duch Święty. Może to właśnie był początek magii i to oni zapoczątkowali społeczeństwo czarodziejów? Będzie o tym w którymś prequelu, zobaczycie.
23-01-2024, 12:33 (23-01-2024, 12:33)al_jarid napisał(a): No, czarodzieje-chrześcijanie oczywiście uważają, że magia to moc zesłana im przez Boga.Było coś o tym w książkach, czy to twoja interpretacja? Czytałem dawno temu, ale tak to zapamiętałem, że Rowling była bardzo ostrożna, żeby nie utożsamić czarodziejów z religijnymi mistykami i żeby właśnie przypadkiem nie napisać, że magia to dar od judeochrześcijańskiego (czy jakiegokolwiek innego) boga, tylko magia tam występuje zupełnie obok religii. 23-01-2024, 12:44 (22-01-2024, 23:09)Dr Strangelove napisał(a): A może te wszystkie ostatnie klapy finansowe i tragiczne oceny różnych filmów i seriali naładowanych wszelkiej maści ideologią spowodują, że ktoś tam powie - a zróbmy to po staremu, jebać te wszystkie rasy, gendery i całą resztę? Akurat chyba nic nie padło z powodu "ideologii" (przynajmniej nie kojarzę) :p 23-01-2024, 12:59 (23-01-2024, 12:25)simek napisał(a): Ogólnie to istnienie religii w magicznym świecie jest dosyć problematyczne, no bo ciekawe jak chrześcijanie podchodzą do cudów, skoro istnieje magia, która z ich punktu widzenia jest niczym innym jak właśnie cudami na sporą skalę :PCzytałem gdzieś, że w średniowieczu magię traktowano neutralnie i zakładano, że pochodzi od Boga, czyli jest OK. I katolicy byli lajtowo jeśli chodzi o palenie na stosach. A anglikanizm mimo bycia protestancką religią wiele nie różni od katolicyzmu i Henryk VIII utworzył kościół narodowy tylko dlatego, bo papież nie chciał mu udzielić rozwodu (a wcześniej zachwalał władców, którzy nie patyczkowali się z "innowiercami" i dostał tytuł Obrońcy Wiary). 23-01-2024, 13:18
OGPUEE, a to nie było tak, że Kościół katolicki po prostu nie wierzył w czary? Sam wielki inkwizytor Torquemada miał jakąś wypowiedź w stylu, że jeśli ktoś wierzy w czary, jest albo bluźniercą albo szaleńcem.
Chociaż może to rzeczywiście zależy od tego, o jakim okresie mówimy, a podejście zmieniało się na przestrzeni czasów. (23-01-2024, 12:44)simek napisał(a):(23-01-2024, 12:33)al_jarid napisał(a): No, czarodzieje-chrześcijanie oczywiście uważają, że magia to moc zesłana im przez Boga.Było coś o tym w książkach, czy to twoja interpretacja? Ej no, worldbuilding u Rowling ma luki i niedopowiedzenia, poczułem się powołany, żeby je wypełnić ;) 23-01-2024, 13:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2024, 13:25 przez al_jarid.) (23-01-2024, 09:23)Dr Strangelove napisał(a): Ale jakie przepisy wprowadzili? Wiem o tych regulacjach do "Oscarów" ale to przecież jakiś serial HBo będzie. Coś mnie ominęło? No właśnie chyba już nie można, bo na związkach też to wymuszono. Nie wiem co prawda jak dokładnie w tym HBO i jankeskiej telewizji, ale takie BBC już jakiś czas temu zmieniło zasady produkcji. Plus większa kasa wiadomo na co idzie w pierwszej kolejności - "progres".
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 23-01-2024, 13:25 (23-01-2024, 13:23)al_jarid napisał(a): OGPUEE, a to nie było tak, że Kościół katolicki po prostu nie wierzył w czary?"Młot na czarownice" napisało dwóch inkwizytorów. I jeszcze zamieścili w swojej książce treść bulli papieskiej "Summis desiderantes affectibus" Innocentego VIII, wydanej w 1484 roku, potępiającej czarostwo. Więc Kościół wierzył w czary, ale głównie rozumiane jako konszachty z diabłem, które miały umożliwiać rzucanie klątw itd. Przy czym wygląda na to, że jakieś większe zainteresowanie w tym temacie i polowania na czarownice zaczynają się w Europie dopiero w XV wieku. 23-01-2024, 14:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2024, 14:11 przez Kwasiboromir.)
Wszyscy obstawiacie czarną Hermionę, a ja obstawiam, że to jednak Weasleyowe będą innego koloru skóry. Oryginalnie rudzi i zrzucani na margines przez bogatsze rody, traktowani obcesowo i z pogardą, no wypisz wymaluj idealny materiał na podmianę :)
23-01-2024, 14:57
Dodatkowo na sam koniec będzie odhaczony progresywny motyw, że to murzyn rucha białą, wykształconą kobietę, a nie jakieś wstecznictwo, że białas z ubogiej rodziny rucha sobie śliczną czarnulkę ;)
23-01-2024, 15:08
No i nie zapomnijmy o zestawieniu - kochająca rodzina vs zimna przemocowa, posiadająca niewolników i biała ;)
23-01-2024, 15:26
Muszę przyznać, że wczoraj chyba leki przeciwgrypowe przyćmiły mi mózg, że zapomniałem o tym Bożym Narodzeniu i wielu innych elementach związanych z religią. :D
Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
23-01-2024, 18:04
Jeszcze będąc w temacie czarów i religii to przed chwilą przypomniałem sobie Nie torturuj kaczuszki, gdzie ludzie wierzyli w czary, ale czarodziej był akceptowany jeśli używał czarów do dobrych celów (czyt. Bogu).
I teoretycznie takiej Babie Jadze odpuściliby zamienianie dzieci w chleb, gdyby ta chodziła w każdą niedzielę na mszę :). 23-01-2024, 18:33
Multikino będzie wyświetlać wszystkie części co tydzień od 1.07. Już spytałem ich na insta czy będzie tylko dubbing czy napisy też. Sezon letni jest na tyle nie za ciekawy, że chętnie wybiorę się na każdą część.
10-06-2024, 22:46
Update: tak jak się spodziewałem, tylko dubbing. Mimo, że ogólnie dubbing do Pottera jest bardzo dobry to jak już kilka razy obejrzałem z napisami to nie mam ochoty płacić za seanse z dubbingiem. Szkoda. No nic, zrobię sobie maraton na chacie.
14-06-2024, 06:17
Tak przy okazji to obejrzałem wczoraj Księcia Półkrwi i wreszcie ogarnąłem jak ten film pięknie wygląda, chyba najlepiej wyglądający Potter
14-06-2024, 08:10 (14-06-2024, 08:10)Melvin27 napisał(a): Tak przy okazji to obejrzałem wczoraj Księcia Półkrwi i wreszcie ogarnąłem jak ten film pięknie wygląda, chyba najlepiej wyglądający PotterPrzecież on jest totalnie zmasakrowany filtrami, przez co wygląda jak plastikowy 14-06-2024, 08:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2024, 08:16 przez Corn.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Harry Potter and the Deathly Hallows | Lawrence | 428 | 95,672 |
07-06-2023, 09:02 Ostatni post: Bucho |
|
| Harry Potter i Zakon Feniksa | military | 89 | 16,694 |
04-10-2007, 20:45 Ostatni post: Glut |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |