Efekty specjalne są świetne w tej części, nie wiem jakim cudem teraz wyglądają tak okropnie, ale to się zaczęło w momencie gdy Marvel rósł w siłę.
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
14-06-2024, 08:35
|
Harry Potter
|
|
Książkę Półkrwi, to chyba moja ulubiona część, zgrabnie łączy elementy szkolny z tajemnicą, zagadką, mrokiem i dramatem, mógłby być nawet dłuższy, filtry mi nie przeszkadzają.
Efekty specjalne są świetne w tej części, nie wiem jakim cudem teraz wyglądają tak okropnie, ale to się zaczęło w momencie gdy Marvel rósł w siłę.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 14-06-2024, 08:35
Bo tak jest.
Ale ten z finałowej części nie był zły.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 14-06-2024, 09:02
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 26-06-2024, 20:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2024, 20:13 przez marsgrey21.)
Gdzieś tak na początku maja zachciało mi się powrócić co magicznego świata po raz pierwszy od tak gdzieś 2012 roku i wreszcie obejrzałem te filmy w dobrej jakości jeden po drugim. No i ta magia dalej jest obecna choć jakościowo nie wszystkie filmy są na tym samym poziomie. Oczywiście muzyka, scenografia, kostiumy i ogólnie wygląd świata dalej są na wysokim poziomie.
Co mnie natomiast zaskoczyło bardzo pozytywnie to to jak te filmy są dobrze zagrane. Praktycznie każdy aktor daje z siebie wszystko i pasuje do swojej roli. Mimo że te filmy są “dla dzieci”, to mistrzowie typu Harrisa, Gambona czy Rickmana nie mieli problemu z potraktowaniem swoich ról na poważnie. Wspomniałem już o jakości i muszę też przyznać że te lata dziecięce (1-4) odstają minimalnie jakościowo od reszty. Szczególnie Komnata Tajemnic, którą lubię najmniej. Oceny: Kamień Filozoficzny: 7/10 Komnata Tajemnic: 6/10 Więzień Azkabanu: 8/10 Czara Ognia: 7/10 Zakon Feniksa: 7/10 Książe Półkrwi: 9/10 Insygnia Śmierci część 1: 8/10 Insygnia Śmierci część 2: 10/10 04-07-2024, 14:45
Ciekawe bo ja akurat uważam Komnatę za jedną z najlepszych części. Może działa sentyment ale była lepsza od również bardzo dobrej jedynki i ma dwie kapitalne sceny lepsze nawet od książkowej wersji (sekwencja w Zakazanym lesie i walka z Bazyliszkiem).
Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
04-07-2024, 18:50
Wydaje mi się że bardziej bym ją lubił gdyby była parę minut krótsza bo zdarzają się tutaj minimalne dłużyzny
05-07-2024, 13:08
Film był odpowiednio długi. A kolejne części były za krótkie, choć książki coraz grubsze. I było to czuć jak krojone były te filmy z tylu wątków byle tylko film nie trwał dłużej niż te 2,5 h. Dopiero ostatnią część podzielili na dwa filmy bo nie mieli wyjścia, nie mogli zrezygnować z tylu ważnych wydarzeń. W tym wypadku był to potrzebny zabieg. Śmieszne, że twórcy innych franczyz jak Zmierzch czy Igrzyska śmierci podłapali ten pomysł. I zaczynam się przekonywać do nadchodzącym serialu o Potterze. Na pewno będzie to nowe doświadczenie, gdy twórców na twórcach nie będzie ciążyć to ograniczenie czasowe, zmieszczenie się w zaledwie 2, 5 h.
Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
05-07-2024, 22:38
https://www.wizardingworld.com/news/open-casting-call-for-harry-ron-and-hermione-in-uk-and-ireland
Zaczynają castingi, a wygląda na to, że początek zdjęć w okolicy kwietnia przyszłego roku. 10-09-2024, 10:49
Czyli co? Jednak już obstawiamy?
Dla mnie tak jak kiedyś pisałem: czarnoskóra Hermiona, żeby jeszcze bardziej podkreślić wątek "uciskania", + Ron (i cała ferajna) Hindusi, a właściwie to przestawiam na Pakistańczyków, bo to chyba oni stanowią dużą mniejszość etniczną w WB, a myślę że to będzie miało również znaczenie. Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
10-09-2024, 14:03
Ciekawe jak oni to ogarną jak teraz nakręcenie jednego sezonu serialu trwa 2-3 lata. Będą kręcić Więźnia Azkabanu to już będą mieli prawie 18 lat xd
10-09-2024, 14:09
Harry będzie biały, Ron będzie Mulatem, a Hermona będzie czarna. Wszyscy uczniowie Slytherinu oraz Śmierciożercy też będą biali. Gryffindor będzie natomiast najbardziej nie-białym domem ze wszystkich.
10-09-2024, 14:12
Jakby 1 i 2 były hitami to mogą się skusić na kręcenie back-to-back 3i4 a potem 5 i6. Żeby mieć więcej czasu na post-produkcję.
Zresztą to właśnie od 3 książki sprawy się będą komplikować, bo ilość materiału będzie narastać. Ile tam takiego materiału jest w Kamieniu Filozoficznym? Na 6 odcinków max? Pierwsze dwa filmy dość ładnie to ogarnęły jednak. Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
10-09-2024, 14:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-2024, 14:18 przez zombie001.) (10-09-2024, 14:12)Żółte Krzesło napisał(a): Wszyscy uczniowie Slytherinu oraz Śmierciożercy też będą biali.O tak. Może nie wszyscy co do jednego w Slytherinie, ale możemy być pewni, że wszystkie książkowe czarne charaktery w serialu pozostaną białe. Wyobrażacie sobie co by się działo, gdyby Voldemort był czarny jak smoła? :P (10-09-2024, 14:09)Krismeister napisał(a): Ciekawe jak oni to ogarną jak teraz nakręcenie jednego sezonu serialu trwa 2-3 lata. Będą kręcić Więźnia Azkabanu to już będą mieli prawie 18 lat xdNie no, wciąż istnieją seriale, które trzaska się na bieżąco i wychodzą nowe sezony co rok, nie cała telewizja jest jak Ród Smoka :P Zapewne mają to przemyślane i albo nakręcą ze dwa sezony na raz, albo od razu zaklepią obsadę na kolejne zdjęcia po pół roku, zwłaszcza, że właściwie nie ma co czekać z planami na odbiór pierwszego sezonu, bo przecież to jest po prostu niemożliwe, żeby widzowie go olali w efekcie czego władze HBO uznają, że ojoj, Harry Potter się nie sprzedał, nie zamawiamy nowego sezonu. (10-09-2024, 14:17)zombie001 napisał(a): Ile tam takiego materiału jest w Kamieniu Filozoficznym? Na 6 odcinków max? Pierwsze dwa filmy dość ładnie to ogarnęły jednak.To bardzo ciekawe, bo już 152-minutowy film zawierał w sobie prawie wszystko co w książce, więc 6h materiału teoretycznie pozwoli przenieść na ekran chyba każdy dialog z oryginału. Ja obstawiam 8 odcinków i jakąś radosną twórczość scenarzystów, czyli wątki, których nie było w powieści, albo zostały ledwo zasygnalizowane tutaj zostaną rozwinięte. Niestety dla producentów możliwości przerzucania materiału z późniejszych książek do wcześniejszych sezonów są minimalne, przynajmniej w pierwszych trzech. 10-09-2024, 14:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-2024, 14:43 przez simek.) Cytat:We are committed to inclusive, diverse casting. For every role, please submit qualified performers, without regards to ethnicity, disability, race, sexual orientation, gender identity or any other basis protected by law unless specifically indicated. Obstawiam cancel po 3. sezonie. Dłuzej to nie dociągnie - zbyt mocny fandom, głownie oparty na 30-paro letnich boomersach, którzy nigdy z HP nie wyrośli i nie zamierzają. Każde odstępstwo od książek będzie piętnowane równie namiętnie co w przypadku Rings of Power. Ja sam zasram internet co najmniej 600 negatywnymi komentarzami, z nadzieją, że choć trochę zepsuje zabawe jakims pseudofanom i już jestem z siebie dumny :)
Youniverse
10-09-2024, 15:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-2024, 16:20 przez Bartholomew.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Harry Potter and the Deathly Hallows | Lawrence | 428 | 95,641 |
07-06-2023, 09:02 Ostatni post: Bucho |
|
| Harry Potter i Zakon Feniksa | military | 89 | 16,663 |
04-10-2007, 20:45 Ostatni post: Glut |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |