(01-04-2026, 09:44)Bucho napisał(a): Tak w ogole, ten Szkieletor...oni naprawde beda robic Szkieletora jako kompletnie generycznego zlola?!
Nie no, chyba we wszystkich iteracjach Szkieletor był generycznym, jednowymiarowym złolem.
01-04-2026, 11:10
|
He-man (1983, 1990, 2002, 2021)
|
|
Zabawne bo w tym kiczowatym "He-manie" z Ludgrenem było mniej kiczu niż tu. A Szkieletor był skurwysynem. Rozumiecie? 40 lat temu zrobiono ekranizację "komiksu" bardziej serio i mrocznie. Dobrze... wiem, że teraz "mroczne, serio adaptacje" odchodzą w niebyt jako (SIC!) niepoważne.
PS: pamiętam, że byłem wkurwiony brakiem Orko i wstawieniem jebanego gnoma, w jego miejsce. Ale po latach doceniłem.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 01-04-2026, 12:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2026, 12:58 przez shamar.) (01-04-2026, 12:52)Paszczak napisał(a): Że co proszę?Po takich tego typu odcinkach postaci wylatuje z głowy nauka i nadal stoi przy dawnych ścieżkach udając, że zawsze tak było. Nawet Johnny Bravo, kiedy został zmieniony przez Cygankę w kobietę i zrozumiał, że uprzedmiotowienie płci żeńskiej nie jest fajne, to już w następnym odcinku wrócił do nachalnego podrywu sprowadzając laski do obiektów seksualnych :). 01-04-2026, 16:13
No to jak juz się przerzucacie: Butthead też się nie zmienił kiedy pokazano mu przyszlość w stylu "Opowieści Wigilijnej". Swoją drogą: zajebisty odcinek świąteczny.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 01-04-2026, 18:16 (01-04-2026, 11:10)OGPUEE napisał(a): Nie no, chyba we wszystkich iteracjach Szkieletor był generycznym, jednowymiarowym złolem. No gdzie :) W kreskowce to byla przeciez emocjonalna karuzela - faktyczny macho zlol, napuszony balwan z wielkim ego, furiat, przegryw, sarkastyczny giga chad, marudzacy blazen-oferma. No tu to bylo przeciez memiczno-kreskowkowe zloto. I dlatego do dzisiaj Szkieletor zre w necie. Oczywiscie to wszystko bylo w jego wykonaniu przeszarzowane i groteskowe, jak cala ta seria, ale Szkieletor zdecydowanie byl JAKIS.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
01-04-2026, 18:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2026, 18:42 przez Bucho.)
Wciąż nie mogę uwierzyć, że z Hemana zrobili tutaj takiego suchoklatesa. Typ wygląda jak typowy "no name" z osiedla, który chodzi raz na kwartał na siłkę.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
01-04-2026, 18:55 OGPUEE napisał(a):Nie no, chyba we wszystkich iteracjach Szkieletor był generycznym, jednowymiarowym złolem.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
01-04-2026, 19:21 (31-03-2026, 17:40)Gieferg napisał(a): Ale za to rozwaliło mnie (w negatywnym sensie) to nowe logo MGM :PTo prawda, fatalny animek, który wyrwał się z trzeciego aktu jakiegoś blockbustera :) (01-04-2026, 09:44)Bucho napisał(a): Bo to wyglada jak Thor od Taiki z ewentualnie mniejsza iloscia humoru. Natomiast styl i klimat to Marvel po calosci.To ujęcie z profilu jak Wojownik (Man-At-Arms) rzuca się na robota żywcem wyjęte z Ragnaroka (01-04-2026, 00:57)OGPUEE napisał(a):To był jakiś charakterystyczny motyw, który po oryginalnym serialu był jeszcze powtarzany? Serio nie wiem,wszyscy raczej oczekują od każdej kolejnej inkarnacji żeby była tam epicka scena przemiany (w tym trailerze wygląda to ujowo tak btw).(31-03-2026, 17:03)samuuel napisał(a): wszystko musi być idealnie odwzorowane w bezdusznym AI tak by to wyglądało jak live-action remake Disneya, bo inaczej talmudyczni fani się przyczepią jakiejś pierdoły, że to nie tak. Co do 2002 - Orko to była tam jedna z najlepszych postaci, mimo, że niby był wnerwiającym comic reliefem. A to, że go nie ma w filmie to już inna kwestia, zwróciłem uwagę na to, że to co tam pokazali było kopiuj-wklej z kreskówki zrobione przez generator AI - Smocza Góra, Zamek Posępnego, Szkieletor. Jakby zdecydowali się na Orko to pewnie też wyglądałby jak wyglądał w 1981. W ogóle jakoś mało postaci. Gdzie Clawful, Whiplash, Stratos i wielu innych? Ten robot to chyba Roboto? 01-04-2026, 21:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2026, 21:22 przez samuuel.) (31-03-2026, 17:40)Gieferg napisał(a): Jak dla mnie wygląda w sumie tak, jak bym oczekiwał, że He-Man wyglądać powinien, chętnie obejrzę. FIlmz Dolphem był spoko, ale to był taki He-Man na pół gwizdka, już taki Flash Gordon był jak dla mnie dużo lepszy. Ale to logo ze zwiastuna to raczej nie jest nowe logo MGM, tylko "okolicznościowa" wariacja, gdzie zamiast lwa podstawiono tygrysa He-Mana. Oczywiście obecne standardowe logo MGM również jest dość kijowe, odkąd lew jest CGI, ale to temat na osobną dyskusję. 02-04-2026, 10:50 Bucho napisał(a):I dlatego do dzisiaj Szkieletor zre w necie :) Nie no, oczywiście masz rację, wystarczy puścić sobie jakąkolwiek kompilację z jego udziałem, choćby tę obraźliwych odzywek - gość był i jest totalnie unikalny jeśli chodzi o złoli i nawet wśród wielu wydawałoby się podobnych postaci zawsze się wyróżniał a to, że Leto to tragiczny wybór i nijak nie odda mu sprawiedliwości na ekranie było pewne od samego początku tym bardziej, że poważnego Szkieletora też już mieliśmy i fenomenalnie zagrał taką iterację tej postaci Langella. "I should call you wimp-lash" :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
07-04-2026, 12:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2026, 12:59 przez slepy51.)
Shredder też był kreatywny, jeśli chodzi o wyzwiska. I też był groźnym badassem, b y za chwilę kwilić, że chce podbić Ziemię, a nie jakiś gównowymiar :). Czy Ightorn, którego główną przeszkodą w podbiciu jednego zamku jest dwójka dzieciaków i garstka miśków Haribo. Zresztą wtedy w latach 80. niemal wszystkie złole w zasadzie były nieudolne i zawsze przegrywały (KOBRAAA!!! RITRIIIIT!). I jakoś dopiero w następnej dekadzie złole zrobiły się bardziej kompetentne. Case closed :).
A, że Leto (i scenariusz) nie odda sprawiedliwości to nie ma dyskutować. 07-04-2026, 18:30
23-04-2026, 17:02 Ok, zaskoczyli mnie, nie spodziewałem się tego ale o dziwo bardzo mi się to podoba bo zdecydowanie jest jakieś, co w dzisiejszych czasach i milionach takich samych ilustracji muzycznych rodem z generatora nie jest takie znowu oczywiste. Gitara Maya zdecydowanie robi robotę, ciekawe czy reszta soundtracku jest w podobnym stylu, oby tak. Idzie wyczuć lekki campowy vibe "Flasha Gordona" czy innej przegiętej kosmicznej rock opery, co pasuje jak ulał do takiego kreskówkowego, kolorowego filmu. Jasne, wiem, że jedna jaskółka wiosny nie czyni ale teraz jestem przynajmiej autentycznie ciekawy, co ten Chilly Tee tam dla nas ciekawego wymodził :)
15-05-2026, 10:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2026, 11:31 przez slepy51.)
Cholera... May robi muzykę? Umknęło to mnie. Czyli trzeba odsluchać. Może jeszcze coś w nim zostało z dawnej jakości.
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 15-05-2026, 11:52
Kilkunastominutowy wgląd za kulisy jednego z moich absolutnie ulubionych filmów wszech czasów. Często bywa tak, że tłumaczy się czyjąś miłość do jakiegoś dzieła popkultury szeroko pojętą nostalgią, w szczególności w obecnych czasach - w moim przypadku z kolei najśmieszniejsze jest to, że gdy po raz pierwszy zobaczyłem "Masters of the Universe" z 1987 roku za szczyla w niemieckiej telewizji mając bodajże 5 albo 6 lat, totalnie mi się film Goddarda nie spodobał, tak bardzo byłem pod wrażeniem kultowej kreskówki od Filmation.
Można nawet śmiało powiedzieć, że był to mój pierwszy filmowy zawód - większość akcji nie wiedzieć czemu działa się na Ziemi, nie było Orko, Battle Cata i wielu innych klasycznych postaci, które uwielbiałem w wersji animowanej. Dopiero po latach doceniłem tę ostatnią wielką produkcję Cannon Films za to czym jest a nie czym chciałem wtedy żeby była. A mając wspomnianą wiedzę zza kulis o różnych problemach, z którymi na planie musieli mierzyć się każdego dnia filmowcy pracujący przy tej adaptacji, mój szacun dla tego co udało im się osiągnąć jest tym większy. Wybitny Frank Langella w roli Szkieletora (co ciekawe, sam do dziś twierdzi, że jest to jego ulubiona rola), rewelacyjna, magiczna wręcz oprawa muzyczna autorstwa Billa Contiego ("Good Journey" to utwór, który chciałbym "usłyszeć" na własnym pogrzebie a "Battle at the Gym" to z kolei idealna nuta, a jakże, do treningu siłowego), świetny drugi plan aktorski z młodziutką wtedy i dopiero zaczynającą swoją karierę Courteney Cox, jak zawsze złowieszczą Meg Foster w roli Evil-Lyn, piękną Chelsea Field czyli idealną Teelą, Billym Bartym jako Gwildorem a także niestety zmarłym niedawno aktorem charakterystycznym Jamesem Tolkanem w roli detektywa Lubica czy w końcu magister Lundgren, którego chcieli zdubbingować ze względu na jego akcent (na szczęście do tego nie doszło), a który to był wtedy świeżo po sukcesie czwartej części "Rocky'ego" w swojej topowej formie fizycznej, z posągową wręcz urodą, idealnie pasującą do roli He-Mana. Nawet cały rozgrywający się na Ziemi motyw "fish out of water", który wtedy kompletnie nie przypadł mi do gustu dziś odbieram już zupełnie inaczej i traktuję jako typowy 8-tisowy trop filmowy, który daje masę frajdy i prowadzi do różnych ciekawych interakcji między bohaterami. Zbliżająca się wielkimi krokami współczesna adaptacja przygód najsilniejszego i najbardziej prawego człowieka we wszechświecie w reżyserii Travisa Knighta (znany również jako raper Chilly Tee ale też reżyser kilku poklatkowych arcydzieł, w tym choćby mojego ukochanego "Kubo and the Two Strings" prezydent i CEO należącego do jego ojca Phila LAIKA Studios) być może będzie wierniejsza oglądanej przeze mnie na przełomie lat 80-tych i 90-tych kreskówce ale wątpię, by z takiego czysto filmowego punktu widzenia była równie dobra co ta wadliwa, ale niezwykle urokliwa wersja "Masters of the Universe" w reżyserii Garry'ego Goddarda. Mimo wszystko chciałbym, żeby była to produkcja udana, którą pokocha i na której wychowa się kolejne pokolenie filmowych wariatów mojego pokroju, stąd nie zaszkodzi kilka razy wykrzyczeć kultowe zaklęcie księcia Adama - "(...) Na potęgę Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! (...)": :)
17-05-2026, 10:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-05-2026, 13:06 przez slepy51.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pinocchio (reż. Guillermo del Toro, 2021) | Pelivaron | 48 | 9,186 |
03-01-2024, 16:47 Ostatni post: marsgrey21 |
|
| Luca (2021) - animacja Pixara | Pelivaron | 2 | 1,926 |
08-07-2021, 15:13 Ostatni post: yacajackowski |
|
| Hotel Transylvania (2012-2021) | Persona non grata | 4 | 2,936 |
17-05-2021, 17:11 Ostatni post: Trailery Srailery |