Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
Nie oglądałem.
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Heat (1995)
Notatki/poprawki Manna na scenariuszu "Heat" - rozmowa w restauracji:

[Obrazek: tumblr_n6p1g8MnES1rovfcgo1_1280.jpg]

Odpowiedz
Tu masz caly scenariusz, ktory tez zostal pozmieniany Oczko

http://www.dailyscript.com/scripts/Heat.pdf

Odpowiedz
O Cerrito:

He's the nicest guy on the block and a loving father. If you get in his way, he'll kill you as soon as look at you.

Uśmiech

Odpowiedz
Kolesie odtwarzają strzelaninę z "Heat". Trochę więcej się spodziewałem, ale ogólnie werdykt jest taki, że aktorzy dali radę, scena jak na standardy Holly mega realistyczna. Kilka obserwacji:

- bieganie z karabinem i stabilne prowadzenia ostrzału w trybie samoczynnym z torbą przewieszoną przez ramię ważącą 45 kilogramów to nie lada wysiłek, niemal ponadludzki, podczas biegania torba uderza o nogi, kolana i utrudnia przemieszczanie się;
- użycie ognia ciągłego w tym konkretnym wypadku było oczywiście uzasadnione;
- urywa się sprzążka podtrzymująca torbę z forsą i Raso musi ją potem trzymać w rękach za pasek; szczegół, który - gdyby wystąpił podczas prawdziwej akcji - znacząco skomplikowałby wykonywanie manewrów z karabinem;

Odpowiedz
No to jak w końcu jest z tym chowaniem się za drzwiami samochodów? Bo on w pewnym momencie wspomina, że zrobi z nich użytek.
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Użytek jako podpórka. Bo jeżeli drzwi nie są specjalnie wzmocnione, to nic mu to nie pomoże. Chować się możesz zawsze, ale miej świadomość, że to na nic z punktu widzenia ochrony twojego ciała.

Odpowiedz
Ok, ale wspominał o "to deflect bullets". Czy chodziło mu jedynie o to, że sam ruch otwierania drzwi, może w jakiś fartowny sposób wpłynąć na trajektorię pocisków?
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Drzwi to nie tylko metal. Tam masz też zamek i jakieś inne mechanizmy. Kule rzeczywiście mogą utknąć albo odbić się od tych elementów, jeśli trafią w drzwi pod odpowiednim kątem, ale raczej jak się chować to za autem jak Kilmer. Co więcej, w sytuacji gdy przeciwnik wali z mniejszego kalibru, to przeszkoda w postaci blachy czy karoserii może spowolnić pocisk. Generalna zasada: cover is better than concealment, a concealment is better than nothing Uśmiech

Odpowiedz
Proteus, obejrzałem to jeszcze raz. Raso wyraźnie mówi, że między nim a przeciwnikiem będzie silnik auta i to będzie jego podstawowa ochrona. Ulokował się idealnie. Od drzwi będą ewentualnie rykoszetowały kule.

Odpowiedz
Hmm... A jednak jest w tym jakiś sens.
Hmm...

Odpowiedz
Sens jest jak nie masz alternatywy. Poza tym na filmach oni tych drzwi używają jak tarcz.

Odpowiedz
A nie jako osłony powodującej ratujący życie ewentualny rykoszet?

Odpowiedz
Nie. A poznasz to po tym, że kule trafiają w drzwi i zostawiają w nich otwory i że bohater ciągle żyje Uśmiech

Odpowiedz
Wytrzymałem pierwsze 10 sekund, po czym przewinąłem na 50, żeby sprawdzić czy już sie zaczęło. Wyłączyłem na 0:58 Uśmiech

To jakaś amatorka, tak? Nawet jak na nią - cienizna.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Tez mnie Pro8l3m nie bawi. Nawijka cienka, teksty ujda, ale nie dla mnie.

Odpowiedz
To było bardzo złe. 

Odpowiedz
Wiec przypomne to dla spokoju ducha:

Odpowiedz
Wyp... z tym z tego tematu, ludzie Uśmiech

Odpowiedz
W Heat denerwują mnie tylko dwie rzeczy. Pierwsza: Ucieczka leżącego Waingro. Neil aż tak bardzo przeją się radiowozem, że zapomniał pilnować delikwenta? Moim zdaniem naciągane. Druga sprawa, też będąca dużym naciągnięciem to scena w klubie. Dokładniej moment w którym Hanna wstaje i ma zamiar wyjść, wtedy to czarny kapuś rzuca hasło "slick". Mega wkurzające, w szczególności na tle takiego arcydzieła jakim jest Heat, takie potknięcia wypadają o wiele gorzej i są oceniane surowiej.

Końcówka wiadomo, geniusz. No i dobór muzyki też świetny.

Odpowiedz
Scena na parkingu też mnie zawsze wkurza jak oglądam. A tak miala brzmieć oryginalna muza z końcowki:

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości