Horrory w Polsce? (+wywiad)
(06-09-2012, 14:36)Mefisto napisał(a): nasz kraj jest jednak zbyt mały i zbyt naciukany, żeby można było mówić o totalnym zadupiu, z zacofaniem i bez plazm

Bez przesady. Może i nie mamy miejscowości z płąnącymi kopalniami pod ziemią jak ta, która miała wpływ na scenariusz filmu Silent Hill, ale poPGRowskich wsi wyludnionych bardziej niż okolice Czarnobyla znajdzie się całkiem sporo.
Ostatnio widziałem reportaż o całej wsi tak usytułowanej, że przy większych opadach są odcięci od okolicy. Poruszają się starą łódką na wiosła. W promieniu kilku kilometrów wody po pas. Miejsce idealne na odwiedziny topielców.

Odpowiedz
Jakiś miesiąc temu wybrałem się pieszo z Gdańska do Olsztyna z plecakiem i namiotem. To raptem 180 kilometrów, a wsi i miasteczek godnych uwagi, czy godnych określenia mianem dobrego miejsca na plan filmowy horroru (czy tło dla jakiegoś swojskiego fantasy, ekhu, ekhu, Wiedźmin, ekhu, ekhu) jest sporo. Nawet jakby je podrasować efektami prostymi (np. matte painting). Nie znajdzie się pewnie wiochy, w której nie ma jakiejś namiastki internetu i cywilizacji, ale można znaleźc takie, które na takie wyglądają.

Odpowiedz
(06-09-2012, 14:49)military napisał(a): A mogliby Malowanego ptaka Kosińskiego zekranizować, i mielibyście chyba to, co chcecie.:)
Proszę Cię, to nie byłby horror tylko jakiś snuff film

"I think we can put our differences behind us. For science. You monster."

Odpowiedz
Zależy od przedstawienia wszystkiego. Nie musiałby tego robić Eli Roth, ale ostatecznie mogłoby wyjść coś na kształt Misery (z którego to materiału też można by zrobić coś mega brutalnego).

Odpowiedz
(06-09-2012, 15:11)tchopz napisał(a): ale poPGRowskich wsi wyludnionych bardziej niż okolice Czarnobyla znajdzie się całkiem sporo.

Ale to rzeczywistość, nie żaden horror. Jak mówiłem - i w Wawie znajdziesz sporo "strasznych" ruin w środku miasta, ale co z tego?

Cytat:Ostatnio widziałem reportaż o całej wsi tak usytułowanej, że przy większych opadach są odcięci od okolicy.

Biorąc pod uwagę rosnącą liczbę powodzi w naszym małym kraju, powiedziałbym, że nie są jedyni :) Zresztą to bardziej podpada pod film katastroficzny, a nie horror. Ci topielcy by sami w śmieciach utonęli i nic poza tym :)

Crov - sam byłeś? Więc to Ty jesteś tym nożownikiem spod Olsztyna!
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Chodziło mi bardziej o efekt odizolowania. Z resztą to nie miało wiele wspólnego z powodzią. Tam nawet rzeki w okolicy nie było. Po prostu glina i ukształtowanie terenu powodowało, że cała wioska stawała się wyspą na środku jeziora po każdych większych opadach.

Odpowiedz
(06-09-2012, 15:20)Mefisto napisał(a):
(06-09-2012, 15:11)tchopz napisał(a): ale poPGRowskich wsi wyludnionych bardziej niż okolice Czarnobyla znajdzie się całkiem sporo.

Ale to rzeczywistość, nie żaden horror. Jak mówiłem - i w Wawie znajdziesz sporo "strasznych" ruin w środku miasta, ale co z tego?
No ale przecież chodzi o plan, nie o historie. W Gdańsku, Łodzi i pewnie całej Polsce da sie znaleźć miejsca idealne do kręcenia filmu post-apo, ale to nie znaczy, że od razu są post-apo, nie? :) Chodzi o to, żeby odpowiednio to wyglądalo, a reszte mozna troche podrasowac i odpowiednio nakręcić.

Cytat:Crov - sam byłeś? Więc to Ty jesteś tym nożownikiem spod Olsztyna!
Zgadza się! Ale potem użądliła mnie osa, więc pewnie to wina karmy.

Odpowiedz
Cytat:A w Sanoku jest nawet skansen z dosłownie odwzorowaną wsią, a nawet małym miasteczkiem galicyjskim.

Byłem tam przy okazji kręcenia "Syberiady polskiej" (taaa :/), świetne, niesamowicie klimatyczne i bardzo sugestywne, a do tego całość zajmuje sporą przestrzeń. W pewnym momencie poszedłem jedną z bocznych ścieżek i trafiłem na coś w rodzaju wioski, z kilkoma domami, placykiem i małym kościółkiem. A że byłem sam, czułem się jak bohater filmu, który trafił do opuszczonego miasteczka. Rewelacja, aż się prosi o film :).

Odpowiedz
O Lódź ze swoimi zniszczony, opuszczonymi fabrykami świetnie nadawałaby się na jakiś postapokaliptyczny film. Pamiętam jak będąc w Łodzi chciałem zrobić parę cool fotek i cool filmików w tych rozpadających się budynkach, to dostałem od Straży Miejskiej mandat.

A co do samych wsi i terenów, to właśnie na tym polega magia kina, aby za pomocą odpowiedniego naświetlenia, trochę dymku i innych tricków nadać im odpowiedni klimat. Np. takie sobie chatki:

[Obrazek: j98xcba7zgn1.jpg]

Będą klimatyczniej wyglądały w nocy, przy świetle księżyca, z lekka unoszącą się mgłą i sztampowym odgłosem sowy w tle :)
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(06-09-2012, 15:53)Lawrence napisał(a): O Lódź ze swoimi zniszczony, opuszczonymi fabrykami świetnie nadawałaby się na jakiś postapokaliptyczny film. Pamiętam jak będąc w Łodzi chciałem zrobić parę cool fotek i cool filmików w tych rozpadających się budynkach, to dostałem od Straży Miejskiej mandat.
Lol, za co?

Odpowiedz
@Crov Za wejście na te tereny. Powiedzieli, że nie można tam wchodzić. Ja tam tłumaczyłem, że chciałem tylko parę fotek porobić, bo klimatyczne miejsca itd. i że nie zamierzam tam żadnej meliny zakładać, ale nic z tego. Teraz od znajomej z Łodzi, która fascynuje się fotografią dowiedziałem się, że było wielu takich chętnych jak ja na wykorzystanie tych lokalizacji i teraz przy wielu tych budynkach chodzą goście z film ochroniarskich i nie pozwalają wejść. Nawet jeżeli ktoś chce sobie sesję z jakąś modelką strzelić czy coś w tym stylu.

(06-09-2012, 15:47)Karol napisał(a):
Cytat:A w Sanoku jest nawet skansen z dosłownie odwzorowaną wsią, a nawet małym miasteczkiem galicyjskim.

Byłem tam przy okazji kręcenia "Syberiady polskiej" (taaa :/),

Ha ja tam byłem częściej, ale właśnie ostatnio także podczas kręcenia tylko tego serialu "1920: Wojna i miłość":) Tereny tam robiły za obóz jeniecki. Jak widać skansen jest przez filmowców wykorzystywany, ale szkoda, że nie do kręcenia takich produkcji jakich byśmy chcieli :/

#istandbydaenerys

Odpowiedz
(06-09-2012, 15:31)tchopz napisał(a): Chodziło mi bardziej o efekt odizolowania.

No właśnie ja tego w Polsce nie czuję - zajebiście strasznych czy niby strasznych miejsc na pewno się trochę znajdzie. Ale efekt izolacji raczej można w kiblu spuścić. Niby są lasy, morze, góry i nawet pieprzona pustynia, ale jakoś nigdy nie czułem się w tym kraju 'odcięty' w takim typowo horrorowym znaczeniu.
Zresztą post Wawrzyńca tłumaczy jak dla mnie wszystko - tajemniczy klimat, stare chatki i nagle... straż miejska :D

Choć podejrzewam, że dobry survival dało by się bez problemu zrobić - np. o grupie zmęczonych życiem ludzi, którzy uciekając nad jedno z wielu mazurskich jezior muszą się zmierzyć z puszczoną o 3 nad ranem techniawą z auta sąsiadów, którymi okazują się być rozwydżeni nastolatkowie handlujący przy okazji malinami z lsd. Tytuł:

Bełdany Lake

Cytat:Po prostu glina i ukształtowanie terenu powodowało, że cała wioska stawała się wyspą na środku jeziora po każdych większych opadach.

Oczami wyobraźni widzę dobre fantasty-baśn, ale nie bardzo horror.

Odpowiedz
Cytat:jakoś nigdy nie czułem się w tym kraju 'odcięty' w takim typowo horrorowym znaczeniu.

Spróbuj kiedyś pojechać do Jantara poza sezonem i pójść w nocy na plażę :D
I Am Legend: Polish Edition.

Odpowiedz
(06-09-2012, 16:37)Bogdan napisał(a): Spróbuj kiedyś pojechać do Jantara poza sezonem i pójść w nocy na plażę :D

Najlepiej zimą, pustki totalne, nawet w dzień można przejść przez miasteczko i nie spotkać żywej duszy :)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
A widzisz. Ja w Jantarze byłem na dłużej dwa razy, w maju i w sierpniu. W sierpniu pół biedy, trochę ludzi było, ale w maju podczas wieczornej wyprawy na plażę z kumplami, którą umilaliśmy sobie podśpiewując "Jolka, Jolka", jedynymi żywymi istotami poza nami byli spotkani przez nas kibice Arki Gdynia, którzy piosenkę Budki wzięli za przyśpiewkę kibicowską i rzucając się do nas pytali za jakim klubem w takim razie jesteśmy i czemu nie za Arką. No horror jak się patrzy.

Odpowiedz
(06-09-2012, 16:37)Bogdan napisał(a): Spróbuj kiedyś pojechać do Jantara poza sezonem i pójść w nocy na plażę :D

i

(06-09-2012, 16:47)Bogdan napisał(a): jedynymi żywymi istotami poza nami byli spotkani przez nas kibice Arki Gdynia

To jak w końcu, bo sobie przeczysz :)
Zresztą i tak zawsze kończy się na Dniu Świra na polskich plażach - nieważne czy lato czy zima :)
Poza tym plaża to mało horrorowe miejsce - cmon! Za dużo hałasu morza przede wszystkim

Odpowiedz
Chyba, żeby w tym morzu żył krwiożerczy rekin, albo wielka ośmiornica. Ale w przypadku polskiego morza to można co najwyżej nakręcić film o zmutowanych, krwiożerczych śledziach.

Wracajmy na wieś, to dobre miejsce dla "naszego polskiego horroru" :)
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Cytat:To jak w końcu, bo sobie przeczysz :)

Kibice wystąpili w roli mutantów, o. ;)

Odpowiedz

Cytat:Po prostu glina i ukształtowanie terenu...

Glina nie za bardzo pasuje na bohatera polskiego horroru.

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Nie właśnie żadnych mutantów.:) Niestety to widzę u filmowców-amatorów z Polski, że ja starają się robić horroru to biorą się za zombie, czy też "Piłopodobne" twory. W tym wypadku kopiowanie z zachodu nie ma sensu. Gdyż nie dość, że a) źle nam to wychodzi b) nasz folklor daje wystarczająco dużo z potworów, zjaw, bestii i niewiadomo czego, że nie musimy sięgać po stwory nie mające z naszą kulturą nic wspólnego. I nie chcę, aby to zabrzmiało w stylu "My Polacy mamy swoje strzygi i nie będzie nam nikt zombie wciskał". :)
#istandbydaenerys

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon