In a Violent Nature (2024)
[Obrazek: in-a-violent-nature-main.jpg]

In a Violent Nature (2024)

Od razu napiszę to na wstępie bez żadnego przedłużania - dla mnie spokojnie najlepszy horror grozy od lat. Mięsisty, praktyczny gor, pomysłowe mordy a do tego przepiękne zdjęcia kanadyjskiej głuszy i klimat aż wylewający się z ekranu. Podobało mi się tutaj praktycznie wszystko, film nie tylko mnie nie zawiódł, choć był przeze mnie najbardziej oczekiwanym obrazkiem w tym roku, a przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Jasne, to całe artystyczne podejście do schematu backwoods slashera może komuś nie przypasować, nie zdziwią mnie zupełnie odwrotne do mojej opinie i komentarze, że nuda, nic się nie dzieje, antyklimatyczne zakończenie i inne tego typu, ale mam to gdzieś. 

Jeden z najlepszych slasherów jakie widziałem w życiu, naprawdę rewelacyjnie zainscenizowany, pomysłowo nakręcony i totalnie odświeżający ten skostniały i przemielony na miliony sposobów podgatunek kina grozy. Na tę chwilę mój zdecydowanie ulubiony film tego roku, mocno polecam.

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
A ja powiem krótko, ten film jest fajny wyłącznie w zamyśle, w wykonaniu jest nudny i pusty. Black Christmas i Halloween o wiele lepiej używają motywu POV, tutaj jest go o wiele więcej i wcale nie robi lepszego wrażenia.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Co kto lubi, dla mnie tak jak pisałem, absolutna rewelacja i film w swoim podgatunku perfekcyjny. Inna sprawa, że POV to był "Maniak" z Frodem, tutaj kamera podąża za Johnnym i pokazuje akcję w większości z perspektywy trzeciej osoby właśnie, a nie z oczu mordercy.

To, ile tutaj jest kapitalnych myków inscenizacyjnych i pomysłowych ujęć przeszło moje najśmielsze oczekiwania, do tego cała masa zapadających w pamięć scen mordów i nie tylko (kapitalny motyw z kluczykami od samochodu), do tego w mojej opinii absolutnie perfekcyjne, spinające wszystko piękną klamrą zakończenie. Dawno żaden horror tak mi się nie podobał.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Też wczoraj widziałem i chociaż daleko mi do zachwytów to jednak film zdecydowanie robi robotę i śmiało mogę polecić. Trzeci akt znakomicie gra z oczekiwaniami.

Odpowiedz
Trzeci akt w ogóle według mnie jest perfekcyjny.

Coś pięknego po prostu.

Odpowiedz
Plus film serwuje też jedną z najbardziej efektownych scen gore ostatnich lat - piszę o motywie z łańcuchem na klifie.

Scenka z piłą też fajna, tak się robi slow cinema, w pewnym momencie myślałem że Johnny będzie ciął na jednym ujęciu wszystkie kończyny po kolei. :)

Odpowiedz
O tak, zdecydowanie, chociaż na moje scena z tą maszyną do cięcia drewna wcale jej nie ustępuje :)

Odpowiedz
A mi się nie podobało. Rozumiem zamysł, kadry w 4:3 wyglądają ładnie, ale no… gość łazi, łazi i łazi. Wynudziłem się strasznie. W dodatku te wszystkie postaci to totalne npcety i debile. Ich dialogi są jak z generatora a zachowania po prostu idiotyczne. Chyba każda z nich mogła spokojnie uciec przed mordercą zamiast stać i się gapić jak down. Scena nad klifem… no co to było xd laska patrzy w dół a potem się jeszcze normalnie odwraca jak gdyby nigdy nic, a wszystko to zagrane bez jakichkolwiek emocji. A potem na ujęciu z daleka widać, że spokojnie mogła se zbiec na dół. Końcówka i ta rozmowa z starszą babką, potem te zakładanie ucisku, no wszystko tak na siłę powolne, żeby tylko zaraz pojawił się Jason, sorry, Johnny czy jak mu tam było.

Rozczarowanie, 2/10.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Postacie bardziej płaskie niż te z pierwszych części Piątku 13.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Lol, ale wy rozumienie, że taki był zamysł? Jaką niby głębię miały mieć postacie, których dialogi słyszymy cały czas tylko z perspektywy Johnny'ego i wiemy o nich tyle co on? Zajebali mu naszyjnik mamusi, szuka złodzieja i tyle o nich mamy informacji. Rozumiem, że komuś to może nie pasować, ale pisanie, że "postacie bardziej płaskie niż te z pierwszych części Piątku 13" i stawianie tego jako zarzut do tego konkretnego filmu to jest jakieś kuriozum - no tak, są bardziej płaskie bo taki był zamysł pana reżysera. Przecież tam nawet nie ma jako takich postaci, jedynym "normalnym" bohaterem tego filmu jest Johhny.

Krismeister napisał(a):Ich dialogi są jak z generatora a zachowania po prostu idiotyczne.

Ale wiesz, że to jest backwoods slasher, który gra i igra schematami tego typu filmów, czy nie wiesz co oglądałeś?

Odpowiedz
Wiem, że wynudziłem się na 1,5h filmie z czego jakieś 60% to oglądanie jak morderca łazi po lesie. Zamysł zamysłem, dla mnie te postaci są po prostu idiotyczne i tyle.

Odpowiedz
No to nie powinieneś oglądać slasherów, tym bardziej tych, które bawią się schematami takich filmów i specjalnie pewne ich absurdy podkreślają i uwypuklają. Czasami po prostu warto rozumieć co się ogląda lub ma chęć obejrzeć.

Odpowiedz
Nie będziesz mi mówił co mam oglądać, a co nie! Zachęciliście mnie opiniami to sobie zweryfikowałem, Wam się podoba to spoko nie zabraniam.

Odpowiedz
Uwielbiam slashery, ale film musi trzymać w napięciu, tutaj nie było napięcia, nawet klimatu nie było, ani magii, to po prosty przeciągnięty eksperyment, takie zabiegi działają, jak są odpowiednio zaaranżowane i użyte, jak np. nieruchoma kamera w Niewidzialnym Człowieku gdy główna bohaterka wychodzi za kadr, a my obserwujemy pusty plan, wiedząc, że antagonista tam jest, ale jak w It Follows, gdy próbujemy zrozumieć, czemu ujęcie skupia się na planie, w którym z pozoru nic się nie dzieje.

Ten film to jak oglądanie gameplay'a na YT, założę się, że osoby, które to kręciły, miały za to kupę radochy.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Pomysł może i oryginalny. Ale scenariuszowo nietrafiony. Bo, jw. NUDNY. Wtórny, sztampowy. W takiej formie to powinno mieć ze 40 minut a tu drugie 40 chodzą po lesie. Dosłownie.
Zgony dobre, najlepszy ten drugi ale... przecież jest tak NIEREALNY, że aż boli.

Był potencjał ale niewykorzystany.

4/10
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Odpowiedz
polecam tego allegrowicza

Odpowiedz

Odpowiedz
[Obrazek: PS-378-DUCK-AND-COVER-photo-by-Dustin-Ra...1000%2C667]

https://variety.com/2026/film/global/in-a-violent-nature-2-efm-charades-1236657974/

Here's Johnny! Zdjęcia do sequela, które rozpoczęły się w Kanadzie we wrześniu ubiegłego roku jakiś czas temu dobiegły końca i film obecnie znajduje się w fazie postprodukcji. Reżyser pierwszego "In a Violent Nature" Chris Nash tym razem napisał scenariusz kontynuacji i zajął się jej produkcją a na głównym stołku zastąpił go jego asystent z jedynki, Nathaniel Wilson.

Fabuła typowa dla tego typu sequeli, przywodząca na myśl kolejne części "Friday the 13th", dlatego nie ma co się na jej temat rozpisywać - ot, Johnny wraca do letniego obozu i mrozi ludzi. Pytanie, co tym razem będzie jego motywacją do siania gnoju (patent z pierwszego filmu z naszyjnikiem mamy uważam za genialny, szczególnie biorąc pod uwagę przewrotny i cudowny finał) i czy film zachowa charakterystyczny wizualny styl i tożsamość oryginału.

Osobiście życzyłbym sobie, żeby nie była to kolejna typowa kontynuacja jakich wiele, której jedynym wyróżnikiem jest większa ilość mordów, krwi i tego typu atrakcji, choć oczywiście tak właśnie jest zapowiadana. Szeregowych obrazków tego typu powstaje na pęczki i fajnie byłoby, pomimo płaczu sporej ilości ludzi, którzy twierdzili, że oryginał to kompletna nuda, żeby patent ze śledzeniem akcji z punktu widzenia Johnny'ego mimo wszystko był także obecny tutaj, ewentualnie jakieś jego interesujące rozwinięcie. Natomiast czego absolutnie nie chciałbym dostać to właśnie kolejnego zwyczajnego sequela nakręconego z podbiciem ilości zużycia podrobów z okolicznego mięsnego na planie. Mimo wszystko łatka "ambient slashera" do czegoś zobowiązuje.

Odpowiedz
(02-07-2024, 23:48)shamar napisał(a): Pomysł może i oryginalny... Wtórny, .

4/10

Ekhm, to jest oryginalny czy wtórny, panie Shamar? :)
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon