Inglourious Basterds (2009)
chyba chodziło o "gdyby nie Gran torino i jego worek oscarów" Oczko
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Po trzecim seansie utwierdziłem się w przekonaniu, że:

- Bękarty wojny to najwspanialszy film Tarantino i najlepszy film roku 2009
- Brad Pitt to niesamowity aktor i dzięki swojej świetnej passie z ostatnich lat umocnił się w moim top 10
- Christoph Waltz to aktorskie objawienie, trudno mi oddać w słowach jego brawurę w tym filmie
- Melanie Laurent i jej gra twarzą (a także wygląd tejże :) zasługują na każde możliwe wyróżnienie. Wspaniały występ.
- Diane Kruger odwaliła kawał znakomitej roboty
- Til Schweiger ma taką charyzmę, że głowa mała
- nasilająca się u Tarantino inspiracja dokonaniami Morricone to bardzo pozytywne zjawisko :)
- w zasadzie 3/4 filmu mogłoby u mnie nosić miano ulubionej sceny
- do Bękartów wojny Tarantino napisał swój najlepszy, po raz kolejny miażdżący dialogami scenariusz
- każda z głównych postaci jest tak genialnie wykreowana i poprowadzona, że już bardziej chyba być nie może
- scena (a raczej prawie cały rozdział) w barze to czysta esencja kina - prawdziwy filmowy majstersztyk
- scena, w której Landa prosi szklankę mleka dla Shosanny i przy strudlu omawia z nią szczegóły ewetualnej premiery w jej kinie kładzie na łopatki

W zasadzie jedyne, co mnie wkurza, to pieprzenie Eliego Rotha poza ekranem... Szkoda gadać.
Cała reszta jest cudowna i chyba wyniosę ten film na piedestał dając mu zasłużoną dychę, bo Bękarty wojny to kino, do którego chce się wracać. Kino doskonałe.

10/10 + znaczek jakości + status najlepszego filmu Tarantino + nagroda im. Meryl Streep za wybitne aktorstwo + nagroda im. Sergio Leone za rękę reżyserską dla Tarantino :)

Arrivederci! :)

Odpowiedz
Może już ktoś zadał to pytanie (może nawet ja :)), ale dlaczego postać Tila Schweigera była częścią przebieranki Basterdsów i Anglików? To znaczy rozumiem, że dlatego, że znał niemiecki, ale przecież był okryty niesławą w całych Niemczech i od razu by go złapali, zamknęli razem z jego towarzyszami.

Odpowiedz
A dlaczego ekipa Raine'a poszla na premiere udajac Wlochow, choc nie znala tak naprawde wloskiego?

Odpowiedz
Ale to jest trochę niezrozumiałe - przypominam że Stiglitz był na okładkach gazet, nie wiem jakim cudem gestapowiec go nie rozpoznał.

Odpowiedz
To jest ewidentny błąd scenariusza. Niby jak się bardzo uprzemy to można forsować zdanie, że Anglicy nie przemyśleli angażu Stiglitza a Niemiec w barze go akurat nie poznał, ale to strasznie naciągane.

Odpowiedz
Jakuzzi napisał(a):A dlaczego ekipa Raine'a poszla na premiere udajac Wlochow, choc nie znala tak naprawde wloskiego?
Bo nie mieli innego wyjścia? W przypadku Tila mogli go nie brać po prostu, a tu stanowił ich plan A, mimo że byle ziomuś nazista powiedział wcześniej: Rozpoznaję cię!, a Samuel L. Jackson wytłumaczył widzowi, że Til w tym świecie to megastar nazi-killah.

Odpowiedz
Stiglitz nie bał się wejść do baru bo przecież tam NIE MIAŁO być Niemców. Ewentualnie nie bali się Niemców w przypadku rozpoznania, przecież cała ekipa Basterdsów była na górze.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
No ale był częścią planu wejścia do kina, nie? Tam też miało nie być Niemców?

Odpowiedz
W sumie racja... Cóż, a może Quentin tak specjalnie zrobił? :wink: Wszyscy znamy i kochamy jego filmy, a przecież są w nich tez wpadki...

Odpowiedz
Kurde, ludzie, błąd jak skurczybyk. Żaden specjalny(chociaż wiadomo, że nie gwarantuje, że Quentin w jakimś wywiadzie nie powie, że to specjalnie), najzwyczajniejszy błąd fabularny. Czy film jest przez niego mniej zajebisty? Nie.

Odpowiedz
z tego co pamiętam Stiglitz zabijał tylko oficerów gestapowskich (?), a w piwnicy takowych być nie miało (w ogóle nie miało nikogo być) - a co do wyprawy do kina, to byłby babol, gdyby go tam zabrali, ale jak wiemy do tego nie doszło, więc Duży uśmiech
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):z tego co pamiętam Stiglitz zabijał tylko oficerów gestapowskich (?)
Tak, miał ich kilkunastu na koncie. Normalne, że świeżo upieczony ojczulek, kapral Wilhelm (koniecznie wymawiane z angielska, z /ł/ na początku Szczęśliwy), nie wiedział, jak wygląda Stiglitz, a i pewnie nigdy też o nim nie słyszał. Jak dla mnie to nic nienaturalnego. Większe wątpliwości może budzić Hellstrom, ale on też niekoniecznie musiał przecież wiedzieć, jak wygląda największy postrach Gestapo. Oczko
22.04.2011

Odpowiedz
I to wszystko? Ile ja się naczytałem jaki to świetny film, a to po protu filmidło bardzo dobre. Miło się oglądało, ale żebym krzyczał ohy i ahy? Nie. Widać nie lubię stylu Tarantino. W zasadzie IB to pierwszy film Tarantino który spodobał mi się.
Na plus to świetna historia, postacie fajnie poprowadzone, niektóre sceny perełki. Niestety nie porwał mnie Tarantino jak niektórych z was. Dodatkowo nie wiem jak was, ale mnie denerwował Roth, beznadziejny z niego aktor a w dodatku strasznie irytuje.
Pitt tak naprawdę tutaj wymiata, imo najlepsza jego rola. Waltz nie poruszył mnie tak jak Pitt, ot zagrał poprawnie.
Mocne 8/10 i miano jedynego oglądalnego filmu Tarantino.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Najbardziej zirytowała mnie scena po tym jak zatłukł tego Niemca kijem.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Danus napisał(a):Waltz nie poruszył mnie tak jak Pitt, ot zagrał poprawnie.
I mean wow. You know... wow.
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Spoko, niektórzy mówili takie rzeczy o Ledgerze w TDK ;]

Danus, cóż Ci mogę powiedzieć - czego się można spodziewać po człowieku z takim AVATAREM jak Ty Oczko

Wiem, suchar. Nie obrażaj się Uśmiech

Odpowiedz
Rodia napisał(a):Nie obrażaj się Uśmiech
Za prawdę się obrażać? No coś ty. Waltz w IB to majsterszyk i tyle. Uśmiech
22.04.2011

Odpowiedz
Rodia napisał(a):Spoko, niektórzy mówili takie rzeczy o Ledgerze w TDK ;]
Między nami - Waltz w IB jest lepszy.
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
E tam. To już jest ten poziom, w którym nie robi się rankingów Uśmiech

Odpowiedz