John Wick (2014-2023)
Nie lol tylko to niemożliwe aby ten film miał poziom Zakładnika czy pierwszego Matrixa, doprawdy, nie zamierzam nawet bronić tego stwierdzenia bo broni się ono samo:P

Odpowiedz
A film jest już gdzieś w normalnej dystrybucji czy to wszystko z jakichś przedpremierowych pokazów?

Odpowiedz
Wszystko ze sponsorowanych przedpremierowych pokazow dla sponsorowanych recek.

Odpowiedz
Und3r - "najlepszy film Keanu od czasu Matrixa" nie znaczy, że jest tak dobry jak Matrix, jest po prostu lepszy od wszystkiego po Matrixie. "Najlepsza strzelanina w klubie od czasu Zakładnika" również, wyobraź sobie, nie oznacza, że John Wick jest tak samo dobry jak cały Zakładnik, tylko, że od czasu Zakładnika nikt nie nakręcił lepszej sceny strzelaniny w klubie.

Odpowiedz
Po pierwsze rozumiem język polski. Po drugie, emot mrugnięcia nie jest w nim w dzisiejszych czasach bez znaczenia, wskazuje bowiem na ton wypowiedzi (odsyłam do mojego pierwszego posta). Po trzecie, samo zestawienie Wicka w jednym zdaniu z Matrixem czy Zakładnikiem (bez zastosowania figury zwanej kontrastem:P)niejako sugeruje, że mamy do czynienia z filmem z podobnej półki jakościowej, co na pewno jest dalekie od prawdy - widać to nawet na trailerze.

Odpowiedz
Albo i nie. W trailerze widać przeciętnego akcyjniaka, ale jak sugerują recenzje film jest czymś więcej. Historia zna już takie przypadki że film był lepszy niż trailer, albo że trailer nie pokazywał wszystkiego co film ma do zaoferowania.
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
To oczywiście prawda, jednak nawet te sceny pokazane na trailerze odstają od poziomu takiego Zakładnika na tyle znacząco, że choćby fabuła była super i epa wylewała się z ekranu (wątpię aby tak było ale nie przesądzam), to przez same sceny strzelanin film straci wystarczająco (imho), żeby nie stawiać go obok takich tytułów. Przykład: scena w Zakładniku, jak Cruise rozwala dwóch złodziejaszków na ulicy jest o klasę lepsza niż wszystkie strzelaniny w trailerze Wicka razem wzięte. Te fikołki Keanu są po prostu słabe. W Vincenta załatwiającego "interesy" w klubie można było uwierzyć, w Wicka wkurzonego że mu psa ukatrupili i robiącego rozpierduchę rodem z tego badziewia z Angeliną, w którym podkręcali kule (zapomniałem tytułu ale nie żałuję:P) - sorry ale nie bardzo.

Odpowiedz
Tego chyba jeszcze na forum nie było. Starcie tytanów: Collateral vs. zwiastun filmu, którego jeszcze nikt na forum nie widział. To jakiś nowy level w WoWie.

Odpowiedz
Ale rozumiesz, że ja nigdzie nie porównuję całego filmu (jakiegokolwiek) do trailera, prawda?

Odpowiedz
Piszesz o scenach w zwiastunie odstających od poziomu Zakładnika. Chyba, ze nie wiesz, ze zwiastuny są montowane inaczej niz film, a sceny nie wygladaja w filmie tak, jak wygladaja w zwiastunie.

Odpowiedz
Man please - naprawdę chcesz mi powiedzieć, że te strzelaniny i akrobatyczne akcje Wicka niczym z Equilibrium to tylko montaż na potrzeby trailera i w filmie będą jakoś znacząco zmienione? Bo ja nie wierzę w taki scenariusz. Moim zdaniem sam wydźwięk tych scen wskazuje w jakim klimacie będzie utrzymany cały film, a film w takim klimacie i z taką fabułą (którą, umówmy się, znamy praktycznie od A do Z) musiałby być wybitnie dobrze napisany i nakręcony, aby nie popaść w szablon czy nawet niezamierzony kicz. Jest to naturalnie możliwe, jednak obawiam się, że tylko w teorii:P

Odpowiedz
Ja mam wrażenie, że und3r nie łapie konwencji i stąd ma problemy. To nie ma być poważny film z wiarygodną fabułą, dlatego np. Podobieństwa do wanted czy equilibrium to zalety a nie wady.

Odpowiedz
Ok przede wszystkim nie broń proszę filmu, wskazując na jego pozytywne podobieństwa z Wanted (0_o), bo to jakby przynosi odwrotny skutek:P Nic co przypomina Wanted nie powinno stać na półce obok Zakładnika czy Matrixa, niezależnie od konwencji. Ale fakt, mogę nie łapać konwencji - głównie dlatego, że trailery wskazują na inną konwencję niż te przytoczone tu recki. Widzę dysonans, owszem. Może film się wybroni, może nie. Jednak nie stawiałbym pieniędzy na nic powyżej naciąganego 7/10 po tym co do tej pory widziałem.

Odpowiedz
7/10 is all you need.

Odpowiedz
(23-10-2014, 12:40)und3r napisał(a): Man please - naprawdę chcesz mi powiedzieć, że te strzelaniny i akrobatyczne akcje Wicka niczym z Equilibrium to tylko montaż na potrzeby trailera i w filmie będą jakoś znacząco zmienione?
Nie mam juz kompletnie pojęcia o co ci chodzi. Dlatego odpadam.

Nota bene, dla wszystkich którzy licza na realizm Collaterala: w wielu reckach, z ktorymi sie spotkalem ludzie mowia, ze to film wyraznie inspirowany kinem akcji z Hong Kongu w stylu klasyków Johna Woo.

Odpowiedz
Ja collateral pamiętam o tyle, że był to spoko film z Cruisem, ale że to jest jakaś referencja w kinie akcji to się w zasadzie dowiaduję dopiero teraz...

Odpowiedz
this is FORUM KAAAEEEMEEEEFF!

Odpowiedz
(23-10-2014, 13:39)Negatywny napisał(a): Ja collateral pamiętam o tyle, że był to spoko film z Cruisem, ale że to jest jakaś referencja w kinie akcji to się w zasadzie dowiaduję dopiero teraz...

Zakładnik ma swoje wady, o których każdy na forum wie, ale fragmenty ze strzelaniem są świetne. Znasz film z ostatnich lat z lepszymi strzelaninami?

Odpowiedz
Ale ja nie zaprzeczam, że strzelaniny są wyjątkowo dobre w collateral, bo z filmu pamiętam tyle, że siwy cruis jeździ taksówką.
Pamiętam za to, że był to generalnie poważny film, po realistycznej stronie mocy i jako taki raczej nie jest dobrym odnośnikiem dla johna wicka, który najwyraźniej idzie inną drogą. Ciężko teraz wyrokować dokładnie jaką ale obstawiałbym trochę bardziej groteskowe/parodystyczne Taken/Transporter.

Odpowiedz
O widzisz, gdyby to miał być poziom Taken to ja jestem happy. Tylko właśnie bijatyki i strzelaniny w Taken były bezkompromisowe, efektywne zamiast efektowne (nawet walka z finałowym bossem z pseudo-sierpem była podporządkowana jako-takiemu realizmowi, oczywiście w granicach konwencji) - tutaj natomiast to wszystko wygląda jakoś niewiarygodnie, przerysowany hitman kontra przeciwnicy-debile podchodzący pod lufę, wszystko okraszone saltami i gun-katą. Czy to może być dobra rozrywka? Jasne. Ale niczego ponadto się nie spodziewam bo i nie ma czego.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon