Johnny Mnemonic
Oto film, który dziś jest trochę naiwny, a od zawsze na pewno pogardzany i niedoceniany. Film dość skromny, nakręcony za środki porównywalne do Screamers, i równie jak on mroczny oraz utrzymujący niepokojącą atmosferę. Film - jak dla mnie - świetny.

Klimatu JM pozazdrościć może dokładnie 98% współczesnych produkcji s-f. To kino, jakiego już się nie robi - syfiaste, brutalne, nieidące na kompromis. Fabularnie (jak na swój czas) niezłe, w zasadzie do dziś aktualne, gdyby nie kilka ewidentnych anachronizmów (które mi jednak nie przeszkadzają).

JM ma zasadniczo dwie wady. Pierwszą z nich jest drewniany Kijanu, a drugą profesor Lundgren, który dobrze wypada w filmach tylko jeśli się nie odzywa. A tutaj, niestety, gada całkiem sporo...

Mimo wszystko to sprawnie opowiedziana opowieść, zilustrowana w taki sposób, że dostawałem dreszczy rozkoszy. No i przede wszystkim są tu emocje. Uwielbiam filmy, w których napięcie jest wyczuwalne jeszcze przed właściwą akcją. W JM nastrój budowany jest perfekcyjnie. I to on jest główną siłą filmu. Mnie wystarczy.

[Obrazek: johnny%20mnemonic%20blu-ray1.jpg]

I WANT ROOM SERVICEEEEEEEEEEE
9/10

Odpowiedz
Zwykle hotlinkowane obrazki nie działają.

http://www.imageshack.us ;)

Odpowiedz
zgadzam się z wojakiem: film, pomimo że momentami mocno naiwny i mniej więcej od polowy coraz bardziej epatujący wyposzczonym budżetem, ma jednak w sobie to "coś", czego dzisiaj nie potrafią wyczarować spece, dysponujący nieskończonymi możliwościami i nieskończonymi finansami. Johnny'emu naturalnie daleko do mojej wymarzonej ekranizacji prozy Gibsona (jak dotychczas tylko Bigelow w Strange Days udało się konsekwentnie i sugestywnie odtworzyć cyberpunkowe klimaty), niemniej przyjemnie wraca się do tej ramoty i przyjemnie patrzy się na Lundgrena jak napierdala czym popadnie.

nakręcony w 1995 roku Johnny Mnemonic był drugim (i zarazem ostatnim) dziełem w jakże "bogatej" karierze reżyserskiej Roberta Longo. swój pierwszy, trwający bagatela 35 minut film, facet zrobił w roku 1987. zagrali w nim ponoć Steve Buscemi, Sean Young i Ray Liotta. ale o czym on był - tego już nie doczytałem:)

Odpowiedz
Mnemonica pamietam jako całkiem dobry film, który - jako jeden z niewielu - zdaje się być doceniany coraz bardziej, im więcej lat upływa od premiery. Ostatnio znajomy zagaił, że widział i jakie to dobre i inne od wszystkiego, co współczesne. Dziwne, aż chyba sobie przypomnę, bo mam ochotę na jakieś dobre sf.

Odpowiedz
Nie pamiętam tego filmu już dokładnie, oglądałem wieki temu, ale wiem, że miałem z niego niezłą bekę. Tutaj macie z biegiem czasu coraz bardziej docenianego "Johnny'ego Mnemonica": http://www.rottentomatoes.com/m/johnny_mnemonic/
Biedny Gibson. I czekają go kolejne stany przedzawałowe ("Neuromancer" w reżyserii gościa od "Torque"). Ale jest jakaś nadzieja: http://www.imdb.com/title/tt0409138/

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon