Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Że lepsze od Katynia. Chyba.

Odpowiedz
Sleepy Hollow - wizualny cukierek - jeden z najładniejszych i najbardziej klimatycznych filmów, jakie widziałem. Fabuła jest pretekstowa i przypomina historię ze Scooby Doo. Na początku nawet zaciekawia, ale kiedy okazuje się, że Depp zamiast przeciwstawiać swoje naukowe metody ciemnogrodzkim zabobonom szybko zaczyna w te zabobony wierzyć, moje zainteresowanie intrygą spadło prawie do zera. Oglądałem dla klimatu i świetnym scen z jeźdźcem. I nie przeszkadzało mi, że scenariusz jest mocno przeciętny, w końcówce czarny charakter wyjawia swój plan w długiem i raczej kiepawej ekspozycji. Film jest bardzo ładny i wystarczająco składny, żeby oglądało się go bezboleśnie. No i Depp jeszcze nie przestawił się w tryb Jacka Sparrowa, tylko naprawdę usiłować grać.

8/10

Jedyny problem, jaki miałem z tym filmem, to obsada. Gra tu tak dużo aktorów, których pamiętam z konkretnej roli, że w jednej ze scen nie widziałem postaci z tego filmu, tylko Jacka Sparrowa, Alfreda, Dumbledora, Paplatine'a i cesarza Józefa II spotykających się na herbatce.:)

Odpowiedz
The Day the Earth Stood Still (1951) - kurna, parafrazując dr Coxa, dawno nie oglądałem filmu, od którego stawałem się coraz głupszy. SPOJLERY!

Ale po kolei - moją uwagę zwrócił wygrany Złoty Glob, a ostatnio nadrabiam zaległości z klasyki, więc pomyślałem - czemu nie. Początek całkiem fajny, od razu coś się dzieje, to przynajmniej nie będzie przydługiego wstępu. Najwyraźniej jednak wszyscy występujący w filmie są debilami, zarówno cywile (ledwie się znamy, ale pewnie, możesz się zaopiekować naszym dzieckiem), jak i wojskowi (obcy wałęsa się po okolicy, jak dostanie się do swojego robota, może mu rozkazać wyeliminować ludzkość, no ale po jaki kuj strzec jak oka w głowie śmiercionośnej broni potencjalnej zagłady, wyślemy dwóch żołnierzy, to wystarczy) a nawet przybysz z kosmosu (udało mi się dostać do statku, to może tu zostanę, skoro wszyscy na mnie polują, a ja nie mam chwilowo nic innego do roboty? Nieee...). Reżyseria, muzyka i aktorstwo na przyzwoitym poziomie, dlatego naciągane 3/10, ale szkoda nerwów, nie polecam.

Odpowiedz
Shawshank Redemption - idealnie zbalansowane połączenie kina ambitnego i rozrywkowego. Coś takiego mogą nakręcić tylko Amerykanie. Nie uznałbym SR za najlepszy film w historii, ale też nie ma się tutaj do czego przyczepić. Wciągający, pomysłowy, świetnie napisany, zrealizowany i zagrany. 10/10. Ale czemu nie takie samo 10/10, jak np. u Aliena? Bo u Scotta z ekranu wylewa się cały fascynujący świat. Jest fascynacja tajemnicą i uczucie odkrywania czegoś nowego - a to najbardziej lubię w kinie. SR to świetny film, ale w sumie o względnie przyziemnych sprawach, dlatego nie zajmie miejsca na podium.

Odpowiedz
żeby nie było, "Shawshank" tez ma u mnie 10/10. Oczywiście nie jest to takie samo 10/10 jak powiedzmy "Heat", bo "Heat" ma 10000000000000/10 ;)

Odpowiedz
No względnie, nie? :D Shawshank 10/10 jak kuj strzelił, mój osobisty #2 ever :)

Odpowiedz
i w dodatku ma swój wątek --> http://forumkmf.pl/Thread-The-Shawshank-Redemption-reż-Frank-Darabont-1994
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
MENTAL, JESTEŚ TAK ZAJEBISTY, ŻE RON PAUL MOŻE CI POGRATULOWAĆ

Odpowiedz
Rozumiem, że ty nie widziałeś "Skazanych na Shawshank"?

Dobra, ukryłem spojlery.

Odpowiedz
KURWA.

Teraz to Ci bardzo dziękuję. Wiesz, jest na świecie parę mega kultowych filmów, których świadomie nie widziałem bo zostawiam je sobie na później (The Shawshank Redemption, Blade Runner, Milczenie Owiec, Mechaniczna Pomarańcza, Goodfellas...) i Ty ze wszystkich tych kultowych filmów musiałeś wybrać AKURAT TEN, żeby mi go zniszczyć? I to w dodatku CAŁY W JEDNYM ZDANIU? :/

No hard feelings, ale czuję się naprawdę chujowo. Przydałaby się teraz maszyna z Eternal Sunshine Of The Spotless Mind :/

Odpowiedz
Może by tak przenieść tę dyskusję do TEMATU O SR? What the fuck?
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Nie kumam co to znaczy świadomie czegoś nie oglądać (zwłaszcza takich filmów jak Shawshank czy Goodfellas - WHAAAAAAT DAAAAA FAAAAAAAAK?????????!!!!!!!!!!) i zostawiać sobie na później. A jak jutro wpadniesz pod samochód i Twój mózg zostanie rozsmarowany po asfalcie?

Odpowiedz
Cytat:A jak jutro wpadniesz pod samochód i Twój mózg zostanie rozsmarowany po asfalcie?

Ostatnimi czasy czytasz mi w myślach. Chciałem napisać dokładnie to samo, ale ostatecznie uznałem, że why bother :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Jak można zostawić taki film "na później"? Czekasz na demencję starczą, aby nie pamiętać, że odwlekałeś z TAKIM filmem TAK długo?!

Shawshank Redemption to #1 w dorobku światowej kinematografii (a jeśli nie, to najściślejsza czołówka)!

(i przy okazji - Darabont jednak potrafi majstrować przy prozie Kinga. Opowiadanie nie podobało mi się tak bardzo jak film - choć czytałem je trzy razy a film oglądałem... a nie wiem, ale z +20).
loading podpis...

Odpowiedz
Cytat:i Ty ze wszystkich tych kultowych filmów musiałeś wybrać AKURAT TEN, żeby mi go zniszczyć? No hard feelings, ale czuję się naprawdę chujowo.

To zabrzmiało tak, jakbym zniszczył ci dzieciństwo wkładając ci penisa do ust :) Poza tym zrobiłem to celowo - odwet za bezsensowną krytykę Aliena 3 ;)

Odpowiedz
(11-08-2012, 06:56)Mierzwiak napisał(a): Nie kumam co to znaczy świadomie czegoś nie oglądać (zwłaszcza takich filmów jak Shawshank czy Goodfellas - WHAAAAAAT DAAAAA FAAAAAAAAK?????????!!!!!!!!!!) i zostawiać sobie na później. A jak jutro wpadniesz pod samochód i Twój mózg zostanie rozsmarowany po asfalcie?
Uważam na ulicy.
Normalnie no. Military jak widzę też dopiero teraz nadrobił :)

(11-08-2012, 09:57)Martinipl napisał(a): Shawshank Redemption to #1 w dorobku światowej kinematografii (a jeśli nie, to najściślejsza czołówka)!
Myślałem, że Heat :)

(11-08-2012, 10:40)Mental napisał(a): To zabrzmiało tak, jakbym zniszczył ci dzieciństwo wkładając ci penisa do ust :)
Niewiele lepiej.

Odpowiedz
Cytat:Normalnie no. Military jak widzę też dopiero teraz nadrobił :)

Nie wiem, jaki to ma związek, ale nie - teraz kupiłem wydanie 3dvd i przypomniałem sobie film z tej okazji. Ja nie odkładam filmów na później.:)

Odpowiedz
Bourne Legacy - meh... niezłe kino szpiegowskie, sporo nawiązań do trylogii, której nie widziałem, trochę głupio/naciąganych rzeczy, ogólnie do obejrzenia przy mlaskaniu popcornem.

Ceny biletu (szczególnie kurwa weekendowego ździerstwa) nie jest to warte.

Odpowiedz
Miałem iść wczoraj, głównie ze względu na sympatię dla Rennera, bo fanem trylogii zdecydowanie nie jestem, ale tak czytam opinie ludzi (RT, IMDb, znajomi) i chyba sobie odpuszczę.

Odpowiedz
Bourne Legacy - przeciętny, 2-godzinny teaser (film kończy się absurdalnie, jakby ktoś zassał z TPB camripa bez ostatnich 20 minut) z dwiema dobrymi scenami. Renner powinien zostać Bournem u Greengrassa bo jest po prostu lepszy od Damona, natomiast reszta... dla osób które nie widziały trylogii - meh. Dla fanów trylogii - ok. No i Rachel Łajs całkiem ładna się wydaje.

5/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon