Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Nelly & Monsieur Arnaud - ładne kino z Francji. Podoba mi się relacja między bohaterami, no i Beart at her prime. Ale strasznie to smętne, brakuje pierdolnięcia dla całej sytuacji, konkluzji większej też w tym nie widzę. Niby dobrze, bo uniknięto hollywoodzkiego nadęcia i ckliwości, ale za to osiągnięto zbyt neutralny poziom dla widza, który zamiast się wzruszyć czy coś ma to w dupie.

6 / 10

Lewiatan - do Powrotu jak dla mnie nie ma startu. To solidne kino, ale raczej smętne, przewidywalne i tak kurewsko dołujące w ten zły sposób, na zasadzie "tak, bo tak i już". No i szczerze, to największa atrakcja, czyli te pieprzone kości z plakatu, pasują do reszty jak pięść do nosa. I do tego ten Glass - no pretensjonalne z deka. Dobre, ale kompletnie nie rozumiem zachwytów.

7 / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Może któś wydzieli temat o filmie Predestination?

Odpowiedz
Glengarry Glen Rose - obejrzalem, bo zaczeliscie o tym gadke :) bardzo przyzwoite kino, o pracy w nieruchomosciach, własnie z fajnym ukazaniem chwytow marketingowych, zeby dorwac klienta i zakonczyc zlecenie. Moze spodziewalem sie troche bardziej zacietej rywalizacji i dojscie po trupach (szczegolnie udupienie jakiegos kumpla) do kariery. Plusem jest, ze film nie jest dlugi, bo jakby mial trwac z 2,5h o nieruchomosciach to niestety niewytrzymalbym, a tak jest w stonowany z mega postaciami i tekstami (akurat wersje z lektorem ogladalem gdzie lektor sie nie cackal z tlumaczeniem :)

Stiches - zachecony postem Pelivarona obejrzalem i nie zaluje :D takie pure fun :) efekty bardzo fajne, bo nie poszli na latwizne CGI, dzieciaki graja slabo, ale aktor, ktory gra klowna bardzo przyzwoicie :) Oceny nie wystawiam, bo to film klasy B.

Odpowiedz
(02-12-2014, 13:13)MOLQ napisał(a): Stiches - zachecony postem Pelivarona obejrzalem i nie zaluje :D takie pure fun :) efekty bardzo fajne, bo nie poszli na latwizne CGI, dzieciaki graja slabo, ale aktor, ktory gra klowna bardzo przyzwoicie :) Oceny nie wystawiam, bo to film klasy B.

Twoje ulubione morderstwo? :)
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Tez otwieranie mozgu :) bardzo fajnie wkomponowane w utwor :)

Odpowiedz
(02-12-2014, 13:13)MOLQ napisał(a): akurat wersje z lektorem ogladalem

jezus maria, dałbym Ci 25 lat więzienia bez możliwości kaucji i wyjścia za dobre sprawowanie

Odpowiedz
(02-12-2014, 13:13)MOLQ napisał(a): Glengarry Glen Rose - obejrzalem, bo zaczeliscie o tym gadke :) bardzo przyzwoite kino, o pracy w nieruchomosciach

(02-12-2014, 13:13)MOLQ napisał(a): Plusem jest, ze film nie jest dlugi, bo jakby mial trwac z 2,5h o nieruchomosciach to niestety niewytrzymalbym,

Niby prawda, ale nazywanie Glengarry Glen Ross "filmem o nieruchomościach" jest moim zdaniem ogromnym uproszczeniem i wprowadza w błąd tych, którzy jeszcze go nie widzieli. Spojrzenie na ten biznes z wewnątrz jest oczywiście bardzo interesujące, ale zawsze w tym filmie ważniejsze wydawały mi się inne wątki, takie męska duma, szacunek do siebie i innych oraz czyny popełniane w akcie desperacji.
Dla mnie to film nie o branży, ale o grupce rozczarowanych (lub zwyczajnie zmęczonych) życiem, rozgoryczonych mężczyzn w średnim wieku, na różne sposoby radzących sobie z własną słabością i ludzką pogardą. I może mniej więcej w taki sposób należałoby go reklamować (choć zdaję sobie sprawę, że nie dla wszystkich podobny opis brzmi atrakcyjnie), żeby uniknąć rozczarowań małą ilością gierek między pracownikami ;)

(02-12-2014, 13:13)MOLQ napisał(a): akurat wersje z lektorem ogladalem

Bład. Cała siła Glengarry Glen Ross tkwi w aktorstwie i dialogach, lektor musi go zarzynać jak mało który film.

Odpowiedz
Nie przesadzajcie z lektorem, bylo pozno i jeszcze mnie trzymal przy zyciu :) bo ogladalem akurat wersje klimatem zalatujaca pirackim VHS :)

Co do reszty ok, ludzie a nieruchomosci sa tylko otoczka :)

Odpowiedz
Nie pogrążaj się :P

Odpowiedz
Inside Llewyn Davis - dobre aktorstwo, świetne zdjęcia i piosenki, nudna fabuła i beznadziejny główny bohater. Davis to niedający się lubić dupek bez uroku, w dodatku pozbawiony character arcu (choć możliwości było kilka). Generalnie ten film zmierza donikąd. Fajny klimacik i właściwie niewiele więcej. 5/10, bo nie mam zamiaru do niego wracać. Za to do soundtracku i owszem.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Major (2013, reż. Jurij Bykow) – Dramat kryminalny. Rosyjska prowincja gdzieś w okolicach Riazania, zima, śnieg. Major policji śmiertelnie potrąca dzieciaka; zszokowany, dzwoni po kumpli z wydziału, ci od razu wprowadzają całą procedurę wyciszania sprawy – dosłownie, bo na miejscu była mama chłopca. Gliny robią, co mogą, aby uciszyć matkę i ojca, zdobyć odpowiednie podpisy pod zeznaniami i w ogóle zamieść sprawę pod dywan. Giną ludzie po obu stronach barykady. W dodatku major ma skrupuły i coraz mniej mu się podobają działania kumpli, chce ze wszystkim iść do wydziału wewnętrznego. I o tym jest ten film, o zamiataniu, wyciszaniu, uciszaniu, o mechanizmach krzywdy i zła w rosyjskich realiach. Solidne, wciągające kino z elementami sensacji, ponure, bez upiększeń i fajerwerków, taka trochę ich "Drogówka".

Odpowiedz
Kolejny seans Almost Famous i mmmm...Penny Lane.
[Obrazek: tumblr_mq8ej7m43W1sb3ks9o1_500.gif]
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
doszedłeś? :)

Odpowiedz
Nie mam z tym problemów. ;)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
ale w którym momencie? :>

Odpowiedz
Najodpowiedniejszym. :P

Odpowiedz
Extracted - całkiem niezłe, choć nie wiem czy nieco nie przedobrzeone, od pewnego momentu trochę za dużo słabych twistów i silenia się na asy w rękawie. Bo ogólnie sam pomysł i wykonanie dają radę. Nie do końca jestem jednak przekonany względem filmu. Może przy drugim seansie.

6 / 10

Odpowiedz
The Skeleton Twins - film gorzki w stopniu, którego się nie spodziewałem. Samo to nie jest wadą, absolutnie, aczkolwiek i tak dużo mu brakuje do doskonałości i odnoszę wrażenie, że dodatkowe paręnaście minut czasu trwania wyszłoby mu na dobre, bo czasem miałem wrażenie lecenia po łebkach. Całość niosą tu jednak kreacje Wiig i Hadera, którzy są po prostu rewelacyjni, a chemię mają niesamowitą, co owocuje kilkoma kapitalnymi scenami, z lip-synching do piosenki Starship na czele; jeden z najjaśniejszych punktu filmu. 7/10

Odpowiedz
The November Man - filmowy "full package" z gatunku spy vs spy. Liczba wykorzystanych klisz ociera się tutaj chyba o miliard. Donaldson zmieścił w 100 minutach chyba wszystko, co się dało: pościgi, szpanerskie gadki przez telefony, mordobicie, strzelaniny, obowiązkową scenę seksu, 2 twisty...no po prostu komplet :) I oglądało się to całkiem ok, biorąc pod uwagę, że przeciwnik Brosnana to wykapany Sean Bean junior bez charyzmy. Brosnan działa fajnie i ja mu kibicowałem, jest efektywny i czasem cool, ale nigdy nie przekracza granicy szarży. Szkoda tylko, że sama tematyka filmu została zniżona do akcji i klasycznego łubu-dubu bo Donaldson zabiera bohaterów w rejony (wojna, Czeczenia, zbrodnie etc...), które same nasuwają ze 100 lepszych pomysłów na ciekawy obraz. Ale i tak jest spoko, taki akcyjniak do piwa oraz chrupek pachnący minimalnie latami 90-tymi.

5+/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Calvary - co za świetny film o którym dowiedziałem się przypadkiem. Zobaczyłem na filmwebie że Brendan Gleeson na festiwalu w Bostonie zdobył nagrodę za główna rolę a reżyser za scenariusz. W pełni zasłużone, Gleeson jest świetny (i cała obsada drugoplanowa zresztą też) a dialogi w tym filmie to perła. 8/10
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon