Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Ecce Homo... Nie no, oczywiście, zgadzam się, to jasne że dynamika montażu i scen akcji u Kubricka jest na poziomie XXI wieku i że dziś takie filmy robią furorę, a nie są pokazywane jedynie na snobistycznych festiwalach.

Słuchaj, stary, odpuśc se ten sarkazm z odzysku, ok? Twoje zarzuty pod adresem warsztatu Kubricka są na poziomie ucznia gimnazjum. Że mało akcji, że nie ma montażu jak z MTV, że dialogów za dużo. Naprawdę, daj se spokój.

A tak w ogóle, to ów "poziom XXI wieku", o którym z takim entuzjazmem wspominasz, jest najgorszy w całej historii kina. To jakby na tyle. Dobranoc.

Po co te nerwy chłopaki? Odpuśćcie sobie, bo uruchomię maszynę czyszczącą. :)

Romeck z przyczajki ich...widelcem lub czarnym monolitem :wink:
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Rozumiem, IV RP :)

Masz jakiś problem z "se"? Ale rozumiem zaślepienie...

Mimo wszystko nie wyobrażam sobie "Szeregowca Ryana" nakręconego kubrickowskimi metodami. To tak jak z Wajdą - był dobry, ale gdyby żył, kręciłby archaicznie. Nie mówię, że MUSI być szybki montaż - nie, nie musi. Ale niektórym filmom K. przydałoby się uwspółcześnienie, bo dziś to już ramotki... Jednak ty tego nie zrozumiesz i zaraz znów mnie wyzwiesz. "Daruj se".

No nie wiem, czy by się tak przydało to uwspółcześnie jego filmów. Nikt nie jest na tyle głupi, żeby się na to porywać.

Kubrick by mógł. Choć z drugiej strony to głupie -vide Star Wars. Po prostu gdyby te filmy kręcono dziś, każdy reżyser nakręciłby je inaczej. A Kubrick nie.:)

A czy wspominałem już, jak bardzo nie podoba mi się Taksówkarz? Że to nudne, mdłe, niepotrzebnie udziwinione kino ze świetnym wprawdzie aktorstwem, ale przeradzające się w tak kuriozalną, rodem wyjętą z taniego gore jatkę, że można się skrzywić ze zdziwienia? Nie mówiłem? To mówię.:D

Mógłby, ale zapewne by nie chciał. A za to właśnie go uwielbiam, że kręcił inaczej niż wszyscy. Miał własną wizję danego filmu i zawsze mu to wychodziło na dobre.

Military, oceniać filmy te se możesz wedle woli. Jest jeszcze kwestia odpowiedniego doboru argumentów, ale bez przesady - nie bądźmy aż tak wymagający :)

"Uwspółcześnić filmy Kubricka"... Hmm... Postulat karkołomny. Tym sposobem zająłeś zaszczytne pierwsze miejsce w moim rankingu :)

Ps. Nie wiem, czy zdajesz se sprawę z konsekwencji wypowiadanych słów, ale "uwspółcześniać dzieła klasyczne" znaczy, nie mniej, nie więcej - robić rimejk. A rimejki robi się dla określonej grupy docelowej - MŁODZIEŻY w wieku od 7 do 13 lat.

Możemy mieć jedynie nadzieję, że nikomu się nie zachce robić remake'u "Dr Strangelove..." lub "Mechanicznej pomarańczy". Byłby to głupi i bezsensowny projekt, wiadomo przecież, iż nikt nie zrobi tego lepiej od Kubricka.

Apone - wiem, że to nie Klub Wzajemnej Adoracji - ale cieszą mnie twoje słowa....

Człowieku, gdybyś posiadł umiejętność czytania ze zrozumieniem, zauważyłbyś, że jestem przeciwny remakowaniu jakichkolwiek filmów. Jednak kiedy w dobie Plutonu ktoś kręci archaicznie wyglądający na tym tle Full Metal Jacket, to chyba coś znaczy. To znaczy że jest zapatrzony w swoją "metodę" jak Wajda. Lepszego porównania chyba nie ma.

A ty jesteś na pierwszym miejscu w moim rankingu ludzi z najbardziej niedopasowanymi ksywkami.:)

Military, przez takie egzemplarze jak ty, wybitni twórcy dostają nagrody za montaż efektów dźwiękowych. Publika wybacza wszystko, prócz geniuszu.

Oczy węża - znów obejrzałem... Przyjemne, Cage ma tu jedną ze swoich lepszych ról. Przynajmniej nie wygląda i nie zachowuje się jak zbity pies... Chociaż Sinise powtarza swoją sztandarową rolę - niestety. To dobry aktor, ale wszedł w schemat...

Niekończonca się opowieść - jakoś to do mnie nie przemawia. Niby baśń, ale taka... no, teatralna za bardzo. Nie można uwierzyć w "tamten świat". Poza tym dość ponure jak na film dla dzieci.:)

Jaka teatralnosc?? Film oglada sie nadal znakomicie- smok nadal wyglada swietnie i klimatycznie. Nie potrafisz sie wczuc w klimat?? Tak bywa...
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Ludzie, czy wy macie wszyscy coś do gustów innych osób, czy może tylko ja jak coś napiszę to nie można mi tego wybaczyć? Tak, nie lubię Kubricka, Taksówkarza i wyglądającej jak muppety Niekończącej się opowieści. Wybaczcie. (z trudem się powstrzymuję żeby nie powiedzieć czegoś gorszego, jakiejś sugestii...)

Jakos tak sie zlozylo :twisted:

Z filmami jak z poezja kazdy znajdzie w nich cos dla siebie (oraz wlasny punkt widzenia)

Nie chodzi o to, ze sie czepiam, uznalem, ze mozna o tym po prostu podyskutowac. Nie uzyje rozpalonego do zywego metalowego pretu, zeby udowodnic , ze sie mylisz (bo czy sie mylisz?? Twoje prywatne zdanie to jest i tyle) :wink:

Sorry, poniosło mnie, ale właśnie jestem po ciężkiej przeprawie (patrz parę postów wyżej).;)

No więc w NSP nie podoba mi się "ciasność" swiata - nawet otwarte przestrzenie wyglądają tu klaustrofobicznie. Wiem, że dało się to zrobić lepiej - są filmy z tamtego okresu, wyglądające bardziej wiarygodnie. Poza tym sama opowieść jest taka... nawet nie melancholijna, tylko po prostu ponura. Może dziecko wpędzić w depresję.:P

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon