Lista filmów incelskich
Zachęcam do zgłaszania waszych typów, liczę również na ciekawą dyskusję.

Moja wstępna lista, wraz z krótkim uzasadnieniem:

-Taxi Driver - Główny protagonista Travis Bickle jest samotnikiem niezdolnym do odnalezienia się w społeczeństwie, skrajna mizantropia, nienawiść do świata i społeczeństwa, zaburzenia psychiczne. Kiedy okazuje się być skrajnie upośledzonym w relacjach damsko-męskich, popada w misjonarski obłęd, kupuje broń palną, zaczyna intensywne treningi fizyczne, jakby szykował się do jakiejś wojny. W ostateczności dochodzi do totalnej odklejki i Travis dokonuje masakry w burdelu, umiera w nędzy, samotności i nienawiści, traumatyzując przy tym na całe życie dziewczynę, której chciał pomóc, lecz wybrał do tego zupełnie nieadekwatne środki.

-Joker - Strudzony życiem komik popada w obłęd i staje się psychopatycznym mordercą. Film tematycznie mocno powiązany z Taksówkarzem, wielu tak twierdzi.

-Fight Club - Mokry sen każdego incela. Przegryw wytwarza alter ego przebojowego chada-ruchacza-kryminalisty z zapędami antyspołecznymi, anarchistycznymi i rewolucjonistycznymi. “I look like you wanna look, I fuck like you wanna fuck, I am smart, capable, and most importantly, I'm free in all the ways that you are not.”

-Heat - Kultywacja i czczenie incelskiego "sigma grindset". Ten sławny cytat jest tego świetnym podsumowaniem: "Don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner." Wow, he's so edgy! Film o kolesiu, który boi się bliskości kobiet, więc wymyślił sobię zasadę, że w życiu najbardziej liczy się jego praca, popełnia głupi błąd, a na końcu umiera jak żul w jakiejś trawie. Jeżeli już znajdzie sobie jakąś kobietę, to związek oparty jest na kłamstwach. W zasadzie każdy z głównych bohaterów w tym filmie ma problem z życiem w związku z kobietą, fanatycznym skupianiem się na swojej pracy próbują pudrować rzeczywistość.

-Blade Runner 2049 - Główny bohater jest incelem, który woli mieć sztuczną ai dziewczynę od prawdziwej. Ewidentnie można odnaleźć w tym metaforę na wszelkiej maści odklejeńców, którzy wolą obcować ze sztucznymi, lecz dosyć realistycznie wyglądającymi lalkami. "Gosling is literally me". Serio? Wolisz jak gosling w tym filmie obcować ze sztuczną lalą, niż z prawdziwą kobietą? Bez komentarza.

-Drive - Cichy sigma samotnik, który okazuje się być psychopatą, pakuje się w tarapaty przez które jego puste życie w końcu staje się "jakieś", lecz zupełnie wytrąca go to z równowagi. Pozbawiony kontroli, poza strefą komfortu, jego i tak już zryta psycha rozpada się na kawałki, koleś wypada z toru i zdycha poza kadrem z twarzą obrzydliwego potwora. Filmidło jest prawdziwym magnesem na inceli i doomersów różnej maści.

-Alone with Her - Wyalienowany młody facet stalkuje kobietę na punkcie której ma obsesje. Dokonuje instalacji ukrytych kamer w jej domu i zaczyna podglądać.

-40-letni prawiczek - tutaj chyba nie trzeba tłumaczyć, tytuł mówi sam za siebie.

-American History X oraz The Believer - alt rightowo-incelskie fantazje w rasistowskim sosie. Co ciekawe przesłanie i morał obu filmów koliduje z wierzeniami alt prawaków i inceli, jednak identyfikują się mocno z bohaterami, lecz z wersjami tychże bohaterów przed przemianą.

-The Wolf of Wall Street - Financial bros, kryptowaluciarze, wannabe inwestorzy zarabiający z etatu na uop oraz incele kochają ten film. Egzystencja WIlka to dla nich raj na ziemi. Dan Bilzerian lubi to.

Seriale:

-True Detective, pierwszy sezon - Rust Cohle to vocel (chyba tak się na to mówi??) o nihilistyczno-pesymistycznym światopoglądzie. Edgelord mizantrop. Bez przyjaciół. Żyje wyłącznie pracą, siedzi w samotności i wali konia do podręczników psychologii kryminalistycznej. Kolacja z rodziną kolegi to dla niego zbyt duży wysiłek socjalny. Bez strachu biega za niebezpiecznymi psychopatami, lecz na okoliczność kolacji z parą ludzi z dziećmi robi kupę w spodnie i musi się zachlać. Incele i doomersi ubustwiają tą postać i chętnie się z nią identyfikują.

-Mr. Robot - Hardcore nerd haker klika na kąkuterze, zostaje uwikłany w intrygę i spisek reptylian, co sprawia, że doomersy i incele są zafascynowani.

Odpowiedz
Widzę, że prętem po kratach jedziesz :D

Ale napisane całkiem ok
.

Odpowiedz
Już nawet ja się chciałem oburzyć na to Heat, ale wątek "romantyczny" i w sumie to motto też to jest akurat rzeczywiście trochę żenada.

Nie wiem czy temat ma być na serio czy ma być prowokacją, która skończy się kolejną podobną kłótnia, ale dyskusja o filmach o "przegrywach" mogłaby nawet być ciekawą odskocznią.

Odpowiedz
(22-12-2023, 14:58)PropJoe napisał(a): Nie wiem czy temat ma być na serio czy ma być prowokacją,
Cóż, znając autora...
Każdy wchodzi na własną odpowiedzialność :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
No właśnie, gdyby nie autor... Ale można mu na złość pokazać, że przyjmiemy ten temat na poważnie i w dobrej wierze. ;)

Odpowiedz
Nie ma bardziej incelskiego filmu niż "Chłopaki na Ibizie" :)

Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
(22-12-2023, 14:58)PropJoe napisał(a): Nie wiem czy temat ma być na serio czy ma być prowokacją, która skończy się kolejną podobną kłótnia, ale dyskusja o filmach o "przegrywach" mogłaby nawet być ciekawą odskocznią.

A może być zarówno prowokacją, jak i na serio? Myślę, że tak.

Odpowiedz
(22-12-2023, 14:40)Derelict Machine napisał(a): -40-letni prawiczek - tutaj chyba nie trzeba tłumaczyć, tytuł mówi sam za siebie.

Gdy obejrzałem ten film po raz pierwszy, mając 27 lat, poczułem, że wisi nade mną groźba, że podzielę los filmowego Andy'ego. Teraz mam świadomość, że za niecałe trzy lata, gdy sam już przekroczę czterdziechę, będę żałował, że nie podzieliłem jego losu, a potem z każdym następnym mijającym rokiem będę sobie mówił "Ech, żeby chociaż znów mieć tę czterdziestkę".

Inna rzecz - spodziewałem się, że w miarę zbliżania się do czterdziestki ten film będzie się dla mnie robił bardziej bolesny niż zabawny. Ale okazało się, że nic z tych rzeczy - nadal bawi :)

Odpowiedz
Ale DeNiro z Heat chyba nie był incelem?

Ja go odbierałem bardziej jako takiego dziarskiego samca alfa, który rucha ale nie bawi się w żadne związki etc.
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
(22-12-2023, 15:40)szopman napisał(a): Ale DeNiro z Heat chyba nie był incelem?

Ja go odbierałem bardziej jako takiego dziarskiego samca alfa, który rucha ale nie bawi się w żadne związki etc.

No nie był incelem, ale był właśnie czymś w rodzaju mężczyzny idealnego w myśli incelskiej. Tak samo Tyler Durden.

Odpowiedz
Derelict: a ta radę temat o filmach o mężczyznach idealnych wg Derelicta? Bo to by było dopiero ciekawe.

Heat to film o zatraceniu się w pracy, gdy w domu masz problemy - z tym zdaniem Derelicta się zgadzam, tylko że takich motywów w kinie jest wprost zatrzęsieni, bo to bardzo wdzięczny temat do pokazania na ekranie. Jednak robienie z bohaterów filmu Manna inceli, w sytuacji, gdy, o ile dobrze pamiętam, każdy ma kobietę (Waingro chyba musiał chodzić na dziwki), to jest konkretne stawanie na głowie aby wpasować fabułę do założonej tezy :)

Oczywistym typem jest Her o gościu, który po nieudanym związku z prawdziwą kobietą jest zafascynowany elektroniczną zabawką o seksi głosie Scarlett Johansson. Incel wprost idealny: walący konia do głosu w słuchawkach.

Jest też film o żeńskim odpowiedniku inceli, czyli Promising Young Women: feministyczna fantazja o zgorzkniałej, mieszkającej z rodzicami babce po trzydziestce, która odrzuca potencjalnie fajną partię w imię realizacji własnej zemsty na złym, męskim świecie w którym nie potrafi się odnaleźć. Skrajna mizantropia, nienawiść do świata i społeczeństwa, zaburzenia psychiczne sprawiają, że w ostateczności dochodzi do totalnej odklejki i Cassie przygotowując okaleczenie sama zostaje uduszona. Umiera w samotności z poczuciem, że dobrała niewłaściwie narzędzia do zrealizowania swojej obłąkańczej misji.
;)

Odpowiedz
Cytat:Waingro chyba musiał chodzić na dziwki

Waingro to przede wszystkim zdrajca rasy, bo ruchał czarne patusiary.

Odpowiedz
(22-12-2023, 16:06)simek napisał(a): Derelict: a ta radę temat o filmach o mężczyznach idealnych wg Derelicta? Bo to by było dopiero ciekawe.

To coś o Proroku Mahomecie

Odpowiedz
Lars and the Real Girl - Ryan Gosling w roli nieśmiałego nieatrakcyjnego wąsacza, który kupuje sobie lalkę i wchodzi z nią w związek. Nieironicznie, totalnie cudowny film o specyficznym radzeniu sobie z traumą.

Barbie - Ponownie Ryan Gosling w roli Kena, kolejnej dosłownie mnie postaci, ganiającej za Barbie, podczas gdy ta ma go w dupie, i kurwa znowu dosłownie ja!!!!!!

Nightcrawler - Jake Gyllenhaal nie wie jak zaruchać to oferuje nagrania dojrzałej szefowej telewizji w zamian za kontakty seksualne

Testosteron - Myślę, że jedyny taki (polski) film cisnący po kobietach
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon