Jessica Buch
Liczba postów: 1,683
Liczba wątków: 6
Cytat:Z tych dwudziestu dwóch minut wyciągnąłem tyle, że Shyamalana interesuje nie superbohaterszczyzna, a gęsty thriller (na szczęście) i nawet stricte komiksowe akcje podane są tutaj z ponurą miną.
Zdziwiłabym się mocno jakby było inaczej. W końcu to Shyamalan a nie bracia Russo.
17-10-2018, 19:30
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Uśmiechnięty i wyluzowany Willis w ponurym thrillerze. Okej...
19-10-2018, 07:23
Jessica Buch
Liczba postów: 1,683
W którym momencie tego zwiastuna jest on taki uśmiechnięty? To raz. A dwa. Czy w mrocznym thrillerze, który powiedzmy trwa około 2h jeden z głównych bohaterów nie ma prawa mieć lżejszej chwili i powodów do uśmiechu?
19-10-2018, 13:51
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Nikt tu nie pisze o zwiastunie, ogarnij się. Pa.
19-10-2018, 15:10
Stały bywalec
Liczba postów: 5,980
Dwa kolejne projekty Szajmalanana mają już daty premier.
http://filmozercy.com/wpis/m-night-shyamalan-oglasza-daty-premier-swoich-kolejnych-filmow
Jestem bardzo ciekawy, czy któryś z nich nie okaże się przypadkiem sequelem "Glassa".
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
16-09-2019, 23:06
Stały bywalec
Liczba postów: 18,780
Liczba wątków: 150
Wizyta / The Visit
Oj, ale mi to siadło. Co prawda są pewne elementy, które mnie w tym filmie cholernie mierziły (przede wszystkim aktor grający wnuczka), ale jako horror naprawdę sprawdził się w stu procentach. Dziwni dziadkowe momentami przerażający, brawa szczególnie dla aktorki grającej babcie. Jump scare'y odpowiednio dawkowane przez co nie męczą, podobało mi się umiejętne dawkowanie humoru, no i Shyamalan potrafi w twisty i tutaj także to pokazał. Problem jest taki, że ten film może nie wytrzymać próby czasu i przy ewentualnej powtórce trochę męczyć. Tak czy siak jestem mega zadowolony po seansie, nie spodziewałem się tak dobrego filmu. 8/10
02-03-2021, 00:45
Stały bywalec
Knock at the Cabin
Ogólny pomysł na film jest naprawdę zacny - kameralna historyjka o końcu świata, ale... wyreżyserowane jest to w strasznie nijaki sposób. Już nawet "Old" pod tym względem było dużo lepsze (ale sam koncept był też zdecydowanie ciekawszy). Shyamalan nie wykorzystuje do końca potencjału, który tkwił w tym pomyśle - mógł nadać wszystkiemu większych emocji i skupić się na wątku rodzinnym. A tak w sumie miałem w dupie czy czwórka przybyszów mówi serio o apokalipsie, czy może są jakimiś sekciarzami. Retrospekcje są liche, brakuje emocji i suspensu, a finał jest totalnie niesatysfakcjonujący.
Ten film to idealny synonim dla słowa "meh". Srogie rozczarowanie z mojej strony - 4/10.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
04-02-2023, 20:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-02-2023, 20:12 przez Pelivaron.)
Stały bywalec
Liczba postów: 3,026
Liczba wątków: 0
Gość, który nakręcił jeden, może dwa dobre filmy ćwierć wieku temu, rozczarowuje? Szok i niedowierzanie. Ja po niedopieczonym "Split" marnującym potencjał oraz fatalnym "The Visit", który irytuje mnie realizacją i opiera się na boleśnie przewidywalnym twiście gdzie już od pierwszych scen z dziadkami po prostu wiecie na sto procent, że to nie są naprawdę oni, a reszta filmu to już tylko odliczanie do oficjalnego ujawnienia tej "niespodzianki" powiedziałem sobie, że nie zamierzam oglądać dalszych filmów tego reżysera. Od dwóch dekad szoruje po dnie i nie wierzę już, żeby miał kiedyś się odbić.
05-02-2023, 02:15
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Liczba wątków: 1
A Split to chui?
05-02-2023, 08:25
Stały bywalec
Liczba postów: 3,026
"Split"? Przecież napisałem, że jest niedopieczony :) Kompletnie niewykorzystany potencjał pomysłu wyjściowego.
05-02-2023, 13:32
PapaBoomer
Wybacz, z całym szacunkiem, ale pierdolisz :)
Glass też lubię i o nim tak można powiedzieć, ale Split to się spina w punkt.
05-02-2023, 13:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2023, 13:55 przez marsgrey21.)
Stały bywalec
Wizyta zajebista. Kolejne pierdolenie o szopenie.
Split > Unbreakable > Glass. U mnie tak to wygląda.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
05-02-2023, 14:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2023, 14:45 przez Pelivaron.)
Don Sinatio
Liczba postów: 2,959
Liczba wątków: 11
Split na pewno warto obejrzeć przynajmniej dla genialnego Jamesa McAvoya w głównej roli (rolach?). Zresztą Glass też.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
05-02-2023, 15:47
Gepard Retardieu
Liczba postów: 2,304
Liczba wątków: 2
(05-02-2023, 15:47)Pitero napisał(a): Split na pewno warto obejrzeć przynajmniej dla genialnego Jamesa McAvoya w głównej roli (rolach?). Zresztą Glass też.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Split to warto obejrzeć jak nie ma do obejrzenia... niczego innego. Trzeba jednak przyznać, że McAvoy poradził sobie bardzo dobrze, nawet w tak absurdalnej koncepcji. Mnie nie zachęciło do obejrzenia Glassa.
Generalnie tak jak al_jarid napisał. Gość nakręcił dwa dobre filmy, a potem wzorcowo, nawet wirtuozersko marnuje potencjał teoretycznie dobrych konceptów, a ostatnie 90% jego filmów wygląda znacznie lepiej na zwiastunach.
Czekając na Niebezpiecznych Dżentelmenów w kinie zobaczyłem trailer "Pukajać do drzwi" czy jakoś tak. Nie dość, że ziewnąłem na myśl o kolejnym klonie Funny Games czy The Strangers, to jeszcze jak zobaczyłem, że to Shyalamana, to aż się uśmiechnąłem, na myśl, że ten gość jeszcze w ogóle coś kręci. Taki trochę mem się z niego zrobił. Żeby nie było, żywię do niego sympatyczne uczucia, ale nie płakałbym, albo może nie zauważyłbym, gdyby przestał kręcić.
Captain Obvious
05-02-2023, 16:01
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,608
Liczba wątków: 67
(04-02-2023, 20:11)Pelivaron napisał(a): Knock at the Cabin
Ten film to idealny synonim dla słowa "meh". Srogie rozczarowanie z mojej strony - 4/10.
Ano, trochę taka siódma woda po kisielu. Początek jest niezły, ale potem z każdą kolejną minutą coraz mniej sensu, coraz mniej napięcia i coraz więcej banału. Koncept zupełnie niewykorzystany, a i zdecydowanie lepiej by się sprawdził jako skondensowany odcinek serialu, w którym nie byłoby czasu na niepotrzebne retrospekcje gej-związku, który mamy tym samym bardziej zaaprobować czy też może bardziej zżyć się z bohaterami (bo oczywiście jak geje, to musi być też na nich atak fizyczny)? Nie wiem, ale pozostawienie historii za drzwiami kabiny w lesie zdecydowanie poprawiłoby narrację i jednocześnie wprowadziło miejsce na dwuznaczność (naprawdę się tak mocno kochają czy może jednak któreś mniej?). No i chyba największy grzech fabuły: dziecko praktycznie w niej nieistnieje, w pewnym momencie znika, zatem ponownie trudno w ogóle brać na serio jego obecność - a przecież na początku wydaje się jakby to właśnie ona miała być nawet jeśli nie główną, to decydującą o losie świata bohaterką. I to chyba największy twist tego filmu, bo reszty można się domyśleć. Poza tym Hindus kontynuuje bezjajeczność realizacji - muzyka bez charakteru, współczesny filtr (mimo archaicznego loga Universalu i ponoć zapisu na taśmie) i to obrzydliwe CGI w postaci krwi czy ognia. Gwoździem do trumny jest też pozostawianie wszystkiego poza kadrem - to chyba najbardziej lajtowa Rka od lat. Co jest tym bardziej dziwne, jeśli zestawić to ze Zdarzeniem, gdzie gore było tak dokładnie pokazane, że aż groteskowe. Tutaj nie ma go w ogóle, przez co z horroru robi się dupa.
03-04-2023, 00:12
Dużo pisze
Liczba postów: 503
Dla mnie Knock był akurat całkiem spoko, oczywiście żadne arcydzieło ani nic ale powiedzmy że przez pewną część trwania byłem nawet zaciekawiony tym jak to zostanie rozwiązane.
Na pewno było lepiej niż w średnim "Old"
03-04-2023, 07:35
Stały bywalec
Liczba postów: 3,108
Liczba wątków: 28
Shyamal niestety po "Osadzie" nie nakręcił nic ciekawego (no może poza "Split"), wciąć kręcąc sie w utartej formułce twistu. Przy czym jest to reżyser i twórca, który byłby idealny do stworzenia nowej wersji "Strefy mroku", no ale zamiast niego studio postawiło na Peela i otrzymaliśmy przeciętną streamingową produkcję. "Zdarzenie" czy ten film o plaży z przyspieszonym starzeniem idealnie sprawdziłyby się jako 30-góra 40 minutowe odcinki, a nie pełne metraże. Szkoda, bo kariera Nighta zapowiadała się całkiem dobrze jeszcze:
03-04-2023, 09:00
PapaBoomer
Eee tam, Siamalan jest spoko, raz nakręci coś lepszego, raz gorszego, ale ma swój styl, a za Znaki a u mnie serduszko po wsze czasy.
03-04-2023, 09:43
Stały bywalec
Liczba postów: 3,108
Liczba wątków: 28
Oj tak "Znaki" to mój ulubiony film Nighta. Mistrzostwo w budowaniu klimatu.
03-04-2023, 10:30
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,665
Liczba wątków: 30
Knock at the Cabin (2023)
Normalnie dałbym 3 bo jest najzwyczajniej słabizna ale za dosranie lewacką propagandą na maxa (odhaczają chyba wszystkie punkty: rodzice homofoby, agresja białego rednecka, systemowa fobia, która nie pozwala na adopcję) - 2/10
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
10-04-2023, 13:36
|