Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
My bawiliśmy się zajebiście.
25-09-2010, 12:54
Dużo pisze
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 3
Machete don't text!
Że co? Że sceny z trailera fałszywego kiepsko wplecione w fabułę filmu? Otóż to! Właśnie dlatego kocham ten film.
Okey, może za mało Maczety w "Maczecie", ale film jest śmieszny, równy i widzimy cycki Alby.
Ale co ja wam będę pisał. EL-Kal don't post! 7/10
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.
26-09-2010, 14:05
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Słabizna, oj słabizna. Powinno się skończyć na trailerze, który i tak nie jest dla mnie tak świetny jak by niektórzy chcieli. Nie brakuje tu pojedynczych, czasami niesamowicie zabawnych momentów, ale reszta to męczarnia. Planet Terror widziałem już jakieś 5 razy i będę do niej wracać regularnie. W przypadku Machete to o jeden raz za dużo.
3/10
26-09-2010, 16:27
Stały bywalec
Liczba postów: 3,408
Liczba wątków: 23
Uwaga, teraz będzie kiepski żart: ten film powinien był się zakończyć na etapie trailera. Intro nawet mi się podobało - konkretnie bzdetowe, z kilkoma fajnymi motywami. Potem jednak jest po prostu kiepsko - czasami pada co prawda dość zabawny tekst ("Machete don't text") czy pomysł (ochroniarze, wystrój kościoła - monitory ułożone w krzyż itp), ale całościowo film ten wydał mi się skręcony całkowicie bez polotu i pomysłu. Na dobicie jeszcze otrzymujemy łopatologiczną krytykę USAńskiej polityki wobec nielegalnych imigrantów.
Obsada niewykorzystana KOMPLETNIE - zwłaszcza De Niro, którego można byłoby zastąpić jakimś dziadem spod budki z piwem i nikt by się nie zorientował. Sensei Steven poszedł już całkowicie w brzuszek i najwyraźniej nawet nie chciało mu się dupy ruszyć - 90 procent jego roli w tym filmie sprowadza się do leżenia i gadania przez komunikator internetowy. Marin fajny, ale mało go. Najdziwniej w tym projekcie wypadł Trejo - dość rzec, że Alba miała więcej czasu ekranowego od niego... ogólnie konkretne rozczarowanie - pomimo kilku przebłysków zdecydowanie odradzam.
4/10
Why are you firing wallnuts at me?
26-09-2010, 17:33
Captain Skullet
Liczba postów: 20,325
Liczba wątków: 128
Cytat:ten film powinien był się zakończyć na etapie trailera.
Na to niestety wygląda.
Cytat:Najdziwniej w tym projekcie wypadł Trejo - dość rzec, że Alba miała więcej czasu ekranowego od niego...
Do tego po obejrzeniu tego filmu staje się jasne, dlaczego do tej pory obsadzano go tylko w rolach drugoplanowych czy epizodycznych. Do takich ról się nadaje, w takich się sprawdza, ale udźwignąć film będąc obsadzonym w roli głównej to już gorzej.
A i zastanawiam się jak to zrobić żeby strzelając do kogoś zwróconego do nas przodem usunąć mu oko a nie przestrzelić przy tym mózgu :???:
26-09-2010, 18:08
Stały bywalec
Co do spoilera - też mi się to w oczy rzuciło, ale w przypadku tego konkretnego filmu głupotą byłoby się czepiać tego typu pierdół...
26-09-2010, 18:12
Captain Skullet
Tak też właśnie pomyślałem w pięc sekund po tym gdy to nastąpiło, niemniej jednak nawet w takim filmie coś takiego mnie drażniło (nie mówiąc już o tym, że wolałbym nie widzieć "zmartwychwstania" tej totalnie nieciekawej postaci .
Tak w ogóle to w tym filmie jest masa postaci niepotrzebnych - z postaci Alby i Michelle (nie wiem nawet która z nich w tym filmie wypadła bardziej nijako, obie się bardzo w tym względzie starały i choć Alba ma do tego wrodzony talent to jednak trafiła na godną przeciwniczkę ) należało zrobić jedną postać z konkretniejszą rolą, bad guyów też było co najmniej o jednego za dużo, postać Lohan zupełnie niepotrzebna (jedynie z powodu wiadomego ujęcia ze zwiastuna była potrzeba taką postać wprowadzić, ale darowałbym sobie zdecydowanie motyw "zakonnicy").
No i Savini się gdzieś później zawieruszył, ale czytałem że Rodriguez wyciął z filmu niektóre sceny śmierci, żeby mieć postacie do dyspozycji w ewentualnym sequelu, więc pewnie jego się to tyczy
Szkoda też, że film nie jest stylizowany wizualnie w ten sposób co Planet Terror (nie licząc prologu), zawsze trochę by zyskał na klimacie, tymczasem wygląda przez większość czasu jak produkcja telewizyjna...
Wychodzi na to, że do nazwy tematu możnaby spokojnie dodać "...ale niestety jest" :P
26-09-2010, 18:18
Banned
Rodriguez źle zrobił, że postanowił rozwinąć oryginalny trailer, bo ani nie ma w tym filmie fabuły, ani sensu. Totalna sieka i ból głowy. Zamiast tego trzeba było wziąć samą postać Machete i wymyślić coś nowego, a tak mamy wyjątkowo męczące odhaczanie kolejnych scen z Grindhouse, a i tak są nieścisłości i zmiany.
Alba moim zdaniem zagrała tu najlepszą rolę w karierze, ale zabrakło dystansu, za poważna jest. Rodriguez seksowna, ale co z tego, skoro jako She pojawia się w ledwie jednej scenie i do tego na samym końcu? Tak jak piszesz Gieferg, to mogłaby być jedna postać - za dnia agentka, nocą She?
Nawet nie próbuję zgadywać o co chodzi z Lohan w przebraniu zakonnicy. Miało być cool, kontrowersyjnie czy może coś jeszcze?
26-09-2010, 18:53
Captain Skullet
Cytat:Tak jak piszesz Gieferg, to mogłaby być jedna postać - za dnia agentka, nocą She?
Tak też by mogło być, choć miałem na myśli po prostu to, żeby rozwinąć jedną postać (już mniejsza o to którą) zamiast łądować do filmu obie.
26-09-2010, 19:28
Stały bywalec
Liczba postów: 750
Liczba wątków: 13
Widziałem z 2 dni temu i już tak naprawdę nie pamiętam o co w tym filmie biegało, możliwe że o nic!? Tytułowego Machete było zdecydowanie za mało, w ogóle mam wrażenie że żadna z postaci nie wykorzystała w pełni swojego potencjału. Np:
-Lohan - kurcze to mogła być naprawdę fajna, ciekawa postać w stroju zakonnicy wymierzająca sprawiedliwość, a widzimy ją raptem chwile na ekranie.
-Seagal - czarny charakter, którego było tak mało że w połowie filmie o nim zapomniałem.
-Rodriguez - miałem wrażenie że więcej czasu spędziła w tej budce z żarciem niż w terenie.
W sumie to chyba tylko postać senatora była wykorzystana najlepiej ze wszystkich, chociaż to pewnie zasługa tego że miała najmniej do zaoferowania.
Taki dziwny paradoks bo film jest tak naprawdę totalnie o niczym, a posiadał gigantyczny potencjał w postaci świetnie wymyślonych bohaterów, jest w nim mnóstwo akcji które momentami przyprawiają o ból głowy, jednocześnie wynudzając widza niemiłosiernie.
26-09-2010, 23:43
Stały bywalec
Liczba postów: 1,858
Liczba wątków: 48
EL-Kal napisał(a):widzimy cycki Alby.
Sorry, ale ten jeden argument przekonuje mnie lepiej niż wszystkie wasze negatywne opinie. Ona chyba jeszcze nigdy w karierze ich nie pokazała, nie?
A długo je pokazuje?
27-09-2010, 00:42
Nowy
Liczba postów: 2,012
Liczba wątków: 4
I przede wszystkim czy to są JEJ cycki, czy dublerki? Bo Alba ma dublerkę od cycków, w dwóch filmach teoretycznie je pokazuje ale w żadnym nie są jej. Czyli pytanie brzmi, czy ta scena jest kręcona w jednym ujęciu, widać jednocześnie cycki i twarz :?: Bo ja tak to oglądam jutro :wink:
27-09-2010, 01:27
Stały bywalec
Ot, macie cycki Alby. Więcej w tym filmie nie zobaczycie.
27-09-2010, 07:57
I to nie jej cycki tak de facto tylko CGI.
27-09-2010, 09:23
Banned
mroziek napisał(a):Seagal - czarny charakter, którego było tak mało
Mało?! To spasione ryło ledwo mieściło się w kadrze. Było go stanowczo, ale to stanowczo za dużo. Objętościowo. Czasowo zresztą też.
Ocena spada do 2/10, im dłużej myślę o tym filmie, tym bardziej szkoda mi czasu który zmarnowałem oglądając go.
27-09-2010, 11:08
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
jarod napisał(a):Ot, macie cycki Alby. Więcej w tym filmie nie zobaczycie.
To wszystko? Największe rozczarowanie roku :(
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
27-09-2010, 12:25
Stały bywalec
też tak uważam, dlatego wkleiłem, aby nikt się specjalnie nie napalał. Jeżeli to kogoś interesuje, Lohan pokazuje znacznie więcej i dłużej.
27-09-2010, 13:05
Azgaroth napisał(a):To wszystko? Największe rozczarowanie roku :(
Chyba najmniejsze :mrgreen:
27-09-2010, 14:13
(+) (+)
Liczba postów: 1,590
Liczba wątków: 19
jarod napisał(a):Jeżeli to kogoś interesuje, Lohan pokazuje znacznie więcej i dłużej.
Ale tego to już raczej nie można rozpatrywać w kategorii zachęty :razz:
27-09-2010, 16:17
Nowy
Liczba postów: 2,012
Liczba wątków: 4
Oglądałem :razz:
Alba, jak zresztą widać wyżej, nic nie pokazuje, raczej zasłania :P
Sam film jest lepszy niż myślałem, że będzie. Sceny z trailera wplecione z jajem w fabularną całość, kilka mocnych one-linerów, dużo krwi i trupów. Niczego więcej nie oczekiwałem, więc jestem zadowolony. 6.5/10
27-09-2010, 18:33
|