19-06-2022, 10:39
|
Mad Max (1979-2024)
|
|
Kurde, tak jak większość prequeli zwykle oceniam jako niepotrzebną, tak to jest chyba najbardziej niepotrzebny prequel w historii.
Konkurencja o najbardziej niepotrzebny prequel jest spora, więc nie rozpędzałbym się tak bardzo :p Zresztą sprawa jest prosta: będzie dobra akcyjka, dobrze nakręcona, to będę zadowolony.
19-06-2022, 11:02
Mamy opis Furiosy
Cytat:Gdy świat upada, młoda Furiosa zostaje wyrwana z Zielonego Miejsca Wielu Matek i wpada w ręce wielkiej Motocyklowej Hordy prowadzonej przez Watażkę Dementusa. Podróżując wspólnie przez wyniszczone ziemie natrafiają na Cytadelę należąca do Wiecznego Joego. Gdy dwaj tyrani toczą ze sobą bój o dominację, Furiosa musi przetrwać wiele prób, jednocześnie usiłując odnaleźć sposób na powrót do domu. Fajnie będzie znowu zobaczyć ten gang motocyklowy. Wolałbym co prawda ich widzieć w sequelu Mad Maxa, niż w tym ale jak się nie ma co się lubi... Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
24-06-2022, 13:23
Nadal nie wiem, komu to potrzebne. Miller rozmienia się na drobne. Zamiast kręcić nowego pełnoprawnego "Mad Maksa" traci czas na coś takiego. Historia Furiozy została już opowiedziana - wprawdzie w "Fury Road" pokazano nam jedynie jej finał, ale z rozrzuconych w filmie informacji można sobie mniej więcej poskładać całość.
Ech, a jeśli już miał taką wizję, żeby historię Furiozy rozbić na dwa filmy, to ten, który teraz kręci, trzeba było nakręcić NAJPIERW, tak żebyśmy nie wiedzieli, jak to się dalej potoczy. A nie, że dorabia teraz początek do opowieści, której zakończenie już widzieliśmy. 06-07-2022, 08:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-2022, 08:24 przez al_jarid.)
Ostatnio też nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że on chyba zdał sobie sprawę, że już lepszego filmu z Mad Maxem niż "Fury Road" nie zrobi. Prequel o innej postaci to mniejsza presja.
06-07-2022, 15:46
To powyżej + nadal tam w Hollywoodlandzie mielą temat tych "strong female", więc studio pewnie prędzej na to chciało wyłożyć $$$.
++ Strzelam w ciemno, że Hardy wcale nie palił się do powrotu do tej postaci... Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.
06-07-2022, 15:54
Palił nie palił, wypadł jako Max poprawnie i tyle. To nie jest przypadek, że wolą kręcić film o Furiosie, po prostu Theron zdominowała "Fury Road" i taki film ma większy potencjał do generowania dolarków. Oczywiście pasuje też ideologicznie do współczesnego Holly, ale to chyba nie było tutaj decydujące.
06-07-2022, 16:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-2022, 16:21 przez Albertino.)
Akurat te Mad Maxy, które kładły nacisk na fabułę (jedynka i trójka) są słabe, dwójka i Fury Road opierały się na czystej akcji i jeśli tego samego nie zrobi "Furiosa" no to nie ma co oczekiwać cudów. Miller ma świetne oko i boską rękę do audiowizualiów ale jego historie nie porywają.
06-07-2022, 16:28
Trójka jakby wymazała mi się z pamięci... Pamiętam wszystkie Maxy dokładnie, nawet jedynkę, a gdy myślę o 3 części pojawia się amnezja.
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem
06-07-2022, 17:18
Pewnie dlatego, że jej historia została już zamknięta i nie trzeba więcej opowiadać. Za to prequel może rzucić nieco światła na jej z pewnością ciekawą przeszłość.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
06-07-2022, 18:13 (06-07-2022, 15:46)Grievous napisał(a): Ostatnio też nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że on chyba zdał sobie sprawę, że już lepszego filmu z Mad Maxem niż "Fury Road" nie zrobi. Prequel o innej postaci to mniejsza presja. Przecież już poprzednio nacisk był na Furiosę i jej historię. Max był jak zwykle w dwójce i trójce - wędrował sobie i trafiał na "sytuację". Tyle że poprzednio sytuacja nie była zbudowana w zasadzie na historii jednej postaci. Tak że w "Fury Road" Miller był zainteresowany przede wszystkim Furiosą właśnie - a nie Maxem. 06-07-2022, 21:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-2022, 21:58 przez Rozgdz.)
Bo Max to tylko nośnik dla widza. Poza jedyneczą gdzie akcja kręciła się wyłącznie wokół niego, w sequelach był zawsze przypadkowym świadkiem wydarzeń
07-07-2022, 07:15
Fabularnie to będzie pewnie na tym samym poziomie co Fury Road więc liczę chociaż na fajną stronę wizualna.
07-07-2022, 07:57
Dla mnie od dwójki to są po prostu "legendy o Szalonym Maxie".
Coś się dzieje, dobrzy ludzie cierpią, są zagrożeni. I wtedy pojawia się ON, tajemniczy westernowy Jeździec Znikąd, Wojownik Szos. Na początku twardo i cynicznie pilnuje własnych interesów ale szybko się okazuje - to prawdziwy bohater który stanie w obronie potrzebujących. Po wszystkim kolejny lud tego świata pozostaje by przez lata opowiadać legendę o niezwykłym bohaterze a on sam odchodzi w stronę zachodzącego Słońca/znika za horyzontem ;) 07-07-2022, 21:34 (06-07-2022, 18:13)Pitero napisał(a): Pewnie dlatego, że jej historia została już zamknięta i nie trzeba więcej opowiadać. Za to prequel może rzucić nieco światła na jej z pewnością ciekawą przeszłość. Jak dla mnie zupełnie odwrotnie. Wszystkiego co było przed można się domyśleć z Fury Road (zresztą wiadomo, że ten prequel to będzie po prostu kolejna cegiełka w walce ze złym patriarchatem, jaką zresztą był też niezbyt lotny intelektualnie oryginał, w którym to laski uciekają z jedynego bezpiecznego i bogatego w wodę miejsca w świecie postapo, bo czują się wykorzystywane xD). Mnie o wiele bardziej ciekawi, co działo się później, jak już jednoręka cipa przejęła to całe bogactwo - potencjalne wojny z ruskimi i ludźmi z rafinerii to praktycznie samograj.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 08-07-2022, 00:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-07-2022, 00:27 przez Mefisto.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Szczęki (Jaws 1975, 1979,1983,1987) | Goro Gondo | 94 | 38,239 |
10 godzin(y) temu Ostatni post: Bucho |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |