Mad Max (1979-2024)
Rozumiem, że kogoś może ten film nie interesować ale przykład jakim był serial "Andor" udowodnił, że nawet jak znamy późniejsze losy postaci to i tak może wyjść coś świetnego.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
W zasadzie tak. Tylko że ręce twórców są już wtedy w pewien sposób skrępowane i to jednak mi osobiście w jakimś stopniu psuje odbiór. Ten "Andor" chociażby - no, spoko się ogląda, ale oglądałoby mi się jeszcze lepiej, gdyby to było o nowej postaci, której dalsze losy byłyby dla mnie w tym momencie niewiadomą. Nie wspominając już o tym, że świadomość, jak później potoczą się losy Imperium, odbiera powagę tym scenom, w których próbują przedstawić grozę tego systemu.

Odpowiedz
No dobra, ale oglądając Gwiezdne Wojny po raz pierwwszy miałeś jakieś wątpliwości jak skończy imperium? :)

Odpowiedz
(20-03-2024, 11:55)al_jarid napisał(a): Nie wspominając już o tym, że świadomość, jak później potoczą się losy Imperium, odbiera powagę tym scenom, w których próbują przedstawić grozę tego systemu.
Zgadzam się. Ja podczas oglądania dowolnego filmu o II WŚ nie odczuwam żadnej grozy nazistowskiego systemu, bo znam dokładną datę kiedy Niemcy upadną i dobro zwycięży, więc ofiary obozów zagłady w ogóle mnie nie ruszają: wystarczy odczekać kilka lat i obóz wyzwolą dzielni Amerykanie :)

Odpowiedz
Nie chodzi o to, kto przegra a kto wygra, ale raczej o to, w jakim stylu. Na etapie "Imperium kontratakuje" nie miałem bladego pojęcia, że w finale do walki z Imperium staną pluszowe misie uzbrojone w kamienie i patyki.

Odpowiedz
CZyli Imperium kontratakuje też już nie możesz oglądać? Na szczęści nie mam tego problemu.

Odpowiedz
al_jarid napisał(a):Nie wspominając już o tym, że świadomość, jak później potoczą się losy Imperium, odbiera powagę tym scenom, w których próbują przedstawić grozę tego systemu.

No, ja tak mam z "Jaws" - fajny film, ale świadomość, jak później potoczą się losy rekina, odbiera powagę tym scenom, w których próbują przedstawić grozę tego drapieżnika.

A ten zwiastun "Furiosy" nic dla mnie nie robi, do kina na pewno nie pójdę, już poprzedni film był wg mnie mocno przehajpowany.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
W pewnym sensie jest to prawda, że ciężko się przejąć losami postaci, w tym wypadku Furiosy bo wiemy, że w Mad Maxie będzie (prawie) cała i zdrowa. Wszystko sprowadza się do tego, że trzeba zawiesić niewiarę i dać się ponieść historii bez zawracania sobie głowy tym, że wiemy co będzie dalej i czego twórcy nie mogą już zmienić.

Odpowiedz
(20-03-2024, 09:25)al_jarid napisał(a): Gdyby to był pełnoprawny nowy "Mad Max" to bym poszedł, ale guzik mnie obchodzą wcześniejsze losy Furiozy - i tak można się ich domyślić z "Fury Road", a do tego znam zakończenie jej historii. Ten kompletnie niepotrzebny film by mnie nie przekonał, nawet jakby miał najlepsze zwiastuny na świecie.

Tys prowda.

Od początku nie widżę żadnego sensu w tym filmie.
Przeszłość Furiosy mnie nie obchodzi więc trudno by mi się było tym jarać nawet gdyby się dobrze zapowiadało, a zapowiada się tak sobie. Fakt, że wszystko wygląda jak Fury Road bis (tylko biedniej) też nie pomaga, bo wolałbym zdecydowanie zobaczyć coś nowego w świecie Maxa. I samego Maxa.

Cytat:Rozumiem, że kogoś może ten film nie interesować ale przykład jakim był serial "Andor" udowodnił

Andor mnie nie obchodził jeszcze bardziej, nawet nie próbowałem go oglądać.

Odpowiedz
Chyba że "Fury Road" nie jest zakończeniem historii Furiosy..

Odpowiedz
(20-03-2024, 14:01)Gieferg napisał(a): Andor mnie nie obchodził jeszcze bardziej, nawet nie próbowałem go oglądać.

[Obrazek: 04-antonio-banderas-interview-gq-septemb...093019.gif]
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
(20-03-2024, 09:58)marsgrey21 napisał(a): Niech mi ktoś przypomni, czy przed Fury Road też tutaj tak narzekano, czy to było przy Dreddzie z Urbanem? Albo mam efekt Mandeli.

Fury Road przed premierą miało na forum KMF opinię niepotrzebnego gniota, który bez Mela jest bez sensu. Pamiętam jak dziś.

Odpowiedz
I z tym Melem trafiono. Bo Hardy jest beznadziejny.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Az sprawdziłem jakie tu były opinie po zwiastunach Fury Road - podobały się chyba 80% albo i więcej komentujących łącznie ze mną, parę osób coś tam narzekało, że kolorowo, że modelki, albo że burza źle wygląda, ale ogólnie większość zachwytów...

Gieferg napisał(a):[Obrazek: tumblr_mt17zsYLoT1sisy7qo1_500.gif]

Wygląda jak pewniak do kupienia dla samej strony wizualnej, bez względu na całą resztę.

...w żadnym wypadku nie leciały komentarze, że bieda i plastik, więc nie wiem o czym tu teraz pierdolicie.

Na Furiosę do kina po takich zwiastunach ze względu na warstwę wizualną w ogóle bym nie poszedł, więc liczę... w sumie na nic nie liczę.

Odpowiedz
Ostatnio Miller powiedział, że Furiosa kończy się w czasie Fury Road ale niekoniecznie przed, nawet ktoś go spytał czy w takim razie pojawi się Max, na co odpowiedział: zobaczycie sami.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
A ciekawe czy spytał go ktoś czy nie boi się, że stawka i zaangażowanie widza na tym nie ucierpi bo wszyscy wiedzą, że choćby tam grzmiało i huczało przez cały film to Furiosa i tak przeżyje na końcu.

Odpowiedz
Może więc Millerowi chodzi też o ten kawałek świata który sobie wymyślił. W końcu mamy tutaj aż cztery całkiem ciekawe lokacje ;)

Odpowiedz
@Pitero

Tematem przewodnim filmu może być też to, czy dokona zemsty na Thorze, czy też nie, a nie to czy sama przeżyje :D

_______

Kiedyś były ploty, że jak się sprzeda Furiosa to Miller bierze się za MadMaxa 5 i 6, back-to-back, bo mają już scenariusze.
Specjalnie w to nie wierzę, ale do kina jak najbardziej się wybieram, żeby wspomóc w BO.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Miller na pewno by chciał, widać że ta seria to jego życiowa pasja. Ale musi mieć na to pieniądze no i.. nie robi się młodszy.

Odpowiedz
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon