Miasta z Filmów Fantastycznych
IMO w takiej pracy po prostu NIE MOŻE zabraknąć Piątego Elementu. To jest już klasyka.

Odpowiedz
Tyle, ze "Piaty Element" nie jawi mi sie byc jakis bardzo odkrywczy, jezeli chodzi o miasta przyszlosci. W sumie ja myslalem bardziej o "Ghost in the Shell".
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Odkrywczy może nie bardzo, ale i tak powinien się w pracy znaleźć, bo miasto jest świetnie zilustrowane. Co do anime, to tytułów z miastami przyszłości są setki. Z filmów fabularnych dodałbym Equilibrium.

Odpowiedz
Wawrzyniec_85 napisał(a):Tyle, ze "Piaty Element" nie jawi mi sie byc jakis bardzo odkrywczy, jezeli chodzi o miasta przyszlosci. W sumie ja myslalem bardziej o "Ghost in the Shell".

Pytanie tylko, ileż o nich można napisać. Mają generalnie tylko walory estetyczne.

Odpowiedz
To też fakt. "Blade Runner" i "Metropolis" mają największy potencjał do analizy. Na razie to przede wszystkim szukam, jakiś książek, artykułów, gdzie ktoś już się filmowymi miastami zajmował, aby mógł się wreszcie jakoś ten pomysł wykrystalizować.
#istandbydaenerys

Odpowiedz
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/rec/18513
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/slowo/blade+runner

Do szukania książek nie ma nic lepszego jak google books :wink: Choć na twoim miejscu szukałbym raczej książek, w których nie pisze się koniecznie o filmowych miastach, a raczej podejmuje tematykę miasta przyszłości, modelu metropolis itd. Po co zaśmiecać sobie głowę artykułami o Gotham City i analizami biel vs czerń w Metropolis skoro sam możesz wyczytać z tematu o wiele ciekawsze rzeczy.
Tarkowski jest już w pokoju, do którego ja zaczynam dopiero pukać - Ingmar Bergman
Lynch knows that you need a very black sky to better see the stars - Greg Olson

Odpowiedz
Wawrzyniec_85 napisał(a):"Blade Runner" i "Metropolis" mają największy potencjał do analizy
Czy ja wiem? Toż to najbardziej banalne tytuły, zwłaszcza Metropolis. Nic nowego w kwestii ponad 80-letniego filmu nie napiszesz.

Odpowiedz
Coś tam napisze, ale zgadzam się, że "Metropolis" jest już tak przewałkowane, że chyba lepiej potraktować by je jako coś do czego nawiązuje się w kontekście innych miast, a nie coś na czym buduje się całą pracę...
Tarkowski jest już w pokoju, do którego ja zaczynam dopiero pukać - Ingmar Bergman
Lynch knows that you need a very black sky to better see the stars - Greg Olson

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):
Wawrzyniec_85 napisał(a):"Blade Runner" i "Metropolis" mają największy potencjał do analizy
Czy ja wiem? Toż to najbardziej banalne tytuły, zwłaszcza Metropolis. Nic nowego w kwestii ponad 80-letniego filmu nie napiszesz.

Z jednej strony niby tak. I już mi jedna osoba proponowała, aby pozbyć się "Metropolis", gdyż to jest zbyt oczywiste. Z drugiej jednak strony chcę mieć do czynienia z jakimiś takimi filmami, o których można więcej niż góra trzy zdania napisać. Plus takimi do których znajdę też odpowiednią literaturę. I tutaj z "Metropolis" nie byłoby najmniejszego problemu.
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Tutaj jest recenzja książki, która, myślę, że może cię zainteresować ze względu na tematykę i do tego pomóc ci w twojej pracy magisterskiej. Pod warunkiem, że nie słyszałeś o niej wcześniej.
"Więcej socjalizmu - znaczy więcej demokracji." - Michaił Gorbaczow

"Istnieje marksizm dogmatyczny oraz marksizm twórczy. Ja stoję na istocie tego ostatniego." - Józef Stalin

Odpowiedz
O cholera brzmi, bardzo dobrze. Wielkie dzięki na pewno wezmę tę lekturę pod uwagę i dziękuję za pamięć :)
#istandbydaenerys

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon