Moonrise Kingdom
Wspaniały, cudowny, uroczy, przesłodki, fantastyczny, ciepły, piekielnie śmieszny (choć nie w oczywisty sposób), świetnie zagrany, stylowy, pięknie nakręcony, kapitalnie brzmiący, fajniutki filmik. Zakochałem się w każdym kadrze miłością czystą i szczerą. Must have it!

9 / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Zgadzam się! Wes Anderson kręci wspaniałe filmy. Piękne i stylowe.

9/10

Odpowiedz
A ja się nie zgadzam. Dwa powyższe posty wraz z ocenami pasują do mojej opinii o Fantastycznym Panu Lisie, ale nie do Moonrise Kingdom, który przede wszystkim średnio mnie zaangażował. Film jest oczywiście kapitalnie nakręcony i sfotografowany, z tym swoim specyficznym teatralnym kadrowaniem - jakby siedziało się na wprost sceny, dobór kawałków muzycznych standardowo wyśmienity. Każda scena z parą młodych bohaterów jest rewelacyjna (duża bezpretensjonalność, fajowy eskapizm i pierwszorzędny humor), natomiast wątki dorosłych - ponurych, snujących się i użalających się nad sobą - strasznie dołują. Rozumiem ten kontrastowy zamysł, niemniej film jest przez to zwyczajnie nierówny. Straszna szkoda, bo zadatki na kolejny kultowy tytuł od Wesa były spore.

Odpowiedz
Użalających się nad sobą? poza Murrayem wiecznie chodzącym w butelką nie zauważyłem jakichś przesadnie dołujących scen z ich strony (no, może Willis troszeczkę, ale bez przesady), a i kontrast nie jest jakiś wielki. Poza tym to jest drugi plan, dzieciaki królują projekcją niepodzielnie, więc nie do końca rozumiem zarzuty. Chyba, że robisz mi na złość po tym, co ostatnio napisałem o mięknięciu rury :( Ale w takim wypadku jesteś zwyczajnie nieczuły :(
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Jeden z najlepszych, najbardziej urokliwych filmów roku - piękny, uroczy, wciągający i wzruszający. Ale nie to jest w nim najlepsze. Najlepsze jest to, że pomimo całej tej ekstrawagancji, umowności, szalonych zasad rządzących światem przedstawionym, ten film potrafi być momentami naprawdę dołujący i brutalnie szczery. Scena z "Kocham cię, ale nie wiesz, o czym mówisz" to dla mnie najlepszy moment w kinie w tym roku.

9/10 i jeszcze wiele seansów powtókowych przede mną :)
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
Ja zgadzam się, że dorośli w tym filmie (ale dzieci w sumie też) są naznaczeni jakimś lekko depresyjnym rysem, ale bynajmniej nie uważam tego za wadę. Ta powaga i melancholia wyzierająca z postaci świetnie kontrastuje z bajkowością historii i scenografią. I to między innymi ten kontrast tworzy film:)

Odpowiedz

Odpowiedz
Kuba mówi prawdę(ale czemu pije Kadarke?), a Janek blefuje :)

Odpowiedz
Magiczny film, całkowicie Andersonowy, odrealniony a przy tym zawierający kwintesencję magii dzieciństwa. Poza cudowną stroną wizualną i dynamicznym montażem, spodobał mi się inteligentny humor i odwrócenie ról (dorośli gapowaci, dzieci rozgarnięte). Ale żeby całość podeszła, trzeba zwyczajnie lubić ten pokrętny styl prowadzenia narracji.

8/10
loading podpis...

Odpowiedz
Fajnie wszystko poprowadzone, ale liczylem na cos wiecej w calej fabule, nie powiem, bo oglada sie to bez zadnych zgrzytow na poczatku, bo koncowka juz mnie ta forma Andersona wymeczyla, specyficzny rezyser i trzeba to pokochac albo znienawidzic :)

Szczerze jestem ciekaw jakie sa opinie laikow, bo obejrzeniu tego filmu, ktorzy nie bardzo wiedza kto to Wes. Ode mnie 7/10.

Odpowiedz
(03-11-2014, 11:39)MOLQ napisał(a): Szczerze jestem ciekaw jakie sa opinie laikow, bo obejrzeniu tego filmu, ktorzy nie bardzo wiedza kto to Wes.
Ja oglądałem z dziewczyną, która nie wie kto to Wes i chyba żadnego jego filmu nie widziała. Była zachwycona tak samo jak ja.

Odpowiedz
Humor, specyficznie prowadzenie zdjęć i narracji, pozornie pozbawione emocji postaci. Bawi mnie to zawsze ale jednak w "Moonrise Kingdom" trochę jakby za bardzo pocztówkowy a mniej zabawny. Ale przy specyfice tych filmów odbiór za każdym razem może być inny więc poniższa nota to stan na pierwszy seans.

Wes ma też szczęście że jego filmy nie maja za dużego rozgłosu bo za tą dziewuszkę i rozmowy przy pierwszym pocałunku byłaby niezła rozpierducha moralistów. ;)
[Obrazek: 6a00e54ef964538834017c32be034d970b-800wi]

Ocena: 8/10
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Film typowy dla tego reżysera. Ładny wizualnie, całkiem zabawnym ale przede wszystkim uroczy, pełen takiego charakterystycznego, baśniowego klimatu.
8/10

Odpowiedz
(03-11-2014, 11:39)MOLQ napisał(a): Szczerze jestem ciekaw jakie sa opinie laikow, bo obejrzeniu tego filmu, ktorzy nie bardzo wiedza kto to Wes. Ode mnie 7/10.

Obejrzałam wczoraj, było to moje pierwsze spotkanie z tym reżyserem i daleko mi do zachwytu. Każdy kadr, każda postać, wszystko w tym filmie mówi: "Jestem filmem, oglądasz film i stworzony na jego potrzeby sztuczny świat". Dom, obóz skautów, nawet las sprawiają wrażenie dekoracji, a postacie (zwłaszcza dorośli) zachowują się tak nienaturalnie, że ani przez chwilę nie da się zapomnieć o czwartej ścianie. Przez tę baśniowość i pocztówkowość kadrów (bardzo pięknych zresztą) trudno też było mi przejąć się losami bohaterów -- bo przecież wiadomo, że w takim baśniowym, nierealnym świecie, minimalnie może mniej słitaśnym od świata "Amelii", tak naprawdę nic złego nie może im się przytrafić. Na plus sama historia ucieczki dwojga dzieciaków i ich miłości, muzyka oraz postać głównej bohaterki w typie Annabel Lee (natomiast Harry Potter strasznie mnie wkurzał :) 6/10.

Odpowiedz
(02-03-2015, 13:48)Quay napisał(a):
(03-11-2014, 11:39)MOLQ napisał(a): Szczerze jestem ciekaw jakie sa opinie laikow, bo obejrzeniu tego filmu, ktorzy nie bardzo wiedza kto to Wes. Ode mnie 7/10.

Obejrzałam wczoraj, było to moje pierwsze spotkanie z tym reżyserem i daleko mi do zachwytu. Każdy kadr, każda postać, wszystko w tym filmie mówi: "Jestem filmem, oglądasz film i stworzony na jego potrzeby sztuczny świat". Dom, obóz skautów, nawet las sprawiają wrażenie dekoracji, a postacie (zwłaszcza dorośli) zachowują się tak nienaturalnie, że ani przez chwilę nie da się zapomnieć o czwartej ścianie. Przez tę baśniowość i pocztówkowość kadrów (bardzo pięknych zresztą) trudno też było mi przejąć się losami bohaterów -- bo przecież wiadomo, że w takim baśniowym, nierealnym świecie, minimalnie może mniej słitaśnym od świata "Amelii", tak naprawdę nic złego nie może im się przytrafić. Na plus sama historia ucieczki dwojga dzieciaków i ich miłości, muzyka oraz postać głównej bohaterki w typie Annabel Lee (natomiast Harry Potter strasznie mnie wkurzał :) 6/10.

A mnie z kolei podobało się, w ogóle podoba mi się w jego filmach", to co nie podobało się Tobie. Właśnie ten sztuczny, plastikowy świat, nienaturalne, zmanierowane postacie. Do tego pocztówkowe, baśniowe kadry i charakterystyczna dla każdego filmu muzyka. Ja uważam, że to wszystko tworzy piękną całość.
No coś w tych filmach Andersona jest. :)

Odpowiedz
Przeczytałem, że to najlepszy film Paula Andersona. No cóż, też mnie nie powalił. Sympatyczne, sprawne, znane twarze (znów) ale to wszystko. Więc chyba już nie sprawdzam innych ;)

6/10
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon