The Forbidden Kingdom (J&J project)
The Forbidden Kingdom

wstępne daty premier: USA 18 Kwietnia 2008, Polska Wrzesień 2008.

Pewnie większość słyszała już o J&J Project (jak początkowo nazywano ten film), ale tym którzy jeszcze nie mieli styczności warto pokazać. Zapowiedź szczególna, bo to pierwszy wspólny (i kto wie czy nie ostatni z racji późnego wieku) film Jackiego Chana i Jeta Li. Historia bazowana na opowieściach chińskich o tym jak to chłopiec z teraźniejszości za sprawą potężnego artefaktu cofa się w przeszłość itd. itd. Typowe dla chińczyków, choć warto wspomnieć, że na owej legendzie o którą oparto film tworzyła się obecna anime.
Z jedynego promo jakie wydano widać, że film póki co oparł się inwazji amerykanów, choć obecność Michael Angarano nie ukrywam, mnie nie cieszy. Za to jest Chan, jest Li, jest też Collin Chou (Seraphim z Matrixa).

Pomimo powszechnego sceptycyzmu towarzyszącemu tej produkcji (bo Jet Li i Chan nie pasują do siebie, bo amerykanie schrzanią ten film wpychając swe buciory weń, bo zupa była za słona...), osobiście z zaciekawieniem będę nasłuchiwał kolejnych wieści zza gór i lasów na wschodzie, gdzie odbywa się największa część promocyjna, czyli w chinach, a nie w USA o dziwo (i na szczęście).

Na koniec kilka linków:

imdb: http://www.imdb.com/title/tt0865556/
wiki_en: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Forbidden_Kingdom
promo1st+trailer: http://forbidden-kingdom-trailer.blogspot.com/

Na koniec od siebie dodam, że fabuła nie zdaje się być ani głęboka, ani iście powalająca świeżością, ale przy zachowaniu klimatu chin, uroku i charakterów grających w filmie aktorów (a po promo można się tego spodziewać), może z tego wyjść niezłe kino. Tym bardziej że na różnych blogach krążą wypowiedzi ekipy zdjęciowej (zdjęcia notabene już ukończone) na temat prędkości i płynności z jaką tłukli się Chan z Li na planie, zmuszając ich do spowalniania tej dwójki, i przyśpieszania całej reszty aktorów. Tak więc będzie i gratka dla amatorów nie tylko chin, ale i mordobicia ;)
Czekam na wasze zdanie.

[Obrazek: forbiddencu2.jpg]
Si vis pacem, para bellum.

Odpowiedz
Widziałem trailer, ale nie pamiętam z niego nic więc oto odpowiedź czy w ogóle mnie to interesuje. Poza tym Jackie Chan i jego "robię te same miny zadaję te same ciosy bo gram w 2456654 takim samym filmie" cholernie mnie irytuje.

Odpowiedz
Nie lubię Jackiego, nie lubię Jeta, nie lubię filmów karate/kung-fu itp. Nie czekam na ten film. Dla mnie mógłby nawet nie powstać.

Odpowiedz
W zasadzie w trailerze (który zobaczyłem ledwie 10 minut temu) nic nie ma, fakt. Trochę mało. W promo po tym jak skończyli kręcić zdjęcia jest znacznie więcej, ale tam są co najwyżej smaczki dla tych co lubią w kinie tło, ew. akcenty pt. bieganie po dachach i akrobatyczne ciosy karate.
A Jackie kiopie jak kopał od lat, bo na tym się dziadek Chan zna. Pożyjemy zobaczymy. Nie mnie jednak do "takiego samego filmu" jak inne Chana (czy Li) bym FK nie zaliczał, choćby ze względu na fakt że rzadko kiedy widuje się każdego z nich w sceneriach stricte daleko wschodnich. Raczej zadomowili się już w USA. Druga sprawa, że do tej pory każdy z nich grał rolę przodująca (nawet jak był tylko jedną z dwóch postaci na głównym planie - jak choćby Chan w Rush Hours, zawsze był tym dowcipniejszym, zwinniejszym i bardziej wypasionym), a tutaj żaden z nich nie dostaje pałeczki do ręki (choć wiele ludzi sprowadza to do "pojedynku" między nimi).

Być może to lekkie zafascynowanie z mojej strony FK, ale nie ukrywam że fanem kina azjatyckiego jestem (i w miarę współczesnego jak i starszego), a także nie mam nic przeciwko Li czy Chanowi, a nawet miło mi będzie oglądnąć kilka ich wspólnych scen walki w jednym filmie.
Jedno co martwi jednak, to fakt interwencji amerykanów, którzy wepchnęli do filmu Angarano (dorobek w zasadzie zerowy), kiedy w "Hero" czy "Crouching Tiger, Hidden Dragon" ich udział był żaden lub znikomy.
Si vis pacem, para bellum.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon