13-05-2018, 18:43
|
NASZE filmy
|
(13-05-2018, 18:08)Kryst_007 napisał(a): EDIT: A oto trailer! Premiera całego filmu w drugiej połowie czerwca.Trzęsąca się kamera to jedno - widzę po opisie, że montowałeś na telefonie. Na przyszłość możesz spróbować w Adobe Premiere i użyć warp stabilizer (myślę, że zrobiłby wystarczającą robotę, bo te drgania nie są jakieś tragiczne). Drugie to: rozumiem, że to będzie dłuższy film, ale nawet te niecałe dwie minuty to IMO wyzwanie. Brakuje mi tutaj historii i spójności - nie tyle w sensie "potrzeba fabuły" tylko, żeby te ujęcia się jakoś zazębiały, jakoś nawiązywały do siebie, coś pokazywały konkretnego może. Bo na tę chwilę wygląda to jak zlepek przypadkowych ujęć z podróży po mieście. Co jest spoko oczywiście, jeżeli przede wszystkim testujesz sprzęt, uczysz się i tak dalej - więc pod tym względem jest jak najbardziej poprawnie, ale IMO wzniósłbyś to na wyższy poziom przykładając większą wage do tego, by to było wszystko bardziej spójne (niekoniecznie filmować z takim zamysłem, ale po prostu montując to z myślą o tym, żeby ujęcia jakoś się dopełniały). Bo tutaj nawet pora dnia się zmienia międz ujęciami. Poza tym fajnie, ujęcia w nocy są naprawde fajne (zwłaszcza to z miniaturki mi się podoba). Dobrze wiedzieć, że ktoś jeszcze w Gdańsku próbuje robić filmy. :) Także propsuje, rób dalej, rób więcej. Elo. :D 13-05-2018, 18:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-05-2018, 18:52 przez Gal Anonim.)
Przy oglądaniu pomyślałem, że mogłoby to lepiej wypaść jako same zdjęcia. Album Gdańska, coś takiego. Kadry są naprawdę dobre, tylko właśnie nie wiem jak to wypadnie jako film.
13-05-2018, 18:55
Mogę podpisać się do kolegów wyżej. Podobają mi się kadry i chyba domyślam się co chcesz osiągnąć, ale w sumie to po tym trailerze, mnie juże te dwie minuty starczyłyby na taką dobrą etiudeczkę. Domyślam się, że to ma iść w kierunku "Berlin - Symphonie der Grossstadt", ale to jest naprawdę wyższa szkoła jazdy.
13-05-2018, 21:46
Jeśli ten filmik to będzie pół godziny takich przypadkowych ujęć to będzie to ciężki seans :)
No ale zaczynać (?) od czegoś trzeba, a i sprzęt czy raczej brak czegoś więcej niż telefon to też ograniczenie. 13-05-2018, 21:56
Dzięki Wam wszystkim za opinie. Ogólnie chciałem zacząć kręcenie filmów od czegoś najprostrzego bez myślenia nad scenariuszem i organizowaniem ekipy, ale spokojnie - przy kolejnych filmach będzie już jakaś fabuła :)
Ogólnie ten moj debiut to wlasnie taka inspiracja kinem pokroju "Berlin - Symfonia miasta", "Czlowiek z kamerą", "Koyaanisquatsi" czy też czołowką "Manhattanu" Allena. Takie uchwycanie tego co nas otacza i to w taki sposób by robiło większe wrażenie jak rzeczywistośc. To ma własciwie pokazywać taki jeden dzień z życia Gdańska w znacznie ciekawszy sposob niż ten zamysł brzmi. Jak pojawi się film i Was wynudzi to przyjmę każdą krytykę! :) 14-05-2018, 16:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2018, 16:40 przez Kryst_007.)
A oto i mój film. Miał się pojawić już pod koniec czerwca, ale z pewnych powodów pojawia się dopiero teraz. Każdą krytykę przyjmuję z miłą chęcią:
EDIT: Tak wiem, montaż szwankuje, ale to ten zasrany program do montażu wszystko spieprzył, a część ujęć skasowałem by mieć więcej miejsca w karcie pamięci na film :P 01-08-2018, 20:22
Za długie, ze zbyt monotonną muzyką jak na tego typu zwykły kolaż ujęć miasta - mało kto wytrwa ci do końca seansu. Nie ma też żadnej klamry spajającej całość, a ponieważ nie opowiadasz tymi ujęciami żadnej historii, to jest to po prostu film o niczym.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 02-08-2018, 01:15
zmontowałem zajawkę dokumentu fabularyzowanego. Jestem gotów przeczytać opinie i komentarze na jej temat.
Tutaj link do posta ze strony filmu. Polecam oglądać na YT, bo tam najlepsza dla tego klipu dostępna jakość. https://www.facebook.com/348834345969427/posts/362279004624961/ tu bezpośrednio link do YT
.
17-02-2019, 13:27
Zainteresowanie szaleńcze, ale co tam :-D Pójdę za ciosem, odpowiadając samemu sobie
Zmontowałem kolejny zwiastun tej samej produkcji, którą prezentowałem wyżej. Tym razem to już taki pełny zwiastun.
.
30-08-2019, 22:56
Ładne. Choć ten drugi zwiastun ciut przydługi i nie do końca się lepią wstawki wywiadowe z fabułą - zwłaszcza na końcu.
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 31-08-2019, 00:52
Jak dla mnie te ujęcia trochę za krótkie. Ja wiem, że dynamika i że zwiastun ale chciałbym mieć te dwie sekundy żeby wiedzieć na co patrzę :) przejścia między poszczególnymi kadrami też bym trochę zmiękczyl. Może jestem już przyzwyczajony do hollywoodzkich zwiastunow i tego budowania sztucznego dramatyzmu ale tutaj bym to zmienił. A tak to świetne. Możesz zdradzić czym kreciles?
Captain Obvious
21-09-2019, 13:38
Co masz na myśli, jak chodzi o przejścia między kadrami? Zbyt się różnią tematycznie? Kompozycyjnie? Kolorystycznie?
Nie kręciłem tego. Montowałem zwiastuny do tego filmu. Pracowano tam głównie na kamerze Sony FS7, dodatkowo był aparat A7S m2. Ujęcia z drona to Mavic Pro.
.
21-09-2019, 20:22
Miałem na myśli 15-37 sek. Wiem, że ten rytm jest wybijany i do niego dopasowane są cięcia. Mi to jednak jakoś nie leży. Wolałbym trochę dłuższe ujęcia, bardziej podobałaby mi się koncepcja bez tego rytmu i identycznej długości pomiędzy scenami zwłaszcza, ze mega wejście i fragment z jeźdźcami. W ogóle świetny zwiastun. Gratuluję. Przepraszam za chaotyczną wypowiedź.
Captain Obvious
30-09-2019, 22:42
Hej koledzy. Wrzucałem wcześniej jakieś swoje produkcje. Teraz zrobiłem sobie nowy film i może ktoś z was będzie zainteresowany obejrzeniem i podzieleniem się opinią :)
Miłego seansu.. ;) 18-11-2019, 11:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-2019, 11:16 przez smackey.)
Cóż, nakręciłem do tej pory dwa filmy. Tak wygląda pierwszy:
https://www.youtube.com/watch?v=KAHankeCMPM&feature=youtu.be Tak, wiem, że technicznie momentami jest słabo, ale fabuła jest już całkiem dobra. xP Zapraszam do oglądania i ewentualnego hejtowania. 27-03-2020, 12:11
Słuchajcie, Jarząbki! Właśnie kończę montować pierwszą wersję swego debiutanckiego dokumentu. Mogę powiedzieć, że będzie on o członku mojej rodziny, jednak wersja ta trwa 100 minut, więc niezbędne będzie co najmniej parę cięć, bo domyślam się że nikt tyle nie wysiedzi. Trochę żałuję, że nieco ciekawego materiału pójdzie do kosza, ale wiem że to bolesna część pracy reżysera.
Kiedy premiera? Mam nadzieję, że na jakimś festiwalu filmów amatorskich ;) 07-03-2022, 00:43
Robisz dokument o własnym członku? Odważnie, odważnie.
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 07-03-2022, 00:49 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Jakie filmy należy robić w Polsce | Danus | 242 | 56,349 |
12-07-2025, 14:12 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Filmy Z.F. Skurcz | Bogdan | 8 | 6,976 |
10-08-2022, 21:49 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Jakieś polskie filmy do polecenia? | blacklucas1 | 6 | 1,702 |
18-08-2020, 14:17 Ostatni post: Corn |
|
| Filmy o logopedach, dykcji, rehabilitacji mowy, emisji głosu | Katia | 5 | 3,652 |
04-06-2016, 10:36 Ostatni post: Quay |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |