NOWOŚCI NA STRONIE
Dux, który to już raz?
Jesteś emo?;)

Odpowiedz
Pora na debiut w roli zapowiadacza:)

TCM Hoopera
http://film.org.pl/prace/tcm_hooper.html
Autor: Mental

Odpowiedz
najpierw Dux,
całkowicie to rozumiem, bo nie ma nic gorszego niż brak jakiejkolwiek reakcji. Ze swej strony dodam tyle: przeczytałem cały tekst i uważam, że jest świetny. Ale nie zdobędzie takiej popularności, jak recenzja Transformers albo Katynia, bo tematyka (film a książka) jest zbyt hermetyczna dla wiekszości czytelników. Co nie znaczy, że tekst niepotrzebny – jest wartościowy dla tych, którzy kumają o co chodzi z tą całą zimną krwią 8)

teraz Mental,

Cytat:W przypadku [i]recepcji Teksańskiej masakry [/i]

chodzi zapewne o percepcję? a "teksańska" może być z małej chyba.

Cytat:lat 60 i 70

kropki po liczbach :)

Ogólnie Masakra to jeden z najgorszych filmów jakie widziałem. Nie dlatego, że jest kiepski (bo to kino pomysłowe od strony realizacyjnej), ale treść – inscenizacja masakry, tortur, brzydoty – odstraszyła, bo niczemu nie służyła. Ot zabawa formą, gdzie wyuzdana brutalność i orgiastyczne rozpasanie osiągnęły apogeum ekspresji. I po co? Po nic. Jeśli „nic” ma być argumentem za, to zdaje 10/10.

Odpowiedz
Cytat:chodzi zapewne o percepcję?

nie, raczej nie :)

percepcja to postrzeganie, recepcja to odbiór połączony z rozumieniem. w naukach humanistycznych slowem "recepcja" określa sie proces przyswajania czegoś w określonym czasie. nie chodzi o szybkość, lecz rozciągłość.

Odpowiedz
Cytat:Hooper nigdy nie był geniuszem, on po prostu tak nakręcił film, bo próbował załapać się na certyfikat PG-13.

Chyba najciekawsza rzecz w tekście, a zupełnie nierozwinięta.

Cytat:Taka ciekawostka: Tom Savini, człowiek odpowiedzialny za efekty specjalne w filmach Romero, był weteranem wojny wietnamskiej.

Taka z dupy wzięta ta ciekawostka i pasująca do tekstu jak siodło do świni. :) Poza tym oczywiście zakładasz że każdy czytelnik zna kino jak własną kieszeń i nie będzie zadawał pytań "a kim, do cholery, jest ten Romero? Albo chociaż jak ma na imię?".

Cytat:To, co ta kobieta wyprawia na ekranie, przechodzi ludzkie pojęcie.

A tutaj aż mi się śmiechem parsknęło. :)

Odpowiedz
postać Kinga też mam przybliżyć Czytelnikom? może jakieś przypisy? A co z Nixonem?

Cytat:Taka z dupy wzięta ta ciekawostka i pasująca do tekstu jak siodło do świni.

dla kogos, kto zna historie - ciekawostka calkiem fajna (np. dla mnie to bylo ciekawe odkrycie) dla kogos, kto nie zna, a chce poznac - tez sie przyda. natomiast dla kogos, kto nie zna i nie chce poznac - kolejne nic nieznaczace zdanie :)

Odpowiedz
Napisz "reżysera Nocy żywych Trupów George'a Romero" i będzie po sprawie. On nie jest tak znaną postacią jak Nixon. Zresztą popytaj ludzi na ulicy kto to jest Nixon albo o co chodziło w Watergate - zobaczysz co odpowiedzą. Wprawdzie KMF to serwis specjalistyczny, ale moim zdaniem mimo tego teksty nie powinny być przeznaczone tylko dla osób zaznajomionych z tą dziedziną sztuki.

Odpowiedz
wlasnie spytalem kumpla w robocie, czy wie, kim byl Nixon.
cytuje: "To ten koszykarz?"

:)

koleś nigdy nie byl zbyt rozgarnięty. O Romero nawet nie pytam :)

Odpowiedz
military napisał(a):Poza tym oczywiście zakładasz że każdy czytelnik zna kino jak własną kieszeń i nie będzie zadawał pytań "a kim, do cholery, jest ten Romero? Albo chociaż jak ma na imię?".

Zarzut z kategorii niepotrzebnych. Skoro, Mental, autor pracy, uznal, ze nie trzeba tego aspektu wyjasniac, to po co w te materie ingerowac? Zreszta, wyjasnianie kazdej tego typu popierdolki rozdymaloby recke do rozmiarow powiesci.

Przy okazji - Dux widzac wykluwajaca sie dyskusje odnosnie TCM pewnie juz zajebiscie sie cieszy :), dlatego mam propozycje - kazdy kto chce skomentowac tekst i podejrzewa, ze ten komentarz ma szanse przerodzic sie (zapoczatkowac) w wieksza dyskusje, niech bez wahania kreuje topic o odpowiednim tytule w dziale Strona KMF, ktory przeciez do tego miedzy innymi sluzy. Jezeli po zalozeniu takowego dyskusja sie nie rozwinie - trudno. Temat zawsze latwiej skasowac niz tworzyc nowy wydzielajac watki. ;)

Odpowiedz
DUX napisał(a):Analiza "IN COLD BLOOD":
http://www.film.org.pl/prace/in_cold_blood.html
Autor: DUX
dux, ty nie badz emo :)
tekst jest sliczny; bardzo fajny graficznie, chociaz zdjecia - a tym bardziej w menu - moglyby pozostac czarno-biale. ale to sie nijak nie ma do zawartosci, a wiec:
- sama biografia trumana jest ciekawie napisana, najwazniejsze informacje + dowcip, a wiec nie wg encyklopedycznego szablonu, i do tego zachowanie czasu przeszlego, konsekwentnie i do konca
- o ksiazce - ciekawie i z pasja; fajna i wazna wzmianka o mailerze, bo tu dosyc dobrze widac wypaczenie glownej mysli trumana, "piesn kata" bowiem sie nijak ma do reporterskiego zapisu "z zimna krwia", nie jest "powiescia faktu", a "powiescia oparta na faktach", chociaz mailer mial chyba inne aspiracje...
- pod recenzja "in cold blood" sie podpisuje, tym bardziej, ze bardzo, bardzo lubie roberta blake'a...
- pod recenzja "capote'ego" rowniez; przypominam, ze bylam chyba jedyna osoba w kmf, ktora wpisala ten film na liste swojego top5 w zeszlym roku ;p
- jak powyzej, jezeli chodzi o "bez skupolow"; toby jones jako irytujacy "pedalek" to zaprzeczenie trumana, i w ogole film jest zbyt "goracy" w tym sensie, ze uzywa tanich - hollywoodzkich - chwytow, by wydobyc z historii to, czego w niej nie ma, historii, powtorzmy raz jeszcze, fascynujacej bez koloryzacji...
- wlasciwie to chyba przydaloby sie jakies podsumowanie --
ale i tak jest swietnie. jeden z lepszych tekstow w tym roku. truman fascynowal i fascynuje (marze o jego zdjeciu z okladki "innych glosow, innych scian" z 1948! absolutnie...!), a "z zimna krwia", jego chyba najlepsze i najdoskonalsze dzielo (w przypadku tworcow tego formatu boje sie tworzyc statystyki), choc napisane zupelnie innym stylem niz doskonale nowele i opowiadania, to ksiazka, do ktorej mozna wracac i wracac bez konca. arcydzielo. a o arcydzielach nie pisze sie najlatwiej. "good job, man".
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Recenzja ksiazki "5 Tajnikow Warsztatu Filmowego":
http://www.film.org.pl/ksiazki/warsztat_filmowy/ksiazka.html
Autor: ADI
A L () E E N

Odpowiedz
książka rzeczywiście bardzo dobra, ale osobiście polecam 'Reżyseria filmowa. Ujecie po ujęciu' Katza - jak dla mnie absolutny numer 1 na liście książek o zacięciu warsztatowym.

Odpowiedz
Mental napisał(a):książka rzeczywiście bardzo dobra, ale osobiście polecam 'Reżyseria filmowa. Ujecie po ujęciu' Katza - jak dla mnie absolutny numer 1 na liście książek o zacięciu warsztatowym.
widmunio

Odpowiedz
Recenzja filmu "Hiena":
http://www.film.org.pl/prace/hiena.html
Autor: FIDEL

Recenzja książki "5 tajników warsztatu filmowego":
http://www.film.org.pl/ksiazki/warsztat_filmowy/ksiazka.html
Autor: ADI

Recenzja filmu "Ślicznotka z Memphis":
http://www.film.org.pl/prace/slicznotka_z_memphis.html
Autor: DEJNA
"It's alive!"

Odpowiedz
DUX napisał(a):Recenzja filmu "Hiena":
http://www.film.org.pl/prace/hiena.html
Autor: FIDEL
fidel sie rozkreca w dosyc dobrym kierunku jak na moj gust - wstep pochwalic publicznie wypada

Odpowiedz
Sądzę, że mogłoby być troszku więcej nastrojowego klimatu...

Odpowiedz
Fidel napisał(a):Jasnym wydaję się być fakt, że tak nietypowy dla naszej rodzimej kinematografii gatunek oceniany będzie dużo krytyczniej aniżeli dość popularny, a doskonale pasujący do filmowej konwencji dramat.

autor nie wie, co pisze :) horror to najpopularniejszy gatunek w polskim kinie. niemal każdy polski projekt to topowy horror - dla widza.

ps: pytanie do szefa szefów Duxa - kiedy mój super przenikliwy i zajebiście humorystyczny tekst zawiśnie na stronie, żebym mógł zawołać mame i pokazac, jaki to jej syn jest uzdolniony? :)

Odpowiedz
Właściwie, to tekst już wisi. ;) Czeka tylko na premierę. :)

Co Wy wszyscy tacy niecierpliwi? :)

Odpowiedz
spoko, mental, ja sie mojego following doczekalam ;p

Odpowiedz
a kiedy zawiśnie mój mega-tekścior, którego jeszcze nie skończyłem? :twisted:
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon