Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,540
Liczba wątków: 67
Beowulf napisał(a):A o czym Deina napisała? O muzyce? Uchwyciła sedno filmu, tylko że w innej formie. Co w tym złego?
heh, dopiero teraz zwróciłem na to uwagę - faktycznie zarzut odnośnie recki Dei jest dziwny, bo to w końcu impresja, opowieść o filmowej opowieści, a nie zwykła recenzja. No i gdzie tam są niby jakieś błędy stylistyczne czy językowe, to nie wiem :|
17-01-2010, 18:26
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Jakuzzi napisał(a):A co jeszcze laczy oba te filmy procz tego, ze glowny bohater to weteran wojenny?
(Swoja droga - przydaloby sie wyodrebnic watek).
Degrengolada na ulicy + emeryt robi porządki u siebie na dzielni, yo + zmarła mu żona (i po niej nie ma już właściwie nikogo).
17-01-2010, 18:31
Stały bywalec
Liczba postów: 4,277
Liczba wątków: 61
Artykuł "Historia pewnej przyjaźni - Maklakiewicz i Himilsbach":
http://www.film.org.pl/prace/historia_przyjazni.html
Autor: SYZYF
Recenzja filmu "Raj dla par":
http://www.film.org.pl/prace/raj_dla_par.html
Autor: Radosław Pisula - GAMART (gościnnie)
"It's alive!"
18-01-2010, 23:01
pernikovy tatko
Liczba postów: 3,385
Liczba wątków: 30
DUX napisał(a):Artykuł "Historia pewnej przyjaźni - Maklakiewicz i Himilsbach":
http://www.film.org.pl/prace/historia_przyjazni.html
Autor: SYZYF
Od siebie dodam, że Himilsbach urodził się w mojej okolicy- w Mińsku Mazowieckim, gdzie od jakichś 2 lat organizują festiwal na jego cześć.
Cytat:Jan Himilsbach: Jest Zdzisiek?
Czesława Maklakiewicz: Ależ panie Janku, przecież umarł! Był pan przecież na pogrzebie...
Jan Himilsbach: Wiem, kurwa... ale nie mogę się z tym pogodzić...
Kultowy cytat.
I bardzo dobry artykuł syzyfa swoją drogą.
18-01-2010, 23:10
Oksytocyna
Liczba postów: 2,199
Liczba wątków: 1
Phlogiston2 napisał(a):Kultowy cytat.
Kultowy to ten o intelektualistach. ;)
22.04.2011
18-01-2010, 23:21
pernikovy tatko
Liczba postów: 3,385
Liczba wątków: 30
Ten który Adi ma w stopce? :wink:
Popularny jest też ten o wywiadach:
W ciągu całego swojego życia udzieliłem 200 wywiadów. W każdym mówiłem co innego; no bo ile razy można pierdolić to samo?
Zainteresowanych "Marcelem Proustem z pod piwnej budki" polecam
dokument Stanisława Manturzewskiego HIMILSBACH. PRAWDY, BUJDY, CZARNE DZIURY
18-01-2010, 23:30
DUX napisał(a):Recenzja filmu "Raj dla par":
http://www.film.org.pl/prace/raj_dla_par.html
Autor: Radosław Pisula - GAMART (gościnnie)
Cytat:miłą muzykę debiutującego w Hollywood i Oscarowego A. R. Rahmana
to nie jest jego debiut hollywoodzki :)
19-01-2010, 01:37
Ninja Dinozaur
Liczba postów: 258
Liczba wątków: 0
Cytat:to nie jest jego debiut hollywoodzki :)
Tak? Hmm... to w czym debiutowal? Bije się w pierś, bo kompozytorzy to nie jest mój konik i byłem przkonany, że to właśnie teraz był ten jego stricte Hollywoodzki debiut [bo Slumdog i Elizabeth takie bardzo Hollywoodzkie nie sa].
"Imagine that you could save a family by sacrificing a child... but that you had to explain it to the child. What would you say?" - Black Bolt
19-01-2010, 13:21
Początkujący
Liczba postów: 3
Artykuł "Historia pewnej przyjaźni - Maklakiewicz i Himilsbach"
Część zdań jest żywcem ściągnięta z biografii Himilsbacha z Wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Himilsbach
19-01-2010, 16:01
Gamart napisał(a):bo Slumdog i Elizabeth takie bardzo Hollywoodzkie nie sa
a jednak właśnie to drugie (bo Slumdog jest europejski) :)
Ale jeśli przyjąć, że nie robił jej sam, to niech będzie, że ten debiut jest dopiero teraz :)
19-01-2010, 19:14
Nowy
Liczba postów: 56
Informacje zamieszczone w pracy pochodzące z Wikipedii, to są encyklopedyczne dane o Himilsbachu ( data i miejsce urodzenia, wykonywane zawody itp, itd- podane w formie w jakiej występują, bo to są suche fakty, najmniej istotne dla całości). Z tego co zauważyłem nie są podawane ( lub bardzo rzadko) bibliografie i źródła w innych pracach klubowiczów.
19-01-2010, 21:13
Początkujący
Liczba postów: 3
syzyf napisał(a):Informacje zamieszczone w pracy pochodzące z Wikipedii, to są encyklopedyczne dane o Himilsbachu ( data i miejsce urodzenia, wykonywane zawody itp, itd- podane w formie w jakiej występują, bo to są suche fakty, najmniej istotne dla całości). Z tego co zauważyłem nie są podawane ( lub bardzo rzadko) bibliografie i źródła w innych pracach klubowiczów.
Nie mówię tutaj o dacie urodzenia etc. Tylko o całych zdaniach wykorzystanych w pracy, w żaden sposób nie zmienionych. Teksty na wiki są na wolnej licencji (konkretnie na CC-BY-SA 3.0) i można z nich korzystać pod warunkiem podania źródła tj, Wikipedii - inaczej jest po prostu łamanie licencji.
19-01-2010, 21:31
Nowy
W takim razie wszyscy łamiemy prawo umieszczając zdjęcia z filmów w tekstach i nie podając ich źródła...? Najlepiej będzie jeśli Dux się wypowie w tej sprawie. Nie mam zamiaru się przed tobą usprawiedliwiać.
19-01-2010, 21:40
Stan Marsh
Liczba postów: 2,163
Liczba wątków: 11
Flatron napisał(a):Nie mówię tutaj o dacie urodzenia etc. Tylko o całych zdaniach wykorzystanych w pracy, w żaden sposób nie zmienionych.
Czy mógłbyś podać jakieś przykłady?
19-01-2010, 21:46
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,438
Liczba wątków: 4
syzyf napisał(a):Z tego co zauważyłem nie są podawane ( lub bardzo rzadko) bibliografie i źródła w innych pracach klubowiczów.
Powaznie? Kto by pomyslal...
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
20-01-2010, 00:19
thug life
Liczba postów: 839
Liczba wątków: 8
Karol napisał(a):Flatron napisał(a):Nie mówię tutaj o dacie urodzenia etc. Tylko o całych zdaniach wykorzystanych w pracy, w żaden sposób nie zmienionych.
Czy mógłbyś podać jakieś przykłady?
Praca z KMF:
Najbardziej prawdopodobne fakty z życia Jana Himilsbacha można wyłowić z jego własnych opowiadań. Urodził się on w biednej rodzinie i dorastał w otoczeniu ludzi z marginesu - ich właśnie utrwalał później w swych opowiadaniach i takie role zazwyczaj przyznawano mu w filmach. W 1947 roku, mając 16 lat, trafił do więzienia. Odzyskawszy wolność zaczął przyuczać się do zawodu kamieniarza w Strzegomiu. Jako kamieniarz pracował na Powązkach i w owym czasie wykuł napis na płycie nagrobnej Marka Hłaski (był również inicjatorem sprowadzenia zwłok pisarza do Polski), twórczości którego był entuzjastą. W ciągu swojego życia, zanim rozpoczął karierę literacką, pracował jeszcze jako górnik, piekarz, ślusarz i palacz na statkach. W międzyczasie uczył się na Uniwersyteckim Studium Przygotowawczym. Później w Wojewódzkim Uniwersytecie Marksizmu - Leninizmu. W 1956 roku ponownie podjął pracę jako kamieniarz, na warszawskich Powązkach, gdzie pracował do roku 1968.
Wikipedia:
Najbardziej prawdopodobne fakty z życia Jana Himilsbacha można wyłowić z jego własnych opowiadań. Urodził się on w biednej rodzinie i dorastał w otoczeniu ludzi z marginesu â ich właśnie utrwalał później w swych opowiadaniach i takie role zazwyczaj przyznawano mu w filmach. W 1947 roku, mając 16 lat, trafił do więzienia. Odzyskawszy wolność zaczął przyuczać się do zawodu kamieniarza w Strzegomiu. Jako kamieniarz pracował na Powązkach i w owym czasie wykuł napis na płycie nagrobnej Marka Hłaski (był również inicjatorem sprowadzenia zwłok pisarza do Polski). W ciągu swojego życia, zanim rozpoczął karierę literacką, pracował jeszcze jako górnik, piekarz, ślusarz i palacz na statkach. Tę ostatnią pracę podjął m.in. w 1951 roku, po przyjeździe z Gdańska do Warszawy, gdzie zatrudnił się w Żegludze Śródlądowej na Wiśle. W międzyczasie uczył się na Uniwersyteckim Studium Przygotowawczym, później w Wojewódzkim Uniwersytecie Marksizmu-Leninizmu. Od 1956 roku ponownie podjął pracę jako kamieniarz, na warszawskich Powązkach, gdzie pracował do roku 1968.
;-)
20-01-2010, 00:39
Stały bywalec
Ja tez czasem biore jakies informacje z Wikipedii i innych zrodel, ale jak
biore je zywcem to daje cudzyslow, zeby bylo wiadomo, ze to NIE moje slowa,
a takze daje informacje gdzies na dole tekstu, ze korzystalem z takiego albo
takiego zrodla. Czesto tez biore informacje z jakichs stron, ale pisze je własnymi słowami
- wowczas albo daje link na dole strony do zrodla, albo nie, bo w końcu skądś zaczerpnąłem tylko suchą informację, suchy fakt. Jednakze w przypadku, gdzie kilka zdan jest praktycznie przeklejona z Wikipedii, domagam się, zeby te fragmenty NIE wygladaly jak slowa Syzyfa, bo na takowe teraz wyglądają, tylko przywolany cytat. Po pierwsze więc na dole tekstu proszę dodać ŹRÓDŁO, po drugie wklejony żywcem z Wikipedii fragment wziąć w cudzysłów, bo tak się do cholery w cywilizowanym świecie robi. Nie można sobie ot tak w środek własnego tekstu jebnąć bloku kilku zdań "skądś" indziej i tego nie oznaczyć.
I w dobrym tonie byłoby NIE dyskutować, nie fisiować i nie bronić ślepo kolegi klubowego, bo nasi czytelnicy mają rację i KROPKA! Proszę powiedzieć sorry, mój błąd, głupia pomyłka, niedopatrzenie i wprowadzić w tekście stosowne zmiany o których napisałem, zamiast powtarzać automatycznie NIE, jestem niewinny, i wymyślac jakieś obronne argumenty z kosmosu, jak nasi politycy i cały skorumpowany i zakłamany świat ;)
"It's alive!"
20-01-2010, 01:03
Agent Mossadu
Liczba postów: 32,438
Liczba wątków: 4
Mnie tylko ciekawi dlaczego Syzyf wylecial z tym brakiem zrodel/przypisow w niektorych z naszych tekstow - gdzie na Tyra, gdzie?! ;)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
20-01-2010, 01:12
Nowy
Wprowadziłem w tekście stosowne zmiany i wysłałem do korekty. Przepraszam za błąd z mojej strony.
20-01-2010, 03:33
Stały bywalec
Jak dla mnie sprawa wikipedii jest zamknięta. Dirk wieczorem wprowadzi do tekstu stosowne informacje. Tymczasem gratuluję Syzyfowi miejsca na stronie głównej Wykopu!
http://www.wykop.pl - nieczęsto pojawiają się tam teksty KMF, tym większe brawa ;)
"It's alive!"
20-01-2010, 10:40
|