13-03-2008, 12:41
|
NOWOŚCI NA STRONIE
|
|
Ja chciałem zwrócić na jedną rzecz uwagę. Duże screeny są fajne. Ale w ilości dwóch na recenzję. Recenzja, która ze zdjęciami waży 700 kB albo więcej, to imho za dużo. Bo czy ktoś przeczyta, czy nie, ale jednak kliknie, to u nas na liczniku bije kolejne + 700 kB. A licznik bije szybko, a za nadwyżki transferu trzeba płacić. To smutne, ale niestety prawdziwe. Ja nie mówię, że dużo zdjęć / duże zdjęcia to źle. Ale żeby to było z głową. Jeśli zdjęcia mają być tylko ozdobnikiem, to moim zdaniem powinny być nie za duże i nie za ciężkie. Dlatego ja w 90% obróbek daję po dwa małe zdjęcia w linii, a jeśli okazjonalnie daję po jednym w linii, to w małej ilości, oraz staram się je maksymalnie przyciąć w pionie, a czasem przy zapisie dać większą kompresję.
Sam nie jestem do takiego wykorzystania zdjęć przekonany, zwłaszcza na początku IMHO jest za dużo grafiki w stosunku do tekstu.
Wraz z tekstem dostałem zdjęcia do obróbki, wraz z podpisami, po jednym na każdą przerwę między akapitami. Na początku miałem pomysł, żeby nie wstawiać ich na całej szerokości, tylko walnąć po prawej w ten deseń: http://film.org.pl/prace/to_nie_jest_kraj_dla_starych_ludzi_3p.html Mental wolał, żeby podobnie, jak np w tekście o HBO zrobić je przez całą szerokość, podesłał mi fotki, no i efekt jest taki jak widzicie, za chwilę zamienię je na te podesłane przez Mierzwiaka, postaram się, żeby były w pionie jak najmniejsze zobaczymy. 13-03-2008, 15:33 Beowulf napisał(a):Ale ja nie mam wąsów... :/ ale miałeś :P ten podział Gonzo fajny, lepszy
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 13-03-2008, 16:03 Great Gonzo napisał(a):Wraz z tekstem dostałem zdjęcia do obróbki, wraz z podpisami, po jednym na każdą przerwę między akapitami. Na początku miałem pomysł, żeby nie wstawiać ich na całej szerokości, tylko walnąć po prawej w ten deseń: To jest dobry patent na obrobki. Ale jeszcze lepiej by taki schemat wygladal, jesli zdjecia wstawiane bylyby raz z prawej, raz z lewej strony. 13-03-2008, 16:19 Jakuzzi napisał(a):To jest dobry patent na obrobki. Ale jeszcze lepiej by taki schemat wygladal, jesli zdjecia wstawiane bylyby raz z prawej, raz z lewej strony.Patent byłby dobry, gdyby się dało w jednolity i sensowny sposób ustawiać odległości pomiędzy fotką a tekstem. Od biedy da się to robić, ale przeglądarki w różny sposób to rozumieją. W przykładzie podanym przez Gonzo, nie wygląda to niestety najlepiej. Czasem to obchodziłem w inny, dość pracochłonny sposób (obrazki bez ramek, marginesy zawiera już sam obrazek): http://film.org.pl/prace/zodiak_artykul/roz1.html http://film.org.pl/prace/alien_planet.html 13-03-2008, 16:28
Nie e e. Muszę zaprotestować, nie wiem jak inni ale nie cierpię takiego rozmieszczenia zdjęć w tekście. Najlepsze są co jakiś czas dwa zdjęcia w linijce, lub jedno większe.
13-03-2008, 16:30
I ja także wolę takie rozwiązanie (dwa zdjęcia w linii). Prostsze w kodzie, przewidywalne w efekcie, a przy tym estetyczne. Ale do niektórych analiz, artykułów, tekstów innych niż recenzje, trzeba niekiedy szukać innych rozwiązań.
13-03-2008, 16:34
Domyslam sie, ze te drugie rozwiazanie jest bardziej pracochlonne. Ale wydaje mi sie jednoczesnie, ze taki rozklad tekstu jest mniej uciazliwy dla oka czytelnika.
13-03-2008, 16:37
Dla mnie najlepsze rozwiązanie byłoby takie: zdjęcia ułożone tak jak w pomyśle Gonza(ewentualnie przesunąć kilka na inną stronę) i zrobić tak, żeby się one powiększały po kliknięciu tak jak w tekscie o 50 prawdach Transformersów. Kilobajty zabierałby tylko ten kto na nie kliknie, a nie każdy to otworzy recenzje.
Co do samej recenzji to znalazłem jedną literówkę. W tekscie jest Kelly Mcdonald, a w obsadzie Kelly Macdonald. 13-03-2008, 16:56
A więc, tak:
Podmieniłem zdjęcia na te lepszej jakości, odrobinę je jeszcze przycinając: http://film.org.pl/prace/to_nie_jest_kraj_dla_starych_ludzi_3.html Wygląda to już chyba nieźle, jedynie w "Kultowym twardzielu z giwerą" mało jest giwery, ale taki obrazek dostałem, ciąłem go od góry. Podobnie w obrazku z bukietem, ale można zmienić podpisy. Rozmiar całości też nie jest straszliwy (~200kb) Więc wolałbym już przy tej wersji zostać, jeśli tylko zostanie zaakceptowana przez Mentala, a przede wszystkim przez Duxa, zrobić ostatni szlif, posprzątać niepotrzebne pliki na serwerze i mieć już to z głowy. Co różnych wersji obróbek -wersja z dwoma obrazkami co akapit, wymagała by rezygnacji z zamysłu autora, poza tym obrazków byłoby strasznie dużo -wersji z zoomem się nie podejmę, nie mam czasu kombinować ze skryptami, zresztą walidator po zapodaniu mu strony o Transach pluje się jak głupi 13-03-2008, 17:17 Great Gonzo napisał(a):Rozmiar całości też nie jest straszliwy (~200kb) Z całym szacunkiem...jest. 13-03-2008, 17:21 Great Gonzo napisał(a):A więc, tak:Jest cacy. Tak trzymać! Great Gonzo napisał(a):Rozmiar całości też nie jest straszliwy (~200kb)Nie jest. Nie słuchaj D'mooNa. ;) Great Gonzo napisał(a):Więc wolałbym już przy tej wersji zostać, jeśli tylko zostanie zaakceptowana przez Mentala, a przede wszystkim przez Duxa, zrobić ostatni szlif, posprzątać niepotrzebne pliki na serwerze i mieć już to z głowy.Możesz zacząć sprzątanie, wierz mi na słowo - jest bardzo dobrze. Great Gonzo napisał(a):-wersja z dwoma obrazkami co akapit, wymagała by rezygnacji z zamysłu autora, poza tym obrazków byłoby strasznie dużoCzasem zamysł autora trzeba mocno weryfikować. :) Poza tym, jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. A w sumie oprawcy też chcą mieć troszkę łatwiej niż trudniej. :) Great Gonzo napisał(a):-wersji z zoomem się nie podejmę, nie mam czasu kombinować ze skryptami, zresztą walidator po zapodaniu mu strony o Transach pluje się jak głupiTak jest. I ja. 13-03-2008, 17:23
Jedna rzecz (niezwiazana zarowno z merytoryczna, jak i wizualna strona pracy) mnie nurtuje w zwiazku z tekstem Mentala. O co chodzi z tymi podpisami pod zdjeciami? ;) Wydaje sie niepotrzebne, a powiedzialbym nawet, ze... obciachowe. ;)
13-03-2008, 17:39
Ja myślę, że chłopcy zatęsknili za oldskulem i magazynami growymi z lat 90. ;) Wtedy to było cool :P
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie
13-03-2008, 17:42
jeszcze raz podziękowania dla Gonzo za cierpliwość i Mierzwiaka za screeny.
a podpisy maja być, bo mi sie podobają - sam je wymyśliłem dla czystej hecy:) kropka:) 13-03-2008, 22:05
No niby wszystko glanc, ale oldskulu ciągle jest. Chyba że to nie błąd.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie. Bodie: Thought you said it was getting warmer. Poot: The world goin' one way, people another yo'. 13-03-2008, 22:26
Mam jeden spory zarzut w stosunku do tekstu o serialach HBO. Jakim sposobem wymieniajac takie tytuly jak Rodzina Soprano, 6 Feet Under czy Rome, autor mogl pominac kultowe, niezapomniane Opowiesci z Krypty? Wbrew powszechnej opinii to nie byla produkcja Polsatu :) Brak tej pozycji na liscie bardzo boli, zwlaszcza, ze byl to jeden z najwiekszych sukcesow stacji - 6 sezonow, dziesiatki gwiazd ktore sie przez nie przewinely (dosc wspomniec Arniego, Buscemiego,Pitta,Hanksa czy Pesciego...). Rozumiem, ze ma to byc artykul o dzielach najnowszych (tych ktore przyczynily sie do "renesansu telewizji") ale jak mozna pominac takiego klasyka? Braki w wiedzy czy skleroza?
Ostatnio obejrzane:
TDK - 8/10 jako film, 10/10 jako Batman Once Upon A Time In America - 11/10 Alien^3 - 9+/10 | 11/10 (se) Heat - 11/10 14-03-2008, 16:55 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| BŁĘDY, literówki, omsknięcia, potknięcia na stronie KMF | DUX | 1,039 | 200,764 |
03-12-2021, 00:04 Ostatni post: Norton |
|
| Krótka piłka na stronie KMF | desjudi | 52 | 19,413 |
29-08-2012, 15:17 Ostatni post: desjudi |
|
| RELACJE Z FESTIWALI NA STRONIE KMF - WĄTEK DO WYŻYWANIA SIĘ | Beowulf | 26 | 10,190 |
20-07-2008, 13:53 Ostatni post: simek |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |