NOWOŚCI NA STRONIE
Ja chciałem zwrócić na jedną rzecz uwagę. Duże screeny są fajne. Ale w ilości dwóch na recenzję. Recenzja, która ze zdjęciami waży 700 kB albo więcej, to imho za dużo. Bo czy ktoś przeczyta, czy nie, ale jednak kliknie, to u nas na liczniku bije kolejne + 700 kB. A licznik bije szybko, a za nadwyżki transferu trzeba płacić. To smutne, ale niestety prawdziwe. Ja nie mówię, że dużo zdjęć / duże zdjęcia to źle. Ale żeby to było z głową. Jeśli zdjęcia mają być tylko ozdobnikiem, to moim zdaniem powinny być nie za duże i nie za ciężkie. Dlatego ja w 90% obróbek daję po dwa małe zdjęcia w linii, a jeśli okazjonalnie daję po jednym w linii, to w małej ilości, oraz staram się je maksymalnie przyciąć w pionie, a czasem przy zapisie dać większą kompresję.

Odpowiedz
Sam nie jestem do takiego wykorzystania zdjęć przekonany, zwłaszcza na początku IMHO jest za dużo grafiki w stosunku do tekstu.

Wraz z tekstem dostałem zdjęcia do obróbki, wraz z podpisami, po jednym na każdą przerwę między akapitami. Na początku miałem pomysł, żeby nie wstawiać ich na całej szerokości, tylko walnąć po prawej w ten deseń:

http://film.org.pl/prace/to_nie_jest_kraj_dla_starych_ludzi_3p.html

Mental wolał, żeby podobnie, jak np w tekście o HBO zrobić je przez całą szerokość, podesłał mi fotki, no i efekt jest taki jak widzicie, za chwilę zamienię je na te podesłane przez Mierzwiaka, postaram się, żeby były w pionie jak najmniejsze zobaczymy.

Odpowiedz
Beowulf napisał(a):Ale ja nie mam wąsów... :/

ale miałeś :P
ten podział Gonzo fajny, lepszy
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Great Gonzo napisał(a):Wraz z tekstem dostałem zdjęcia do obróbki, wraz z podpisami, po jednym na każdą przerwę między akapitami. Na początku miałem pomysł, żeby nie wstawiać ich na całej szerokości, tylko walnąć po prawej w ten deseń:

To jest dobry patent na obrobki. Ale jeszcze lepiej by taki schemat wygladal, jesli zdjecia wstawiane bylyby raz z prawej, raz z lewej strony.

Odpowiedz
wIDMO

Odpowiedz
Jakuzzi napisał(a):To jest dobry patent na obrobki. Ale jeszcze lepiej by taki schemat wygladal, jesli zdjecia wstawiane bylyby raz z prawej, raz z lewej strony.
Patent byłby dobry, gdyby się dało w jednolity i sensowny sposób ustawiać odległości pomiędzy fotką a tekstem. Od biedy da się to robić, ale przeglądarki w różny sposób to rozumieją. W przykładzie podanym przez Gonzo, nie wygląda to niestety najlepiej.

Czasem to obchodziłem w inny, dość pracochłonny sposób (obrazki bez ramek, marginesy zawiera już sam obrazek):

http://film.org.pl/prace/zodiak_artykul/roz1.html
http://film.org.pl/prace/alien_planet.html

Odpowiedz
Nie e e. Muszę zaprotestować, nie wiem jak inni ale nie cierpię takiego rozmieszczenia zdjęć w tekście. Najlepsze są co jakiś czas dwa zdjęcia w linijce, lub jedno większe.

Odpowiedz
I ja także wolę takie rozwiązanie (dwa zdjęcia w linii). Prostsze w kodzie, przewidywalne w efekcie, a przy tym estetyczne. Ale do niektórych analiz, artykułów, tekstów innych niż recenzje, trzeba niekiedy szukać innych rozwiązań.

Odpowiedz
Domyslam sie, ze te drugie rozwiazanie jest bardziej pracochlonne. Ale wydaje mi sie jednoczesnie, ze taki rozklad tekstu jest mniej uciazliwy dla oka czytelnika.

Odpowiedz
Dla mnie najlepsze rozwiązanie byłoby takie: zdjęcia ułożone tak jak w pomyśle Gonza(ewentualnie przesunąć kilka na inną stronę) i zrobić tak, żeby się one powiększały po kliknięciu tak jak w tekscie o 50 prawdach Transformersów. Kilobajty zabierałby tylko ten kto na nie kliknie, a nie każdy to otworzy recenzje.

Co do samej recenzji to znalazłem jedną literówkę. W tekscie jest Kelly Mcdonald, a w obsadzie Kelly Macdonald.

Odpowiedz
A więc, tak:

Podmieniłem zdjęcia na te lepszej jakości, odrobinę je jeszcze przycinając:

http://film.org.pl/prace/to_nie_jest_kraj_dla_starych_ludzi_3.html

Wygląda to już chyba nieźle, jedynie w "Kultowym twardzielu z giwerą" mało jest giwery, ale taki obrazek dostałem, ciąłem go od góry. Podobnie w obrazku z bukietem, ale można zmienić podpisy.

Rozmiar całości też nie jest straszliwy (~200kb)

Więc wolałbym już przy tej wersji zostać, jeśli tylko zostanie zaakceptowana przez Mentala, a przede wszystkim przez Duxa, zrobić ostatni szlif, posprzątać niepotrzebne pliki na serwerze i mieć już to z głowy.

Co różnych wersji obróbek

-wersja z dwoma obrazkami co akapit, wymagała by rezygnacji z zamysłu autora, poza tym obrazków byłoby strasznie dużo

-wersji z zoomem się nie podejmę, nie mam czasu kombinować ze skryptami, zresztą walidator po zapodaniu mu strony o Transach pluje się jak głupi

Odpowiedz
Great Gonzo napisał(a):Rozmiar całości też nie jest straszliwy (~200kb)

Z całym szacunkiem...jest.

Odpowiedz
Great Gonzo napisał(a):A więc, tak:
Podmieniłem zdjęcia na te lepszej jakości, odrobinę je jeszcze przycinając:
http://film.org.pl/prace/to_nie_jest_kraj_dla_starych_ludzi_3s.html
Jest cacy. Tak trzymać!

Great Gonzo napisał(a):Rozmiar całości też nie jest straszliwy (~200kb)
Nie jest. Nie słuchaj D'mooNa. ;)

Great Gonzo napisał(a):Więc wolałbym już przy tej wersji zostać, jeśli tylko zostanie zaakceptowana przez Mentala, a przede wszystkim przez Duxa, zrobić ostatni szlif, posprzątać niepotrzebne pliki na serwerze i mieć już to z głowy.
Możesz zacząć sprzątanie, wierz mi na słowo - jest bardzo dobrze.

Great Gonzo napisał(a):-wersja z dwoma obrazkami co akapit, wymagała by rezygnacji z zamysłu autora, poza tym obrazków byłoby strasznie dużo
Czasem zamysł autora trzeba mocno weryfikować. :) Poza tym, jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. A w sumie oprawcy też chcą mieć troszkę łatwiej niż trudniej. :)

Great Gonzo napisał(a):-wersji z zoomem się nie podejmę, nie mam czasu kombinować ze skryptami, zresztą walidator po zapodaniu mu strony o Transach pluje się jak głupi
Tak jest. I ja.

Odpowiedz
Jedna rzecz (niezwiazana zarowno z merytoryczna, jak i wizualna strona pracy) mnie nurtuje w zwiazku z tekstem Mentala. O co chodzi z tymi podpisami pod zdjeciami? ;) Wydaje sie niepotrzebne, a powiedzialbym nawet, ze... obciachowe. ;)

Odpowiedz
Wersja już przeniesiona pod

http://film.org.pl/prace/to_nie_jest_kraj_dla_starych_ludzi_3.html

Odpowiedz
Ja myślę, że chłopcy zatęsknili za oldskulem i magazynami growymi z lat 90. ;) Wtedy to było cool :P
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
jeszcze raz podziękowania dla Gonzo za cierpliwość i Mierzwiaka za screeny.

a podpisy maja być, bo mi sie podobają - sam je wymyśliłem dla czystej hecy:) kropka:)

Odpowiedz
No niby wszystko glanc, ale oldskulu ciągle jest. Chyba że to nie błąd.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Zapomniałem, zaraz to poprawię:)

Odpowiedz
Mam jeden spory zarzut w stosunku do tekstu o serialach HBO. Jakim sposobem wymieniajac takie tytuly jak Rodzina Soprano, 6 Feet Under czy Rome, autor mogl pominac kultowe, niezapomniane Opowiesci z Krypty? Wbrew powszechnej opinii to nie byla produkcja Polsatu :) Brak tej pozycji na liscie bardzo boli, zwlaszcza, ze byl to jeden z najwiekszych sukcesow stacji - 6 sezonow, dziesiatki gwiazd ktore sie przez nie przewinely (dosc wspomniec Arniego, Buscemiego,Pitta,Hanksa czy Pesciego...). Rozumiem, ze ma to byc artykul o dzielach najnowszych (tych ktore przyczynily sie do "renesansu telewizji") ale jak mozna pominac takiego klasyka? Braki w wiedzy czy skleroza?
Ostatnio obejrzane:
TDK - 8/10 jako film, 10/10 jako Batman
Once Upon A Time In America - 11/10
Alien^3 - 9+/10 | 11/10 (se)
Heat - 11/10

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon