NOWOŚCI NA STRONIE
Des - klasa!

Za to recka Ciuńka jest imho słaba. I nie chodzi tu o to, że mi się "Zdarzenie" podobało i że zwróciliśmy uwagę na zupełnie inne aspekty filmu, ale o jej styl (no offence, mate!). W sumie może to jednak jest kwestia mojego podejścia do Shyamalana, bo irytuje mnie nazywanie jego filmów horrorami (a już na pewno "Zdarzenie" w tę szufladkę gatunkową nie może trafić) i w ogóle dosyć pobieżne zajmowanie się jego filmami. Niemniej recka "Zdarzenia" wydaje mi się naprędce ułożoną listą wg. wzoru nie, nie, nie, nie, hmm, a jednak, tak, tak.
Mam nadzieję, że autor nie weźmie tego do siebie, może innym się ten tekst spodoba, no i z pewnością zdążymy jeszcze podyskutować na list-serverze o najnowszym filmie Shyamalana. :)

P.S. Przywoływanie opinii z RT jest imho zawsze pomysłem chybionym, chyba że to tylko ja tak mam, że w połowie przypadków nie zgadzam się z ich ocenami? :)
P.S.2 Kilka błędów merytorycznych - Eliott nie jest nauczycielem z Nowego Jorku tylko z Filadelfii; pewny nie jestem, ale wydaje mi się, że Julian jest najlepszym przyjacielem Eliotta, nie jego bratem, chyba że usłyszałem 'best friend' a chodziło o bycie drużbą, niemniej na IMDb nie ma nazwiska, a gdyby Julian był bratem, byłoby to zaznaczone; "Zdarzenie", jak już wspomniałem, horrorem nie jest nawet z definicji.
KMF - Follow your dream to fly
-----------------------------
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
Za wszystkie błędy przepraszam i szczerze żałuję (choć jestem niemal pewien, że Julian był bratem Elliota), a co do stylu recenzji - czekam na dalsze opinie. Dopiero się wyrabiam w tej branży i każda konstruktywna krytyka mile widziana ;)

Odpowiedz
Mnie się jednak wydaje, że jest bratem...

A co do recenzji samej w sobie, moim zdaniem staruszka pustelniczka to najmocniejszy aspekt filmu i Buckley chyba jako jedyna zagrała w tym filmie.
[Obrazek: http://www.sloganizer.net/en/image,Eorath,blue,white.png]
From ghoulies and ghosties
And long-leggedy beasties
And things that go bump in the night,
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
tomashec napisał(a):proponowalbym duzy plakat do "kanalu". szkoda dobrego tekstu desa tylko na wzmianke tekstowa na stronie glownej.
a ja proponowalabym wzmianke tekstowa o "swicie zywych trupow" hopsa:). plakat tez by kiedys nie zaszkodzil.
oczywiscie chodzi nam o to samo :)
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Do remake Świtu postaram się dziś wrzucić duży plakat, a co do Kanału, to jeśli mi ktoś znajdzie ŁADNY i SENSOWNY plakat do tego filmu, to też dam na główną. Tylko naprawdę proszę o ładny plakat, a nie "to coś" co na google można znaleźć. Nie zapaskudzę strony głównej takim plakatem ;)
"It's alive!"

Odpowiedz
[Obrazek: poster200on8.jpg]

Masz na myśli ten?
Jest zajebisty.

Odpowiedz
DUX napisał(a):Do remake Świtu postaram się dziś wrzucić duży plakat
ale na liscie wciaz aktualizacje dzialow sa olewane :(
a byloby dynamiczniej, bez postojow, i ludzie by widzieli, ze cos sie dzieje - sledzenie ruchomych ikonek nie jest dla kazdego :(

Odpowiedz
A taki plakat?

[Obrazek: kanal.jpg]

Tu jest sporo plakatów: http://www.filmweb.pl/f1117/Kana%C5%82,1957/plakaty

Odpowiedz
mi nie wchodzi

Odpowiedz
Mnie też nie...
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
Eorath napisał(a):Mnie się jednak wydaje, że jest bratem...

W pewnym momencie Elliot zwraca się do Juliana - 'you're my best friend'. Tego jestem pewien, nie jestem pewien jedynie kontekstu, ale nie pamiętam żadnego nawiązania do tego, że są braćmi. :)
KMF - Follow your dream to fly
-----------------------------
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
Nie będę się z Tobą sprzeczać :)
Good Lord, deliver us!

Odpowiedz
My bad. Sprawdziłem na wikipedii i wygląda na to, że wyłożyłem się na całej linii ;P. Zmyliło mnie to, ze mała zwraca się później do żony Elliota "ciociu". Do poprawki.

Odpowiedz
dokładnie Beo, podpisuję się pod nagonką na Ciuńka :twisted:
Zresztą podejście przeciętnego widza do filmów Nighta kapitalnie zawarł on we wstępie, czyli 6 zmysł genialny, a cała reszta to dno, bo wszyscy spodziewali się tego samego :D

Cytat:Mniejsza o to, że żadnej atmosfery zagrożenia w "Zdarzeniu" po prostu nie ma

ok, można nie lubić filmu, ale to stwierdzenie jest jednak pewnym przegięciem - absolutnie nie czułeś tego zagrożenia w żadnej scenie?

Cytat:Jako horror "Zdarzenie" też jest marne.

bo to nie horror :D Tak samo jak Niezniszczalny nie jest filmem akcji, jak niektórzy chcą sądzić, a Osada nie jest thrillerem :D Błagam was :D

Cytat:Właśnie - w pewnym momencie bohaterowie nie mogą jechać żadną z dróg i postanawiają iść piechotą na przełaj, zostawiając na asfalcie dwa samochody terenowe - taki szczegół

widać koleżanka musiała być prawdziwie interesującą osobą do oglądania - gdybyś oglądał film uważnie wiedziałbyś, że dalsza podróż autem (nawet terenowym) nie miała sensu

Cytat:Jednak jedna rzecz nie daje mi spokoju - skoro tytułowe "zdarzenie" obejmowało swoim działaniem wszystkich w okolicy, to dlaczego w niemal każdej takiej scenie znajdzie się jedna osoba, która trzeźwo patrzy na samounicestwianie się innych?

ha! tu myślę, że problem leży w tym, co pokazano w zakończeniu - po odpowiedź zapraszam do odpowiedniego tematu ;)

Aha, Rotten Tomatoes nie jest absolutnie żadnym wyznacznikiem - ta stronka jest nawet gorsza niż IMDB, a z większością jej członków należałoby się rozprawić metodą Jaya i Cichego Boba :twisted:

Teraz będę cisnął Beo, żeby się podjął recki pozytywnej (ja odpadam) - tak dla równowagi ;)

PS. Julian był przyjacielem Elliota - nie byli spokrewnieni
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
beo to ma "willow" napisac, nowosci kinowych dosc;p

Odpowiedz
ojej, Willow - no teraz to się podnieciłem :) Czekam więc :D

a doczepię się jeszcze do wstępu Kanału

Cytat:Pompatyczny wstęp ma swój powód, według mnie niebanalny. Otóż od jakiegoś czasu, przeglądając przeróżne fora internetowe i czytając odważne wypowiedzi nieśmiałych, najczęściej młodocianych, internautów, da się zauważyć przedziwnej jakości niechęć do Wajdy. Bo stary, bo intelektualnie niedołężny, bo filmowo niestety niepełnosprawny (za lektury), bo pazerny (znów za lektury), bo tylko Mistrz dla krytycznych wysłużonych elit i dla samego siebie, bo nudny, bo nie efektowny, bo... i tak dalej, dość rytmicznie i śmiało. A przecież temu człowiekowi należy się pomnik i ulica w każdym mieście, nie mówiąc już o szacunku dla jego nieprzeciętnego talentu! Wzdragam się przed niedopuszczaniem do głosu czegoś takiego jak "gust" - pal go licho sam film, który może się przecież podobać albo nie podobać - ale niejaką zbrodnią jest brak docenienia znaczenia filmów Wajdy; znaczenia w historii kinematografii polskiej.

masz rację, ale pragnę podkreślić słowo: historia. Tak Wajdzie należy się pomnik, ale za jego dawne dokonania, nie za teraźniejsze. Poza tym dzisiejszy Wajda to już nie ten sam Wajda co 20 lat temu, ale wciąż dostaje takie same honory i traktuje się go, jak wszystkowiedzącego mistrza świata. I właśnie o to mam pretensje - co Wajda zrobił to zrobił, ale fakt faktem, że dziś już nie nadaje się na "wieszcza" i wielkiego nieomylnego tego narodu, a za takiego wciąż jest uważany i na takiego nadal się kreuje.

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):dokładnie Beo, podpisuję się pod nagonką na Ciuńka

Kurde. Napisz człowieku, że film ci się nie podobał, podaj powody a i tak fani zjedzą cię z butami :D .

Co do klimatu - autentycznie ani przez chwile nic nie czułem (może poza początkiem).

I tak - lepiej patrzyło się na koleżankę niż na film ;).

Dobra, nie robię wiecej offtopu.

Odpowiedz
widmo butów Ciuńka :D

Odpowiedz
Dobra marudy, plakat Kanału już na głównej, podobnie jak zajawka tekstowa Świtu żywych trupów ;)
"It's alive!"

Odpowiedz
no. nareszcie. dzieki, wodzu.

edit: http://www.film.org.pl/remake/opisy/swit_zywych_trupow.html - "opisy", nie "opis" :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon