NOWOŚCI NA STRONIE
"swiat rozjarza sie nad nami sloncem albo wschodzi luna gwiazd, gdy slyszymy w nim slowo swiecic. grom zaiste lomocze i dudni w przestworzu ogromnym. slowo blogi jest naprawde blogie w brzmieniu, a slowo cisza - ciche".

doniu, dziekuje:)
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
:)
Piękne. A skoro się bawimy słowem polskim, to ja też coś dodam, coś na czasie:

A gdy latem trzmiel grzmi nad trzeszczącym z suchości kwiatem tataraku, szeleszczą liście drzew, to wiesz, że susza wysuszyła las i trzeba mieć się na baczności by ogień nie buchnął jak obuchem w głowę. :)

No dobrze, wiem, wiem, cierpliwość ma swoje granice, a szczegolnie cierpliwość moderatora. :)
"Ludzie biorą mnie za intelektualistę. Chyba dlatego, że noszę okulary" /Woody Allen/

http://www.babkafilmowa.blogspot.com/

Odpowiedz
Recenzja filmu "Orzeł kontra rekin":
http://www.film.org.pl/prace/orzel_vs_rekin.html
Autor: FIDEL

Recenzja filmu "Kung Fu Panda":
http://www.film.org.pl/prace/cannes08/kung_fu_panda.html
Autor: KAROL (to stara recenzja, z Cannes)

Recenzja "Encyklopedii filmu religijnego":
http://www.film.org.pl/ksiazki/encyklopedia_filmu_religijnego/ksiazka.html
Autor: Bartosz Wieczorek (gościnnnie)
"It's alive!"

Odpowiedz
Recenzja 'Orzeł kontra rekin': dlaczego o filmie traktują tylko dwa spośród sześciu akapitów?

Odpowiedz
True, true D.

Ale mnie najbardziej rozwaliła ta wpadka:
"kina ala Hollywood"

Może kina kunegunda Hollywood? :P

Wiem, chamski jestem, takie czasy nastały. 8) 8)
KMF - Follow your dream to fly
-----------------------------
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
a ja uwazam ze fidel pisze coraz lepiej - dobre wrazenie psuja banalne podsumowania (na ogol jest to ostatni akapit). poza tym naszkicowanie pewnego zjawiska w tekscie wcale nie musi go dyskwalifikowac. mi obojetne, czy przy zapowiedzi stoi "recenzja" czy "tekst" po prostu.

Odpowiedz
Witać! ;d

Wcale nie uważam, ze traktują o nim dwa akapity:

1. Wstęp to takie małe podsumowanie filmu, obejrzycie zobaczycie.
2. 2 i 3 mówią o filmie dosłownie.
3. Następnie następuje porównanie z 'Małą Miss', a tym samym krótka charakteryzacja języka filmu.
4. Wygrana na TOFIFEST to rekomendacja, uważam ten festiwal za jeden z ciekawszych w Polsce, ale tu zgodzę się, że o filmie wiele nie ma.

Nie lubię streszczania filmu w recenzjach, dokładnych opisów bohaterów, rozczulania się nad stroną techniczną (chyba, że faktycznie jest się nad czym rozczulać). Wolę pisać recenzje, które w pewien sposób wprowadzają do filmu i mam nadzieję, że chociaż niektóre z nich zachęcają do jego obejrzenia - to mój zamiar. Denerwują mnie recenzje typu: Stopklatka, FILM, czasem KINO, które recenzują film tak umiejętnie, że nie ma sensu go oglądać, bo i tak znam już zakończenie i 90% fabuły.

'ala' - no fakt wpadka, ale czy aż taka rażąca? Zwyczajny brak spacji :]
(do poprawy)

Imiona w języku polskim piszemy dużą Beo, więc bez insynuacji! ;]

A Artemis dziękuję i zapytuję: co uważa za banalne - może zdefiniowałabyś to na podstawie kilku recenzji, wtedy można by wyciągnąć wnioski ;)

Pozdrawiam, Fidel.

Odpowiedz
Ale nikt nie napisał, że to jest źle napisane. Ja również uważam, że Fidell pisze coraz lepiej. Niemniej nie o to chodziło D'Moonowi...

Aż chyba obejrzę ten film, że by zobaczyć jak ma się do niego recka ;).

P.S. Fiddell - nie rażąca, ale akurat mi się rzuciła w oczy :).
Ostatnio widziane:
Meet John Doe: 8.5/10 | Arsenic and Old Lace: 10/10 | You Can't Take It With You: 8/10 | Frost/Nixon: 8/10 | The Chaser: 7/10 | Transporter 3: 4.5/10

Odpowiedz
do tej ali to jeszcze warto by akcent dodac
Fidel napisał(a):A Artemis dziękuję i zapytuję: co uważa za banalne - może zdefiniowałabyś to na podstawie kilku recenzji, wtedy można by wyciągnąć wnioski ;)
no akurat w tej recenzji podsumowanie o kinie "innym" (w sensie: niezaleznym amerykanskim lub w ogole nie-amerykanskim, nie-komercyjnym, box office'om nieznanym) wydaje mi sie banalne, bo przeciez nie od dzis wiadomo, ze poza tzw. glownym nurtem dzieja sie rzeczy najciekawsze...

przypomnialo mi to zakonczenie skadinad bardzo fajnej recenzji "across the universe", gdzie bardzo fajnie opowiedziales o filmie, na koniec wpadajac w papke o niedobrych stanach zjednoczonych: Irak, Afganistan - tam też giną młodzi ludzie, może nie na taką skalę, jak w tropikalnych lasach Azji, ale umierają. Ich rodziny, przyjaciele i młode Amerykanki, które być może są czyimiś siostrami, płaczą za nimi tak samo, jak miało to miejsce kilkadziesiąt lat temu. to brzmi tak, jakby amerykanscy chlopcy byli pepkiem wszechswiata, jakby oprocz nich nikt niewinny na tej planecie nie umieral. dramaty mlodych amerykanow zawsze sa wieksze niz dramaty dzieci z konga czy izraela, przez co ja amerykanskie deklaracje pacyfistyczne zawsze traktuje z dystansem, jako ze na ogol nastawione sa na jeden wlasciwie narod:). no i swiat nie jest czarno-bialy, hipisowskie idealy troche sie przetarly, a wlasnie takimi oto idealami kipi koncowka tekstu. moze gdyby to inaczej w slowa ubrac...?

jeszcze kiedys mialam podobne wrazenie, ale nie pamietam juz jak i kiedy. jak sobie przypomne, to napisze. siema;)

Odpowiedz
Ja wcale nie mówię, że ktoś mi zarzuca, że to źle napisane ;]
Po prostu tłumaczę dlaczego w moich reckach jest niewiele na temat fabuły, efektów i innych maszkar ;)

Widzisz, obejrzysz - i o to chodziło, bo naprawdę warto ;d

A chodzi mi o coś takiego:

Gdybym na przykład przeczytał:
Jack Gyllenhaal zagrał wyśmienicie i stworzył niezapomnianą kreację zagubionego nastolatka.

To po 'Donniego' zapewne bym nie sięgnął, bo filmów o zagubionych nastolatkach było miliony.

A gdy czytam na przykład:
Zapraszam na drugą stronę lustra, do hermetycznego świata, w którym rolę demiurga pełni dwumetrowy królik. Czas traci tam jakiekolwiek znaczenie, liczy się jedynie On, Donnie.

Po czymś takim z niecierpliwością czekam na możliwość obejrzenia.

Wolę posłuchać jakiś - nawet średniej klasy metafor, porównań, niż mieć wyłożone na tacy 50% filmu. Może recka mnie zawiedzie i okaże się stertą słów mającą się nijak do filmu, ale przynajmniej podaruje mi te kilka/kilkanaście godzin oczekiwania na seansik filmu.

O cuś takiego mi się rozchodzi ;d i tak się staram pisać :P

p.s.

Czemu ty zawsze jesteś w internecie kiedy ja jestem?! Inwigilujesz mnie? ;d
Każda odpowiedź po minucie, radziłbym sprawdzić cze Beowulf nie molestuje jakiejś sztucznej inteligencji - to tłumaczyłoby jego wyniki na listserverze ;]

Pozdrawiac ponownie ;d

Odpowiedz
o kurde, w życiu bym nie obejżał Donniego po tej bzdurze co napisałeś, mimo iż jest to mój ulubiony film

i nie wiem też, w jaką role wcielał się tam jakiś Jack

Odpowiedz
Fidel napisał(a):Ja wcale nie mówię, że ktoś mi zarzuca, że to źle napisane ;]

To akurat odnosiło się do tego co napisała Artemis ;).

Fidel napisał(a):Czemu ty zawsze jesteś w internecie kiedy ja jestem?! Inwigilujesz mnie? ;d
Każda odpowiedź po minucie, radziłbym sprawdzić cze Beowulf nie molestuje jakiejś sztucznej inteligencji - to tłumaczyłoby jego wyniki na listserverze ;]

Wiadomość wygenerowana za pomocą Beowulfa: bo ja wszystko wiem i jestem wszędzie :>.
Ostatnio widziane:

Odpowiedz
post krolik

Odpowiedz
Soldamn: No widzisz, dla ciebie bzdura a dla mnie zachęta - kwestia gustu. Jake a nie Jack, zwój odpowiedzialny za zapamiętywanie imion & nazwisk został mi albo zabrany, albo w ogóle nie podarowany, albo jest po prostu cholernie leniwy ;] Nikt nie jest idealny ;]

Artemis: Masz rację mam lekkie zboczenie w kierunku rzucania banałami, ale taka moja natura, romantyk i idealista ze mnie ;d ;d Wierzę w siłę banału, ale postaram się banalizowanie ograniczyć ;]

Odpowiedz
po prostu nie poddawaj sie amerykanskiej propagandzie;]

Odpowiedz
Nie lubię Ameryki, ale lubię hipisów i ich metafilozofię ;d Stąd pewnie banał w recce ATU ;]

Odpowiedz
amerykanie tak to urzadzili, ze nawet ich krytyka jest w gruncie rzeczy hymnem pochwalnym...

Odpowiedz
Króciutka propaganda - zapraszam wszystkich do wypowiadania się w nowym wątku w dziale ANKIETY, SĄDY, PLEBISCYTY, GŁOSOWANIA.

Dziękuję za uwagę 8) .
Ostatnio widziane:

Odpowiedz
Relacja z 11. Festiwalu Filmów Kultowych:
http://www.film.org.pl/prace/ffk_2008/relacja.html
Autor: BEOWULF
"It's alive!"

Odpowiedz
Artykuł "19 najważniejszych filmów polskich lat 90.":
http://www.film.org.pl/prace/polska_lata90.html
Autor: DESJUDI

Recenzja filmu "The Big Lebowski":
http://www.film.org.pl/prace/the_big_lebowski.html
Autor: CIUNIEK