NOWOŚCI NA STRONIE
Bardzo dobra analiza.

Małe spostrzeżenie: czy w scenie przed klubem 54 razem z Bowiem nie stoi przypadkiem Mick Jagger?

Odpowiedz
Ciuniek napisał(a):Następne ujęcie jest najprawdopodobniej najmocniejszą i wywołującą największe emocje częścią czołówki. Grupa hippisów protestuje przeciwko prezydentowi Nixonowi i wojnie w Wietnamie. Jedna z dziewczyn wkłada do lufy karabinu kwiat, który zostaje "zdmuchnięty", gdy oddział wojska niespodziewanie oddaje strzał.

scena mocna, to prawda, ale ja bym dodał jeszcze, że szkoda, iż wystrzały wygenerowano na kompie zamiast dać żandarmom prawdziwe karabiny, z których bucha prawdziwy ogień i wylatują prawdziwe łuski.

Odpowiedz
... i prawdziwe naboje. To by było dopiero prawdziwe kino, a nie taka popierdółka... prawda?

Odpowiedz
sarkazm to se schowaj wiesz gdzie:)

Cytat:a nie taka popierdółka... prawda?

prawda.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Małe spostrzeżenie: czy w scenie przed klubem 54 razem z Bowiem nie stoi przypadkiem Mick Jagger?
Stoi.

Odpowiedz
Dobre spostrzeżenie. Miałem wrażenie, że to miał być ktoś znany, ale za nic nie mogłem z nikim skojarzyć.
"That is not dead, which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die."

Odpowiedz
Ciuniek, teskt w pytke <ok>
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Recenzja filmu "Siedem dusz":
http://www.film.org.pl/prace/siedem_dusz.html
Autor: Przemysław Dobrzyński (nowy klubowicz / debiut na stronach KMF)

PS. Także przyłączam się do chóru zachwytu nad tekstem Ciuńka <OK>
"It's alive!"

Odpowiedz
Co do tekstu Ciuńka:

[Obrazek: flowers-and-guns.jpg] -wypadałoby zaznaczyć, skąd pochodzi pomysł na "kwiatek w karabinie". ;)

Odpowiedz
taki tekst to w ogóle fajny pomysł na całą serię "najlepszych czołówek".

Odpowiedz
Ale ile czołówek da się tak rozłożyć?
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Gdzie w hipotetycznym artykule "Najlepsze filmowe czołówki" masz coś o rozkładaniu?:)

Odpowiedz
Dochodzę do wniosku, że autor tekstu o czołówce nie postarał się. Każde ujęcie było czymś inspirowane - jedną brakującą inspirację wskazałem, czas na drugą.

[Obrazek: 250px-Carmine_cuneo.jpg]

Czyli zabójstwo w obrotowych drzwiach w Godfatherze. Wydaje mi się, że to odzwierciedlenie jakiegoś prawdziwego wydarzenia, ale nie chce mi się zgłębiać. Jednak gdybym się porwał na analizę czołówki, poszukałbym. :P

Odpowiedz
Przyłaczam się do chóru pochwał dla Ciuńka, a z recką Przemka zgadzam się w 100% ;)

Odpowiedz
@ military

Ile by człowiek nie szukał, to i tak nie znajdzie wszystkiego. ;) Co do hippisów - fakt, moje przeoczenie, dodam do artykułu (coś mi świta, że chyba kiedyś słyszałem o tym zdjęciu w radiu, ale nie zaskoczyło mi to od razu). Co do drzwi obrotowych - wydaje mi się, że to raczej coś w stylu "skojarzyła mi się scena z inną sceną" niż inspiracja. Czytając niegdyś różne artykuły o komiksie nigdy nie trafiłem na to porównanie, podobnie jak nigdzie nie trafiłem na stwierdzenie, że scenarzysta "Piły" zainspirował się "Strażnikami" karząc bohaterom odcinać sobie kończyny (wiem, przykład trochę z kosmosu). Tę scenę rozpatrywałem podobnie jak scenę z kolesiami przywiązanymi do hydrantu - jako bezpośrednie przeniesienie z komiksu. Tak czy siak, dzięki za podpowiedzi.

I tak na koniec - przypomniał mi się pewien dr inż. B z mojej uczelni.

"Pańska odpowiedź była obszerna, dobrze zgłębiał pan temat, widzę, że wie pan o co chodzi. Jednak w tym zdaniu użył pan innego słowa niż było podane w definicji, przez co lekko zmienił się jej zakres przedmiotowy. Dostateczny." ;)

Odpowiedz
Widmo hippisa chrzestnego

Odpowiedz
Ciuniek napisał(a):scenarzysta "Piły" zainspirował się "Strażnikami" karząc bohaterom odcinać sobie kończyny

scenarzysta piły zainspirował się pierwszym mad maksem. przynajmniej ja bym postawił na mad maxa jako na źródło inspiracji.

Odpowiedz
Wiem, Crov wcześniej mi to już wytknął, ale "Strażnicy" bardziej pasowali mi do przykładu :).

Note to self: Obejrzeć w końcu pierwszego "Mad Maxa"

Odpowiedz
Note to self: Pogonic Ciuńka, bo Mad Max jest świetny ;)

Odpowiedz
Zapraszamy do zapoznania się z informacjami o festiwalu "Złote Mrówkojady"...
http://www.film.org.pl/prace/zlote_mrowkojady_2009/nabor.html
... nad którym KMF objął patronat ;)
"It's alive!"

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon