Małe spostrzeżenie: czy w scenie przed klubem 54 razem z Bowiem nie stoi przypadkiem Mick Jagger?
17-03-2009, 15:45
|
NOWOŚCI NA STRONIE
|
|
Bardzo dobra analiza.
Małe spostrzeżenie: czy w scenie przed klubem 54 razem z Bowiem nie stoi przypadkiem Mick Jagger? 17-03-2009, 15:45 Ciuniek napisał(a):Następne ujęcie jest najprawdopodobniej najmocniejszą i wywołującą największe emocje częścią czołówki. Grupa hippisów protestuje przeciwko prezydentowi Nixonowi i wojnie w Wietnamie. Jedna z dziewczyn wkłada do lufy karabinu kwiat, który zostaje "zdmuchnięty", gdy oddział wojska niespodziewanie oddaje strzał. scena mocna, to prawda, ale ja bym dodał jeszcze, że szkoda, iż wystrzały wygenerowano na kompie zamiast dać żandarmom prawdziwe karabiny, z których bucha prawdziwy ogień i wylatują prawdziwe łuski. 17-03-2009, 15:51
... i prawdziwe naboje. To by było dopiero prawdziwe kino, a nie taka popierdółka... prawda?
17-03-2009, 15:56
sarkazm to se schowaj wiesz gdzie:)
Cytat:a nie taka popierdółka... prawda? prawda. 17-03-2009, 15:57 Mierzwiak napisał(a):Małe spostrzeżenie: czy w scenie przed klubem 54 razem z Bowiem nie stoi przypadkiem Mick Jagger?Stoi. 17-03-2009, 16:28
Dobre spostrzeżenie. Miałem wrażenie, że to miał być ktoś znany, ale za nic nie mogłem z nikim skojarzyć.
"That is not dead, which can eternal lie,
And with strange aeons even death may die." 17-03-2009, 16:41
Ciuniek, teskt w pytke <ok>
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
17-03-2009, 18:56
Recenzja filmu "Siedem dusz":
http://www.film.org.pl/prace/siedem_dusz.html Autor: Przemysław Dobrzyński (nowy klubowicz / debiut na stronach KMF) PS. Także przyłączam się do chóru zachwytu nad tekstem Ciuńka <OK>
"It's alive!"
18-03-2009, 09:54
Co do tekstu Ciuńka:
-wypadałoby zaznaczyć, skąd pochodzi pomysł na "kwiatek w karabinie". ;)
18-03-2009, 10:28
Gdzie w hipotetycznym artykule "Najlepsze filmowe czołówki" masz coś o rozkładaniu?:)
18-03-2009, 11:58
Dochodzę do wniosku, że autor tekstu o czołówce nie postarał się. Każde ujęcie było czymś inspirowane - jedną brakującą inspirację wskazałem, czas na drugą.
Czyli zabójstwo w obrotowych drzwiach w Godfatherze. Wydaje mi się, że to odzwierciedlenie jakiegoś prawdziwego wydarzenia, ale nie chce mi się zgłębiać. Jednak gdybym się porwał na analizę czołówki, poszukałbym. :P 18-03-2009, 12:44
Przyłaczam się do chóru pochwał dla Ciuńka, a z recką Przemka zgadzam się w 100% ;)
18-03-2009, 15:40
@ military
Ile by człowiek nie szukał, to i tak nie znajdzie wszystkiego. ;) Co do hippisów - fakt, moje przeoczenie, dodam do artykułu (coś mi świta, że chyba kiedyś słyszałem o tym zdjęciu w radiu, ale nie zaskoczyło mi to od razu). Co do drzwi obrotowych - wydaje mi się, że to raczej coś w stylu "skojarzyła mi się scena z inną sceną" niż inspiracja. Czytając niegdyś różne artykuły o komiksie nigdy nie trafiłem na to porównanie, podobnie jak nigdzie nie trafiłem na stwierdzenie, że scenarzysta "Piły" zainspirował się "Strażnikami" karząc bohaterom odcinać sobie kończyny (wiem, przykład trochę z kosmosu). Tę scenę rozpatrywałem podobnie jak scenę z kolesiami przywiązanymi do hydrantu - jako bezpośrednie przeniesienie z komiksu. Tak czy siak, dzięki za podpowiedzi. I tak na koniec - przypomniał mi się pewien dr inż. B z mojej uczelni. "Pańska odpowiedź była obszerna, dobrze zgłębiał pan temat, widzę, że wie pan o co chodzi. Jednak w tym zdaniu użył pan innego słowa niż było podane w definicji, przez co lekko zmienił się jej zakres przedmiotowy. Dostateczny." ;)
And with strange aeons even death may die." 18-03-2009, 20:10
Widmo hippisa chrzestnego
And with strange aeons even death may die." 18-03-2009, 20:11 Ciuniek napisał(a):scenarzysta "Piły" zainspirował się "Strażnikami" karząc bohaterom odcinać sobie kończyny scenarzysta piły zainspirował się pierwszym mad maksem. przynajmniej ja bym postawił na mad maxa jako na źródło inspiracji. 18-03-2009, 20:19
Wiem, Crov wcześniej mi to już wytknął, ale "Strażnicy" bardziej pasowali mi do przykładu :).
Note to self: Obejrzeć w końcu pierwszego "Mad Maxa"
And with strange aeons even death may die." 18-03-2009, 20:27
Zapraszamy do zapoznania się z informacjami o festiwalu "Złote Mrówkojady"...
http://www.film.org.pl/prace/zlote_mrowkojady_2009/nabor.html ... nad którym KMF objął patronat ;)
"It's alive!"
19-03-2009, 10:35 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| BŁĘDY, literówki, omsknięcia, potknięcia na stronie KMF | DUX | 1,039 | 200,764 |
03-12-2021, 00:04 Ostatni post: Norton |
|
| Krótka piłka na stronie KMF | desjudi | 52 | 19,414 |
29-08-2012, 15:17 Ostatni post: desjudi |
|
| RELACJE Z FESTIWALI NA STRONIE KMF - WĄTEK DO WYŻYWANIA SIĘ | Beowulf | 26 | 10,191 |
20-07-2008, 13:53 Ostatni post: simek |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |