A polski bantustan dostanie ten film na koniec lutego czy może jednak nie bo okaże się, że premiera jest za blisko Wielkanocy i Polacy są zajęci sadzeniem rzeżuchy i nie mają czasu na jakieś filmy?
05-01-2025, 05:25
|
Nosferatu (reż. Robert Eggers)
|
|
Ja tam nie wypominam filmowi z 1922 roku wieku bo i po co? Jest coś szczególnie tajemniczego w tak starym, mrocznym filmie zrobionym przez osoby praktykujące okultyzm i do tego częściowo nakręconym tak blisko. Film Eggersa (który zresztą był w Gdańsku i szukał lokacji niestety nic z tego nie wyszło) jest bardziej nową wersją filmu Murnau i Galeena co mi bardziej odpowiada. Lubię film Herzoga (a tego niby-sequelu jeszcze nie oglądałem) ale myślę, że oryginał zrobił więcej by nie był po prostu adaptacją Draculi. Alb wolę styl oryginału bo Galeen to był taki okultysta/satanista a Herzog to nihilista i wpływy obydwu postaw widać w ich filmach.
A polski bantustan dostanie ten film na koniec lutego czy może jednak nie bo okaże się, że premiera jest za blisko Wielkanocy i Polacy są zajęci sadzeniem rzeżuchy i nie mają czasu na jakieś filmy? 05-01-2025, 05:25 (04-01-2025, 23:22)slepy51 napisał(a): nie przypominam sobie żadnego filmowego wcielenia tej postaci z tego typu "atrybutem".Książę Dracula Jesusa Franco miał również ów atrybut. U mnie sala też była ładnie wypełniona, choć to pewnie przez wzgląd, że Nosferatu to dziedzictwo niemieckojęzyczne (i jeden seans na cały dzień). 05-01-2025, 07:20
Jasne, Tom Savini w "Od zmierzchu do świtu" też, chodziło konkretnie o Orloka i tę jego filmową iterację, która do tej pory była raczej bardzo zbliżona i te jego kolejne ekranowe wcielenia niezbyt odbiegały od siebie jeśli chodzi o wygląd, stąd, pewnie nie tylko moje, lekkie zaskoczenie po ujrzeniu go w "pełnej okazałości".
Aha, zapomniałem napisać, końcowe ujęcie cud, miód, malina. W ogóle im więcej myślę o tym filmie od seansu, tym bardziej mi się on podoba. Rewelacyjna robota. No i warto dodać, że na nośnikach będą dostępne dwie wersje filmu - kinowa i rozszerzona, chociaż szczegółów póki co brak. Tak czy srak steelbook już zaklepany. Edit: "Nosferatu" zarobił na całym świecie już ponad 100 baniek i nie powiem, bardzo się cieszę, że się myliłem co do przewidywanego sukcesu tego filmu w BO :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
05-01-2025, 11:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-2025, 19:54 przez slepy51.) Tekst o steadicamie pod koniec przepiękny :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
08-01-2025, 12:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2025, 12:30 przez slepy51.)
Coraz śmielej mówi się o tym ze "Nosferatu" może zaskoczyć na Oscarach jak kilka lat temu "Nightmare Alley" i do nominacji w kategoriach technicznych (przynajmniej trzy wydaja się na ten moment pewne) dorzucić tą dla najlepszego filmu. Szanse na to są IMO niewielkie, ale byłaby to mila niespodzianka. :)
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 10-01-2025, 12:47
Niech wygra wszystko, będę mocno kibicował bo to naprawdę świetny film, nie wiem czy coś lepszego w tym roku jeszcze zobaczę ;)
10-01-2025, 12:54
135 milionów z kin, w Stanach jest szansa na 100 baniek na koniec (niewielka, ale jest). Duże zaskoczenie. Nosferatu juz w tym momencie zarobił więcej niż trzy poprzednie filmy Eggersa razem wzięte. :)
Dawno nie byłem tak wkurwiony datą polskiej premiery.
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 13-01-2025, 15:01
To prędzej, bo 21 stycznia trafi na VOD jakby ktoś chciał sobie w domu obejrzeć.
Wysłane z mojego H8216 przy użyciu Tapatalka
14-01-2025, 11:57
No to przesądzone, oglądam w domu, nie będę czekał MIESIĄC majac alternatywę bo dystrybutor ma dziurę zamiast mózgu.
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 14-01-2025, 12:04
No z tą dystrybucją w PL to komedia tym bardziej, że w ciemnej sali kinowej z dobrym dźwiękiem ten film pewnie sporo zyskuje względem seansu domowego, bo klimacik dzięki wszelkim wizualiom (bardzo ciemny to jest film tak btw) i miksowi dźwięku jest fenomenalny.
Pod koniec pokazują Orloka:
14-01-2025, 12:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2025, 12:27 przez slepy51.)
Niby jest historia, która skleciona jest w jakąś całość, ale bardzo mi ten film się nie spodobał. Może dlatego że spodziewałem się mocniejszego filmu grozy i na obsrsanie zbroi w kinie...a tu nic. Klimat XIX Niemiec fajnie pokazany. Aktorsko dość przeciętnie. Karny k#utas za użycie terminu Niemcy w 1838.
5/10 Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan
14-01-2025, 13:19 Nemo napisał(a):Może dlatego że spodziewałem się mocniejszego filmu grozy i na obsrsanie zbroi w kinie...a tu nic. Znając styl Eggersa i jego wcześniejsze dokonania raczej ciężko było się spodziewać tego typu filmu, inna sprawa, co kto rozumie pod pojęciem "mocniejszej grozy" - bo np. dla mnie, ten film był bardziej przerażający niż 99% obecnie wychodzącego w Holly horrorowego szmelcu opartego na jump scenkah i straszeniu duszkami o bladych licach czy innych sprzętach domowego użytku. Tutaj sama atmosfera i klimacik (a jak ;)) robiły potężną robotę, a że nie ma wyskakujących zza winkla przy akompaniamencie nakurwiającej muzy strachów to tylko plus. Nemo napisał(a):Aktorsko dość przeciętnie. Tu też się nie zgodzę, bo Lily-Rose Deep jak dla mnie świetna, to samo Dafoe, a Skarsgård w roli Orloka wybitny - gość samym głosem potrafił zmrozić mi krew w żyłach i przerazić, jasne, jest to rola oparta na mocnej charakteryzacji ale on znika w niej znika i to bez pajacowania i tony CGI jak w przypadku pewnego klauna - nie widzisz aktora tylko wykreowaną przez niego postać, to jest spokojnie granie na poziomie Farrella z "Pingwina".
14-01-2025, 14:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2025, 14:25 przez slepy51.)
I tak było sporo jump scare'ów, tyle, że nie strasznych, to taki smutny brat bliźniak Crimson Peak, tylko wszystko jest jeszcze bardziej oparte o styl, nie napiszę, że to wydmuszka.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 14-01-2025, 14:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2025, 15:02 przez marsgrey21.)
Kilka było, jasne, ale film nie jest na nich oparty - tutaj chodzi o atmosferę i klimacik a nie tanie mechaniczne straszenie. Czy to wydmuszka? Dla mnie absolutnie nie, a ja jakimś wielkim fanem Eggersa jak do tej pory nie byłem - "The Witch" to wg mnie jeden z najbardziej przehajpowanych filmów grozy ostatnich lat a "Lighthouse" do dziś nawet nie widziałem. Smutny brat bliźniak "Crimson Peak"? No bez jaj, film grubasa być może próbuje czegoś podobnego ale wg mnie totalnie się na tym wykłada i zupełnie nie działa, tutaj z kolei siedzi wszystko tak jak trzeba. Mimo wszystko to specyficzny, bardzo "niedzisiejszy" film pod wieloma względami i rozumiem, że komuś może coś w nim nie pasować.
14-01-2025, 15:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2025, 15:05 przez slepy51.)
Ja po prostu nie czułem emocji w tym filmie, bym mógł docenić wizualia, muszę się przejmować bohaterami, a miałem ich gdzieś.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 14-01-2025, 15:08
No ok, rozumiem. Dla mnie głównym bohaterem "Nosferatu" była właśnie atmosfera wykreowana przez Eggersa bo sama historia jest mocno archetypiczna i wtórna, jasnym jest, że niczym nie zaskakuje ale nie taka miała być i ja kompletnie tego nie uznaję za wadę.
14-01-2025, 15:18
@slepy51 Co gry to masz rację, pojechałem ogólnikowo. Z całej trójki, to najjaśniej wypadł Defoe.
Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan
14-01-2025, 21:03
Czy ja wiem, mam wrażenie, że DeFoe od jakiegoś czasu leci na autopilocie.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 14-01-2025, 21:10 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Werwulf, reż. Robert Eggers (2026) | Pelivaron | 57 | 2,086 |
12-05-2026, 22:13 Ostatni post: slepy51 |
|
| The Witch (2015) reż. Robert Eggers | nawrocki | 50 | 14,609 |
28-02-2026, 16:43 Ostatni post: Gieferg |
|
| The Lighthouse (2019) reż. Robert Eggers | nawrocki | 115 | 19,936 |
05-10-2024, 21:57 Ostatni post: OGPUEE |