Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Nosferatu (reż. Robert Eggers)
Ja tam nie wypominam filmowi z 1922 roku wieku bo i po co? Jest coś szczególnie tajemniczego w tak starym, mrocznym filmie zrobionym przez osoby praktykujące okultyzm i do tego częściowo nakręconym tak blisko. Film Eggersa (który zresztą był w Gdańsku i szukał lokacji niestety nic z tego nie wyszło) jest bardziej nową wersją filmu Murnau i Galeena co mi bardziej odpowiada. Lubię film Herzoga (a tego niby-sequelu jeszcze nie oglądałem) ale myślę, że oryginał zrobił więcej by nie był po prostu adaptacją Draculi. Alb wolę styl oryginału bo Galeen to był taki okultysta/satanista a Herzog to nihilista i wpływy obydwu postaw widać w ich filmach.
A polski bantustan dostanie ten film na koniec lutego czy może jednak nie bo okaże się, że premiera jest za blisko Wielkanocy i Polacy są zajęci sadzeniem rzeżuchy i nie mają czasu na jakieś filmy?

Odpowiedz
(04-01-2025, 23:22)slepy51 napisał(a): nie przypominam sobie żadnego filmowego wcielenia tej postaci z tego typu "atrybutem".
Książę Dracula Jesusa Franco miał również ów atrybut.

U mnie sala też była ładnie wypełniona, choć to pewnie przez wzgląd, że Nosferatu to dziedzictwo niemieckojęzyczne (i jeden seans na cały dzień).

Odpowiedz
Jasne, Tom Savini w "Od zmierzchu do świtu" też, chodziło konkretnie o Orloka i tę jego filmową iterację, która do tej pory była raczej bardzo zbliżona i te jego kolejne ekranowe wcielenia niezbyt odbiegały od siebie jeśli chodzi o wygląd, stąd, pewnie nie tylko moje, lekkie zaskoczenie po ujrzeniu go w "pełnej okazałości".

Aha, zapomniałem napisać, końcowe ujęcie cud, miód, malina. W ogóle im więcej myślę o tym filmie od seansu, tym bardziej mi się on podoba. Rewelacyjna robota.

No i warto dodać, że na nośnikach będą dostępne dwie wersje filmu - kinowa i rozszerzona, chociaż szczegółów póki co brak. Tak czy srak steelbook już zaklepany.

Edit: "Nosferatu" zarobił na całym świecie już ponad 100 baniek i nie powiem, bardzo się cieszę, że się myliłem co do przewidywanego sukcesu tego filmu w BO :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Tekst o steadicamie pod koniec przepiękny :)

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Coraz śmielej mówi się o tym ze "Nosferatu" może zaskoczyć na Oscarach jak kilka lat temu "Nightmare Alley" i do nominacji w kategoriach technicznych (przynajmniej trzy wydaja się na ten moment pewne) dorzucić tą dla najlepszego filmu. Szanse na to są IMO niewielkie, ale byłaby to mila niespodzianka. :)

Odpowiedz
Niech wygra wszystko, będę mocno kibicował bo to naprawdę świetny film, nie wiem czy coś lepszego w tym roku jeszcze zobaczę ;)

Odpowiedz
135 milionów z kin, w Stanach jest szansa na 100 baniek na koniec (niewielka, ale jest). Duże zaskoczenie. Nosferatu juz w tym momencie zarobił więcej niż trzy poprzednie filmy Eggersa razem wzięte. :)

Dawno nie byłem tak wkurwiony datą polskiej premiery.

Odpowiedz
Cinema City i Multikino będą puszczać 24 i 25 stycznia przedpremierowo.

Odpowiedz
To prędzej, bo 21 stycznia trafi na VOD jakby ktoś chciał sobie w domu obejrzeć.

Wysłane z mojego H8216 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz
No to przesądzone, oglądam w domu, nie będę czekał MIESIĄC majac alternatywę bo dystrybutor ma dziurę zamiast mózgu.

Odpowiedz
No z tą dystrybucją w PL to komedia tym bardziej, że w ciemnej sali kinowej z dobrym dźwiękiem ten film pewnie sporo zyskuje względem seansu domowego, bo klimacik dzięki wszelkim wizualiom (bardzo ciemny to jest film tak btw) i miksowi dźwięku jest fenomenalny.

Pod koniec pokazują Orloka:

Odpowiedz
Niby jest historia, która skleciona jest w jakąś całość, ale bardzo mi ten film się nie spodobał. Może dlatego że spodziewałem się mocniejszego filmu grozy i na obsrsanie zbroi w kinie...a tu nic. Klimat XIX Niemiec fajnie pokazany. Aktorsko dość przeciętnie. Karny k#utas za użycie terminu Niemcy w 1838.

5/10

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
Nemo napisał(a):Może dlatego że spodziewałem się mocniejszego filmu grozy i na obsrsanie zbroi w kinie...a tu nic.

Znając styl Eggersa i jego wcześniejsze dokonania raczej ciężko było się spodziewać tego typu filmu, inna sprawa, co kto rozumie pod pojęciem "mocniejszej grozy" - bo np. dla mnie, ten film był bardziej przerażający niż 99% obecnie wychodzącego w Holly horrorowego szmelcu opartego na jump scenkah i straszeniu duszkami o bladych licach czy innych sprzętach domowego użytku. Tutaj sama atmosfera i klimacik (a jak ;)) robiły potężną robotę, a że nie ma wyskakujących zza winkla przy akompaniamencie nakurwiającej muzy strachów to tylko plus.

Nemo napisał(a):Aktorsko dość przeciętnie.

Tu też się nie zgodzę, bo Lily-Rose Deep jak dla mnie świetna, to samo Dafoe, a Skarsgård w roli Orloka wybitny - gość samym głosem potrafił zmrozić mi krew w żyłach i przerazić, jasne, jest to rola oparta na mocnej charakteryzacji ale on znika w niej znika i to bez pajacowania i tony CGI jak w przypadku pewnego klauna - nie widzisz aktora tylko wykreowaną przez niego postać, to jest spokojnie granie na poziomie Farrella z "Pingwina".

Odpowiedz
I tak było sporo jump scare'ów, tyle, że nie strasznych, to taki smutny brat bliźniak Crimson Peak, tylko wszystko jest jeszcze bardziej oparte o styl, nie napiszę, że to wydmuszka.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Kilka było, jasne, ale film nie jest na nich oparty - tutaj chodzi o atmosferę i klimacik a nie tanie mechaniczne straszenie. Czy to wydmuszka? Dla mnie absolutnie nie, a ja jakimś wielkim fanem Eggersa jak do tej pory nie byłem - "The Witch" to wg mnie jeden z najbardziej przehajpowanych filmów grozy ostatnich lat a "Lighthouse" do dziś nawet nie widziałem. Smutny brat bliźniak "Crimson Peak"? No bez jaj, film grubasa być może próbuje czegoś podobnego ale wg mnie totalnie się na tym wykłada i zupełnie nie działa, tutaj z kolei siedzi wszystko tak jak trzeba. Mimo wszystko to specyficzny, bardzo "niedzisiejszy" film pod wieloma względami i rozumiem, że komuś może coś w nim nie pasować.

Odpowiedz
Ja po prostu nie czułem emocji w tym filmie, bym mógł docenić wizualia, muszę się przejmować bohaterami, a miałem ich gdzieś.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
No ok, rozumiem. Dla mnie głównym bohaterem "Nosferatu" była właśnie atmosfera wykreowana przez Eggersa bo sama historia jest mocno archetypiczna i wtórna, jasnym jest, że niczym nie zaskakuje ale nie taka miała być i ja kompletnie tego nie uznaję za wadę.

Odpowiedz
@slepy51 Co gry to masz rację, pojechałem ogólnikowo. Z całej trójki, to najjaśniej wypadł Defoe.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem." Ronald Reagan

Odpowiedz
Czy ja wiem, mam wrażenie, że DeFoe od jakiegoś czasu leci na autopilocie.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
A po co ma się starać skoro nawet jak gra wybitnie jak w "The Lighthouse" to nie dostaje żadnych nagród.

Wysłane z mojego CPH2481 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon