Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Nosferatu (reż. Robert Eggers)
Nie wiem, ale może dlatego, że niekoniecznie tworzy się z myślą o nagrodach.
.

Odpowiedz
Wypożyczalnia VOD
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Najsłabszy film Eggersa. Nie napisze ze się rozczarowałem bo od początku nie byłem jakimś entuzjasta tego projektu, ale jednak mimo wszystko spodziewałem się troszkę więcej. Choć to raczej glownie kwestia tego ze z tej historii chyba nie da się już więcej wyrzeźbić.

Realizacja wiadomo, tip-top ale tez mialem często wrażenie że te sceny nie wybrzmiewają w pełni, montaż trochę problematyczny. No i tez w sumie żadna sekwencja nie ma az takiego pierdolniecia, z każdego poprzedniego filmu Eggersa mógłbym wymienić co najmniej kilka, tutaj są dobre momenty ale jakoś bez zachwytu, poza ostatnim ujęciem, które faktycznie jest perfekcyjne.

Pacing historii jest jakiś dziwny, jak pisałem wyżej, montaż za bardzo skacze pomiędzy wątkami, sceny często sprawiają wrażenie urwanych zbyt wcześnie, brakuje oddechu, film niby trwa ponad 2h, ale mam wrażenie jakby dużo wyleciało w montażowni, tak w pospiechu jakoś leciało to wszystko.

Z wydaniem ostatecznego werdyktu mimo wszystko wstrzymam się do czasu wizyty w kinie. Ogolnie fajnie ze zrealizował swój passion project, fajnie ze to zarobiło ale niech się teraz bierze za coś bardziej autorskiego i mniej mainstreamowego, bo Nosferatu mam wrażenie taki pod publiczke najbardziej z tych jego filmów. Wciąż jest to oczywiście warte uwagi kino i lepsze niż 90% tego co obecnie wychodzi ale jednak od Eggersa wymagam trochę więcej niż od innych. :)

Odpowiedz
Eee

https://filmozercy.com/wpis/nosferatu-trafil-do-vod-wersja-rozszerzona-nowego-klasyka-grozy-bedziecie-bardzo-rozczarowani?

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Aaaaaa
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Teraz na filmwebie czytałem koment, że przenieśli tak późno, bo święta i ludzie wolo na komedie i familiadę. Taa... w Austrii premiera była tuż pod świętach i sporo ludzi w kinie mimo jednego seansu, mimo że tego dnia też sporo ludzi szło na Mufasę lub Sonica. Miałem nosa, by spędzać Boże Narodzenie i Nowy Rok u siostry zagranicą (a nie planowałem seansu).

Swoją drogą kto u nas to dystrybuuje i jest takim niedojebem?

Odpowiedz
Nawet jeśli założymy, że ten argument ze świętami jest słuszny, to przecież święta nie kończą się 21go lutego :p Zresztą to jest okolica walentynek, gdzie w kinach powinny królować romansidła, więc czemu nie przenieśli tej premiery na marzec?

Odpowiedz
(22-01-2025, 15:46)simek napisał(a): Nawet jeśli założymy, że ten argument ze świętami jest słuszny, to przecież święta nie kończą się 21go lutego.

I święta kończą się 26 grudnia, gdy mija bożonarodzeniowy hajp, a na Sylwestra to tylko trzeba przygotować szampana. I po Nowym Roku wszystko wraca do normy (ja w kinie byłem koło 2 stycznia).

Odpowiedz
Obstawiam, że wycieli cycki z kinowej

Odpowiedz
Ciekawe, do tego jeszcze jakaś inna wersja ukazuje się tak szybko.

A nie jest tak, że jednak to jest dokładnie to samo tylko ktoś się walnął albo podaje z napisami lub bez?

Ja już mam bilet na sobotę, więc nie będę sprawdzał :p

Odpowiedz
Było wczoraj info, że wrzucili na streaming od razu dwie wersje filmu (132 min kinowa i 136 min extended) i jakiś 6-cio częściowy making of a na nośnikach premiera 18 lutego. W tej dłuższej wersji jest ponoć więcej Willema Dafoe i to w sumie tyle:

https://www.goldderby.com/article/2025/nosferatu-extended-cut-rent-buy/

Cytat: When asked what fans should expect from the extended edition of Nosferatu, Eggers did his best not to oversell some significant changes or additions.

“It’s mostly more Willem Dafoe talking about vampire theories,” Eggers told Gold Derby earlier this month. “There’s some other cool stuff in there as well. But I’d say that it’s mainly more Willem Dafoe.”
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
“It’s mostly more Willem Dafoe talking about vampire theories,” Eggers told Gold Derby earlier this month. “There’s some other cool stuff in there as well. But I’d say that it’s mainly more Willem Dafoe.”

Odpowiedz
(22-01-2025, 18:13)slepy51 napisał(a): Było wczoraj info, że wrzucili na streaming od razu dwie wersje filmu i jakiś 6-cio częściowy making of a na nośnikach premiera 18 lutego.

Kuźwa, nawet premiera na nośnikach jest wcześniej od tej polskiej.

Polski dystrybutor powinien dostać specjalnego Węża. 

Odpowiedz
Skoro studia mają większa kontrolę nad marketingiem w danym kraju (np. dzisiaj nie przeszłyby te wymyślne plakaty z PRL) dziwne że pozwolili sobie na decyzję, przez którą stracą tylko pieniądze.
A Azji dalekowschodniej to może przejść to może przejść i przechodzi gdy się spojrzy na daty premier (z reszty świata tylko Polska im "dorównuje") bo tam nie ma kultury piracenia. Widzą to gdy coś ma fandom np. w Japonii i w reszcie świata i gdy coś nie jest dostępne poza Japonią i reszta fanów radzi sobie na swój sposób, wśród fanów z Azji podnosi się wrzask i oskarżenia o brak standardów, złodziejstwo, żebractwo itp. Więc jaki jest sens w sztucznym przeciąganiu premiery w ojczyźnie Polaków-cwaniaków? Mi się już nie chce iść na to do kina obejrzę sobie od razu wersję z tymi dodatkowymi scenami i ciekawe ile osób postąpi podobnie. Chyba nikt inny nie przestraszył się kalendarza do takiego stopnia. Grudzień nie po Boże Narodzenie i ludzie 24/7 lepią pierogi. Potem koniec grudnia i styczeń nie bo ludzie 24/7 kupują chipsy w Żabce przed Sylwestrem. Potem w styczniu nie bo ludzie odpoczywają po Nowym Roku, ewentualnie bo zimno (w całą zimę 3 dni śniegu) albo karnawał czy jakiś inny rytuał, który zajmuje Polaków do reszty. Nic innego nie robimy.

Odpowiedz
(22-01-2025, 18:20)OGPUEE napisał(a): Kuźwa, nawet premiera na nośnikach jest wcześniej od tej polskiej.

Polski dystrybutor powinien dostać specjalnego Węża. 

Ale za to w Polsce nie kupisz na nośnikach :)

Odpowiedz
UWAGA!!!

Jutro u siebie w heliosie widzę dwa seanse przedpremierowe także sprawdzajcie u siebie!!!!
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
A więc jest tak: do połowy filmu mialem w glowie ocenę 7/10. Praktycznie wszystko mi sie podobalo. Ale coś zaczyna sie psuć gdy Johnathan, wroc, Thomas, znajduje trumne Draculi... Orlocka, w zamku.
Ta scena wyskakuje znikąd, wyglada jakby cos bylo wczesniej wyciete.
Ale dalej jest juz gorzej z całością. Od momemtu kiedy Orlock przybywa do Londynu... WRÓĆ... film staje sie wyjątkowo nużący. Duża w tym zasluga samego wampira, ktory jest wykreowany BEZNADZIEJNIE: nie wzbudza żadnej grozy, w czym ogromna zasluga IDIOTYCZNEJ charakteryzacji (tu nie bede opisywal bo to spoiler) .

Ostatecznie 5/10

Odpowiedz
(23-01-2025, 11:36)Krismeister napisał(a): UWAGA!!!

Jutro u siebie w heliosie widzę dwa seanse przedpremierowe także sprawdzajcie u siebie!!!!
Nie wiem jak w Twoim Heliosie o tym komunikowano, ale ogólnie w ten weekend planowano pokazy od dłuższego czasu. Już kilka tygodni temu widziałem informacje o nich w kilku miastach
.

Odpowiedz
What the fuck, nic mi o tym nie wiadomo, w każdym razie super, idę jutro albo w sobotę :p
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon