Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Nosferatu (reż. Robert Eggers)
(25-01-2025, 15:24)Pelivaron napisał(a): Mówię o ostatnich produkcjach które zyskały turbo popularność, jak Zmierzchy, Pamiętniki wampirów czy nawet Czysta krew.

"Do tej pory" nie oznacza bynajmniej "ostatnich produkcji", które zresztą robione są przez incelki dla incelek, a nie na tym przecież bazuje Nosferatu. Więc stwierdzenie tak samo z dupy, jak fakt, że Nolan robi w kinie rewolucję.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(25-01-2025, 12:27)Bucho napisał(a): Moze juz bylo wrzucane, ale na ostatnich stronach nie widzialem:

młodej depównie wystarczyłoby dokleić wąsy i mogłaby grać podwójna role, bez tony makijażu

widziałem film już jakiś czasu temu i im dłużej o nim myśle, tym bardziej mi sie podoba. nie moge doczekać się sensu wersji extended w domowym zaciszu (w kinie jakaś hiszpanka przez pierwsze poł godziny miętosiła torebke plastikowa z której jadła śmierdzące burrito, bylem o krok od przebicia jej kołkiem serca). 
na dobra sprawe jedynym minusem jest fakt, że tak jak już ktos tu wspomniał - historia przerabiana w kinie juz 200x, więc element zaskoczenia jest zerowy.
dizajn nosferata-truposza zajebisty
daje 8/10, na równi z Phantom der Nacht 

szkoda, że w Rumunii gada się po rumuńsku, a w Niemczech po angielsku - twórcy mogli byc jednak troche bardziej konsekwentni, ale wiem, czepiam sie
Youniverse

Odpowiedz
(25-01-2025, 19:20)Bartholomew napisał(a): szkoda, że w Rumunii gada się po rumuńsku, ale w Niemczech po angielsku - twórcy mogli byc jednak troche bardziej konsekwentni, ale wiem, czepiam sie
Problem rozwiązany w niemieckim dubbingu :).

Odpowiedz
Ten filmik making of wrzucany wcześniej tylko utwierdził mnie w przekonaniu, że Skarsgård jak mało kto w tym roku zasłużył na nominację do Oscara i że te nagrody ogólnie są gówno warte :)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Przepotężny klimat, przepiękne zdjęcia i kadrowanie, aktorstwo po prostu TOP. Gdybym nie wiedział kto zagrał Orlokato w życiu bym nie powiedział, że to Bill Skarsgard. Chłop wymiótł totalnie w tej charakteryzacji, a głos za każdym razem powodował ciary. Lily-Rose Depp - brak słów. Welcome back Isabelle Adjani. Akademii chuj w dupę za brak nominacji dla niej i dla Billa. Potężny chuj w dupę. Fenomenalne role. Reszta również błyszczy, Hoult, Taylor-Johnson, Corrin, Dafoe i McBurney (w pierwszej chwili myślałem, że to Harvey Keitel lol). Film ma dobre, czasami powolne tempo co pomaga wtopić się w atmosferę. O dziwo, chyba najbardziej "przyziemny" film Eggersa. Wyszedłem z sali zachwycony. Za to ludzie na sali to było jakieś bydło. Kurwa czy ludzie serio nie mają jakiegoś wyczucia, że film jest często cichy to oni wpierdalają ten popcorn albo szeleszczą chipsami. O rozmowach, a nawet jakichś awanturach na końcu sali z groźbą wezwania ochrony nie wspomnę xd

9/10, najlepszy Eggers.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
(26-01-2025, 14:09)Krismeister napisał(a): Kurwa czy ludzie serio nie mają jakiegoś wyczucia, że film jest często cichy to oni wpierdalają ten popcorn albo szeleszczą chipsami.

Najbardziej wkurzający aspekt żarcia w kinie. Sam fakt jedzenia akceptuję, sam na owym Nosferatu zakupiłem mały popcorn i fantę, ale wiedziałem w jakich momentach spożywać. 

Odpowiedz
W jakich?

Odpowiedz
Z głośną muzyką, scenami bardziej "akcyjnymi", gdzie nie wymagane jest skupienie i napięcie.

Mój seans był spkojny i żadnego dyskomfortu nie było i jedyne reakcje to okrzyki przerażenia obok.

Odpowiedz
I tak bym Ci wytknął, że szeleścisz i chrupiesz :P

Odpowiedz
Boś nerwus i na pewno masz ocd ;).

Odpowiedz
Dla zasady :)

Odpowiedz
Świetna analiza pokazująca szczegółowo, skąd taki a nie inny klimacik w "Nosferatu":

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Nie dałem rady obejrzeć. Wysiadka w połowie. Nie jestem w stanie angażować się w takie przestylizowane filmy. Poza tym wampiry dla mniej to najbardziej wkurwiające i najmniej straszne potwory z horrorów. Wyjebane miałem.

Odpowiedz
Obejrzales tę lepszą połowę.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Jakby wyciąć te ciągłe najazdy kamery na twarze bohaterów to można skrócić film o co najmniej 20 minut. Postać Rose-Depp snuje sie po ekranie robiąc dziwne miny i ogólnie męczy bułę jakby starała się o oskara. Orlok wygląda jak wysuszony szlachcic + ten wymuszony akcent. Film nijaki z przebłyskami gdzie pojawia sie jakiś klimat.

Odpowiedz
Podobno inspirował się Batman Returns, ale chyba tylko wizualną stroną, bo u Burtona byli wyraziści, interesujący bohaterowie, a u Eggersa są tylko nośniki dialogowe do popychania fabuły.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz

Świetne są te oficjalne making ofy, w szczególności ten o scenografiach robi piorunujące wrażenie, jeszcze komentarz audio przesłuchać jak przyjdzie płyta i będzie komplet. Ciekawostka - trumna Orloka była w większości wzorowana na polskich trumnach z epoki :)

Odpowiedz
Zdecydowanie brakuje w tym filmie dobrych postaci. Wiadomo że Eggers raczej robi wrażenie wizualnie, estetyką, kadrami i szczegółami, ale nigdy wcześniej w jego filmie nie czułem że postacie są makietami, a tutaj często tak. Sporo też meh jumpscarów.

Ogólnie 7/10, jak na Eggersa 6/10

Odpowiedz
Cieszę się że wybrałem się do kina, bo zdecydowanie dużo zyskuje na dużym ekranie. Dużo świetnych momentów Scena przy kominku że stworem w nieostrości wyborna, ta z powstawaniem z trumny I cień nad miastem też, wysysanie dziewczynek. Design i kreacja wampira świeże i aż miło było popatrzeć na coś trochę innego. Sama historia rzeczywiście już mocno przemielona, a pierwsza część zdecydowanie bardziej angażująca niż druga. Muszę też posłuchać osobno muzyki, bo w filmie brzmiało to bardzo sensownie.

Generalnie podobało się, tylko dopiero przy tym seansie mnie tknęło i tak patrzę na mapę i patrzę... Po chuj, jak, którędy i dlaczego Orlok płynął do Niemiec statkiem z Węgier/Rumunii?

Odpowiedz

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon