Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Oppenheimer (2023)
Shamar będzie teraz komentował każda opinię. O takie forum nic nie robiłem ◉⁠‿⁠◉
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Mówiłem, że tak będzie. Pff

Odpowiedz
(21-07-2023, 17:34)Żółte Krzesło napisał(a): Ot, bardzo solidny film biograficzny z domieszką Nolanowskiej zabawy chronologią.

Ta zabawa chronologią to też w sumie trochę taka z dupy. Wolałbym chyba, żeby sobie to leciało po kolei, albo chociaż było tego trochę mniej. Bardziej wkurwiała niż powodowała efekt wow, ale rozumiem, ze dzięki temu Nolan chciał uzyskać jakiś vibe thrillera historycznego. Wyszło tak sobie i gdyby nie dobry montaż to pewnie byłoby z tym słabo. Jennifer Lame dała radę i nominacja jak w banku, a może i coś więcej.

Jeszcze apropo muzyki - gdybym kilka dni temu nie przeczytał kto to robił, to bym w ciemno dawał, ze znowu Zimmer. Pewnie dlatego mi się podobało Uśmiech
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(21-07-2023, 17:34)Żółte Krzesło napisał(a): Co do eksplozji, to chyba miałem wygórowane oczekiwania. Na podstawie kilku ujęć ze zwiastunów spodziewałem się, że Nolan pokaże wybuch w ultra-zwolnionym tempie, dzięki czemu zobaczymy całą eksplozję w najdrobniejszych detalach.

To nie będzie powtórki z Twin Peaks S03E08? Smutny
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
(21-07-2023, 17:34)Żółte Krzesło napisał(a): Ja się dopatrzyłem ze dwóch ciornych gdzies w tle.

Nie wiem jak to historycznie wygladalo, ale bardzo watpie, ze tam byl jakis czarny naukowiec, blisko tego projektu:

ok 0:30

Jezeli byl to super.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
(21-07-2023, 19:55)Bucho napisał(a): ok 0:30

Jezeli byl to super.

On się chyba pojawia tylko w tej scenie i ma jeden dialog, to nawet chyba naukowiec nie był tylko jakiś przydupas - jeśli mnie pamięć nie myli to on wypowiada jedyne słowa czarnoskórego w tym filmie i ma największą rolę w całym filmie.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(21-07-2023, 17:07)Pelivaron napisał(a): Pugh cyckami swieci, ale raczej jej bombki rozczarowujące, Bucho jak zobaczy to na pewno swojego podejścia do tej części kobiecego ciała nie zmieni.

Biorąc pod uwagę, że już dawno pokazała je publicznie, to na film nie trzeba iść, żeby się o tym przekonać. Uśmiech
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ktoś przerobił znaną pastę o Jamie Lee Curtis:

Imagine being Cillian in that scene and having to be all like "damn, Florence Pugh, you fuckin' fine, all sexy with your oatmeal body and horrific Britbong chav face. I would totally have sex with you, both my character and the real me." when all he really wants to do is run through a field pointing a gun at his head. Like seriously imagine having to be Cillian and not only sit in that chair while Florence Pugh flaunts her disgusting body in front of you, the favorable lighting barely concealing her stretchmarks and flabby stomach, and just sit there, take after take, hour after hour, while she perfected opening that Bhagavad Gita. Not only having to tolerate her monstrous fucking visage but her haughty attitude as everyone on set tells her she's STILL GOT IT and DAMN, FLORENCE PUGH LOOKS LIKE THAT?? because they're not the ones who have to sit there and watch her porcine fucking gremlin face contort into types of grimaces you didn't even know existed before that day. You've been filming nothing but a healthy diet of Danny Boyle and Nolan flicks and later alleged Ken Loach movies for your ENTIRE CAREER coming straight out of the boonies in Ireland. You've never even seen anything this fucking disgusting before, and now you swear you can taste the sweat that's breaking out on her gyno chest as she puffs it out to writhe it suggestively at you, smugly assured that you are enjoying the opportunity to get paid to sit there and revel in her "Rubenesque (for that is what she calls herself)" beauty, the beauty she worked so hard for with personal trainers in the previous months. And then Chris calls for another take, and you know you could kill every single person in this room before the studio security could put you down, but you sit there and endure, because you're fucking Cillian Murphy. You're not going to lose the next season of Peaky Blinders over this. Just bear it. Hide your face and bear it.

Odpowiedz
(21-07-2023, 17:40)shamar napisał(a): Czyli tak jak przewidywalem: zwykły film

To powinien być nagłówek topowej recenzji
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem

Odpowiedz
Dobry film - i tylko tyle, niestety.

Ten film ma dwie wady:
1. W drugiej połowie porzuca dynamiczny i świetnie budujący napięcie film dokumentalny i jeszcze lepszą historię budowania bomby atomowej...
i zmienia się w ostatni sezon Better Call Saul. Czarno biału snuj, który nagle Bóg wie czemu skupia się kompletnie na osobie Straussa granego przez Roberta Downey Juniora.
Nie wiem czemu czarno biały proces sądowy musiał trwać aż tyle.

2. Przez połowę filmu napięcie, muzyka, wizje głównego bohatera cały czas rosną, sugerując że czeka nas jazda bez trzymanki... po czym film nigdy tego nie dostarcza.
Świetną metaforą całego filmu jest scena próby wybuchu bomby atomowej, która okazała się... niesamowicie skromna. Podbudowywana przez cały film, a wyglądało to jak odpalenie zapalniczki, walnięcie w perkusję i rzucenie kamyczka do stawu... i to w środku nocy.

No i jeszcze może na siłę:
3. Nolan parę razy serwuje ciepły hollywoodzki dramatyzm a'la Piękny Umysł ale nie do końca mu to wychodzi.
Np pojawiający się nagle młody naukowiec stający w obronie Oppenheimera i jego przemowa... nie do końca to zadziałało.

Tyle z wad.

Rola Ciliana Murphy'ego warta Oscara, zdjęcia Van Hoytemy i muzyka Goranssona są wspaniałe... skala dokumentu, tempo narracji płynące chaotycznie tak jak myśli Oppenheimera przebijane wyobrażaniem sobie kosmosu, atomów i zjawisk fizycznych - naprawdę świetne. Temat bardzo na czasie i budzący emocje, świetny portret psychologiczny głównego bohatera i hipnotyzujące pokazanie wydarzeń w Los Alamos. Gdyby wyciąć trochę niepotrzebnych scen, skondensować nieco bardziej historię i może pójść o krok dalej z paroma ideami - mogło być 9-10/10, a tak... 
7-8/10.
Chętnie obejrzę drugi raz, dzieje się tak wiele że ciężko wszystko zapamiętać po pierwszym seansie, no i jest to zwyczajnie przyjemne dla oka (i ucha).

Odpowiedz
Czytam, że film jest mocno poprawny politycznie. Słowem nie wspomina o komuszej infiltracji Projektu i sprzedawania tajemnic Sowietom (co zresztą ładnie wpisuje się w jedną z ulubionych fantazji masturbacyjnych Hollywood, czyli narrację o braku komunistycznej agentury wewnątrz USA).

Chyba nie wystawię 10/10. Może Derelict Machine miał rację z tą oceną 1/10 Oczko

Odpowiedz
Mental napisał(a):Czytam, że film jest mocno poprawny politycznie. Słowem nie wspomina o komuszej infiltracji Projektu i sprzedawania tajemnic Sowietom (co zresztą ładnie wpisuje się w jedną z ulubionych, cierpiętniczych fantazji masturbacyjnych Hollywood, czyli narrację o braku komunistycznej agentury wewnątrz USA).

W filmie jest wprost powiedziane, pokazane i dowiedzione, że jeden z współpracowników Oppenheimera wynosił informacje Sowietom.
Dodatkowo kilka osób z otoczenia Oppenheimera kręci się wokół Sowietów, jeden nawet oferuje mu współpracę (dość niejednoznacznie) a i wprost pokazany jest udział Oppenheimera w towarzystwie komunistów, tego lub innego typu.

Odpowiedz
Hmm czyli ktoś mnie okłamał.

Będzie 10/10

Odpowiedz
(21-07-2023, 22:44)Mental napisał(a): Czytam, że film jest mocno poprawny politycznie. Słowem nie wspomina o komuszej infiltracji Projektu i sprzedawania tajemnic Sowietom (co zresztą ładnie wpisuje się w jedną z ulubionych fantazji masturbacyjnych Hollywood, czyli narrację o braku komunistycznej agentury wewnątrz USA).

Chyba nie wystawię 10/10. Może Derelict Machine miał rację z tą oceną 1/10 Oczko

Zapomniales dodac, ze ta agentura byla koszerna Uśmiech
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Żona Oppenheimera należała do partii komunistycznej, a on sam był ideologicznym komuchem. I teraz najlepsze: do Projektu Manhattan zatrudnił go zadeklarowany antykomunista i twardogłowa konserwa, Leslie Richard Groves. Niezła parka.

Odpowiedz
Mental napisał(a):Czytam, że film jest mocno poprawny politycznie. Słowem nie wspomina o komuszej infiltracji Projektu i sprzedawania tajemnic Sowietom (co zresztą ładnie wpisuje się w jedną z ulubionych fantazji masturbacyjnych Hollywood, czyli narrację o braku komunistycznej agentury wewnątrz USA).

Chyba nie wystawię 10/10. Może Derelict Machine miał rację z tą oceną 1/10

Filmu oczywiście nie widziałem, bo to Nolan = nudy, kartonowe bohatery bez życia itp. = wiadomo o co chodzi. Ale to o czym ty piszesz to już jest jakaś gruba patologia, bez kitu. Weź za jakiś czas napisz mikro reckę tego filmu na spokojnie jako filmu, a nie odpierdalaj taką szopkę jak teraz. Zaczynam się domyślać, czemu "Prometeusz" tak bardzo ci się teraz podoba, i ta myśl jest w c.huj przerażająca Uśmiech
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
slepy, ale o co chodzi? po pierwsze, to była beka, a po drugie, niżej okazało się, że te wątki są jednak poruszone.

Odpowiedz
Ja powiem tylko, że ta scena wybuchu to underwhelming as hell.

W scenie z Twin Peaks to czuć było grozę, a tutaj takie... Nic. Typowy lolan Smutny

1/10

Odpowiedz
Obejrzałeś w kinie czy cam?
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Oglądałem w kinie cam Uśmiech

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości