Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Danus1986 napisał(a):"300"
"Beowulf"
"Evan Wszechmogący"
"Harry Potter i Zakon Feniksa"
"Jestem legendą"
"Koń wodny: Legenda głębin"
"Piraci z Karaibów: Na krańcu świata"
"Ratatuj"
"Skarb Narodów: Księga Tajemnic"
"Spider-Man 3"
"Szklana pułapka 4.0"
"Transformers"
"Ultimatum Bourne'a"
"W stronę słońca"
"Złoty kompas"
Nominowałbym TF, Ratatuj i Piratów. Oscar oczywiście dla Piratów.
- Efekty w 300 niczym szczególnym się nie wyróżniają, skoro Sin City nie miało nawet nominacji, 300 tym bardziej się ona nie należy.
- Beowulf? Za co? Za wszędobylski plastik?
- Spider-Man 3? Za co? Za tragicznie animowanego Petera w walce z Harrym? A może za inne buble obecne w tym filmie?
17-12-2007, 23:45
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,119
Liczba wątków: 57
Ratatuj tez mnie dziwi ale mniej. A tu mamy link do wiadomosci o kandydatach http://www.filmweb.pl/15+kandydat%C3%B3w+do+Oscar%C3%B3w+za+efekty+specjalne,News,id=39563
Ja nominowalbym TFy. Piratow, Sunshine. A oscar i tak idzie do transformersow
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
17-12-2007, 23:46
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
Liczba wątków: 50
Sunshine nie ma szans, juz predzej I am Legend, choc ciezko tak naprawde stwierdzic, bo konkurencja w tym roku na tym polu jest calkiem silna. Jedynie nominacja dla TF-ow wydaje sie pewniakiem.
18-12-2007, 10:55
.
Liczba postów: 27,538
Liczba wątków: 60
A nie ma takiej listy dla innych kategori? Na przykład kandydatów do nominacji za najlepszy film? Tak w ogóle to gdzieś przeczytałem, że "Katyń" nie zakwalifikować się do Złotych Globów, straszne...
18-12-2007, 20:10
Stały bywalec
simek napisał(a):Tak w ogóle to gdzieś przeczytałem, że "Katyń" nie zakwalifikować się do Złotych Globów
Moze w linkowanej kilka postow wyzej liscie nominowanych do Zlotych Globow? ;)
18-12-2007, 20:22
Banned
Lista kandydatów do najlepszych filmów a co za tym idzie do prawie każdej kolejnej nagrody byłaby POTWORNIE długa. W zeszłym roku Do Oscara zgłoszono Superman Returns :shock: , a co za tym idzie do najlepszego aktora Brandona Routha :shock: :shock: i tak dalej... więc wyobraź sobie jak długa jest ta lista.
18-12-2007, 20:23
TermiGifiernator
Mierzwiak napisał(a):Do Oscara zgłoszono Superman Returns :shock:
Naprawde go zgloszono :lol: ?Tego to nie widzialem :D
18-12-2007, 23:31
Banned
No jasne. A Kate Bosworth do najlepszej aktorki :lol: :lol: :lol:
19-12-2007, 09:45
.
A mógłby mi ktoś wytłumaczyć(a jeszcze lepiej zarzucić linka) zasady przyznawania tych oscarów? Na wikipedi można wyczytać, że najlepszy film to jedyna kategoria gdzie prawo głosu ma każdy członek akademii, więc mam rozumieć, że w każdej innej jest wydzielona grupa fachowców, którzy mają prawo głosu? I jeszcze troche na temat tego zgłaszania. Kto zgłasza dany film? Słyszałem, że na przykład Polska wybiera sobie jednego kandydata do oscara i go posyła go z oficjalnym błogosławieństwem do boju za ocean. I własnie tutaj się zastanawiam czy jeśli na Dominikanie nakręcą jakiś beznadziejny film i zgłoszą go do oscarów to wszyscy członkowie akademi mają obowiązek go obejrzeć i brać pod uwagę przy werdykcie?
19-12-2007, 19:42
TermiGifiernator
Mierzwiak napisał(a):No jasne. A Kate Bosworth do najlepszej aktorki :lol: :lol: :lol:
O jezu rzygne :shock: A co do postu simka to dla mnie i chyba nie tylko dla mnie zasady przyznawania oscarow sa jakies takie niejasne
19-12-2007, 23:38
Banned
simek napisał(a):Na wikipedi można wyczytać, że najlepszy film to jedyna kategoria gdzie prawo głosu ma każdy członek akademii, więc mam rozumieć, że w każdej innej jest wydzielona grupa fachowców, którzy mają prawo głosu?
Skoro tak napisali, to widocznie tak jest. Podejrzewam, że np. na najlepszego reżysera głosują należący do Akademii reżyserzy, na scenarzystów scenarzyści itp. Byłoby logicznie.
Cytat:Kto zgłasza dany film?
Zdaje się że po prostu wytwórnia. Decydują w jakich kategoriach będzie walczyć i go wystawiają.
Cytat:I własnie tutaj się zastanawiam czy jeśli na Dominikanie nakręcą jakiś beznadziejny film i zgłoszą go do oscarów to wszyscy członkowie akademi mają obowiązek go obejrzeć i brać pod uwagę przy werdykcie?
Wszyscy na pewno nie, ale oglądać go JAKAŚ grupa członków musi.
19-12-2007, 23:50
TermiGifiernator
Mierzwiak napisał(a):Wszyscy na pewno nie, ale oglądać go JAKAŚ grupa członków musi.
I jakas grupka czlonkow musiala obejzec tez nasz Katyn. Wspulczuje ludziom :lol:
20-12-2007, 01:01
Stały bywalec
.
Mierzwiak napisał(a):Zdaje się że po prostu wytwórnia. Decydują w jakich kategoriach będzie walczyć i go wystawiają
No, ale gdybym był szefem takiej wytwórni to próbowałbym każdy film wystawiać do każdej kategori, żeby mieć najwięcej szans na zwycięstwo. Musi być jakaś odgórna regulacja, kryteria doboru tych filmów. Duże studia mogą więcej filmów wystawić? Jeśli tak, to kto decyduje które studia i ile filmów, no i co z filmami niezależnymi, bo takie chyba też od czasu do czasu dostają jakąś statuetkę? Kurde, chyba najpopularniejsza nagroda(obok Nobla) na świecie, a praktycznie nic o zasadach jej przyznawania nie wiem.
20-12-2007, 19:05
.
TUTAJ co nieco napisali o wymaganiach dla filmów ktore chcą się starać o statuetkę. Swoją drogą nie wiedziałem że na przykład 41 minutowy film to już długi metraż...
28-12-2007, 13:35
Banned
-- 300 - za bardzo widać tu CGI. Źle nie jest, ale na pewno nie oscarowo.
-- Evan Wszechmogący - nieporozumienie. Za scenę w której arka płynie na fali należy się nominacja za najgorsze efekty 2007.
-- Jestem legendą" - :lol: Jak wyżej, tyle że za wampiry/mutanty/whatever.
-- Piraci z Karaibów: Na krańcu świata - w pełni zasłużona nominacja. Davy Jones równie perfekcyjny co w Skrzyni, ale scena walki przy wirze mistrzowska.
-- Transformers" - w pełni zasłużona nominacja
-- Ultimatum Bourne'a" - to tu były jakieś efekty?
-- Złoty kompas" - z trailera wnioskuję że nie należy się Oscar
06-01-2008, 01:30
TermiGifiernator
300- moim zdanie efekty zalosne bo widac za bardzo ze to bluescreen
Evan Wszechmogacy- do cholery co tu robi ten film?? teraz to sie wkurzylem :x
Jestem Legenda- nie widzialem zebuy oceniac
POTC 3- zdecydowanie zasluzona nominacja
Transformers-powinni im dac z miejsca oscara bo wiadomo ze oni dostana
Ultimatum Bourne'a- efekty niewidoczne czyli niby te najlepsze ale dla mnie nie ma to znaczenia wiec nie zasluzona nominacja
Zloty Kompas- to samo co z Jestem Legenda
Nie wiem gdzie ci z akademii filmowej maja oczy. Do cholery dac do tej siodemki Evana?? Do cholery za co?? ZA zalosna sekwencje z arka?? To juz jest skandal. Juz wolalbym w tej siodemce pajaka 3. Ale powinno w tej siodemce znalezc sie Sunshine. Efekty nie byly jakies innowacyjne ale byly naprawde piekne wizualnie.
06-01-2008, 17:46
Nowy
Liczba postów: 3,416
Liczba wątków: 8
W kategorii efektów specjalnych tak naprawdę istnieją w tym roku tylko dwaj kandydaci: POTC3 i TF. Niemal murowanym zwycięzcą jest TF, z tego prostego powodu, że POTC2 wygrało w zeszłym roku. W każdym razie coś spoza tej dwójki byłoby sporym zaskoczeniem -- raczej negatywnym.
06-01-2008, 17:58
McMillan Man
Liczba postów: 6,532
Liczba wątków: 51
Cytat:Nie wiem gdzie ci z akademii filmowej maja oczy. Do cholery dac do tej siodemki Evana?? Do cholery za co?? ZA zalosna sekwencje z arka?? To juz jest skandal. Juz wolalbym w tej siodemce pajaka 3. Ale powinno w tej siodemce znalezc sie Sunshine. Efekty nie byly jakies innowacyjne ale byly naprawde piekne wizualnie.
Zgadzam się, Evan to wybór kompletnie nietrafiony bo jak dla mnie efekty były fatalne. Tak jak Danus wolałbym Sunshine zamiast Evana.
06-01-2008, 18:04
Z tych któe widziałem:
"300" - jak dla mnie wyglądało toto "tak se" i na Oskara nie zasługuje.
"Piraci z Karaibów: Na krańcu świata" - w sam raz na drugie miejsce, efekty pierwsza klasa, ale żadna to rewolucja w tej dziedzinie.
"Transformers" - jak dla mnie nr 1 wszechczasów pod względem efektów.
07-01-2008, 16:02
|