Oscary 2007
szok !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ludzie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kto mi wytłumaczy, dlaczego Katyń dostal nominację, podczas gdy pominęli "ostroznei, pożądanie" a. lee i wspaniały film "motyl i skafander" ??!?!?!!?
co jest grane !?!?!?!

Odpowiedz
No to Ridley Scott i jego "American Gangster" dostali po tyłku :?

Przynajmniej nie ma tu Keiry Knightley i Angeliny Jolie, które moim zdaniem na nominacje nie zasłużyły.

Odpowiedz
A swoją drogą już drugi raz pod rząd trzy na pięć nominowanych piosenek pochodzi z jednego filmu :\
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Dziwi mnie ta Wasza niechęć do Katynia. Nawet jeśli nie jest to film idealny,jeśli nie zasłużył, to chyba można się choć trochę ucieszyć na to, że dostał nominację, a nie przy tej okazji wieszać na nim psy.

Odpowiedz
w telewizji istna orgia: Piotrowska do spółki z Anita Werner przeżywają orgazm w studiu TVN24, Englert mówi o wielkim narodowym wydarzeniu, a ja sie zastanawiam, kiedy ktoś w końcu powie, ze Katyń to filmowe nieporozumienie.

nie ciesze sie z tej nominacji.

Odpowiedz
No żenada trochę. Fajnie byłoby jakbyśmy dostali Oscara za naprawdę dobry film, a nie takie jakieś coś, gdzie te najlepsze filmy, które powinny dostać nominacje nie dostały się.

Odpowiedz
Katynia nie ogladalem, wiec trudno jest mi cokolwiek powiedziec, ale ide o zaklad, ze nie jest lepszy niz Caution, Lust czy Motyl i Skafander, ktorych tez nie ogladalem. :)

Najbardziej w gore w stosunku do dotychczasowych, przedoscarowych festiwali poszly Juno i Michael Clayton. Cieszy obecnosc Mortensena - bardzo porzadna rola. Fajnie, ze jest Amy Ryan, ktorej rola najbardziej mi sie podobala z calego napakowanego znakomita obsada Gone Baby Gone.

Niesamowita konkurencja zapowiada sie w kategorii najlepsze zdjecia. Geniusz Roger Deakins ma dwie nominacje, ale zdjecia do Atonement tez przeciez byly rewelacyjne, a wysoko ocenia sie rowniez robote Kaminskiego.

Odpowiedz
Bodzioo napisał(a):Dziwi mnie ta Wasza niechęć do Katynia. Nawet jeśli nie jest to film idealny,jeśli nie zasłużył, to chyba można się choć trochę ucieszyć na to, że dostał nominację, a nie przy tej okazji wieszać na nim psy.

Co za filozofia. Nie ważne za co dostaniemy Oscara, ważne, żeby był? To tak, jak w PRLu zatrudniano ludzi, byle byli zatrudnieni, a nie ważne, czy COKOLWIEK robili. Jeśli film polski będzie nominowany do Oscara, to przynajmniej za coś. Nie wiem, jak ty, ale ja mam poczucie sprawiedliwości - nie ucieszyłbym się nawet, gdyby Akademia Nominowała "Katyń" we wszystkich kategoriach, nawet do filmu animowanego czy dokumentalnego, ponieważ jest to film taki sobie i boli mnie, że pomija się filmy naprawdę dobre, nagradzając takie byle co. Ale "Katyń" napewno dostanie Oscara, nie martw się, pamiętasz za co Martin Scorsese dostał Oscara? Za "Infiltrację", choc większośc krytyków i widzów nieustannie powtarza, że to niesprawiedliwe. Jak Scorsese mógł dostac Oscara za przeciętną (ponoc - nie oglądałem) "Infiltracje", a nie dostał np. za "Chłopców z ferajny".

Odpowiedz
dj.grzechu napisał(a):
Bodzioo napisał(a):Dziwi mnie ta Wasza niechęć do Katynia. Nawet jeśli nie jest to film idealny,jeśli nie zasłużył, to chyba można się choć trochę ucieszyć na to, że dostał nominację, a nie przy tej okazji wieszać na nim psy.

Co za filozofia. Nie ważne za co dostaniemy Oscara, ważne, żeby był? To tak, jak w PRLu zatrudniano ludzi, byle byli zatrudnieni, a nie ważne, czy COKOLWIEK robili. Jeśli film polski będzie nominowany do Oscara, to przynajmniej za coś. Nie wiem, jak ty, ale ja mam poczucie sprawiedliwości - nie ucieszyłbym się nawet, gdyby Akademia Nominowała "Katyń" we wszystkich kategoriach, nawet do filmu animowanego czy dokumentalnego, ponieważ jest to film taki sobie i boli mnie, że pomija się filmy naprawdę dobre, nagradzając takie byle co. Ale "Katyń" napewno dostanie Oscara, nie martw się, pamiętasz za co Martin Scorsese dostał Oscara? Za "Infiltrację", choc większośc krytyków i widzów nieustannie powtarza, że to niesprawiedliwe. Jak Scorsese mógł dostac Oscara za przeciętną (ponoc - nie oglądałem) "Infiltracje", a nie dostał np. za "Chłopców z ferajny".

Ja nie mówię, ze mi się film bardzo podobał. Ale widocznie Akademia musiala coś w nim dostrzec, tak mi się zdaje. No ja sie bardziej cieszę, niż nie cieszę :P

Odpowiedz
Wiele osób jest nie zadowolonych z nominacji dla "Katynia". Czy film zasłguje na to nominację, te nie jestem wstanie stwierdzić bo pozostałych kandydujących filmów nie oglądałem. Co do samego filmu, to jeśli nazwisko reżysera i tematyka filmu zainteresowała amerykanów, to nie przeszkadza mi to, bo już nie raz akademia pokazała zwłszcza w ostatnich latach, że potrafi zaskoczyć, raz pozytywnie raz mniej.

Jedyne co uznaje za skandal, to fakt, że są trzy nominacje dla polaków i to nawet duże szanse na nagrodę, ale oczywiście TVP nie stanęła na wysokości zadania. :x
Si vis pacem, para bellum (If you want peace, prepare for war)

Odpowiedz
Cieszą mnie nominki dla Juno - oby film zgarnął choć ze dwie najważniejsze, całkiem niezłe są też nominacje muzyczne (choć Michael Clayton to pomyłka - muzyka dobrze się w filmie sprawująca, ale bez większego wyrazu) - ciekawe kogo tym razem nagrodzą, skoro brak Santaoalli :D
Dziwi podwójna nominacja za zdjęcia - czyżby Kamiński miał obejść się smakiem?
No a Katyń to nieporozumienie - jeśli dostanie statuetkę to będzie to na zasadzie nagrody dla Scorsese, czyli masz i się odpierdol :roll:
reszta nominacji bez komentarza, bo właściwie nic nie widziałem z tego :|
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Bodzioo napisał(a):Ale widocznie Akademia musiala coś w nim dostrzec, tak mi się zdaje.

Dostrzegla, tematyke.

Odpowiedz
Bzyku napisał(a):No to Ridley Scott i jego "American Gangster" dostali po tyłku :?

a tu sie nie dziwie i sie bardzo ciesze. American gangster to film do bólu poprawny, ze swietnym aktorstwem i swietną realizacją techniczną. Nie wiem czy bardziej zasluguje niż inne nominowane, być może, jednak obraz scotta sam w sobie jest mało oryginalny i zdecydowanie czegoś mi w nim brakuje. Podobne odczucia miałem przy 'walk the line' - film będący kopią "Ray'a" został zewsząd pochwalony, jakby nikt nie zauwazył, że rok czy dwa lata wczesniej inna biografia została sfilmowana w niezwykle podobny sposób.

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):No a Katyń to nieporozumienie - jeśli dostanie statuetkę to będzie to na zasadzie nagrody dla Scorsese, czyli masz i się odpierdol :roll:
Ale Wajda już taką jedną dostał ;)

Odpowiedz
Tak, nominacja dla "Juno" bardzo cieszy. Zobaczym, może Ellen Page ma szanse na Oscara? Nie widziałem żadnej z jej konkruentek niestety, także ciężko powiedzieć. Nawet jak nie dostanie to jeszcze pewnie nie raz będzie miała ku temu okazje. Zaskoczyła mnie też nominacja do najlepszego filmu dla "Juno", pozytywnie oczywiscie. To pewne, ze nie wygra, ale mimo to fajnie. :)

Odpowiedz
Brak mi słów na to co się stało. Uważam że jednak oscary schodzą na psy. A raczej już zeszły bo jak można inaczej nazwać pominięcie takich filmów jak "Motyl i skafander", "4 miesiące, 3 tygodnie i dwa dni", Lub chociaż "XXY", a nominowanie tego Katynia. Powiesiłbym za jaja tych którzy są za to odpowiedzialni. Nie cieszy mnie to że nominacje dostał polski film, cieszyłbym się gdyby nominację zdobył DOBRYpolski film.A tak dostał go gniot na poziomie rynsztoka.
Jedyny dla mnie plus tych nominacji to efekty specjalne. Transformers jak się spodziewałem nominacje otrzymal. Więc oscara napewno dostana. Cieszy tez nominacja za montaż dzwieku i efekty dzwiękowe. Tak kontrowersyjny i jechany film ma szanse na 3 oscary :)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Negrin napisał(a):Ale Wajda już taką jedną dostał ;)

ale za całokształt, a to co innego - tak będzie za film, bardziej cool, oficjalnie i w ogóle...chociaż jeśli Wajda stwierdziłby potem, że już nie zrobi żadnego filmu, bo jest spełniony, to dałbym mu nawet i dwie statuetki :twisted:

Odpowiedz
Gorzej, gdyby go to zachęciło...

Odpowiedz
istnieje taka możliwość - dlatego mam przygotowany plan B o nazwie "Bodyguard" :D :D Costner jest już za stary na takie zabawy, wiec plan na pewno wypali :D

Odpowiedz
Jedno mnie w kategorii najlepszy film nieanglojezyczny zaskoczylo jednak in plus: absencja beznadziejnego 4 miesiace, 3 tygodnie i dwa dni.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon