McMillan Man
Liczba postów: 6,532
Liczba wątków: 51
Uch, jeszcze Bardem. Powiem ci że miałbym poważny problem bo zapomniałem o Downey Jr. Hmmm, no ale nominacja być powinna jak najbardziej.
23-01-2008, 12:45
Blade Runner
Liczba postów: 602
Liczba wątków: 0
Początkujący
Liczba postów: 8
Podejrzewam, że jak Katyń dostanie Oscara (a na to się zanosi) to czeka nas wysyp 'katyniopodobnych' filmów...............
Trzymam kciuki za "Pokutę" w najważniejszej kategorii. :)
Nie ma gorszego zla od pieknych slów, które klamia.
23-01-2008, 19:47
Nowy
Liczba postów: 2,172
Liczba wątków: 13
Jeśli Katyń dostanie Oscara to może rząd wyłoży wreszcie kasę na "miasteczko filmowe".
23-01-2008, 20:01
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Oscar dla Katynia? Już widzę obsadę i Wajdę u prezydenta, i medale...
23-01-2008, 20:06
Nowy
Liczba postów: 2,172
Liczba wątków: 13
A 24 luty to święto narodowe... Swoją drogą, jeśli "Piotruś i wilk" wygra w swojej kategori, to pewnie nasz prezydent nawet tego nie zauważy.
Ten rosyjski film to remake 12 gniewnych ludzi? Tak wynika z opisu IMDB
23-01-2008, 20:10
.
Liczba postów: 27,565
Liczba wątków: 60
Raczje nie dokładny remake, ale mniej więcej ta sama historia rzucona w rosyjskie realia. Coś takiego jak "Straż przyboczna" i "Za garść dolarów".
Co do tych szans to wg. mnie Katyń pierwszy, 12 druga, a reszta się nie liczy.
23-01-2008, 21:08
VIP
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 292
"Katyń" - szok. Doceniam ten film, podziwiam Wajde za odważną, uczciwą i niewygodną wizję, ale kurła, to nie jest oscarowy film. Jest pod wieloma względami zwyczajnie słaby, a taka nomiacja to zwyczajne przecenienie. Nie mam pojęcia dlaczego w gronie nominowanych nie znalazł się ULTRAREWELACYJNY "4 miesiące...", o którym Jaku pierdoli, że taki słaby 8) Fakt, niektóre nagrody nie znaczą wiele, ale jednak ten film był naprawdę przez wielu doceniony i szybciej można się sposcić niż spotkać jednoznacznie negatywną opinię nieonetową. I gdzie, cholera, "Persepolis"?
Gdzie "Zodiak"? "Pokuta" była świetna, ale jawnie podoscarowa, tym bardziej "Zodiak" - film niemalże perfekcyjny - nic nie dostaje. Szkoda. Bywa.
23-01-2008, 21:11
.
Des, mógłbyś mi wytłumaczyć na czym polega ta odważność i niewygodność wizji w Katyniu? Niewygodny dla kogo? Może tylko dla Ruskich, ale im to nawet nasze mięso nie pasowało, więc oni się nie liczą :) Rozumiem, że gdyby Wajda go nakręcił 30 lat temu to byłby to film niewygodny. Ale teraz?? Teraz jest to film dokładnie taki jakiego oczekiwali prawie wszyscy. Miał pokazać nieskazitelnych Polaków idących z modlitwą na ustach na śmierć i pokazał. Władza się cieszy, widzowie się cieszą, krytykom się podoba... Kontrowersyjność i ryzyko byłoby wtedy gdyby Wajda nie nakręcił ekranizacji mitu o bohaterskich polakach oraz kilku scenek żywcem wyjętych z podręczników histori dla podstawówki, tylko pokazałby prawdziwe ludzkie postawy, ludzi wachających się, wątpiących. Ludzi, a nie pomniki postaw.
W ogóle to dla mnie nominowani do tej kategori powinni być:
-Persepolis
-Motyl i Skafander
-Uwaga, pożądanie
-XXY
-byle co
23-01-2008, 21:25
Banned
simek, jakby nie patrzeć Katyń jest bardzo odważnym filmem. Spójrz tylko: Wajda, wybitny reżyser mający na koncie takie filmy i Oscara za całokształt, wyskakuje z filmem, przy którym dramaty z kanału Hallmark jawią się jako ambitne dzieła. To się nazywa odwaga!
23-01-2008, 21:32
VIP
zdanie nt Katynia mam jakie mam i powiedziałem już sporo w recenzji i dyskusji na forum. odtworzenie mitu było cholernie odważne, a niewygodny... spójrz ile szyderstw idzie pod adresem Wajdy. takiego filmu oczekiwałeś? jeśli nie, to znaczy, że uwiera bardziej niż inne. Mnie nie uwiera, bo chyba zrozumiałem intencje twórcy, co nie znaczy, że racji nie mają ci, którzy czują ostry kamień w bucie.
23-01-2008, 22:49
.
Czy ja wiem czy odtworzenie mitu? Według mnie to on istnieje pomimo tego filmu i niczego nie trzeba było odtwarzać, a tych szyderstw to jakoś nie dostrzegam tak wiele, w środkach masowego przekazu raczej wszyscy biją pokłony przed Wajdą a narzekają maluczcy, tacy jak my tu na forum. Z moimi oczekiwaniami to jest tak, że marzyłem o zupełnie innym spojrzeniu na sprawę, ale wiem jakie są realia i spodziewałem się, że film będzie kiepski. W żaden sposób mnie to nie uwiera. Przypomnij sobie jakikolwiek film na który czekałeś i miałeś nadzieje że będzie świetny a wyszła klapa i powiedz czy Cię to tak bardzo uwiera? Ja po prostu o takim szybciej zapominam.
Ale o Katyniu napisaliśmy na forum chyba wszystko co się dało, więc najważniejsze że oboje uważamy, że nie zasługuje na oscara.
23-01-2008, 23:15
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
Liczba wątków: 50
desjudi napisał(a):I gdzie, cholera, "Persepolis"?
Przeciez Persepolis - przy okazji bardzo przeceniany film :) - jest nominowany w kategorii najlepsza animacja.
24-01-2008, 17:14
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Jakuzzi napisał(a):jest nominowany w kategorii najlepsza nominacja.
A to ciekawe. :)
Rotfl. :)
24-01-2008, 17:37
VIP
Jakuzzi napisał(a):desjudi napisał(a):I gdzie, cholera, "Persepolis"?
Przeciez Persepolis - przy okazji bardzo przeceniany film :) - jest nominowany w kategorii najlepsza animacja.
ale był zgłoszony przez Francję do tej bardziej znaczącej kategorii, w której nie byłby bez szans, a tak to pewnie z komputerowymi myszami nie ma szans.
24-01-2008, 18:32
Dirty Harry
Liczba postów: 284
Przeglądając nominację natrafiłem na "Best Editing" - The Bourne Ultimatum. Tyle się na forum naczytałem o tym jaki to oczojebny i chaotyczny montaż jest w tym filmie, że sam juz się pogubiłem. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że Akademia już dawno nie jest jakimś tam wyznacznikiem jakości, ale jestem ciekaw co myslą o tym inni forumowicze. Kolejna przesada z nominacją, czy rzecz raczej do przełknięcia ?
24-01-2008, 21:19
Banned
Ja powiem ci tak: taki styl trzeba lubić, jak już pisałem, cięcie następuje średnio co 2-3 sekundy, ale warsztatowo jest to jak dla mnie świetna robota, film nabiera dynamizmu i nawet gdy tak naprawdę nie dzieje się nic konkretnego, z ekranu bije dynamizm.
Jednak czy zasługuje na nominację, czy też nie, nie wiem, to jedna z tych kategorii na temat których wolę się nie wypowiadać. Bo. Się. Nie. Znam. :)
24-01-2008, 21:23
.
A ja się zastanawiam nad kategorią najlepszy montaż dźwięku. Dla mnie to strasznie abstrakcyjna kategoria i zdaje mi się, że jest po to, żeby najważniejsze filmy mogły się bić w jednej kategorii więcej, bo praktycznie zawsze lądują w niej przynajmniej 2,3 filmy z kategori najlepszy film. Jest na tyle specjalistyczna, że wątpię czy ktokolwiek oprócz ludzi naprawde mającymi fioła na punkcie filmów(lub po prostu ludzi zajmujących się filmami zawodowo) jest w stanie powiedzieć czy w danym filmie był dobry czy zły montaż dźwięku.
24-01-2008, 21:52
Stały bywalec
Super Green napisał(a):Przeglądając nominację natrafiłem na "Best Editing" - The Bourne Ultimatum. Tyle się na forum naczytałem o tym jaki to oczojebny i chaotyczny montaż jest w tym filmie, że sam juz się pogubiłem.
Montaz nie jest chaotyczny, co najwyzej kamera troche szaleje.
25-01-2008, 15:39
Stały bywalec
desjudi napisał(a):ale był zgłoszony przez Francję do tej bardziej znaczącej kategorii, w której nie byłby bez szans, a tak to pewnie z komputerowymi myszami nie ma szans.
Mam taka nadzieje.
25-01-2008, 15:40
|