^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
Nakf napisał(a):W poprzednim roku sie dalo (prosto z ABC):
http://noctos.wordpress.com/2007/02/25/how-to-watch-the-oscars-2007-broadcast-online/
to i w tym sie da :D
Jakoś nie mogę znaleźć w tym TVU ABC :/ Ale znalazłem stronę na której można oglądać ten kanał(chociaż jakość jest taka sobie).
http://www.andromedanet.com/tvtuner_abc7kabc.html
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
21-02-2008, 00:08
.
Liczba postów: 27,557
Liczba wątków: 60
Mierzwiak napisał(a):Stary, ale masz problemy... I tak będzie skrót z eleganckim tłumaczeniem.
To Ty oglądasz na następny dzień skróty czegoś co już widziałeś w całości? Proste, że jak mi coś będzie nie pasować, albo interesować szczególnie to zobaczę tu czy tam o co chodziło, ale po co mi skrót...
21-02-2008, 18:41
Stały bywalec
Liczba postów: 1,454
Liczba wątków: 13
Ja też oglądam skróty często :D
21-02-2008, 20:25
Mało pisze
Liczba postów: 495
Liczba wątków: 1
simek napisał(a):Mierzwiak napisał(a):Stary, ale masz problemy... I tak będzie skrót z eleganckim tłumaczeniem.
To Ty oglądasz na następny dzień skróty czegoś co już widziałeś w całości? Proste, że jak mi coś będzie nie pasować, albo interesować szczególnie to zobaczę tu czy tam o co chodziło, ale po co mi skrót...
Skroty ssa.
Pokazuja tylko najwazniejsze kategorie, wiec masa swietnych dowcipow, ktore sa zazwyczaj przy oscarach 'technicznych' po prostu przepada.
21-02-2008, 21:09
Dużo pisze
Liczba postów: 334
Liczba wątków: 0
To Forum jest jedyne w swoim rodzaju.
Nie znam ani jednej osoby, ktora by miala Canal +, wchodze tu i co widze? Prawie kazdy ma Canal +!
Swiat jest niesprawiedliwy ;-)
Mam nadzieje, ze bedzie jakas transmisja w Internecie :roll:
22-02-2008, 09:41
Stały bywalec
Liczba postów: 1,454
Liczba wątków: 13
Ja nie mam Canal+, ale mam PRO7 :D
22-02-2008, 10:44
Mało pisze
Ja nie mam canal+, ale mam internet :D
22-02-2008, 11:24
Dużo pisze
Skoro masz Internet i planujesz obejrzec transmisje wreczenia Nagrod Akademii, to czy moglbys oswiecic maluczkiego w kwestii "Jak to sie robi", a raczej "Jak to zrobic"?
22-02-2008, 17:41
^^
Parę postów, wcześniej podałem link ze stroną, przez którą można oglądać stacje ABC, która transmituje oscary.
22-02-2008, 18:06
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
Liczba wątków: 50
A zna ktos adres jakiejs dobrej strony, na ktorej mozna obstawiac zwyciezcow?
22-02-2008, 19:00
Mało pisze
zombie_sidekick napisał(a):Skoro masz Internet i planujesz obejrzec transmisje wreczenia Nagrod Akademii, to czy moglbys oswiecic maluczkiego w kwestii "Jak to sie robi", a raczej "Jak to zrobic"?
Na pewno przyda sie windows media player i z 1MBit/s lacza (ja mam chyba 2, ale czasem potrafi dojsc i do 8 :D), dodatkowo warto zaopatrzyc sie w program Sopcast, ewentualnie TVUplayer, TVAnts, etc. - sa one dosc proste w obsludze, wiec jezeli nie miales z nimi stycznosci, to w 5 minut da sie zrozumiec jak to wszystko dziala. Aha, ja nastawiam sie tylko i wylacznie na Sopcast, bo uzywam tego programu od ponad roku i dotad nie mialem z nim zadnych problemow. Pozostale sluza jako kolo ratunkowe :)
Zasada jest prosta:
http://oscar.com/oscarnight/?pn=internationalbroadcasters
+
Lista kanalow Sopcasta
albo
http://wwitv.com/portal.htm
=
Oskary :D
Sopcast jest programem typu p2p, czyli nie tylko sie sciaga, ale i udostepnia. W praktyce oznacza to, ze im wiecej osob oglada tym lepsza jest transmisja.
Drugi link to glownie transmisje windows media playera i real playera - czyli prawdopodobnie z limitem uzytkownikow i niekoniecznie dobrym laczem. Nie wszystkie linki prowadza tez do relacji na zywo - na to trzeba uwazac.
Z pierwszej opcji znalazlem chinska CCTV-6. Otwieram sopcasta, loguje sie, wybieram zakladke 'kanaly' i szukam tej stacji. Klilam dwa razy i voila! Po minucie-dwoch pojawia sie obraz i dzwiek, calkiem niezlej jakosci.
TYM sposobem mam zamiar pojutrze obejrzec oskary.
Druga opcja - np. boliwijska stacja unitel. jest na stronie oskarow, jest tez na wwitv. W tym przypadku ryzyko jest takie, ze w czasie oskarow transmisja internetowa zostanie wylaczona, ewentualnie - zablokowana przez zbyt duza liczbe uzytkownikow. Zbyt ryzykowne jak dla mnie.
Sopcast to niemal pewniak, najprawdopodobniej tuz przed transmisja na liscie pokaza sie nowe, 'oskarowe' kanaly. Kto wie, moze ktos wrzuci polski canal+ (zdarzylo mi sie kilka razy trafic na canal+sport)?
edit: Azgaroth, dopiero teraz zajrzalem do twojego linka, moim zdaniem jakosc jest bardzo dobra (i co najwazniejsze - jest to transmisja z abc). Jezeli w czasie ceremonii bedzie chodzilo tak jak teraz, to chyba sie na to przerzuce ;)
22-02-2008, 19:55
^^
22-02-2008, 20:57
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
PFFFFF. Też mi coś. Przecież takie coś od dawna robi stopklatka i pewnie 20 innych stron.
22-02-2008, 21:00
.
Liczba postów: 27,557
Liczba wątków: 60
Nikt tu gazet nie czyta? W programach telewizyjnych piszą, że TVP rzutem na taśme dogadała się z C+ i transmisja w publicznej będzie. Nie rozumiem tylko na jakiej zasadzie, bo troche pokrętnie to napisali. Chyba chodzi o to, że TVP dostanie troche, a w C+ zostanie wszyściutko. Kto zainteresowany niech sobie poszuka:P
Ups, troche się zapędziłem. http://film.interia.pl/wiadomosci/film/news/ile-oscarow-w-tvp,1058719?sa=1 takie coś znalazłem. W TVP będzie tyle co nic:p chociaż transmisja zacznie się godzinę przed tą na C+, więc nie bedę się nudził w nocy. Prowadzą Krzysztof Kłopotowski i Agnieszka Szydłowska. Jego nawet całkiem lubię słuchać, ciekawie mówi, czasami nawet mądrze, ale pani Szydłowska to tam raczej jako dekoracja będzie robić, nie słyszałem w kilku odcinkach Kinematografu, żeby powiedziała coś ciekawego - zazwyczaj stoi, słucha i się kiwa.
22-02-2008, 22:42
Dużo pisze
Hej, nakf, wielkie dzieki za wyczerpujaca odpowiedz! Na pewno sprobuje tych Twoich sposobow. Z tego, co zrozumialem, to Sopcast jest Twoim faworytem - bedzie i moim :)
Co do tego linka do ABC - jesli to ogarne, to bedzie dobrze ;) Wiecie, czlowiek z palcem w dupie montuje sobie na Adobe Premiere, a nie potrafi wlaczyc prostego broadcastu :oops: :oops: :oops:
Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz.
23-02-2008, 00:42
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
Liczba wątków: 50
Ok, czas zamiescic swoje typy:
NAJLEPSZY FILM
No Country For Old Men
NAJLEPSZY AKTOR
Daniel Day-Lewis
Najmniej dyskusyjna kategoria w tym roku. Troche - ale tylko troche - obawiam sie, ze Akademia postanowi zaskoczyc i nagrodzic jednak Deppa, kierujac sie tokiem myslenia: w ciagu ostatnich 4 lat nominowalismy go 3-krotnie, wiec w koncu wypadaloby nagrodzic. Bylaby to jednak sensacja, dlatego jest to sytuacja malo prawdopodobna. Pozostala trojka bez szans.
NAJLEPSZA AKTORKA
Julie Christie
Gdyby nie ten caly szereg nagrod, ktore do tej pory zgromadzila Christie,
obstawilbym Cotillard. Pozostala trojka bez szans.
NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY
Javier Bardem
Jasne, Casey Affleck byl swietny, ale to, ze Bardem wroci do domu z Oscarem w reku, jest niemalze poza dyskusja.
NAJLEPSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA
Cate Blachett
Najtrudniejsza kategoria z glownych. Poddaje sie przewidywaniom bukmacherow i bezpiecznie obstawiam Blanchett, mimo iz cos mi cicho mowi, ze bedzie to raczej Tilda Swinton. Raz, ze dobra rola, dwa, ze Blanchett juz ma statuetke, trzy, ze to de facto jedyna okazja na Oscara dla Claytona. W kuluarach ;) coraz czesciej mowi sie natomiast o statuetce dla Amy Ryan.
NAJLEPSZY REZYSER
Joel Coen, Ethan Coen
NAJLEPSZY FILM NIEANGLOJEZYCZNY
Katyn
Strzelam, bo nie widzialem reszty, a faworytow Akademii tez wyjatkowo trudno obstawic.
NAJLEPSZY FILM ANIMOWANY
Ratatouille
Sama nominacja dla Persepolis jest juz sporym wyroznieniem dla tego filmu. Oscar dla Pixara.
SCENARIUSZ ORYGINALNY
Juno
SCENARIUSZ ADAPTOWANY
No Country For Old Men
W tym roku nie jest to tak latwa pozycja do wytypowania, jak w latach
ostatnich. Strzelam w Coenow, ktorzy minimalnie wyprzedzaja P.T. Andersona.
NAJLEPSZE ZDJECIA
There Will Be Blood
Wczesniej stawialem na Pokute, ale Elswit dostal nagrode Stowarzyszenia Operatorow. W dodatku bedzie to kolejna okazja dla Akademii zeby docenic swietny film Andersona, ktory przegra jednak z Coenami.
NAJLEPSZA MUZYKA
Atonement
EFEKTY SPECJALNE
Transformers
23-02-2008, 20:10
McMillan Man
Liczba postów: 6,532
Liczba wątków: 51
no to jedziem moje :
Najlepszy film :
Pokuta (Niestety) bo uważam że NCFOM powinien zgarnąć statuetkę.
Najlepszy aktor :
Mimo że nie widziałem TWBB to jestem pewny że wygra Daniel Day Lewis.
Najlepsza aktorka :
Ellen Page :twisted:
Najlepszy aktor drugoplanowy :
Bardem, chociaż jak wygra P.S.Hoffman to też będe zadowolony bo w Wojnie Charliego Wilsona szarżował. Najlepsze momenty filmu należą do niego.
Najlepsza aktorka drugoplanowa :
Stawiałbym na Blanchett, bo w końcu to Bob Dylan, ale wielką niespodzianką byłoby zwycięstwo Saoirse Ronan i nie byłoby też ono bezpodstawne.
Najlepszy scenariusz oryginalny :
Diablo Cody - Juno.
Scenariusz adaptowany :
No Country for old men.
Film obcojęzyczny :
Widziałem tylko Katyń, i coś czuję że zwycięży :roll:
Najlepsza animacja pełnometrażowa :
Jak nic Ratatuj!!
Najlepsza scenografia :
Sweeney Todd - akurat do scenografii nie ma się co przyczepić.
Najlepsze zdjęcia :
Pokuta.
Najlepsze kostiumy :
Elizabeth : Złoty Wiek - kostiumy są świetne. Niestety nie można tego powiedzieć o filmie.
Najlepszy montaż :
No Country for old men.
Najlepsza charakteryzacja :
Piraci z Karaibów : Na krańcu świata.
Najlepszy animowany film krótkometrażowy :
Piotruś i wilk - filmu nie widziałem ale widziałem zdjęcia które wyglądają pięknie :wink:
Najlepszy Dźwięk :
No Country for old men.
Najlepsze efekty specjalne :
Transformers
23-02-2008, 20:42
Stan Marsh
Liczba postów: 2,163
Liczba wątków: 11
No to i ja spróbuję :)
NAJLEPSZY FILM
Wygra:
No Country For Old Men
Powinien: There will be blood, chociaż oba filmy są znakomite i zdecydowanie nie stanie się tragedia, jeśli wygrają Coenowie. Stanie się dopiero wtedy, kiedy Oscara dostanie <odpukać> Pokuta...
NAJLEPSZY AKTOR
Wygra i MUSI: Daniel Day-Lewis
KONIECZNIE!
==
NAJLEPSZA AKTORKA
Wygra: Julie Christie
Powinna: Marrion Cottilard albo Ellen Page
==
NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY
Wygra: Javier Bardem
Powinien: Casey Affleck, ale oczywiście zwycięstwo Bardema będzie ok. Albo Wilkinsona.
==
NAJLEPSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA
Wygra: Cate Blachett
Powinna: Amy Ryan
==
NAJLEPSZY REZYSER
Wygrają: Joel Coen, Ethan Coen
Powinien: P.T. Anderson
==
NAJLEPSZY FILM NIEANGLOJEZYCZNY
Wygra: Katyn lub 12
Powinien: hm, nie widziałem pozostałych, ale podobno "Fałszerze" i "12" to b. dobre filmy
==
NAJLEPSZY FILM ANIMOWANY
Wygra: Ratatuj
Powinno: Persepolis, ale jako, że Ratatuj to również fantastyczny film, to wielkiej afery będzie.
==
SCENARIUSZ ORYGINALNY
Wygra i słusznie: Juno - w końcu od kilku lat panuje tendencja do nagradzania w tej kategorii jedynego filmu niezależnego/niskobudżetowego w danym roku: Miedzy slowami - Bezdroza - Mala Miss... i pomijając ostatnie, tradycji stanie się zadość i będzie to jedyna nagroda dla tego uroczego filmu.
SCENARIUSZ ADAPTOWANY
Wygra: No Country For Old Men bądź Skafander i motyl
Powinien: P.T. Anderson. To, co zrobił z - podobno bardzo skupiona na aspekcie ekonomicznym - ksiazka to mistrzostwo świata. Poza tym Coenowie prawie na 100% będą mieli Oscara za reżyserię i film, po co im kolejny Oscar? ;)
==
NAJLEPSZE ZDJECIA
Wygra: There Will Be Blood. Kamiński odwalił kawał świetnej roboty, ale dostał już bodajże dwa Oscary, więc się chyba nie obrazi?
==
NAJLEPSZA MUZYKA
Wygra: Atonement. I jeśli nie będzie durnych niespodzianek, to będzie to jego jedyna nagroda tej nocy. Powtórzy się po prostu zeszłoroczna sytuacja z "Babel"...
Powinien: Ratatuj zdecydowanie. Choć podobno Iglesias i "Kite runner" to bardzo mocna konkurencja.
==
EFEKTY SPECJALNE
Wygra i powinien: Transformers. Tylko dla efektów to się dało oglądać, więc chociaż to nagrodzić trzeba ;).
==
MONTAŻ:
Wygra i powinien: Ultimatum Bourne'a. Mistrzostwo montażu.
23-02-2008, 20:52
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,159
Liczba wątków: 67
Film: No Country for Old Men - jeśli wygra co innego, to będzie lipa, ale z drugiej strony lipa była już wiele razy :(
Reżyseria: Ethan Coen, Joel Coen vs Paul Thomas Anderson
Aktor: Daniel Day Lewis na 90%, ale nie zdziwię się, jeśli Akademia zrobi wszystkich w pałę i da Oscara Clooneyowi, choćby i po to, żeby Clayton nie odszedł z niczym :twisted:
Aktorka: Ellen Page, bo tak :twisted: aczkolwiek pewnie któraś sprzątnie jej to sprzed nosa :(
Aktor drugoplanowy: Javier Bardem - jeśli będzie inaczej, to ^&$%^#$^ :wink:
Aktorka drugoplanowa: Ruby Dee - żeby było ładnie i żeby było zgodnie z równouprawnieniem. Aczkolwiek wolałbym Tildę
Scenariusz oryginalny: Juno bez dwóch zdań
Scenariusz adaptowany: No Country for Old Men j.w.
Film obcojęzyczny: nie wiem - wszystko byle tylko nie Katyń
Animacja: Ratatouille
Scenografia: trudno powiedzieć, może Sweeney Todd
Zdjęcia: Janusz Kaminski, choć równie dobrze mogą dać Deakinsowi i to będzie jedyny Oscar dla Assasination
Kostiumy: Elizabeth: The Golden Age - poprzednia Elizabeth chyba też dostała za kostiumy
Montaż: The Bourne Ultimatum
Charakteryzacja: Pirates of the Caribbean: At World's End, aczkolwiek dziwi mnie to, że tylko 3 filmy tu nominowano
Dźwięk: 3:10 to Yuma
Montaż dźwięku: Transformers
Muzyka: Atonement, ale jest to cholernie niepewna kategoria, co pokazują wszystkie poprzednie lata. Może więc dostać każdy film, nawet Michael Clayton...
Piosenka: zapewne jakiś Menken, może That's How You Know
Efekty specjalne: Transformers
Dokument: Taxi to the Dark Side, bo ma fajny tytuł :P
23-02-2008, 21:00
Stan Marsh
Liczba postów: 2,163
Liczba wątków: 11
Z cyklu "Jak dobrze, że Esensja nie rozdaje Oscarów":
http://esensja.pl/film/publicystyka/tekst.html?id=4998&strona=1
Tzn., zgadzam się z kilkoma tekstami, ale pisanie, że "NCFoM to film wybitny, a TWBB tylko dobry" - no proszę... Albo Depp powinien dostać Oscara, bo mimo iż Day-Lewis zasłużył, to przecież Depp był już nominowany trzy razy... Depp byłby zachwycony z takiej argumentacji tego Oscara... :/
23-02-2008, 21:06
|