Oscary 2008
strasznie słabe te nominacje, szczególnie w porównaniu z Globami
Anne Hathaway? Slumdog Millionaire ma 2 piosenki? WTF? Co się niby z tym "świetnym" Wrestlerem stało nagle? I czemu ZNOWU dwie piosenki z tego samego filmu?!
Adapted screenplay: The Curious Case of Benjamin Button - LOL
Best motion picture of the year pozostawię bez komentarza :roll:
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):strasznie słabe te nominacje, szczególnie w porównaniu z Globami

Przeciez te nominacje stanowia niemalze kalke Globow.

Cytat:Anne Hathaway?

Co z nia?

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):strasznie słabe te nominacje, szczególnie w porównaniu z Globami
Anne Hathaway?
A co masz do Anne Hathaway? Nie tak ogólnie, tylko w odniesieniu do "Rachel Getting Married"? Nie wiem, gdize byłeś przez ostatnie miesiące, ale ona jest jedną z silniejszych kandydatek do nagrody. Podobno daje czadu. Filmu naturalnie nie widziałem, ale sądząc po zwiastunie jestem w stanie w to uwierzyć. Szczerze mówiąc (już tak pozaoskarowo) to ciekaw jestem tego filmu.

Mefisto napisał(a):I czemu ZNOWU dwie piosenki z tego samego filmu?!
Jak to czemu? Bo tak wyszło z głosowania. Geez, przecież to nie jest tak, że siadają i decydują gremialnie: ok, wyróżnimy dwie piosenki ze "Slumdoga". Niemniej oczywiście to w praktyce oznacza, że wygra "Down to Earth".
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Całkiem dobre, kategoria najlepszy film mi się bardzo podoba, trzy dobrze zapowiadające się, powiedzmy, że dosyć skromne filmy, jedna sztampowa historyjka miłosna która nie wiem czemu tak się ludziom podoba no i Button z którego akademia pewnie chce zrobić nowego Titanica. Policzyłem, że budżet 4 kandydatów do best picture to w sumie 95 mln$, Buttona 150mln$.

Buttona nie widziałem i nie typuje jego szans w najważniejszych kategoriach, ale tak patrząc na zdjęcia, kostiumy, scenografię, charakteryzację i takie tam to jakoś nie widzę dla niego szczególnie silnego kandydata - w sumie to chciałbym, żeby zgarnął wszystkie maluczkie nagrody, a ważniejsze zostawił poważnym filmom.

Zauważyliście nominację dla Presto? :)

Zanim zaczęto ogłaszać wybory krytyków z poszczegolnych stanów to byłem przekonany, że Scorsese bez trudu chapnie statuetkę za Rolling Stonesów w kategorii dokument, jednak później nigdzie nie słyszałem o cieniu możliwości na nominację. Wie ktoś, czy brano w ogóle pod uwagę ten film?

Odpowiedz
Nominacje jak nominacje, ale aż tyle dla Buttona to jakieś nieporozumienie (jak dla mnie to tylko za efekty mu się nominacja należy).

Downey Jr.? Gdyby Oscary były za trailery, może, bo tylko tam ta rola mi się podobała. W filmie, na dłuższą metę, strasznie mnie irytował. To jak rozciągnięcie dowcipu który powinien trwać kilkanaście sekund.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Nominacje jak nominacje, ale aż tyle dla Buttona to jakieś nieporozumienie (jak dla mnie to tylko za efekty mu się nominacja należy).
Nie no, umówmy się, że na nagrody techniczne to ten film może zasłużyć. Niekoniecznie tylko za efekty, które bywały z kolei zbyt nachalne.

Mierzwiak napisał(a):Downey Jr.? Gdyby Oscary były za trailery, może, bo tylko tam ta rola mi się podobała. W filmie, na dłuższą metę, strasznie mnie irytował. To jak rozciągnięcie dowcipu który powinien trwać kilkanaście sekund.
Downey to i tak wciąż najjaśniejszy punkt "Tropic Thunder". Naturalnie też mnie w pewnym sensie rozczarował, bo dobrze mówisz o tym rozciągniętym dowcipie, ale z tego co wiem, mocno na jego rzecz lobbowano (pierwotnie podobno miał startować do Oskara za "The Soloist", tylko film się obsunął :) ), a poza tym jest to fajna rola. Choć i tak stoi raczej na końcu stawki nominowanych, więc luz :)

Odpowiedz
Gran Torino poległo z kretesem. Sam Eastwood też tym razem będzie tylko gościem na gali.

Jedno jest pewne - gdyby "There Will be Blood" lub "NCFOM" wyszły w tym roku, w cuglach zgarnęły by statuetkę za najlepszy film.
Quite an experience to live in fear, isn't it?
That's what it is to be a slave.

Odpowiedz
Nie widziałem wszystkich filmów, więc odniosę się tylko do tych, które widziałem. Cieszy mnie, że nie nominowali "Mrocznego rycerza" w najważniejszych kategoriach, a było blisko.
Za nieporozumienie uważam ogrom nominacji dla chyba najgorszego filmu Finchera będącego na dodatek marną podróbą "Forresta Gumpa" z lepszymi zdjęciami oraz nominowanie Brada Pitta za rolę raczej przeciętną. Brakuje mi z kolei nominacji dla Sally Hawkins i Bruce'a Springsteena za piosenkę do "Wrestlera". Ogólnie lepsze nominacje niż się spodziewałem, ale to też był bardzo słaby rok, więc Akademia nie miała za bardzo z czego wybierać. I bardzo dobrze, że się nie ugięli i nie upchnęli roli Winslet do kategorii drugoplanowej.

Odpowiedz
no właśnie, Bzyku, dokładnie. NCFOM/TWBB wyprzedzają o kilka odległości tani sentymentalizm Buttona i poczciwość Slumdoga. To inna klasa. Nie wiem jak inne nominowane tytuły, ale coś czuję, że żaden nie zbliży się choć na 1,5 punktu w skali ocen (całe szczęście mininova poratowała bodajże już wszystkimi tytułami) 8)
- Brad Pitt - nieporozumienie. potrafię wymienić 5 innych jego ról, które zasługiwały na nominację, ale nie bardzo przeciętna rola Buttona.
- brak Sally Hawkins boli. naprawdę zasługiwała na wyróżnienie. świetna, wyjątkowa rola.
- dwie piosenki ze Slumdoga? po co? ost jest fajny, "O Saya" zasługuje, ale drugi kawałek? bez jaj... gdzie Springsteen? gdzie Jack White&Alicia Keys?
- TDK... szkoda, że Akademii zabrakło jaj do nominowania w najważniejszych kategoriach najważniejszego (?) filmu roku.
- The Wrestler. też przepadł tam, gdzie przepaść wcale nie musiał.

Odpowiedz
pff - ja tam wole globy (rok temu to byl wyjatek). jedna nominacja dla winslet? brak gran torino i zapasnika w piosenkach? slumdog millionaire jako faworyt? jakos mi sie po tego finchera siegac nie chce.

jedyny wielki pozytyw - to nominacja dla jenkinsa. kocham to warzywo.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Jakuzzi napisał(a):Przeciez te nominacje stanowia niemalze kalke Globow.

to zerknij sobie jeszcze na Globy - dla mnie jest sporo zmian, niekoniecznie na lepsze

Negrin napisał(a):A co masz do Anne Hathaway? Nie tak ogólnie, tylko w odniesieniu do "Rachel Getting Married"? Nie wiem, gdize byłeś przez ostatnie miesiące, ale ona jest jedną z silniejszych kandydatek do nagrody. Podobno daje czadu. Filmu naturalnie nie widziałem, ale sądząc po zwiastunie jestem w stanie w to uwierzyć. Szczerze mówiąc (już tak pozaoskarowo) to ciekaw jestem tego filmu.

nie lubię jej, filmu nie widziałem, ale jakoś nie przekonała mnie do tej pory aktorsko - oczywiście może to być rola na miarę, oby tylko nie okazała się taką rolą na miarę, jak Jolie w Girl interrupted czy Paltrow w Szekspirze ;)

Mefisto napisał(a):Jak to czemu? Bo tak wyszło z głosowania. Geez, przecież to nie jest tak, że siadają i decydują gremialnie: ok, wyróżnimy dwie piosenki ze "Slumdoga". Niemniej oczywiście to w praktyce oznacza, że wygra "Down to Earth".

ale oni te głosowania mają z dupy - poprzednio było chyba 4 różne piosenki z Enchanted. Naprawdę powinny być jakieś ograniczenia, że 1 film = 1 piosenka. Poza tym Globy to zdaje się też głosowanie - więc jak to jest, że tam wygrał Wrestler, a tu nawet się nie dostał? W ogóle mało tych piosenek, ale w tym towarzystwie to nic tylko za Gabriela 3mać kciuki.

Albertino napisał(a):Brakuje mi z kolei nominacji dla Sally Hawkins

ano właśnie, a ktoś tu o kalce mówił :D
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Albertino napisał(a):Ogólnie lepsze nominacje niż się spodziewałem
Yy... Zaraz, to jakie jeszcze plusy widzisz poza brakiem nominacji dla "Mrocznego rycerza"?

Odpowiedz
Brak nominacji za charakteryzacje dla Tropic Thunder... What the fuck?
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):nie lubię jej, filmu nie widziałem, ale jakoś nie przekonała mnie do tej pory aktorsko
ty nie lubic to sobie mozesz - jej pozycja jako faworytki to fakt i twoje widzimisie tego nie zmieni:)

Cytat:rolą na miarę, jak Jolie w Girl interrupted czy Paltrow w Szekspirze ;)
akurat jolie byla swietna, gorzej z paltrow

Mefisto napisał(a):Poza tym Globy to zdaje się też głosowanie - więc jak to jest, że tam wygrał Wrestler, a tu nawet się nie dostał?
to zdanie jest troche bez sensu, co nie? :)

Odpowiedz
Hitch napisał(a):Brak nominacji za charakteryzacje dla Tropic Thunder... What the fuck?

A co w tej charakteryzacji takiego szczegolnego? Bo Downeya na brazowo pomalowali? ;)

Artemis napisał(a):jej pozycja jako faworytki to fakt

Nie no, z Winslet to ona szans nie ma.

Desjudi napisał(a):TDK... szkoda, że Akademii zabrakło jaj do nominowania w najważniejszych kategoriach najważniejszego (?) filmu roku.

Daj spokoj, Des. ;) TDK zgarnie kupe statuetek, kiedy bedzie je wreczac MTV. I rownowaga we wszechswiecie zostanie zachowana.

Marginesem: bezbarwnosc i przewidywalnosc tegorocznych oscarow mozna wywiesc chociazby z tego, ze w przeciwienstwie do poprzednich lat, kiedy pewniakami byli tylko dwaj glowni wykonawcy, teraz cala aktorska czworke mozna obstawic z blisko stuprocentowa pewnoscia.

Odpowiedz
Jakuzzi napisał(a):
Artemis napisał(a):jej pozycja jako faworytki to fakt

Nie no, z Winslet to ona szans nie ma.
rzuc okiem na nagrody krytykow. poza tym winslet za film daldry'ego caly czas nominowana byla jako aktorka drugiego planu, to tez warto wziac pod uwage.

Desjudi napisał(a):TDK... szkoda, że Akademii zabrakło jaj do nominowania w najważniejszych kategoriach najważniejszego (?) filmu roku.
nie, des:)

Jakuzzi napisał(a):cala aktorska czworke mozna obstawic z blisko stuprocentowa pewnoscia.
kibiuje mikiemu, ale penn ma szanse namieszac; po pierwsze postac (a w kalifornii wazne rzeczy sie teraz dzieja), po drugie nagrody krytykow

Odpowiedz
Artemis napisał(a):kibiuje mikiemu, ale penn ma szanse namieszac

Kazdy ma szanse namieszac. Ale wygra Rourke, Ledger, Winslet i Cruz. ;)

Odpowiedz
Jakuzzi napisał(a):Marginesem: bezbarwnosc i przewidywalnosc tegorocznych oscarow mozna wywiesc chociazby z tego, ze w przeciwienstwie do poprzednich lat, kiedy pewniakami byli tylko dwaj glowni wykonawcy, teraz cala aktorska czworke mozna obstawic z blisko stuprocentowa pewnoscia.
Taki jesteś pewien tych kobiet? Bo ja bynajmniej.

Odpowiedz
ja tez nie

Odpowiedz
Pozyjemy, zobaczymy.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon