Oscary 2011
Pytanie z cyklu naiwnych i głupich - czy w polskiej TV będzie transmitowana gala rozdania Oscarów?
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
chyba tylko na Canal + (o 1.45) .
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
Zapraszamy na noc oskarową z KMF na ircu, kanał #kmf w sieci ircx.net.pl!

pozdr
P.H.O.N.I.K.: Positronic Humanoid Optimized for Nocturnal Infiltration and Killing

Odpowiedz
a będzie gdzieś transmisja online?

Odpowiedz
Nie będzie, 2011 to wyjątkowy rok gdzie specjalnie na tę okazję internet zostanie wyłączony.

Odpowiedz
Najbardziej emocjonujące Oscary od lat? W końcu - czy TSN zdoła ostatecznie wymierzyć Królowi kopa w tyłek? Hooper czy Fincher? Bale czy Rush? Deakins, Pfister, a może Libatique? Aktorka drugoplanowa? A soundtrack?

Jasna cholera.

Dawno nie byłem tak podekscytowany.

Nie ma się też co oszukiwać - Akademia nie zmieniła zbytnio ani swojego stosunku do Nolana, ani filmów Sci-fi. Film bez nominacji za reżyserie i montaż, w dodatku należący do takiego gatunku, nie ma najmniejszych szans na statuetkę za najlepszy film, o ile ktoś się jeszcze łudzi.

Jeśli Akademia wybierze "The Social Network", to jest spora szansa, że "Incepcja" wygra Oscara za najlepszy scenariusz oryginalny (jest tutaj 2. po "Jak zostać królem" w przypadku jego zwycięstwa), a także za muzykę, a nawet scenografie.

Od ładnych kilku miesięcy wiadomo, że walka jest pomiędzy "The Social Network" i "Jak zostać królem", i jedyną szansę "Incepcji" upatrywałbym w wygranej "TSN". Bez niego dostanie może 3 techniczne statuetki.

Co powiecie na to, by "The Social Network" i "Incepcja" wspólnie zasztyletowały króla?

PS. TSN FTW!

Odpowiedz
Cytat:Co powiecie na to, by "The Social Network" i "Incepcja" wspólnie zasztyletowały króla?

Ja bym wolał, żeby wygrało Winter's Bone, ale na to nie ma szans. Mnie jakoś pojedynek pomiędzy królem, a facebookiem średnio interesuje, bo obydwa filmy jakoś szczególnie nie przypadły mi do gustu.

W sumie najbardziej mnie interesuje kto odbierze nagrodę gdyby wygrał film Exit Through the Gift Shop :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Azgaroth napisał(a):W sumie najbardziej mnie interesuje kto odbierze nagrodę gdyby wygrał film Exit Through the Gift Shop :)

The time has come to reveal my identity...

Odpowiedz
O ile dobrze pamiętam, to ewentualną nagrodę dla Banksy'ego odbierze producent "Sklepu".

Odpowiedz
Tym bardziej, że Banksy nie został zaproszony na galę.

Widziałem już 8 z 10 nominowanych filmów, za chwilę biorę się za The King's Speech. Jak na razie mój ranking wygląda tak:
1. The Social Network
2. Black Swan
3. The Fighter
4. Inception
5. Toy Story 3
6. The Kids Are All Right
7. Winter's Bone
8. 127 Hours

Ewentualna wygrana numerów 1-3 by mnie ucieszyła, wygraną numerów 4-6 skwitował bym wzruszeniem ramionami, a numerów 7 i 8 "łot de fakiem".

Odpowiedz
Przewidywania prezydenta Obamy:

Film: 127 Hours
Reżyseria: Joel and Ethan Coen
Aktor: James Franco
Aktorka: Michelle Williams
Aktor drugoplanowy: Mark Ruffalo
Aktorka drugoplanowa: Amy Adams
Scenariusz oryginalny: The Fighter
Scenariusz adaptowany: 127 Hours
Film animowany: The Illusionist

Oba ma? Nie sądzę, bo nie ma właściwie żadnego z ośmiu. Chyba trafił 0/8, ale grunt to mieć własne zdanie.

Odpowiedz
O kurde, a przewidywania Omara Kadafiego też masz? ;)

Że wy się jaracie tegorocznymi Oskarami - nie rozumiem tego :) I jeszcze te pseudośmieszne filmiki, które podobały się Mierzwiakowi, a które ukazywały przygotowania Franco i tej chudej do prowadzenia ceremonii. Założę się, że dupki będą się naśmiewać z Mela Gibsona. Zapamiętam te ryje i nie wybaczę :)

Odpowiedz
Perfik napisał(a):Widziałem już 8 z 10 nominowanych filmów
To samo u mnie, brakuje mi Fajtera i Tru Grita. Mój ranking:

1. Toy Story 3
2. The Social Network
3. Black Swan
4. The King's Speech
5. Inception
6. The Kids Are All Right
7. Winter's Bone
8. 127 Hours

Z cyklu "dlaczego nominowano jakieś średniaki, a zabrakło miejsca dla": Blue Valentine (w tym rola Ryana Goslinga).

Odpowiedz
Ja widziałem wszystkie nominowane i raczej najbliżej mi do opinii Mentala, ale gdybym musiał wybrać to albo Black Swan, albo 127 Hours. Toy Story też mi się podobało bardzo, ale nie wiem, co to robi wśród nominowanych...

Z dwóch namaszczonych faworytów bardziej mi się podoba TKS i jeśli między tymi dwoma (TKS vs TSN) ma się rozegrać walka, to wolałbym, żeby historyjka o jąkale wygrała z kolesiem od stron internetowych.

P.S. A Winter's Bone jest cholernie nudne i uplasowałbym ten film zdecydowanie w drugiej piątce nominowanych (mimo że nie udało mi się obejrzeć do końca, bo w połowie z nudów wyłączyłem).
22.04.2011

Odpowiedz
Cytat:i raczej najbliżej mi do opinii Mentala

A moja opinia jest... jaka? ;)

Odpowiedz
Mental napisał(a):A moja opinia jest... jaka?

Ano taka:
Mental napisał(a):Albo kładziesz na to lachę - jak ja.
;)
22.04.2011

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Z cyklu "dlaczego nominowano jakieś średniaki, a zabrakło miejsca dla": Blue Valentine (w tym rola Ryana Goslinga).

Oglądałem wczoraj. Świetny film, lepszy od przynajmniej 6-7 nominowanych w tym roku w głównej kategorii. Dobrze, że chociaż docenili Michelle Williams, choć w/g mnie na nominację bardziej należała się Goslingowi.

Odpowiedz
Ja widziałem wszystkie 10 filmu i mój ranking jest taki:

1. Winter's Bone
2. Fighter
3. Incepcja
4. Toy Story 3
5. Prawdziwe męstwo
6. The Social Network
7. Jak zostać królem
8. 127 godzin
9. Czarny łabędź
10. The Kids Are All Right
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
bardzo ciekawy artykuł z WYborczej
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80276,9158998,Jak_Hollywood_przyznaje_Oscara_dla_najlepszego_filmu_.html

Cytat:Jak Hollywood przyznaje Oscara dla najlepszego filmu? Bardzo skomplikowanie

Bartosz Węglarczyk

Procedura liczenia głosów na najlepszy film roku jest tak zawiła, że może się zdarzyć, iż najważniejszą statuetkę otrzyma nie ten film, który najbardziej podoba się członkom Akademii Filmowej.

Drugi rok z rzędu Akademia nominowała do najważniejszej oskarowej kategorii aż dziesięć - a nie, jak wcześniej, pięć - filmów. Chodziło o to, by nominację mogły też otrzymać filmy dotąd w tej kategorii pomijane, np. animowane. Jednak razem z poszerzeniem kategorii Akademia wprowadziła niezwykle skomplikowany sposób liczenia głosów.

Do 2009 r. kilka tysięcy członków Akademii wybierało po prostu z listy nominowanych filmów ten, który im się najbardziej podobał. Teraz jednak Akademia wprowadziła sposób liczenia głosów w polityce nazywany głosowaniem preferencyjnym. Nie liczy się już tylko jaki film członkom Akademii podoba się najbardziej - równie ważne jest to, jak bardzo podobają im się pozostałe nominowane tytuły.

Każdy członek Akademii otrzymuje od niej listę dziesięciu nominowanych filmów. Teraz jednak musi ułożyć je w kolejności własnych preferencji.

Ja, gdybym był członkiem Akademii, listę ułożyłbym więc tak:

1. Jak zostać królem;

2. The Social Network;

3. Incepcja;

4. Prawdziwe męstwo;

5. The Fighter;

5. Czarny łabędź;

6. Toy Story 3;

8. Do szpiku kości;

9. 127 godzin;

10. Wszystko w porządku.

Jest jasne, że o ile na pierwszym miejscu każdy członek Akademii umieści najpewniej swój ulubiony film roku, o tyle motywacje dotyczące kolejnych miejsc mogą już być bardzo różne. Miłośnicy filmów animowanych mogą umieścić "Toy Story 3" bardzo wysoko. Podobnie fani historii Facebooka będą preferować "The Social Network". Członkowie Akademii na co dzień zajmujący się efektami specjalnymi zapewne wysoko umieszczą "Incepcję", a zaprawieni wspinacze górscy - "127 godzin".

Ja umieściłem "Do szpiku kości", "127 godzin" i "Wszystko w porządku" na samym końcu po prostu dlatego, że tych filmów jeszcze nie widziałem - podobnie postąpi duża część członków Akademii, którzy nie widzieli wszystkich dziesięciu nominowanych filmów.

Księgowi, którzy prowadzą dla Akademii Filmowej procedurę głosowania, otrzymają więc kilka tysięcy kartek z listą dziesięciu filmów (sądząc po minionych latach, będzie to ok. 5,5 tys. kartek, bo nie wszyscy z 5,7 tys. członków Akademii oddają głosy).

Księgowi ułożą je następnie w dziesięciu kupkach - każda kupka z nazwą filmu, który zajął pierwsze miejsce na danej liście. Oddzielną kupkę będzie więc miał "Jak zostać królem", oddzielną "The Social Network" itd.

Jeśli jeden z filmów zdobędzie ponad połowę głosów (a więc ok. 2,8 tys.), głosowanie zostanie zakończone. Jeśli jednak żaden film nie zdobędzie większości głosów (a jest to niemal pewne, bo gusta członków Akademii są bardzo różne), księgowi przystąpią do drugiej fazy głosowania.

Odrzucą w niej najmniejszą kupkę - odpadnie więc film, który najmniej głosujących umieściło na pierwszym miejscu. Załóżmy, że jakimś cudem będzie to "Jak zostać królem". Wówczas księgowi przekreślą ten tytuł i rozdzielą te listy z kupki "Jak zostać królem" pomiędzy filmy, które znalazły się na drugim miejscu listy za tym filmem. Moja lista trafiłaby więc na kupkę "The Social Network".

Karty są ponownie liczone. Jeśli żaden film nie otrzyma ponad połowy głosów, procedura jest powtarzana. Gdyby w drugiej turze najmniej głosów otrzymał "The Social Network", moja lista trafiłaby więc na kupkę "Incepcji".

Teoretycznie to głosowanie może być powtarzane tak długo, aż zostaną dwie kupki. Praktycznie jest to wykluczone - zdaniem matematyków zwycięzca będzie znany najprawdopodobniej po 3-5 podliczeniach.

Metoda głosowania preferencyjnego, zdaniem Akademii, jest najlepszym sposobem na ustalenie, który film naprawdę podobał się największej liczbie członków Akademii. Jeśli bowiem żaden film w minionym roku nie odstaje od reszty tak bardzo, że od razu zgarnia głosy większości głosujących, wówczas wybierany jest ten film, który nie tylko ma największą liczbę zagorzałych fanów, lecz także po prostu podoba się dużej części członków Akademii.

Ale jednocześnie ten sposób liczenia głosów powoduje, że Oscar za najlepszy film może trafić do filmu, który znalazł się na pierwszym miejscu niewielkiej liczby list, ale za to był często wymieniany przez członków Akademii na jednym z kolejnych, bliskich szczytu miejsc. Film, który po pierwszym liczeniu głosów był na trzecim miejscu, może otrzymać Oscara, jeśli głosujący na inne filmy często umieszczali ten tytuł na drugim miejscu swych preferencji.

Zdaniem specjalistów takie głosowanie jest bardziej uczciwe. W poprzednim systemie zdarzało się, że rozdarci wyborcy Akademii rozkładali swe głosy pomiędzy dwa filmy, a w konsekwencji wygrywał trzeci. Tak było 21 lat temu, gdy "Tańczący z wilkami" niespodziewanie wygrał, bo miłośnicy dobrego kina gangsterskiego rozbili swe głosy między "Ojca chrzestnego 3" i "Chłopców z ferajny".

Oczywiście nie dowiemy się, jak przebiega oskarowe głosowanie. W żyjącym plotkami i przeciekami Hollywood z Akademii Filmowej nie wycieka bowiem nic.

W zeszłym roku wygrał tytuł, na którego niewielu stawiało. W tym roku wszyscy stawiają na TSN lub TKS, a ja myślę, że może wygrać inny tytuł, który jest wymieniany często i to gdzieś na podium zestawień Akademików. Fighter, Black Swan, Toy Story 3?

Odpowiedz
Jezu, oglądam to gówno, sam nie wiem po co, chyba po prostu z zasady i to jest chyba najnudniejsza i najmniej śmieszna ceremonia Oscarów jaką widziałem od lat. Organizatorzy tym razem osiągnęli już totalne dno, Franco i Hathaway zwyczajnie nie są w stanie udźwignąć ciężaru czegoś tak ogromnego. Starają się, Tom Hanks dyskretnie im gratuluje, ale kurna no, nudne to jak flaki z olejem.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon