Oscary 2015
Bankowo Snajpera i Selmy nie da rady. Selma oficjalne premiera na blu dopiero w maju, więc pewnie do wyhaczenia dopiero będzie jakoś kwietniu. Sniper nawet nie ma jeszcze premiery ustalonej. Film kosi mamonę w kinach jeszcze.

Reszta nominowanych w głównej kategorii jest już w wypożyczalni w HD.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Imitation Game jeszcze nie ma i pewnie nie będzie.

Odpowiedz
Imitation Game na BD ma wyjść na początku marca w UK, więc teoretycznie jest szansa że przed Oscarami może się jakaś kopia w HD pojawić.

Odpowiedz

Taki tam Best Picture Mashup od MOVIECLIPS Trailers.

Kurde obejrzałem to i smutne, że ARCYDZIEŁO o tytule WHIPLASH przegra z Boyhood. Ech. Pierwszy raz od niepamiętnych czasów nie mam ochoty oglądać gali.

Odpowiedz
Tak, tak - nikomu się nie chce oglądać, a i tak połowa forum zarwie nocke i z rana większość będzie zrzędziła, że nigdy więcej :). Ja tego problemu nie mam i piętnasty rok z rzędu będę śledził na żywo.

Odpowiedz
Nie napisałem, że nie obejrzę :D Napisałem tylko, że nie mam ochoty oglądać XD

Aczkolwiek w tym roku w połowie Globów odpuściłem jak zaczęli ogłaszać zwycięzców z czeluści odbytu w kategoriach telewizyjnych.

Odpowiedz
Hollywood Reporter jak co roku publikuje Brutally Honest Ballot, czyli anonimowe rozmowy z członkami Akademii, którzy zdradzają swoje głosy. Nierzadko z argumentacją tak debilną, że ręce opadają. W pierwszej części moim ulubionym cytatem jest sprowadzenie Whiplash do:
You're gonna go out there, and I'm gonna yell at you that you can do better, and you're not gonna like me for it but then you will :)

https://www.hollywoodreporter.com/race/brutally-honest-oscar-ballot-2015-773902

Odpowiedz
Ok, póki co z nominowanych do najlepszego filmu obejrzałem Boyhooda, Birdmana, Whiplasha, Teorię i Grand Budapest Hotel. Jedynie Whiplash i Birdman zdobyły u mnie ocene 8/10 i uważam je za naprawde dobre filmy. Najlepiej mi się podobał chyba Whiplash :) Boyhood, pomysł oczywiście genialny, żeby kręcić 12 lat jeden film (zanim się dowiedziałem o tym filmie, duzo razy mówiłem, że byłby to świetny pomysł żeby kręcić jakis film przed X lat, żeby aktorzy mogli grać młodsze i starsze wersje siebie), ale sam w sobie film jakiegoś super szału nei robi. Dość dobry obyczajowy film. 7/10. Tak samo oceniłem Teorię. Fajnie się ogląda, ciekawa biografia, dobrze zagrany Hawking. Ale nie jest to jakieś wybitne dzieło. Grand Budapest Hotel obejrzałem już ileś miesięcy temu. Fajny film, podobał mi sie, zawsze to coś troche innego. Dobrze się na nim bawiłem :) 7/10. Na Snajpera ide do kina w sobote, pozostałe 2 również zamierzam obejrzeć w weekend (maybe tuz przed samą galą).

Co do innych filmów. Scenariusze: Foxcatcher- nie porwał mnie. Niezły film, na + sympatyczny Ruffalo :) 6/10. Inherent Vice. Dla mnie zapowiadał się zakur**ście, ale jednak czegoś mi w tym filmie brakowało. Na plus napewno świetny J. Phoenix, "Bigfoot" Brolin i klimat lat 60tych Oceniłem na 6.5/10 :) Za to rewelacyjnym filmem dla mnie jest Nightcrawler. Dawno tak mi się żaden film nie spodobał. Nie rozumiem dlaczego nie został nominowany w kategorii 'Najlepszy film'. Wg mnie obok Birdmana i Whiplasha, jest to najlepszy oscarowy film roku 2014 (przynajmniej na ten moment). Jeszcze z ciekawości obejrze sb chyba jutro "Mr Turnera". Z nieanglojęzycznych obejrzałem tylko Ide i Mandarynki. Oba naprawde bardzo mi sie podobały :) Zaraz odpalam Relatos salvajes na maxipelis, a w weekend zapoznam się z Lewiatanem :) Jesli chodzi o piosenke to kibicuję Kirze Knightley. Zarówno piosenka jak i film są bardzo sympatyczne. Uważam także, że reżyserowi Boyhooda należy się Oscar chociażby za samo kręcenie tego 12 lat ;) Szkoda, że znając życie świetny Whiplash zostanie niedoceniony, chociaż wierze w Oscara dla Simmonsa i scenariusza oryginalnego ;)
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
(18-02-2015, 20:39)Perfik napisał(a): W pierwszej części moim ulubionym cytatem jest sprowadzenie Whiplash do:
You're gonna go out there, and I'm gonna yell at you that you can do better, and you're not gonna like me for it but then you will :)

Wiadomo, że niektóre z argumentacji przy tych Oscarach to rzeczywiście ręce opadają, ale akurat z tym streszczeniem "Whiplash" to się zgadzam. I jako nieliczny hipster dalej nie rozumiem fenomenu tego filmu. I naprawdę mając do wyboru z tych nominowanych, to dla mnie "Birdman" bardziej na Oscara zasługuje, a i "Boyhood" też może być.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Ja tez nie widze w takim streszczeniu filmu niczego krzywdzącego - niemal kazdy conajmniej dobry film mozna streścić podobnym zdaniem. Chyba, ze to film Nolana, ale dlatego też napisalem "conajmniej dobry film", wiec wiadomo... CO NIE LOLRENS? ;)

Odpowiedz
http://natemat.pl/134049,kot-choroba-smierc-i-zyciowy-dramat-stwarzaja-dla-filmow-i-ich-tworcow-w-oscarowym-rozdaniu-wielkie-nadzieje - parę trzeźwych opinii Wiesława Kota o Oscarach, "Idzie" i przy okazji polskim kinie.

Odpowiedz
Co do tego, że rozdanie Oscarów to bardziej cyrk niż sztuka - zgoda, przecież nikt rozsądny nie traktuje wyników jako objawionej listy najlepszych filmów za dany rok. Ja oglądam dla rozrywki, dla popatrzenia na mordki, które przez cały rok oglądałem w kinie. Gdyby transmitowali imprezki, które odbywają się po ceremonii, to też bym rzucił okiem :)

Co do Idy - zauważa, że wątku żydowskiego jest w filmie niedużo, więc dla niego historia jest zbyt prosta, bo on ma doktorat z literatury żydowskiej i nie jest tak naiwny, żeby mu się to podobało. Bez sensu podejście.

Odpowiedz
(20-02-2015, 10:49)Bibliomisiek napisał(a): parę trzeźwych opinii Wiesława Kota o Oscarach, "Idzie" i przy okazji polskim kinie.

Kot jak zwykle pieprzy o takich oczywistościach, że głowa mała. Wyjął by w końcu głowę z dupy. Nie kojarzę chyba bardziej zgredziałego polskiego krytyka.

Odpowiedz
jak się zna to forum, to oczywiście że takie opinie to oczywistości, ale wśród polskiej krytyki, nazwijmy to "mainstramowej", a zwłaszcza z jego pokolenia, nie są wcale częste. Nie żebym uważał Kota za osobisty autorytet w temacie kina, ale nie każdy żyje tym, czym to forum.

Odpowiedz
Prawdę mówiąc przeczytałem ze dwa akapity tego wywiadu, a hejcę, bo na Kota mam alergię od kiedy pamiętam. Czyli chyba od pierwszych numerów Filmu, które kupiłem pod koniec lat 90., albo od pierwszych transmisji oscarowych, gdzie zapraszano go do studia. Nie pamiętam co zbrzydło mi pierwsze - jego teksty, czy jego ryj :).

Odpowiedz
A Kristen Stewart za drugoplanową rolę w jakimś "Sils Maria" dostała Cezara. Amerykańskiej Akademii pewnie teraz głupio, że jej nie zauważyli w tym roku. :)

Wczoraj obejrzałem godzinkę rozdania tych Cezarów i – ło matko, ło jezu, jaka to była dziadowska impreza. Rozumiem, że nie muszę znać specyfiki tamtejszej kultury czy poczucia humoru, dociera do mnie, że lektor/tłumacz nie jest w stanie wszystkiego porządnie przetłumaczyć, choć pewnie robi, co może, ale do jasnej ciasnej, tam było takie pieprzenie, że szok, jak świeżą i wciągającą imprezą są przy tym Oscary. Prowadzący odstawił jakiś żenujący numer z aktorami na widowni, jeden taki łysy wręczający (Denis Podalydes, jak ktoś zna) pieprzył jak porąbany do swojej żonki, co drugi zdobywca postanowił zanudzić wszystkich na śmierć, a najgorzej wypadła niestety Marion Cotillard. Wręczała nagrodę honorową Seanowi Pennowi i palnęła przy tym kilkuminutową mowę. Wprost nie do wiary, jak ona p i e r d o l i ł a coś od rzeczy, a w połączeniu z polskim lektorem to była masakra. Penn stał spokojnie, w końcu to świetny aktor jest. Ot, rzuciłem okiem, ale nigdy więcej nie chcę oglądać rozdania Cezarów. Relację z tego powinni puszczać więźniom w Guantanamo jako tortury, zamiast muzyki.

Odpowiedz
WSZYSTKIE europejskie gale rozdania nagród to dziadostwo niesamowite przecież. Można narzekać, że zdarzają się Oscary i Globy nudne, ale to to co się odwala w Europie? Jest jeszcze gorzej. Rok temu miałem nieszczęście oglądać galę z rozdania Europejskich Nagród Filmowych - straszne. Konserwa niesamowita, idealnie wpasowująca się do większości europejskich artystycznych pierdów.

Odpowiedz
BAFTA sa ok, czy nie sa?
Perfik, ale przeciez to jest bardzo dobry wywiad. Sama prawda, cala dobe :)

Czytaj ze zrozumieniem, koles jest krytyczny wobec uproszczonej historii Zydow w Polsce, a ze robil doktorat? Moze musial sie pochwalic, nie wiem. Nie sadze, ze mu chodzilo o to, ze ta historia powinna byc bardziej tragiczna, ale, ze jest zbyt plytka, bo historia polskich Zydow i ich relacji z...hmm, Polakami (zwlaszcza okresu kilkunastu lat przed/po wojnie), to zlozony i cholernie ciekawy temat. Tutaj mamy czarno bialy film i czarno bialy konflikt.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
BAFTA zawsze mi się wydawały nawet więcej niż OK.

A w ogóle to podobnie jak przy Globach Pro7 nie pokazuje w tym roku Oscarów? Trzeba jakiś dobry stream szukać.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(21-02-2015, 11:08)Cassel napisał(a): A Kristen Stewart za drugoplanową rolę w jakimś "Sils Maria" dostała Cezara. Amerykańskiej Akademii pewnie teraz głupio, że jej nie zauważyli w tym roku. :)

No właśnie, Kristen nie odstawiła fuszerki, dobra rola, wolałbym ją zobaczyć na liście nominowanych zamiast Meryl Streep po raz pięćsetny. Keira Knightley też mogłaby jej ustąpić miejsca. Problem w tym, że w USA to chyba jeszcze nie miało premiery (z wyjątkiem różnych festiwali filmowych).

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon